NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Cybernetic
#76 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:25, edited 1 time in total.
-
Cybernetic
#77 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:26, edited 1 time in total.
-
korisnik101
#78 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Hoces reci da Sveti Sava nije bio Srbin, jer je on zivio prije 19 vijeka ??Cybernetic wrote:Da ponovim, Garasanin zaista pise o Bosnjacima istocne, muhamedanske i katolicke vjere, ali ih naziva dijelom sire srpske nacije u cije je glave potrebno uliti tu svijest o srpstvu. Time nam Garasanin istovremeno pruza dokaz da nacije nastaju tek u 19. stoljecu.Gojeni H wrote:Nije nikakvo cudo da Garasanin smatra cuku Rex-a Srbinom.Cybernetic wrote:Nisi sve citao. Hadzi Lojo u Nacertaniju vidi dokaz o bosnjackoj naciji i njezino priznavanje iz Garasaninovog pera dok isti Bosnjake smatra Srbima.
Ali ti pokusavas da osporis da se znalo tacno o kome se govori kada Garasanin govori o Bosnjacima.
A da je smatrao da su Srbi i Bosnjaci jedno, ne bi govorio o potrebi da se Bosnjaci "privole za serbsku stvar".
Knjez Lazar i ostali Srpski 'eroji nisu bili Srbi ? Kako ce biti kad nije postojala nacija ?
- Gojeni H
#79 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
E, nije to isto. Srbe su posjetili vanzemaljci prije vise hiljada godina i prenijeli im znanja koja ce oni (Srbi, naravno) dati svim ostalim narodima.korisnik101 wrote: Hoces reci da Sveti Sava nije bio Srbin, jer je on zivio prije 19 vijeka ??
Knjez Lazar i ostali Srpski 'eroji nisu bili Srbi ? Kako ce biti kad nije postojala nacija ?
Nahodeci se istom logikom, Srbi su bili nacija i prije nacije. Oni imaju znanje koje ce nam reci da mi ostali do 19 vijeka nismo postojali. Za sve osim za Srbe vazi princip nacionalnog romantizma.
Bosnjaci su nesto kao Pijemontezani. Bili, pa nema ih, pa se utopili u neku drugu naciju.
S druge strane, Bosnjaka iz srednjeg vijeka su zvali vjerovatno - Klingoncem.
Sad smo svi Borg ... pripremite se za asimilaciju.
- hrastov žižak
#80 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Isto važi i za Srbe. To ona logika, kad su Srbi mitomani, što ne bi bili i mi
Ko Mustafa Imamović, kad su ga pitali za optužbe da mu je knjiga (navodno historijska) puna mitova, on odgovorio: Pa šta je tu problem. 
-
Cybernetic
#81 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:28, edited 1 time in total.
- ZV Keli
#82 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Ovom komunjari ne treba ni objasnjvati nista, sto se bolan zamarati njima, neka zive u bratstvu i jedinstvu, dok nas komso gadja sa brda.
-
Hadzi Lojo
#83 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Ja sam osobno slusao od starih Srbijanaca da su Srbi sami sebe prozvali Srbima tek u 19 stoljecu, a do tada su se zvali Raci, a i dan danas ih tako zovu domaci vojvodjani. Taj naziv je nastao kada su dosli iza Karpata i vecinom naselili u Rasku oblast!
-
Cybernetic
#84 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:29, edited 1 time in total.
- escobar__
#85 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
ZV Keli wrote:Ovom komunjari ne treba ni objasnjvati nista, sto se bolan zamarati njima, neka zive u bratstvu i jedinstvu, dok nas komso gadja sa brda.
- angelo
#86 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Raci je stari naziv za madžare, prvi puta čujem da bi netko srbe tako zvao.Hadzi Lojo wrote:Ja sam osobno slusao od starih Srbijanaca da su Srbi sami sebe prozvali Srbima tek u 19 stoljecu, a do tada su se zvali Raci, a i dan danas ih tako zovu domaci vojvodjani. Taj naziv je nastao kada su dosli iza Karpata i vecinom naselili u Rasku oblast!
-
korisnik101
#87 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Ako cemo biti iskreni, katolici i pravoslavci iz Bosne su primili etnicnost susjednih drzava u 19 stoljecu.
Vjerovatno odatle potice teza gos. Cybernetika da su sve nacije nastale u tom vijeku.
Mada nije daleko od istine sto se tice kmetova, obicne raje i plemstva.
Vjerovatno odatle potice teza gos. Cybernetika da su sve nacije nastale u tom vijeku.
Mada nije daleko od istine sto se tice kmetova, obicne raje i plemstva.
-
Cybernetic
#88 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:30, edited 1 time in total.
- nosara
#89 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Hadzi Lojo wrote:Ja sam osobno slusao od starih Srbijanaca da su Srbi sami sebe prozvali Srbima tek u 19 stoljecu, a do tada su se zvali Raci, a i dan danas ih tako zovu domaci vojvodjani. Taj naziv je nastao kada su dosli iza Karpata i vecinom naselili u Rasku oblast!
- nosara
#90 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Losa gudra...Cybernetic wrote:U kojoj ti to godini zivis pa te netko gadja sa brda?ZV Keli wrote:Ovom komunjari ne treba ni objasnjvati nista, sto se bolan zamarati njima, neka zive u bratstvu i jedinstvu, dok nas komso gadja sa brda.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#91 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Griješte obojica, RAC je pogrdni naziv Mađara za Srbe. Kao kad Bošnjaka nazoveš balijaangelo wrote:Raci je stari naziv za madžare, prvi puta čujem da bi netko srbe tako zvao.Hadzi Lojo wrote:Ja sam osobno slusao od starih Srbijanaca da su Srbi sami sebe prozvali Srbima tek u 19 stoljecu, a do tada su se zvali Raci, a i dan danas ih tako zovu domaci vojvodjani. Taj naziv je nastao kada su dosli iza Karpata i vecinom naselili u Rasku oblast!
-
saimidin
#92 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
jaraneeeeCybernetic wrote:U tome je sve lose. Nije nacionalizam produkt nacije nego upravno obrnuto. Nacionalizam jeste bio progresivan u 19. stoljecu, dakle u odnosu na feudalizam zato sto je, u sklopu gradjanske ideologije, propagirao jednakost svih pripadnika nacije i demokraciju. Medjutim ta gradjanska ideologija u BiH tada nije postojala zato sto nije bilo gradjanske klase. Bosnjastvo sacice begova je podrazumijevalo sacuvanje starog feudalnog poretka. To je apsurd. Zbog toga je bosnjastvo begova (i Austrijanaca) od samog pocetka bilo osudjeno na propast. Sto se tice danasnjeg bosnjastva, bolje ga opisati rjecju bosnjakluk. Posto vecina ovdje ocekuje aplauze na moderne bosnjacke mitove umjesto da se pozabavi materijom, ne zelim vise trositi vrijeme na vasu lijenost, ignoranciju i krizu identiteta. Knjige su dostupne. Zavirite malo u njih.ioannes wrote:kod tadasnji muslimana nije bilo nacionalnog identiteta....
taj nacionalni preporod tek se desava danas u potpunosti
i tarajat ce jos jedno 10-15 god.
neznam sta je u tome lose
de ba kad lažeš bar probaj biti dosljedan i nemoj iznositi potpuno suprotne tvrdnje i istom postu.
prvo bošnjaka nije bilo, pa u narednoj recenici ih je bilo ali su bili begovi, koji rade za svoju korist i bla bla bla.
to sto je nacija formirana na bazi begovskog poretka, ne znači da je nije bilo.
a ti da znaš išta o historiji znao bi da je i srpska nacija formirana na bazi gazdi koji su kad su otjerali turke preuzeli njihove posjede i nastavili gotovo sve po starom, isto sranje druga vjera.
prema tome ne dipr.
nacionalizam je bio i ostao samo sredstvo za promjenu vlasti, tj. preuzimanje bogatsva, i onda se stvari zakomplikuju i eto ti demokratije.
revolucije nikad ne idu baš po planu, nacionalizam je bio pokretač revolucija u 19. vijeku, ali i u 20.
otvori malo oči
-
Cybernetic
#93 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:34, edited 1 time in total.
-
Hadzi Lojo
#94 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Fra Antun Knežević
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
"
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine
Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Druga pisana dijela su:
Krvava knjiga (1869), Bosanski prijatelj, sv. IV . (1870), Kratka povjest kralja bosanskih, I-III, (1884-1887), Pad Bosne (1886) i Carsko-turski namjesnici u Bosni i Hercegovini (1887). Od spisa koji nisu objavljeni valja navesti: Povjesnica Franjevačkog samostana u Jajcu, I-III, (1884-1886) i Varica (1888).[/size]
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine
"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
"
Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine
Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Druga pisana dijela su:
Krvava knjiga (1869), Bosanski prijatelj, sv. IV . (1870), Kratka povjest kralja bosanskih, I-III, (1884-1887), Pad Bosne (1886) i Carsko-turski namjesnici u Bosni i Hercegovini (1887). Od spisa koji nisu objavljeni valja navesti: Povjesnica Franjevačkog samostana u Jajcu, I-III, (1884-1886) i Varica (1888).[/size]
-
Hadzi Lojo
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#96 Re: NEW YORK TIMES PISAO O BOŠNJACIMA
Jel znaš ko je to napisao? Zanima mene i još nas.....i obrati pažnju na datum članka.Hadzi Lojo wrote:Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1877. godine