Ne valja utorkom...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

FreakyStyley

#51 Re: Ne valja utorkom...

Post by FreakyStyley »

Ja bi namjerno ostavio sudje da pojedu sejtani ostatke, onda ujutro ne moras puno prat. 8-) Samo speres lagano toplom vodom i vozdra.
lavorpunvode

#52 Re: Ne valja utorkom...

Post by lavorpunvode »

Ne smijem... Mozda su kliconose, a piju iz moje case... :D
Rampage

#53 Re: Ne valja utorkom...

Post by Rampage »

Radio Sarajevo wrote:Evo bijah u domovini dugo ovo ljeto i nekoliko puta naletjeh na tvrdnju kako utorkom ne valja ovo ili ono. Dvaput sam se šišao utorkom, šišaona bila prazna, rekoh taman kad budale vjeruju u gluposti.

Vrhunac mi je bio kad sam otišao kod drugarice na babine, a kako je ona doktorica, uspjela je sebi srediti da rodi carskim rezom. Elem, kroz priču se provuklo kako su joj bili zakazali u utorak, a "kako ne valja utorkom", prebacila je za četvrtak. I to je tako hladno izjavila da sam ostao paf...

Koji je qurac ljudima s ovim utorkom?
Lako je tebi kad su u tvojoj domovini, citiram, "budale koje vjeruju u takve gluposti" :D

Kod mene u domovini ni ne pokušavaj otići kod frizera (to ti je ono što je kod tebe u domovini "šišaona":)) utorkom, uvijek bude puno k'o šibica, svi kažu da misle da i kod nas ima budala koji vjeruju u "prokletstvo utorka" i da će "šišaona" biti prazna, ali se zeznu, kod mene nema budala :D

:bih:
FreakyStyley

#54 Re: Ne valja utorkom...

Post by FreakyStyley »

Jah

Kaze frajer (postavljac teme) to su gluposti, a onda kasnije napise da mu je vjera bitna i da vjeruje u sejtane i dzine.

8-)
Vitezanin

#55 Re: Ne valja utorkom...

Post by Vitezanin »

Ja ako mi neko kaze ne valja ovo ili ono raditi na ovaj ili onaj dan samo pitam u kojoj vjerskoj knjizi pise da se to ne smije. Evo npr u ovom mom kraju puno ljudi ne sijece nokte nedjeljom , navodno zbog vjere. Mene to iskreno stvarno nervira i pitam ljude "Oprostite, gdje pise npr u Bibliji da se to ne smije raditi?" Odgovor je naravno nigdje, ali meni je prosto nevjerojatno da ovakva pravila' tj ne smijes ovo-ono, slijede ljudi koji su tip top religiozni, iako ta pravila nigdje ne postoje u religijama, uvjerenjima koja slijede (ovdje konkretno govorim o katolicima i muslimanima). S druge strane sam citao da npr ortodoksni zidovi gase ulicnu rasvjetu na Sabat - pitanje je da li je u vrijeme pisanja zidovskih vjerskih knjiga ulicna rasvjeta postojala. :D . Naravno da nije,ali zbog nekog razloga siroke mase ljudi prihvate ta suluda pravila (izvinjavam se ako ovo nekoga vrijedja) iako u biti to nema apsolutno nikakve veze s vjerama koje slijede....
red evil

#56 Re: Ne valja utorkom...

Post by red evil »

FreakyStyley wrote:Jah

Kaze frajer (postavljac teme) to su gluposti, a onda kasnije napise da mu je vjera bitna i da vjeruje u sejtane i dzine.

8-)
I meni je vjera bitna ali su ovo gluposti. Ovo nema nikakvog vjerskog utemeljena. :D

Najvećas glupost, kad se dijete rodi i prvi put treba ići na neko brdo, da ide uzbrdo da dijete napreduje. Samo nije mi jasno šta kad se bude vračala da li to znaći da neće napredovat? :D :D
FreakyStyley

#57 Re: Ne valja utorkom...

Post by FreakyStyley »

Vitezanin wrote:Ja ako mi neko kaze ne valja ovo ili ono raditi na ovaj ili onaj dan samo pitam u kojoj vjerskoj knjizi pise da se to ne smije. Evo npr u ovom mom kraju puno ljudi ne sijece nokte nedjeljom , navodno zbog vjere. Mene to iskreno stvarno nervira i pitam ljude "Oprostite, gdje pise npr u Bibliji da se to ne smije raditi?" Odgovor je naravno nigdje, ali meni je prosto nevjerojatno da ovakva pravila' tj ne smijes ovo-ono, slijede ljudi koji su tip top religiozni, iako ta pravila nigdje ne postoje u religijama, uvjerenjima koja slijede (ovdje konkretno govorim o katolicima i muslimanima). S druge strane sam citao da npr ortodoksni zidovi gase ulicnu rasvjetu na Sabat - pitanje je da li je u vrijeme pisanja zidovskih vjerskih knjiga ulicna rasvjeta postojala. :D . Naravno da nije,ali zbog nekog razloga siroke mase ljudi prihvate ta suluda pravila (izvinjavam se ako ovo nekoga vrijedja) iako u biti to nema apsolutno nikakve veze s vjerama koje slijede....
Samo iskljucujes jednu bitnu stvar iz jednacine. To sto su religiozni, ne cini ih nista manjim ignorantima od toga da su sujevjerni. I religija i sujevjerje prkose logici i neutemeljeni su u stvarnosti.

Dakle, sve je to u pet deka. :D
Last edited by FreakyStyley on 27/08/2014 17:00, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#58 Re: Ne valja utorkom...

Post by FreakyStyley »

red evil wrote:

8-)
I meni je vjera bitna ali su ovo gluposti. Ovo nema nikakvog vjerskog utemeljena. :D

Najvećas glupost, kad se dijete rodi i prvi put treba ići na neko brdo, da ide uzbrdo da dijete napreduje. Samo nije mi jasno šta kad se bude vračala da li to znaći da neće napredovat? :D :D
Pa jasta, razvija nozne misice. :D
forel

#59 Re: Ne valja utorkom...

Post by forel »

To nema veze sa Islamom, sto se tice subote, to je nas mentalitet preuzimanja iz drugih religija jer u judeizmu subotom se nista ne smije radit.Sto se tice navecer, nije to da nevalja jer ce ti se desit nesto nego zato jer kad su ''vazile te stvari'' za navecer ljudi nisu imali struju, na svijecu se ne vidi bas najbolje pa rezat nokte osvjetljeni uljanom ili svijecom moze dovest do urezanja nokta (sto zna biti jako bolno).Crna macka, pas i te stvari, jedino sto je vezano sa islamom a tice se psa je da ces izgubiti abdest ako te pas onjusi ili uzmes macku u ruke i to opet nije ''dogma'' nego je stvar u tome sto macke i psi svuda lutaju a da bi klanjao namaz moras biti potpuno cist.Sve su to neka narodna predanja koja su vazila za neka druga vremena i starije dane.Glupost mi je bila prica a to se pricalo da se pred Ramazanski Bajram ne valja kupat poslijednji dan jer ces ''sprat to sto si postio'' i tako te stvari.Ono sto stoji i sto ima neko utemeljenje u Islamu je da se treba stat sa radom za vrijeme ezana jer je tada ogroman broj sejtana koji cine sve da vjernik ne bi otisao na namaz/molitvu.Ostale stvari su mahom iz drugih religija, te price da ne valja prati, sisati se takodjer imate u pravoslavlju tzv ''crveno slovo'' i neki dani u sedmici.Sve ostalo su izmisljotine i gluposti :)

PS : Petak 13' nema vezu sa baxuzlukom i takvim stvarima, zapravo je to samo razvikani datum, taj datum je jedino bio baxuzan za vitezove Templare (ko ne zna a sumnjam da ima takvih nek googla ko su bili) su pofatani i ubijeni na Petak 13.. :)
Radio Sarajevo

#60 Re: Ne valja utorkom...

Post by Radio Sarajevo »

8-)
Uopšte nisam rekao da vjerujem u šejtane i džine, a nisam rekao ni koja mi je vjera bitna. I opet mislim, kojoj god od monoteističkih religija da čovjek pripada, ovo su gluposti i nemaju nikakvo utemeljenje ni u vjerskim knjigama.

A o vjeri možemo na nekoj drugoj temi, ti kažeš da nema Boga, ja kažem da ima, a nijedan od nas nema dokaze, pa prema tome nikad za ovog života nećemo saznati ko je u pravu. Ali to nema veze s utorkom i ostalim glupostima.
trambusek88

#61 Re: Ne valja utorkom...

Post by trambusek88 »

Ma mnogo se toga vuče još od pra-slavenskih vjerovanja i religija, prije nego što su slavenski narodi prihvatili krišćanstvo i islam.
Secer_033

#62 Re: Ne valja utorkom...

Post by Secer_033 »

Ja se ponedeljkom nikad ne probudim na vrijeme, kasnim gdje god posla i generalno mrzim taj dan pa sam skontala da je njbolje ponedeljkom ne raditi nista nego ostati kuci i uzivati.
pametolog

#63 Re: Ne valja utorkom...

Post by pametolog »

Sjecam se da nam je u JNA kupanje bilo utorkom. Zato je JNA i propala.
sarajlija80

#64 Re: Ne valja utorkom...

Post by sarajlija80 »

ne valja utorkom drkati o zemljo draga :roll:
Cherry-Cherry

#65 Re: Ne valja utorkom...

Post by Cherry-Cherry »

U akšam ne valja ništa raditi. Samo sjediti i piti kafu.
FreakyStyley

#66 Re: Ne valja utorkom...

Post by FreakyStyley »

Radio Sarajevo wrote:

8-)
Uopšte nisam rekao da vjerujem u šejtane i džine, a nisam rekao ni koja mi je vjera bitna. I opet mislim, kojoj god od monoteističkih religija da čovjek pripada, ovo su gluposti i nemaju nikakvo utemeljenje ni u vjerskim knjigama.

A o vjeri možemo na nekoj drugoj temi, ti kažeš da nema Boga, ja kažem da ima, a nijedan od nas nema dokaze, pa prema tome nikad za ovog života nećemo saznati ko je u pravu. Ali to nema veze s utorkom i ostalim glupostima.
Nismo se razumjeli drug, al' do mene je. :-D

Bespredmetno je raspravljati o tome sta je Bog i da li ga ima ili ne.

Ja sam se, recimo, na popisu stanovnistva izjasnio kao agnostik, ne kao ateista. Dakle, moze se reci da vjerujem u Boga, ali ne vjerujem u religiju, ako shvatas sta hocu da ti kazem.

Sve su religije zastarjela i nazadna praznovjera prepuna nelogicnosti, koja se kose sa logikom i zdravim razumom, na svakom nivou mogucem. Otuda moje izjednacavanje religije sa onim sto nazivamo sujevjerje.
Toffee karamela

#67 Re: Ne valja utorkom...

Post by Toffee karamela »

Ovo praznovjerje oko utorka neka je slavenska sujevjerna umotvorina, to sam davno slušala nekog etnologa koji je nadugo raspredao o tome. Ne znam da li se odnosi baš na sve Slavene ali je izričito pomenuo Srbiju i rekao da je to tamo duboko ukorijenjeno vjerovanje. Onda je povukao paralelu sa Nijemcima i Germanima i rekao da je kod njih upravo suprotno: utorak je sretan dan. Sam naziv tog dana u njihovom jeziku (Dienstag) potječe od imena germanskog boga rata Tora koji je bio iznimno cijenjen kod starih Germana i smatralo se da će sve obavljeno tog dana biti popraćeno s opštom nafakom i berićetom.

Nije isključeno da su Slaveni koji imaju dugu historiju fatanja za vratove sa raznim germanskim narodima iz inata počeli njima kontrirati :D Ili su primijetili da ti njihovi vojni pohodi baš uvijek kreću utorkom (iz gore navedenih razloga) i onda im je utorak postao crni dan? :cry:
tendzera

#68 Re: Ne valja utorkom...

Post by tendzera »

Ić' na buvljak. Jer tad ne radi buvljak. :zjev:
cenecimoveocino

#69 Re: Ne valja utorkom...

Post by cenecimoveocino »

lavorpunvode wrote:Jucer mi kaze jedna trudnica, ne valja preskakati kablove po kuci kad si trudna. Ide zena kroz sobu, iskljuci kabl (koji lezi na podu, nije dakle podignut pa da ga treba preskakati) od usisivaca/laptopa/fena/miksera, prodje, pa ga ukljuci, i tako svaki put :D lijepo nisam mogla vjerovati :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:bih:
ilkbahar

#70 Re: Ne valja utorkom...

Post by ilkbahar »

u mojoj mahali ako operes ves utorkom u masini, to ti je na spram mrtve glave. i sve se te babe pozivaju na islam kao izvoriste ove budalastine. kao navodno ima jedan zli cas u utorak, pa ako se posijeces ili nesto mozes odmah umrijeti. iz istog razloga se ne valja sisati utorkom ili rezati nokte, hajd to mogu i shvatiti. al eto nije problem taj isti ves utorok recimo ispeglat, mada je veca vjerovatnoca da se mozes peglom spec utorkom, nego da ce masina izaci iz kupatila i ubiti te.
:?
ja koliko sam upucena po islamu je lijepo da se covjek pred dzumu, petak okupa i odreze nokte, cak mu je to i sevap.
sarajlija80

#71 Re: Ne valja utorkom...

Post by sarajlija80 »

ilkbahar wrote:u mojoj mahali ako operes ves utorkom u masini, to ti je na spram mrtve glave. i sve se te babe pozivaju na islam kao izvoriste ove budalastine. kao navodno ima jedan zli cas u utorak, pa ako se posijeces ili nesto mozes odmah umrijeti. iz istog razloga se ne valja sisati utorkom ili rezati nokte, hajd to mogu i shvatiti. al eto nije problem taj isti ves utorok recimo ispeglat, mada je veca vjerovatnoca da se mozes peglom spec utorkom, nego da ce masina izaci iz kupatila i ubiti te.
ja koliko sam upucena po islamu je lijepo da se covjek pred dzumu, petak okupa i odreze nokte, cak mu je to i sevap.

ovo za zli cas utorkom je istina samo sto tajtrnutak niko nezna sem Svevisnjeg,ako ti krv u tome momenut procuri ti si pokojni.
Radio Sarajevo

#72 Re: Ne valja utorkom...

Post by Radio Sarajevo »

sarajlija80 wrote:
ilkbahar wrote:u mojoj mahali ako operes ves utorkom u masini, to ti je na spram mrtve glave. i sve se te babe pozivaju na islam kao izvoriste ove budalastine. kao navodno ima jedan zli cas u utorak, pa ako se posijeces ili nesto mozes odmah umrijeti. iz istog razloga se ne valja sisati utorkom ili rezati nokte, hajd to mogu i shvatiti. al eto nije problem taj isti ves utorok recimo ispeglat, mada je veca vjerovatnoca da se mozes peglom spec utorkom, nego da ce masina izaci iz kupatila i ubiti te.

ovo za zli cas utorkom je istina samo sto tajtrnutak niko nezna sem Svevisnjeg,ako ti krv u tome momenut procuri ti si pokojni.
Imaš li neki naučni dokaz za ovu tvrdnju?
Secer_033

#73 Re: Ne valja utorkom...

Post by Secer_033 »

Ja sam cula da se ne smije siti i rezati nokte petkom.
CaneBos

#74 Re: Ne valja utorkom...

Post by CaneBos »

Radio Sarajevo wrote:
sarajlija80 wrote:

Imaš li neki naučni dokaz za ovu tvrdnju?
Cula i ja..naravno da nema nikakav naucni dokaz za tu tvrdnju. Sta da napravimo uzmemo za svaku sekundu utorka po jednog insana i nek se bode pa koji umre od te kapi krvi to je taj trenutak! :-) :-)
Radio Sarajevo

#75 Re: Ne valja utorkom...

Post by Radio Sarajevo »

Joj šta sam ja sve "čuo"... Čuo sam recimo, studirajući ekonomiju, da Mira Šunjić obara ako ne kupiš njenu knjigu, pa se ispostavilo da nije istina. Čuo sam da Želimir Vučković voli samo cure, pa ja dobih desetku iz Statistike.

A čuo sam i raznih drugih smiješnih sujevjerja. Čuj "zao čas"... o jebote... :D
Post Reply