Ne valja utorkom...
- Radio Sarajevo
#1 Ne valja utorkom...
Evo bijah u domovini dugo ovo ljeto i nekoliko puta naletjeh na tvrdnju kako utorkom ne valja ovo ili ono. Dvaput sam se šišao utorkom, šišaona bila prazna, rekoh taman kad budale vjeruju u gluposti.
Vrhunac mi je bio kad sam otišao kod drugarice na babine, a kako je ona doktorica, uspjela je sebi srediti da rodi carskim rezom. Elem, kroz priču se provuklo kako su joj bili zakazali u utorak, a "kako ne valja utorkom", prebacila je za četvrtak. I to je tako hladno izjavila da sam ostao paf...
Koji je qurac ljudima s ovim utorkom?
Vrhunac mi je bio kad sam otišao kod drugarice na babine, a kako je ona doktorica, uspjela je sebi srediti da rodi carskim rezom. Elem, kroz priču se provuklo kako su joj bili zakazali u utorak, a "kako ne valja utorkom", prebacila je za četvrtak. I to je tako hladno izjavila da sam ostao paf...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Ne valja utorkom...
e vidiš meni ne valja četvrtkom
- Radio Sarajevo
#3 Re: Ne valja utorkom...
Meni je "samo četvrtkom" opcija.Black swan wrote:e vidiš meni ne valja četvrtkom
-
swanfilter
#4 Re: Ne valja utorkom...
Bas neki dan sam citao o tim vjerovanjima sa stanovista Islama, rezanje nokata navecer, crna macka, Utorak, razne hamajlije, ... Nista od toga nema osnove, ljudska glupost ...
- Radio Sarajevo
#5 Re: Ne valja utorkom...
Pa normalno da nešto "ne valja naveče", jer se, pobogu, ne vidi, mrak jeswanfilter wrote:Bas neki dan sam citao o tim vjerovanjima sa stanovista Islama, rezanje nokata navecer, crna macka, Utorak, razne hamajlije, ... Nista od toga nema osnove, ljudska glupost ...
Crna mačka ili crni pas... nemam riječi
-
milojicabrzi
#6 Re: Ne valja utorkom...
Nisam jos cuo za utorak...
Sva ta praznovjerja, imaju neku povezanost sa prosloscu, jer je neki splet okolnosti, prethodio nekom dogadjaju, pa ljudi valjda ne zele ponovo praviti taj slijed okolnosti, da ne bi izazvali neserecu.
U sustini, praznovjerje, ali iznenadi se covjek koliko obrazovanih ljudi, vjeruje u takve stvari, od toga da se po noci ne treba bacati smece pa nadalje...
Ima nekih i prakticnih logicnosti, prije nije bilo svjetla i rasvjete, pa nije valjalo nista sjeci ili raditi sa ostrim alatom po noci, jer se covjek mogao lako posjeci ili nesto slomiti (onaj ko ne pali svjetlo kad nocu ustaje, da ne probudi malu djecu, pa po mraku petlja po kuhinji, zna o cemu govorim
)
Nisam cuo za ovaj utorak i ne bih znao kakve veze sa stvarnim događajima u proslosti ima, pa ga "bije" takav glas...
Sva ta praznovjerja, imaju neku povezanost sa prosloscu, jer je neki splet okolnosti, prethodio nekom dogadjaju, pa ljudi valjda ne zele ponovo praviti taj slijed okolnosti, da ne bi izazvali neserecu.
U sustini, praznovjerje, ali iznenadi se covjek koliko obrazovanih ljudi, vjeruje u takve stvari, od toga da se po noci ne treba bacati smece pa nadalje...
Ima nekih i prakticnih logicnosti, prije nije bilo svjetla i rasvjete, pa nije valjalo nista sjeci ili raditi sa ostrim alatom po noci, jer se covjek mogao lako posjeci ili nesto slomiti (onaj ko ne pali svjetlo kad nocu ustaje, da ne probudi malu djecu, pa po mraku petlja po kuhinji, zna o cemu govorim
Nisam cuo za ovaj utorak i ne bih znao kakve veze sa stvarnim događajima u proslosti ima, pa ga "bije" takav glas...
-
Pjanic15
- trambusek88
#8 Re: Ne valja utorkom...
Ne valja utorkom voditi ljubav u pozi 69. Džini se uhvate za ruke pa igraju kolo kroz par i onda taj par ograiše.
- Hajvan
#9 Re: Ne valja utorkom...
ja ne guzim utorkom!
a ne bih trebao mi forumati utorkom!
a ne bih trebao mi forumati utorkom!
-
Santi
#10 Re: Ne valja utorkom...
Ma valja utorkom sve započinjati i raditi! Evo da krenem od sebe, rodila sam se u utorak i toplo preporučujem svima da se rode istog dana u sedmici 
- micko green eyes
#11 Re: Ne valja utorkom...
Brate moj ja te potpuno razumijem, al ono fakat.Radio Sarajevo wrote:Evo bijah u domovini dugo ovo ljeto i nekoliko puta naletjeh na tvrdnju kako utorkom ne valja ovo ili ono. Dvaput sam se šišao utorkom, šišaona bila prazna, rekoh taman kad budale vjeruju u gluposti.
Zena mi je ista, al da je samo utorak u pitanju.. Po njenom nevalja nista radit utorkom, pa jbt ko da je "sabat" a ja nit zidov nit je utorak subota. Po njenom nevalja ni onaj dan kad ti se dijete rodilo, znaci ako se to prati, onda su dani popunjeni do maksimuma.
Nekontam isto ovo sa rezanjem noktiju navecer, wtf? Molim objasnjenje, a njeno je i svijuh onih koji to prate, jednostavno nevalja, jer tako su rekli nane, dede...Kontam mozda zato sto nije bilo rasvjete pa si mogao odsjeci prst umjesto nokta, whatever.
Pa ono, nemoj bacat smece u vecer? Pa ja, bolje nek smrdi u kuci zajedno s ukucanima.
Da ne nabrajam, ali ima tih gluposti napretek.
Ako nam je bog dao razum, pa valjda ga treba iole iskoristiti, ili?
Btw, ako je tacno ovo oko smeca, koliko li "ograjisu" ove moje komsije ili sugradjani koji pojma nemaju o ovome??
A sta znam, opet mozda smo mi odabrani narod
- avetinja
#12 Re: Ne valja utorkom...
Koliko ja znam prije su se utorkom obavljali većina kuhinjskih poslova i vjerovatno da su lijene žene izmislile to " ne valja utorkom ".
-
arslanbey
#13 Re: Ne valja utorkom...
Ja mislio kod nas samo da ne valja sijeci noke po noci,a japanci imaju isto vjerovanje
nesto drugo sto je internacionalno u svm vjerama, je 40 dana nakon smrti,u islamu,krscanstvu i judaizmu ima,,,nedavno cuo i budisti imaju poseban ritual 40 dana nakon smrti
nesto drugo sto je internacionalno u svm vjerama, je 40 dana nakon smrti,u islamu,krscanstvu i judaizmu ima,,,nedavno cuo i budisti imaju poseban ritual 40 dana nakon smrti
- Mis mekinjas
#14 Re: Ne valja utorkom...
Ja htjela djeetetu rezati nokte utorkom, odmah se reklo ne utorkom i cini mi se subotom.
Da ne budem omrazena, ja nisam rezala.
Smori me to.
Smori me to.
-
swanfilter
#16 Re: Ne valja utorkom...
U tekstu kojeg sam citao, kada je rezanje nokata u pitanju, poslanik Muhamed je rekao, da jedino pravilo jeste da se nokti rezu u roku 40 dana i da se zapale. Ne valja ih bacati okolo, a imao sam hodzinog sina za cimera i najezio sam se kada sam primjetio da mu je ispod kreveta ducat odrezanih nokata ...Mis mekinjas wrote:Ja htjela djeetetu rezati nokte utorkom, odmah se reklo ne utorkom i cini mi se subotom.
Smori me to.
-
swanfilter
#17 Re: Ne valja utorkom...
Misljeno je na prelazak crne macke preko puta, ne na posotojanje istih. Za labradore ne znam ...Radio Sarajevo wrote:Pa normalno da nešto "ne valja naveče", jer se, pobogu, ne vidi, mrak jeswanfilter wrote:Bas neki dan sam citao o tim vjerovanjima sa stanovista Islama, rezanje nokata navecer, crna macka, Utorak, razne hamajlije, ... Nista od toga nema osnove, ljudska glupost ....
Crna mačka ili crni pas... nemam riječi. Dakle, pobit' sve crne labradore?
-
GaRGa
#18 Re: Ne valja utorkom...
ne valja vjerovat u gluposti, 365 dana godisnje...
-
broj dva
#19 Re: Ne valja utorkom...
I ja sam cuo to za utorak, posebno za putovanja i pocetak neki poslova (recimo temelji kuce i slicno)
Objasnjenje mi niko nije dao.
Razlika izmedju sujevjerja i religije? Samo u broju ljudi koji u to vjeruje.
"Ne valja utorkom" je samo za nasu raju pa je sujevjerje.
Djevicansko rodjenje je za milijardu i po ljudi pa je religija...
Objasnjenje mi niko nije dao.
Razlika izmedju sujevjerja i religije? Samo u broju ljudi koji u to vjeruje.
"Ne valja utorkom" je samo za nasu raju pa je sujevjerje.
Djevicansko rodjenje je za milijardu i po ljudi pa je religija...
- dazden42
#20 Re: Ne valja utorkom...
Dosta tih vjerovanja se može pripisati religiji jer su ljudi skloniji da poštuju ono što im vjera naredi prije nego iko drugi
Tako je i vjerovanje da žena ne treba piti vodu dok doji (pa valjda da ne padne čaša djetetu na glavu a ne zato što će se šejtani nakotiti)
Tako je i vjerovanje da žena ne treba piti vodu dok doji (pa valjda da ne padne čaša djetetu na glavu a ne zato što će se šejtani nakotiti)
-
NeenaSa
#21 Re: Ne valja utorkom...
Sujevjerje je zahebano, ukoliko si podlozan tom.
Ne sjecam se nicka koji veli - samo cetvrtkom.
Kad se sjetim, ide - edit.
Ev' primjera za pravopisce, treba l' "cetvrkem"
Ne sjecam se nicka koji veli - samo cetvrtkom.
Kad se sjetim, ide - edit.
Ev' primjera za pravopisce, treba l' "cetvrkem"
-
TheMule
#22 Re: Ne valja utorkom...
Cujem da se petkom haljine ne peru
- nemampojma0
#23 Re: Ne valja utorkom...
Masa stvari kod nas(mislim na Bosnjake) je sujevjerje poprimljeno od drugih naroda u nasem okruzenju,ali postoje i stvari koje nisu stvar sujevjerja,koje imaju utemeljenje u vjeri i razloge zbog kojih ih treba izbjegavati.
Pa zbog toga ne treba odmah napadati sve obicaje,treba prvo malo istraziti,naci ljude koji imaju znanje o vjeri i saznati.To sto nekoga otac i mati nisu mogli nauciti nije razlog da se prema tome odnosi na ignorantski nacin i da se ismijava.
Evo kad ste radoznali objasnit cu vam to rezanje noktiju uvece i taj utorak.
Potvrdjeno je da se anam oni,zavlace pod ljudske nokte zbog prljavstine koja se nakuplja pod njima,a opstepoznata je stvar da anam oni vole prljavstinu.Da sad ne idem u sirinu i objasnjavam neke stvari koje se ticu i odvijaju po noci,samo cu reci da je covjek manje zasticen po noci.Sjekuci nokte mozes povrijediti anam njega i onda da te napadne i da imas problem,a po noci kako rekoh njegove sanse su vece da ti nanese zlo.
Utorak je bio dan kad je prvi put prolivena ljudska krv,naime kad je Ademov jedan sin ubio svoga brata iz zavisti.U utorku postoji jedan momenat,kad se odigralo ubistvo i kad je prva kap krvi pala na zemlju,u kojem bi covjek iskrvario ukoliko bi se posjekao,krv se ne bi zgrusala.Posto mi ne znamo tacan dio dana kad se to desilo,izbjegavamo cijeli taj dan raditi stvari koje bi mogle prouzrokovati povredu odnosno posjekotinu..tipa brijanje,sisanje i sl.
Ova objasnjenja nisu data onima koji ionako ne vjeruju niti priznaju vjeru kao bitan faktor u zivotu covjeka.
Pa zbog toga ne treba odmah napadati sve obicaje,treba prvo malo istraziti,naci ljude koji imaju znanje o vjeri i saznati.To sto nekoga otac i mati nisu mogli nauciti nije razlog da se prema tome odnosi na ignorantski nacin i da se ismijava.
Evo kad ste radoznali objasnit cu vam to rezanje noktiju uvece i taj utorak.
Potvrdjeno je da se anam oni,zavlace pod ljudske nokte zbog prljavstine koja se nakuplja pod njima,a opstepoznata je stvar da anam oni vole prljavstinu.Da sad ne idem u sirinu i objasnjavam neke stvari koje se ticu i odvijaju po noci,samo cu reci da je covjek manje zasticen po noci.Sjekuci nokte mozes povrijediti anam njega i onda da te napadne i da imas problem,a po noci kako rekoh njegove sanse su vece da ti nanese zlo.
Utorak je bio dan kad je prvi put prolivena ljudska krv,naime kad je Ademov jedan sin ubio svoga brata iz zavisti.U utorku postoji jedan momenat,kad se odigralo ubistvo i kad je prva kap krvi pala na zemlju,u kojem bi covjek iskrvario ukoliko bi se posjekao,krv se ne bi zgrusala.Posto mi ne znamo tacan dio dana kad se to desilo,izbjegavamo cijeli taj dan raditi stvari koje bi mogle prouzrokovati povredu odnosno posjekotinu..tipa brijanje,sisanje i sl.
Ova objasnjenja nisu data onima koji ionako ne vjeruju niti priznaju vjeru kao bitan faktor u zivotu covjeka.
- relax11
#24 Re: Ne valja utorkom...
Sta sad da neko od baba kaze ne valja srat u srijedu vi ne bi srali?
Ja sam cuo, naravno od starijih ljudi, kaze ne valja se brijati utorkom i subotom, sisati, nokte rezati, kupati se
To su sve neke izmisljotine, pa mene uvjek nekako zapadne u utorak da se sisam, kupanje je obavezno utorkom
Ja sam cuo, naravno od starijih ljudi, kaze ne valja se brijati utorkom i subotom, sisati, nokte rezati, kupati se
To su sve neke izmisljotine, pa mene uvjek nekako zapadne u utorak da se sisam, kupanje je obavezno utorkom
- nemampojma0
#25 Re: Ne valja utorkom...
Rzumijem tu situaciju,kad se covjek kupa sedmicno,pa nekad kad je prestao mjesecno da se kupa,a poceo sedmicno bio utorak i tako ga zakacilo da se sad kupa svaki utorak.relax11 wrote:Sta sad da neko od baba kaze ne valja srat u srijedu vi ne bi srali?![]()
Ja sam cuo, naravno od starijih ljudi, kaze ne valja se brijati utorkom i subotom, sisati, nokte rezati, kupati se![]()
Kakve veze bolan kupanje ima s onim sto sam ja naveo??Al vazno je da ti to proglasis gluposcu i izmisljotinom,jer si prepametan i samo postujes vlastito misljenje i nesto sto nazivas svojim znanjem i pamecu.
Al nejse kupaj se ti slobodno i drugim danima,nemoj samo utorkom,osjecat ces se ljepse...ili mozda manje