Ne valja utorkom...
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#26 Re: Ne valja utorkom...
Praznovjerje, meni je svaki dan isti kao i termin
bolje reci u inat svima koji vjeruju u te gluposti ja sve radim kada "NE VALJA" 
- art vandeley
#27 Re: Ne valja utorkom...
Muhammed a.s. je rekao:" U utorak ima jedan zao čas, pa ako bi u tom času pustio krv, čovjek bi umro, i zato u utorak ne puštajte krv. "
Zbog toga ljudi izbjegavaju tog dana koristiti oštricu, jer šta znaš...
- relax11
#28 Re: Ne valja utorkom...
Jesam ja tebi nesto mozda rekaonemampojma0 wrote:Rzumijem tu situaciju,kad se covjek kupa sedmicno,pa nekad kad je prestao mjesecno da se kupa,a poceo sedmicno bio utorak i tako ga zakacilo da se sad kupa svaki utorak.relax11 wrote:Sta sad da neko od baba kaze ne valja srat u srijedu vi ne bi srali?![]()
Ja sam cuo, naravno od starijih ljudi, kaze ne valja se brijati utorkom i subotom, sisati, nokte rezati, kupati se![]()
To su sve neke izmisljotine, pa mene uvjek nekako zapadne u utorak da se sisam, kupanje je obavezno utorkom![]()
Kakve veze bolan kupanje ima s onim sto sam ja naveo??Al vazno je da ti to proglasis gluposcu i izmisljotinom,jer si prepametan i samo postujes vlastito misljenje i nesto sto nazivas svojim znanjem i pamecu.
Al nejse kupaj se ti slobodno i drugim danima,nemoj samo utorkom,osjecat ces se ljepse...ili mozda manje
Za tvoju informaciju kupam se svaki dan, a i da se kupam godisnje tebe to ne zanima.
Da sam imao na tvoje nesto dodati citirao bi tvoj tekst, a prije nego sto sam napisao nisam ni procitao tvoj tekst
Pozz.
Last edited by relax11 on 27/08/2014 12:32, edited 1 time in total.
- Russki
#29 Re: Ne valja utorkom...
gluposti epskih razmjera
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#30 Re: Ne valja utorkom...
art vandeley wrote:Muhammed a.s. je rekao:" U utorak ima jedan zao čas, pa ako bi u tom času pustio krv, čovjek bi umro, i zato u utorak ne puštajte krv. "
Ono fakat....
- Russki
#31 Re: Ne valja utorkom...
Double Facepalm - When fail is so strong, one facepalm is not enough!
- KPNCTNJAH
#32 Re: Ne valja utorkom...
Sta kad zena dobije utorkom? Ili je ovo samo za muskarce...art vandeley wrote:Muhammed a.s. je rekao:" U utorak ima jedan zao čas, pa ako bi u tom času pustio krv, čovjek bi umro, i zato u utorak ne puštajte krv. "
-
Zastavnik_dzemo
#33 Re: Ne valja utorkom...
Citav zivot ga Tuta Bugarin klao u petak veceras ko za inat meni utorak 
-
broj dva
#34 Re: Ne valja utorkom...
-----nemampojma0 wrote:Masa stvari kod nas(mislim na Bosnjake) je sujevjerje poprimljeno od drugih naroda u nasem okruzenju,ali postoje i stvari koje nisu stvar sujevjerja,koje imaju utemeljenje u vjeri i razloge zbog kojih ih treba izbjegavati.
Pa zbog toga ne treba odmah napadati sve obicaje,treba prvo malo istraziti,naci ljude koji imaju znanje o vjeri i saznati.To sto nekoga otac i mati nisu mogli nauciti nije razlog da se prema tome odnosi na ignorantski nacin i da se ismijava.
Evo kad ste radoznali objasnit cu vam to rezanje noktiju uvece i taj utorak.
Potvrdjeno je da se anam oni,zavlace pod ljudske nokte zbog prljavstine koja se nakuplja pod njima,a opstepoznata je stvar da anam oni vole prljavstinu.Da sad ne idem u sirinu i objasnjavam neke stvari koje se ticu i odvijaju po noci,samo cu reci da je covjek manje zasticen po noci.Sjekuci nokte mozes povrijediti anam njega i onda da te napadne i da imas problem,a po noci kako rekoh njegove sanse su vece da ti nanese zlo.Utorak je bio dan kad je prvi put prolivena ljudska krv,naime kad je Ademov jedan sin ubio svoga brata iz zavisti.U utorku postoji jedan momenat,kad se odigralo ubistvo i kad je prva kap krvi pala na zemlju,u kojem bi covjek iskrvario ukoliko bi se posjekao,krv se ne bi zgrusala.Posto mi ne znamo tacan dio dana kad se to desilo,izbjegavamo cijeli taj dan raditi stvari koje bi mogle prouzrokovati povredu odnosno posjekotinu..tipa brijanje,sisanje i sl.
Ova objasnjenja nisu data onima koji ionako ne vjeruju niti priznaju vjeru kao bitan faktor u zivotu covjeka.
Interesantno objasnjenje ali mi fale neke cinjenice.
Sta su "anam oni", gdje i kako je potvrdjeno da se zavlace pod ljuske nokte i da vole prljavstinu, kako mozes povrjediti "anam one" kad sjeces nokte ?
Kako te "anam oni" napadaju i kakve sanse "anam oni" imaju da nanesu zlo po danu i po noci (ako ima neka statistika za ovo, dijagram ili nesto...)
A utorak je los jer je Kain rokno Abela ? Po babilonskom, perziskom, gregorijanskom, julianskom, arapskom ili kineskom kalendaru ?
- Radio Sarajevo
#35 Re: Ne valja utorkom...
Vidiš, meni je vjera prilično bitna, pa opet smatram da su ovo sve gluposti. Kakvi bolan anamo oni? Vjerovatno misliš na šejtane, džine, šta već...nemampojma0 wrote:
Ova objasnjenja nisu data onima koji ionako ne vjeruju niti priznaju vjeru kao bitan faktor u zivotu covjeka.
Te i takve gluposti se u vjeri nazivaju širkom, vjerovanje da nekakav utorak može utjecati na bilo šta je smiješno.
- Cherry-Cherry
#36 Re: Ne valja utorkom...
A zašto ne valja veš prati utorkom? 
-
broj dva
#37 Re: Ne valja utorkom...
-Cherry-Cherry wrote:A zašto ne valja veš prati utorkom?
Da ne udje sejtan u ves masinu, onda centrifuga ne readi kako treba pa se masina mrda
- Cherry-Cherry
#38 Re: Ne valja utorkom...
Pa super, nek uđe, to će mu škoditi, jer voli prljavštinu.broj dva wrote:-Cherry-Cherry wrote:A zašto ne valja veš prati utorkom?
Da ne udje sejtan u ves masinu, onda centrifuga ne readi kako treba pa se masina mrda
-
FreakyStyley
#39 Re: Ne valja utorkom...
Mi smo sujevjerniji od africkih plemena.
Meni je od toga interesantije sto ljudi vazda kad se nesto ovako spomene vuku paralele s religijom, a u osnovi, nema neke razlike.
Osoba A vjeruje da ce najebat ako joj crna macka predje preko puta - Osoba B vjeruje da je sveta knjiga izdiktirana u pecini.
Osoba A vjeruje da ne smije prat kosu utorkom - Osoba B vjeruje da je frajer, nekad davno, razdvojio crveno more.
Osoba A vjeruje da ce dobit pare ako je svrbi, koji ono bi, dlan - Osoba B vjeruje da ce vidjet gospu ako ode u Medjugorje.
Osoba A vjeruje da ima srece ako je ptica pokenja - Osoba B vjeruje da je frajer umro, pa ponovo ozivio nakon sto je prikovan na krst.
Osoba A vjeruje da ne smije otvorit kisobran u zatvorenom prostoru - Osoba B vjeruje da je frajko sagradio plovilo da spasi sve zivotinjske vrste ovog svijeta od potopa.
Osoba A ne smije proci ispod merdevina - Osoba B se izgladnjuje mjesec dana jer tako pise u knjizi koja je izdiktirana u pecini liku koji je ozenio devetogodisnjakinju.
Zajednicki nazivnik? Obje osobe uzimaju stvari zdravo za gotovo. Na stranu sto je sve to iracionalno, besmisleno i prkosi svim zakonima logike i fizike. Osoba A je sujevjerna - tek tako, osoba B je religiozna - tek tako. Mada, osoba B se plasi dobrocudnog bradatog čiče na nebu, koji će je poslati na mjesto gdje, svi koji ne slusaju, vjecno gore.
Dakle, u osnovi, osoba A i osoba B su jednako limitirane. Samo sto to za osobu B nije politicki korektno reci. Kad bih bio do kraja iskren jednostavno bih napisao: glupi ste ko kurac.
Meni je od toga interesantije sto ljudi vazda kad se nesto ovako spomene vuku paralele s religijom, a u osnovi, nema neke razlike.
Osoba A vjeruje da ce najebat ako joj crna macka predje preko puta - Osoba B vjeruje da je sveta knjiga izdiktirana u pecini.
Osoba A vjeruje da ne smije prat kosu utorkom - Osoba B vjeruje da je frajer, nekad davno, razdvojio crveno more.
Osoba A vjeruje da ce dobit pare ako je svrbi, koji ono bi, dlan - Osoba B vjeruje da ce vidjet gospu ako ode u Medjugorje.
Osoba A vjeruje da ima srece ako je ptica pokenja - Osoba B vjeruje da je frajer umro, pa ponovo ozivio nakon sto je prikovan na krst.
Osoba A vjeruje da ne smije otvorit kisobran u zatvorenom prostoru - Osoba B vjeruje da je frajko sagradio plovilo da spasi sve zivotinjske vrste ovog svijeta od potopa.
Osoba A ne smije proci ispod merdevina - Osoba B se izgladnjuje mjesec dana jer tako pise u knjizi koja je izdiktirana u pecini liku koji je ozenio devetogodisnjakinju.
Zajednicki nazivnik? Obje osobe uzimaju stvari zdravo za gotovo. Na stranu sto je sve to iracionalno, besmisleno i prkosi svim zakonima logike i fizike. Osoba A je sujevjerna - tek tako, osoba B je religiozna - tek tako. Mada, osoba B se plasi dobrocudnog bradatog čiče na nebu, koji će je poslati na mjesto gdje, svi koji ne slusaju, vjecno gore.
Dakle, u osnovi, osoba A i osoba B su jednako limitirane. Samo sto to za osobu B nije politicki korektno reci. Kad bih bio do kraja iskren jednostavno bih napisao: glupi ste ko kurac.
- lavorpunvode
#40 Re: Ne valja utorkom...
Jucer mi kaze jedna trudnica, ne valja preskakati kablove po kuci kad si trudna. Ide zena kroz sobu, iskljuci kabl (koji lezi na podu, nije dakle podignut pa da ga treba preskakati) od usisivaca/laptopa/fena/miksera, prodje, pa ga ukljuci, i tako svaki put
lijepo nisam mogla vjerovati 
- notsure
#41 Re: Ne valja utorkom...
Znam šta je dan, mjesec, godina... sve to je vezano za astronomiju, kretanje zemlje, sunca, mjeseca.
A šta su dani u sedmici (naprimjer za ateiste)?
Dani u sedmici su rezultat ljudske volje, nemaju veze s prirodnim pojavama.
Dakle, utorak ne postoji.
Navodno su Babilonci podijelili mjesec na 4 skupine, pa su imali nekad i 8-9 dana (kao prestupna godina) da namire nesklad.
http://www.todayifoundout.com/index.php ... -the-week/
A šta su dani u sedmici (naprimjer za ateiste)?
Dani u sedmici su rezultat ljudske volje, nemaju veze s prirodnim pojavama.
Dakle, utorak ne postoji.
Navodno su Babilonci podijelili mjesec na 4 skupine, pa su imali nekad i 8-9 dana (kao prestupna godina) da namire nesklad.
http://www.todayifoundout.com/index.php ... -the-week/
- Ljuska_u_BaklaFi
#43 Re: Ne valja utorkom...
Al' samo do džume, poslije džume slobodno pali mašinuTheMule wrote:Cujem da se petkom haljine ne peru
-
smack
#44 Re: Ne valja utorkom...
Idem do samije dune sto sjece chune posto nije utorak.Pet do trinest wrote:Subota.smack wrote:Koji je danas dan?
Hvala na odgovoru.
-
FreakyStyley
#45 Re: Ne valja utorkom...
Cuo sam i ja za to. Cim su kablovi u igri to je neko novo sujevjerje, iz dvadesetog stoljeca.lavorpunvode wrote:Jucer mi kaze jedna trudnica, ne valja preskakati kablove po kuci kad si trudna. Ide zena kroz sobu, iskljuci kabl (koji lezi na podu, nije dakle podignut pa da ga treba preskakati) od usisivaca/laptopa/fena/miksera, prodje, pa ga ukljuci, i tako svaki putlijepo nisam mogla vjerovati
Dakle, sujevjerja su u nastajanju dok pisemo ovo.
To je nekad nekoj priglupoj zeni nesto inteligentnija svekrva rekla: "Nemoj bona preskakat kablove, ne valja to kad si trudna." Vjerovatno da je skine s qrca da joj ne mora govorit da je glupo rizikovati da padne na usta i to dok je trudna, kad vec skakuce oko kablova.
Onda se to prosirilo po mahali i ostalo je povijest.
- lavorpunvode
#46 Re: Ne valja utorkom...
AhahahahFreakyStyley wrote:Cuo sam i ja za to. Cim su kablovi u igri to je neko novo sujevjerje, iz dvadesetog stoljeca.lavorpunvode wrote:Jucer mi kaze jedna trudnica, ne valja preskakati kablove po kuci kad si trudna. Ide zena kroz sobu, iskljuci kabl (koji lezi na podu, nije dakle podignut pa da ga treba preskakati) od usisivaca/laptopa/fena/miksera, prodje, pa ga ukljuci, i tako svaki putlijepo nisam mogla vjerovati
![]()
To je nekad nekoj priglupoj zeni nesto inteligentnija svekrva rekla: "Nemoj bona preskakat kablove, ne valja to kad si trudna." Vjerovatno da je skine s qrca da joj ne mora govorit da je glupo rizikovati da padne na usta i to dok je trudna, kad vec skakuce oko kablova.
Onda se to prosirilo po mahali i ostalo je povijest.
-
FreakyStyley
#47 Re: Ne valja utorkom...
Ma vjerujem ja da ona to vjeruje nicim izazvana.lavorpunvode wrote:AhahahahFreakyStyley wrote:Cuo sam i ja za to. Cim su kablovi u igri to je neko novo sujevjerje, iz dvadesetog stoljeca.lavorpunvode wrote:Jucer mi kaze jedna trudnica, ne valja preskakati kablove po kuci kad si trudna. Ide zena kroz sobu, iskljuci kabl (koji lezi na podu, nije dakle podignut pa da ga treba preskakati) od usisivaca/laptopa/fena/miksera, prodje, pa ga ukljuci, i tako svaki putlijepo nisam mogla vjerovati
![]()
Onda se to prosirilo po mahali i ostalo je povijest.tvoje objasnjenje mi vise "pije vode" od njenog. Ona kaze da se tako pupcana vrpca obmota oko bebinog vrata i postoji opasnost za bebu pri porodu...
Ovo je samo moja teorija o tome kako je to sujevjerje nastalo.
- lavorpunvode
#48 Re: Ne valja utorkom...
-
FreakyStyley
#49 Re: Ne valja utorkom...
Ljudi u to vjeruju tek tako, jer im je receno da vjeruju i od njih se ocekuje da vjeruju. Dakle vjeruju nicim izazvani i nikad se ne zapitaju ko, gdje, kako, zasto.
Kako recimo objasnit nekome ko klanja pet vakata da bi, da je recimo usvojen i zivi u Italiji, isao nedjeljom na misu?
Nikako, jer je glup ko kurac. Da je pametan nit bi bio religiozan, nit bi bio sujevjeran.
Sto se tice konkretno tog sujevjerja, to jest njegovog nastanka, vjerujem da je neko nekad nekome rekao da ne hoda po sapunici, u strahu da ce se ovaj okliznuti i povrijediti. Onda kad je ovaj sto je imao namjeru da hoda upitao "Zasto?", taj sto mu je dao dobronamjeran savjet je samo odgovorio "Ograjsaces." Jer glupanu (tom sto je htio hodat po sapunici) ne vrijedi logicno objasnjavati. Samo mu reci sta da radi i daj mu glup razlog. Logika i razum ne piju vode.
Eto, jesi zadovoljna?
Kako recimo objasnit nekome ko klanja pet vakata da bi, da je recimo usvojen i zivi u Italiji, isao nedjeljom na misu?
Nikako, jer je glup ko kurac. Da je pametan nit bi bio religiozan, nit bi bio sujevjeran.
Sto se tice konkretno tog sujevjerja, to jest njegovog nastanka, vjerujem da je neko nekad nekome rekao da ne hoda po sapunici, u strahu da ce se ovaj okliznuti i povrijediti. Onda kad je ovaj sto je imao namjeru da hoda upitao "Zasto?", taj sto mu je dao dobronamjeran savjet je samo odgovorio "Ograjsaces." Jer glupanu (tom sto je htio hodat po sapunici) ne vrijedi logicno objasnjavati. Samo mu reci sta da radi i daj mu glup razlog. Logika i razum ne piju vode.
Eto, jesi zadovoljna?
- lavorpunvode
#50 Re: Ne valja utorkom...
Joj kad ti listu citavu pripremim za tumacenje 
Moguce, i onda je jos neko usput dodao ono "u aksam" jer se tad kao najcesce "ograjise"
Ja sam npr. cula od svoje nane par puta da kaze, nemoj nikad ostavljati sudje prljavo preko noci, sejtani tako jacaju jer jedu ostatke..
Moguce, i onda je jos neko usput dodao ono "u aksam" jer se tad kao najcesce "ograjise"
Ja sam npr. cula od svoje nane par puta da kaze, nemoj nikad ostavljati sudje prljavo preko noci, sejtani tako jacaju jer jedu ostatke..