dobro, možda na perzijskom, u bosankom jeziku nema slova, a ni glasa 'Q'
Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
- kritichar
#76 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
to je sve?
- zagortenej
#77 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
šta ću kad mi nisi odgovorio gdje je ajet koji je bio pa ga više nemakritichar wrote:to je sve?![]()
aqida u kojoj ima antropomorfizma ne može se izjednačiti sa aqidom sunizma i općenito islama. to je prava novotarija.
ibn tejmija je zbog toga umro u zatvoru, osuđen od strane tadašnje uleme. naravno, safet je to mudro prešutio. a s obzirom da ne smijete citati drugu literaturu osim one koja je na listi dozvoljenih, ne mozete ni saznati nista drugo osim onog cime vas filuju. krajnji produkt je ovo:
- kritichar
#78 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Imam Mehdi će nam donijeti sve ajete koji fale, ništa ne brinizagortenej wrote:šta ću kad mi nisi odgovorio gdje je ajet koji je bio pa ga više nemakritichar wrote:to je sve?![]()
dobro, možda na perzijskom, u bosankom jeziku nema slova, a ni glasa 'Q'![]()
aqida u kojoj ima antropomorfizma ne može se izjednačiti sa aqidom sunizma i općenito islama. to je prava novotarija.
ibn tejmija je zbog toga umro u zatvoru, osuđen od strane tadašnje uleme. naravno, safet je to mudro prešutio. a s obzirom da ne smijete citati drugu literaturu osim one koja je na listi dozvoljenih, ne mozete ni saznati nista drugo osim onog cime vas filuju. krajnji produkt je ovo:
vama se kosa diže kad se spomene šejh Ibn Tejmije, jer je razotkrio ko ste i šta ste u Minhadž Sunne
jeste bio je u zatvoru, bio je nepravedno u zatvoru ali kad je se mogao osvetiti svima, nije htio
bio je u zatvoru kao i Imam Ahmed i Ebu Hanife
sve su to imami koje vi ne volite, sve one ispravne vi ne volite
- zagortenej
#79 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
nemoj mijesati imame Ahmeda i Ebu Hanifu sa tim smutljivcem. ova dvojica su bili u zatvoru (kratko) jer nisu htjeli da budu rezimska ulema,a tvoj tejmija je sijao smutnju gdje god je stigao, zato ga je ulema i zatvorila do smrti u zatvor, kako ce se osvetiti kad je i umro u zatvoru. poslije je njegovo ucenje palo u zaborav dok ga nije popularisao abdulvehab zajedno sa britancima uz pomoc porodice saud. the rest is history, danas imamo al kaidu, isil i ostale sve kao posljedica ibn tejmijinog ucenja, i saudijskih petrodolara. danas bh omladina odlazi da strana ratista opet zavedeni od strane safeta,bilala i sl. sve je to ibn tejmijina zaostavstina. Veh-bi-ajkritichar wrote: vama se kosa diže kad se spomene šejh Ibn Tejmije, jer je razotkrio ko ste i šta ste u Minhadž Sunne
jeste bio je u zatvoru, bio je nepravedno u zatvoru ali kad je se mogao osvetiti svima, nije htio
- kritichar
#80 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
ti jedini ovdje siješ smutnju, Ibn Tejmiju priznaju svi današnji učenjaci ehli sunnetazagortenej wrote:nemoj mijesati imame Ahmeda i Ebu Hanifu sa tim smutljivcem. ova dvojica su bili u zatvoru (kratko) jer nisu htjeli da budu rezimska ulema,a tvoj tejmija je sijao smutnju gdje god je stigao, zato ga je ulema i zatvorila do smrti u zatvor, kako ce se osvetiti kad je i umro u zatvoru. poslije je njegovo ucenje palo u zaborav dok ga nije popularisao abdulvehab zajedno sa britancima uz pomoc porodice saud. the rest is history, danas imamo al kaidu, isil i ostale sve kao posljedica ibn tejmijinog ucenja, i saudijskih petrodolara. danas bh omladina odlazi da strana ratista opet zavedeni od strane safeta,bilala i sl. sve je to ibn tejmijina zaostavstina.kritichar wrote: vama se kosa diže kad se spomene šejh Ibn Tejmije, jer je razotkrio ko ste i šta ste u Minhadž Sunne
jeste bio je 7 puta zatvaran, ali zbog čega, upravo jer se nije tadašnjoj vlasti nije sviđala istina
- zagortenej
#81 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Znaš li da nije ni ukopan na muslimanskom mezarju? Toliki je bio alim. A priznaju ga svi koji su na saudijskoj platnoj listi.
- kritichar
#82 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ukopan je na mezarju Sufijje u Damasku. Govori se da je njegovoj dženazi prisustvovalo 50.000 ljudi, a dženaza-namaz u odsutnosti klanjala se u velikom broju islamskih pokrajina.
Priznaje ga ulema naše IZ, ona ulema koju ne smiješ popljuvat, jer će tad svi vidjeti ko si.
Priznaje ga ulema naše IZ, ona ulema koju ne smiješ popljuvat, jer će tad svi vidjeti ko si.
- zagortenej
#83 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Kao što se klanja i saudijskom kralju? Kralj nam je drag a jos su nam draže njegove parekritichar wrote:Ukopan je na mezarju Sufijje u Damasku. Govori se da je njegovoj dženazi prisustvovalo 50.000 ljudi, a dženaza-namaz u odsutnosti klanjala se u velikom broju islamskih pokrajina.
- zagortenej
#84 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
ti si počeo da navodis knjige za koje niko nije cuo, a ni ti, niti si provjerio ono sto si postirao, a znas sta se kaze za onog sto prenosi lazne vijesti.kritichar wrote: ti jedini ovdje siješ smutnju, Ibn Tejmiju priznaju svi današnji učenjaci ehli sunneta
jeste bio je 7 puta zatvaran, ali zbog čega, upravo jer se nije tadašnjoj vlasti nije sviđala istina
sto kaze rng, kad ukucas na google te knjige imas samo par stranica koje se sve vezu na minber..ba. dakle, propaganda cista.
za tvoju informaciju, nisam sija, ali ne mogu podvaljivanja i lazi, uvijek sam na strani onih protiv kojih se to radi. a pogotovo mogu prepoznati veh-bi-aj na kilometre. kao sto u siizmu ima radikalnih ucenja koja i njihova mainstream ulema osudjuje, tako i mi u sunizmu imamo vehabizam koji je vrlo opasna devijacija, ali hvala Bogu pa je manjina.
i za tvoju informaciju, proveo sam vremena sa tvojim poglavicama i vidio s kim imam posla. kad se malo opuste, imaju drugu pricu
- salik79
#85 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kritichar wrote: koje je to dovodio?
Evo šta misli islamska zajendica i reis o širenju šijskog učenja i djelovanju fondacije Mulla Sadra
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
Ti ne znaš ko je meni reper, ali Safet Kuduzović je ulema jer ima ilm i poštuje ga kao učenjaka značajan broj ljudi
Kojeg god bi ti naveo učenjaka, ne bi vam ni jedan odgovarao jer vas ne podržava i širenje vašeg učenja
A što se tiče videa, pogledao sam, ništa posebno i ništa novo, da je izjava ovakva pa hajd, to bi već bilo nešto
https://www.youtube.com/watch?v=IIj5GbwZlK0
Da se sve naše razlike završavaju na tome da li je Alija trebao biti prvi halifa ili ne, ne bi bilo ovih podjela.
Naše razlike su u akidi, da bi se ujedinili, akida mora biti ista.
Raspitaj se malo. Necu ti ja navoditi ko je sve dolazio, koga su dovodili i kome su isli u Iran. Ali jedno ti mogu reci - na obiljezavanju godisnjice preseljenja Imama Homeinija k.s. (u UNITIC-u) bivsi reis Mustafa ef. Ceric je o Imamu govorio kao o obnovitelju vjere i uz svako pominjanje njegovog imena bi rekao hazreti (ovo mi nije niko pricao, nego sam prisustvovao).
Kazes da je Kuduzovic alim, da ga se postuje i tako to...Sve fino, lijepo, krasno. Pitaj ti njega sta misli o Maturidijama i Ešarijama!? Mislim da ti ne moram napominjati da mi slijedimo hanefijski mezheb u fikhu, a maturidijski u akaidu. Ktome, opcepoznato je da je sufizam zastupljen i ukorijenjen od samog dolaska Islama na ove prostore. A evo ti kakvo misljenje o nama imaju Sajine kolege, cije stavove promovisu njegovi ucenici u BiH (pretpostavljam da ti to dobro znas, ali presucujes):
- Kroksica
#86 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Znaci...prekuco.salik79 wrote:
- kritichar
#87 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Dragi su nam nepogrješivi imami, a još su nam draže iranske pare.zagortenej wrote: Kao što se klanja i saudijskom kralju? Kralj nam je drag a jos su nam draže njegove pare
šejh Kuduzović je napravio video za vašu ulemu, nek neko od vaše uleme pokuša da javno negira postojanje tih knjiga, ili sadržaj tih knjiga ili ako su muslimani neka se odreknu ljudi koji su to pisalizagortenej wrote:
ti si počeo da navodis knjige za koje niko nije cuo, a ni ti, niti si provjerio ono sto si postirao, a znas sta se kaze za onog sto prenosi lazne vijesti.
sto kaze rng, kad ukucas na google te knjige imas samo par stranica koje se sve vezu na minber..ba. dakle, propaganda cista.
za tvoju informaciju, nisam sija, ali ne mogu podvaljivanja i lazi, uvijek sam na strani onih protiv kojih se to radi. a pogotovo mogu prepoznati veh-bi-aj na kilometre. kao sto u siizmu ima radikalnih ucenja koja i njihova mainstream ulema osudjuje, tako i mi u sunizmu imamo vehabizam koji je vrlo opasna devijacija, ali hvala Bogu pa je manjina.
i za tvoju informaciju, proveo sam vremena sa tvojim poglavicama i vidio s kim imam posla. kad se malo opuste, imaju drugu pricu
knjige itekako postoje, neke je čak i asur postavljao
jesi šija, vidi ti se po energičnosti, kako pljuješ po saudiji, pravi iranski dečko, ogorčen si na kuduzovića, ibn tejmiju, na tzv. vehabije, nalaziš neke izbačene ajete....koristiš sve ono što šije koriste, ovo sve ne bi mogao raditi neko ko nije iz vaših redova, ali ne čudi me jer je poznato da je vama dozvoljeno pretvaranje i laž, tukja vaša
i daj mi definiciju vehabizma
ma što bi se raspitivao, svakako su dobri odnosi šija i IZ prošlost, u budućnosti neće više biti dobrisalik79 wrote:Raspitaj se malo. Necu ti ja navoditi ko je sve dolazio, koga su dovodili i kome su isli u Iran. Ali jedno ti mogu reci - na obiljezavanju godisnjice preseljenja Imama Homeinija k.s. (u UNITIC-u) bivsi reis Mustafa ef. Ceric je o Imamu govorio kao o obnovitelju vjere i uz svako pominjanje njegovog imena bi rekao hazreti (ovo mi nije niko pricao, nego sam prisustvovao).
Kazes da je Kuduzovic alim, da ga se postuje i tako to...Sve fino, lijepo, krasno. Pitaj ti njega sta misli o Maturidijama i Ešarijama!? Mislim da ti ne moram napominjati da mi slijedimo hanefijski mezheb u fikhu, a maturidijski u akaidu. Ktome, opcepoznato je da je sufizam zastupljen i ukorijenjen od samog dolaska Islama na ove prostore. A evo ti kakvo misljenje o nama imaju Sajine kolege, cije stavove promovisu njegovi ucenici u BiH (pretpostavljam da ti to dobro znas, ali presucujes):
vama je vrijeme da počnete konkretnije djelovati, što će otkriti mnoge stvari
ako je Cerke to rekao, ne čudi me, jer ga je i Bugari hvalio
zašto su to radili, ne znam, da li znaju sve o njemu, ni to ne znam, ali priznajem da bi volio znati
Znam šta Kuduzović misli o ehli sunnetu vel džematu, znam šta misli o našoj IZ, a znam šta misli i o sufijama, znam da neke šije smatra muslimanima, a neke otpadnicima
ko ba slijedi Ebu Hanifu, ti?! Šta će ti onda taj gospodin na avataru ako slijediš Ebu Hanifu, kakve veze on ima sa hanefijskim mezhebom!
a ovog što si postavio, nije mi ni zanimljiv ni bitan, biram koga ću da slušam
- zagortenej
#88 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
sta reci nego veh-bi-aj, nek si se ti nama otkrio "spavacu", nisi mogao vise izdrzati, ha?
izbacene ajete sam nasao na vehabijskoj stranici minber..ba, ali ti si prvi put cuo za to, i naravno da nemas nikakv odgovor na to. ti se vise bavis siizmom nego svojim vehabizmom, ne znas ni osnove svoje aQide
izbacene ajete sam nasao na vehabijskoj stranici minber..ba, ali ti si prvi put cuo za to, i naravno da nemas nikakv odgovor na to. ti se vise bavis siizmom nego svojim vehabizmom, ne znas ni osnove svoje aQide
-
RNG_25
#89 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Nosite mi se s teme više. @naso, help!
- zagortenej
#90 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
ja se izvinjavam, necu vise 
- LonelyWolf
#91 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Niti sam Šija niti Sunija nego samo musliman da prostite ali ako bih morao birati onda bih odabrao one koji slijede porodicu a ne neke tamo jarane od Poslanika nam. Tu nema greške, porodica je njegova krv a jaran može biti svako. Mada tu ima i onih koji se samo predstavljaju jaranima i koji do danas pokušavaju da unište onu lijepu vanjštinu Islama i da je prilagode vlastitoj.
- nasa
#92 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ima druga, prikladnija tema za ovakve rasprave.Zar je toliko tesko da na ovoj ostanete u okviru literature?
Dosta!
Dosta!
- salik79
#93 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
"The origin of shiite islam and it´s principles"
http://islamicmobility.com/pdf/THE%20OR ... CIPLES.pdf
http://islamicmobility.com/pdf/THE%20OR ... CIPLES.pdf
- kritichar
#94 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Mudra riječ izgubljena je stvar vjernika, pa gdje god da je nađe on joj je najpreči.
(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, bilježe Tirmizi i Bejheki, prenoseći ga od hazreti Ebu Hurejre; te Ibn Asakir, prenoseći ga od hazreti Alije)
Na kraju ove knjige piše da je to Ali rekao, a ne Poslanik a.s.
(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, bilježe Tirmizi i Bejheki, prenoseći ga od hazreti Ebu Hurejre; te Ibn Asakir, prenoseći ga od hazreti Alije)
- salik79
#95 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kritichar wrote:Mudra riječ izgubljena je stvar vjernika, pa gdje god da je nađe on joj je najpreči.
Nije na kraju ove knjige, to ti je slogan stranice koja nam je omogucila ovu online biblioteku. Nadam se da ces se okoristiti knjigom i uvidjeti da sije nisu onakve kakvim ih neki zele predstaviti.
- kritichar
#96 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Nije bitno šta je, bitno je da se to pripisuje Imamu Alijusalik79 wrote:kritichar wrote:Mudra riječ izgubljena je stvar vjernika, pa gdje god da je nađe on joj je najpreči.
Nije na kraju ove knjige, to ti je slogan stranice koja nam je omogucila ovu online biblioteku. Nadam se da ces se okoristiti knjigom i uvidjeti da sije nisu onakve kakvim ih neki zele predstaviti.
- salik79
#97 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ja i? Oni vele ta je to hz Alijina izreka, a mi da je hz Pejgamberova s.a.v.a.. Hocemo'l se i zbog toga mrziti, pogotovo ako znamo da je hz Alija od Poslanika a.s., a Poslanik a.s. od hz Alije?!