Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
-
RNG_25
#1 Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ukoliko ima neko od Šija (Šiita?) da mi ponudi nekolicinu, recimo do 3, po ličnom mišljenju najvažnijih pisanih djela (dakle knjiga) koje se dotiču vjere prevashodno (historiju za sada imam pokrivenu), volio bih da ih navede. Dakle, djela koja su ekvivalent npr. Buharijevog sahiha kod Sunija, ili neko opsežnije zakonodavno djelo i td.
U biti, interesuju me kako razlike tako i sličnosti između Sunija i Šija po svim pitanjima. Do sada, praktično, uopšte nisam o tome (Šiizam, Šije) znao ništa spomena vrijedno.
Tako da sam za početak odlučio da pročitam neku knjigu sa "treće strane" (radi veće objektivnosti), riječ je o:
The History of the Sunni and Shia Split: Understanding the Divisions within Islam [Kindle Edition]
(http://www.amazon.com/History-Sunni-Shi ... shia+split)
U biti, dosta kratka knjiga (45 strana), ali upravo ono što sam htio - kratak osvrt na osnovne (političke) razlike koje uvjetuju konflikt koji je i danas evidentan. Kvalitet knjige neću da komentarišem dok je ne pročitam (bar) još jednom, ali su mi ipak neke stvari postale jasnije (npr. razlozi nasilja na Bliskom Istoku između te dvije grupe).
Nađoh "na internetu" da je jedno važno (najvažnije?) djelo 'El-Kafi' (Dovoljan) od Muhamed b. Jakub el-Kulejnija. Je li ovo tačno?
Bosanski i engleski jezik dolaze u obzir (i hrvatski i srpski...).
///
Za kraj, zamoliću moderatore da postove koji nemaju veze sa temom eliminišu. Zanimaju me samo djela, ne rasprave o tome kakav je kvalitet tih djela - to ću sam da zaključim. A pogotovo ne rasprave o vjerovanjima, razlozima ovoga ili onoga, stupidna tekfirenja i ostale gluposti.
U biti, interesuju me kako razlike tako i sličnosti između Sunija i Šija po svim pitanjima. Do sada, praktično, uopšte nisam o tome (Šiizam, Šije) znao ništa spomena vrijedno.
Tako da sam za početak odlučio da pročitam neku knjigu sa "treće strane" (radi veće objektivnosti), riječ je o:
The History of the Sunni and Shia Split: Understanding the Divisions within Islam [Kindle Edition]
(http://www.amazon.com/History-Sunni-Shi ... shia+split)
U biti, dosta kratka knjiga (45 strana), ali upravo ono što sam htio - kratak osvrt na osnovne (političke) razlike koje uvjetuju konflikt koji je i danas evidentan. Kvalitet knjige neću da komentarišem dok je ne pročitam (bar) još jednom, ali su mi ipak neke stvari postale jasnije (npr. razlozi nasilja na Bliskom Istoku između te dvije grupe).
Nađoh "na internetu" da je jedno važno (najvažnije?) djelo 'El-Kafi' (Dovoljan) od Muhamed b. Jakub el-Kulejnija. Je li ovo tačno?
Bosanski i engleski jezik dolaze u obzir (i hrvatski i srpski...).
///
Za kraj, zamoliću moderatore da postove koji nemaju veze sa temom eliminišu. Zanimaju me samo djela, ne rasprave o tome kakav je kvalitet tih djela - to ću sam da zaključim. A pogotovo ne rasprave o vjerovanjima, razlozima ovoga ili onoga, stupidna tekfirenja i ostale gluposti.
- salik79
#2 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
[*]Djela, osim "Staze rjecitoti", odnosno "Nehdzu'l-belaga"-e (Imam Ali a.s.), ti ne bih znao izdvojiti. Ali ti mogu preporuciti sljedecu stranicu: http://www.shiaislamiclibrary.com, na kojoj mozes pronaci veliki broj djela sijskih ucenjaka. Na google play-u mozes pronaci i aplikaciju za ovu biblioteku.
-
RNG_25
#3 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Uredu, hvala.
- salik79
#4 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Molim, i drugi put 
- bogoljub
#5 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ehli Sunnet u Iranu 1: Jedna nacija (Iran, sunnije, šiije, Hamenei)
https://www.youtube.com/watch?v=f6gQyQCXP6U
https://www.youtube.com/watch?v=f6gQyQCXP6U
-
mariner
#6 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
esselamu alejkum
Molim vas ako mi neko moze odgovoriti, godinam ovo pitam ljude niko pojma nema, ko su ovi ljudi i kako ide ovaj redoslijed?
zasto ova jedna osoba nema lice ima sunce na faci? Ko je?
Sta pise ispod ovih likova?
Hvala

Molim vas ako mi neko moze odgovoriti, godinam ovo pitam ljude niko pojma nema, ko su ovi ljudi i kako ide ovaj redoslijed?
Hvala

- black
#7 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
mariner wrote:esselamu alejkum
Hvala
12 imama, naprijed je hz.ali a ovaj 'bez lica' je mehdi
Last edited by black on 10/03/2015 21:40, edited 1 time in total.
- kritichar
#8 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
El-Envarun-nuamanijje (Niametullahi el-Džezairi)
Kešful-esrar (Homeini)
Mir’atul-ukul (El-Medžlisi)
Kešful-esrar (Homeini)
Mir’atul-ukul (El-Medžlisi)
-
sumirprimus
#10 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
12 imama ko 12 apostola?
to neke veze s kalendarom?
bogom sunca?vidim zrake odozgo udaraju.pa sve isto...slucajnosti,il prepis?
to neke veze s kalendarom?
bogom sunca?vidim zrake odozgo udaraju.pa sve isto...slucajnosti,il prepis?
- kritichar
#11 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Autor - El-Fejd el-Kašani
Knjiga - Tefsirus-safi
__
Autor: Ebul-Hasan el-Amili
Djelo: Miratul-envar
__
Autor: El-Bahrani
Knjiga: Mešarikuš-šumus
Knjiga - Tefsirus-safi
__
Autor: Ebul-Hasan el-Amili
Djelo: Miratul-envar
__
Autor: El-Bahrani
Knjiga: Mešarikuš-šumus
- zambaklija
#12 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
nikada mi ove podjele neće biti jasne,muslimani a mrze se iz dna duše,krv pustaju jeni drugima i slade se na smrti drugog...
-
RNG_25
#13 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Baš kao da su ljudi... Ako nemaš nešto na temu konkretno napisati, suzdrži se od postinga.zambaklija wrote:nikada mi ove podjele neće biti jasne,muslimani a mrze se iz dna duše,krv pustaju jeni drugima i slade se na smrti drugog...
- asurbanipal
#14 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige

http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Corbin

Svjetlosni čovjek u iranskom sufizmu:
http://www.scribd.com/doc/38328463/Svje ... om-Sufizmu
Poslanica o srži duhovnog putovanja:

http://sr.scribd.com/doc/77613201/Posla ... nal#scribd
Allameh Tabataba'i

- kritichar
#15 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Tahrirul-vesile (Homeini)
El-Kafi (El-Kulejni)
Imametu emiril-muminin (Džemaluddin b. El-Husejn el-Halebi)
El-Kafi (El-Kulejni)
Imametu emiril-muminin (Džemaluddin b. El-Husejn el-Halebi)
-
RNG_25
#16 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ovo nije tema za pokušaje vrijeđanja bilo koga. Ili navedite djelo za koje smatrate da je u okviru teme ili ne pišite uopšte.
- kritichar
#17 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Lealijul-ahbar (Muhammed et-Tevsirkani; “Temelj učenjaka”)
Es-Sebatu mines-selef (Murteda en-Nedžefi)
Biharul-envar (Šejh El-Mufid)
Es-Siratul-mustekim (Zejnuddin en-Nebati)
Telhisul-Kafi (Imam Et-Tusi)
Ed-Durerul-nedžefijje (Imam Jusuf el-Bahrani)
- zagortenej
#18 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
pretpostavljam da si čitao ove knjige, čim ih preporučuješ. ima li negdje da se skinu u pdf?kritichar wrote:Lealijul-ahbar (Muhammed et-Tevsirkani; “Temelj učenjaka”)
- kritichar
#19 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
u bilo kojem formatu ih je teško nabaviti, a posebno da bude pdf i odgovarajući jezik (zavisi ko šta zna)zagortenej wrote:pretpostavljam da si čitao ove knjige, čim ih preporučuješ. ima li negdje da se skinu u pdf?kritichar wrote:Lealijul-ahbar (Muhammed et-Tevsirkani; “Temelj učenjaka”)
- kritichar
#20 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Autor: Jasir el-Habib
Knjiga: El-Fāhišetu el-vedžhul-āharu li Aišete (Nemoral, drugo lice Aiše).
Autor : En-Nuri et-Tabersi
Knjiga: Faslul-hitab fi isbati tahrifi Kitabi Rabbil-erbab (Presudan govor u dokazivanju iskrivljenosti Knjige Gospodara svih gospodara)
Knjiga: Faslul-hitab fi isbati tahrifi Kitabi Rabbil-erbab (Presudan govor u dokazivanju iskrivljenosti Knjige Gospodara svih gospodara)
- zagortenej
#21 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
čovjek reče u uvodnom postu do 3 knjige, a ti nabroja 30, izgleda nisi mogao probrati, haman su ti sve dobre 
- kritichar
#22 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
neka, sve su to eminentni autori i probrana djela, nek bira
- zagortenej
#23 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
pa ti reče da se knjige ne mogu naći, kako će ih čitati?kritichar wrote:neka, sve su to eminentni autori i probrana djela, nek bira
- kritichar
#24 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
nisam to rekaozagortenej wrote:pa ti reče da se knjige ne mogu naći, kako će ih čitati?kritichar wrote:neka, sve su to eminentni autori i probrana djela, nek bira
-
RNG_25
#25 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kritichar, svakako si naveo mnoštvo potencijalno zanimljivih djela, koja imaju mnogo šta da kažu o... svačemu, pa i Kur'anu. Na tome - hvala.kritichar wrote:Autor: Jasir el-Habib
Međutim, glede nekih stvari, ne znam šta da mislim kad pročitam naslov tipa "Nemoral, drugo lice Aiše"... Ne zanimaju me ogovaranja niti potvaranja, niti mišljenja drugih stranki o trećima... Zanimalo me, kao što sam naveo, prevashodno vjersko pitanje, dakle, pogledi šija na razna vjerska pitanja (uključujući i akaid, fikh i td.), a radi usporedbe sa sunijama i tako dalje. Pogledi na Kur'an - uredu, pogledi na ashabe - ne. Naravno, čak i kad jedno te isto djelo govori o oboma, na meni je svakako da budem skepričnog i nepovjerljivog uma, te da ne prihvatam ništa kao riješenu stvar. A na tebi je da se suzdržiš navođenja djela koja ipak nisu u okviru ove teme!
Da se citiram, a može se i u uvodnom postu vidjeti:
I, da ne bude zabune, pod "opsežnijim" ne mislim na broj stranica, tako da 1000 stranica priče o nekom ashabu mi ne znači ništa, već opsežnije u smislu da detaljno objašnjava propise, zašto je nešto tako kako jeste i dr.Dakle, djela koja su ekvivalent npr. Buharijevog sahiha kod Sunija, ili neko opsežnije zakonodavno djelo i td.
Ovo što ti navodiš, ne sve, ali npr. djelo o Aiši - je van okvira teme.