Najbolje Avio Kompanije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sveu16

Post by sveu16 »

Niko ne spominje tzv. 'no frills' kompanije: Rayanair, Easyjet, Wizzair itd.?
Usluga nije bitna kad su cijene tako jeftine? :thumbup:
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

sveu16 wrote:Niko ne spominje tzv. 'no frills' kompanije: Rayanair, Easyjet, Wizzair itd.?
Usluga nije bitna kad su cijene tako jeftine? :thumbup:
Kazu imaju sjedista i na vanjskom krilu, upola cijene od vec upola cijene :)))
Downunda

Post by Downunda »

Sve zavisi od toga šta ljudi uzimaju kao kriterij za "najbolju" kompaniju. Postoje internet stranice i agencije koje se bave ispitivanjem kvaliteta kompanija, tako da čovjek ne mora ni putovati uopšte da bi znao koje su najbolje i obrnuto (samo pogleda statistiku, ali opet kažem pitanje je koliko je ta statistika objektivna i kakvi su joj kriteriji;tip aviona, cijene,uslaga,pokrivenost itd).
Kao prvo, evropske avio kompanije (sa povremenim izuzecima) se ne mogu porediti sa vecinom azijskih (jugoistočna Azija prije svega, ali i neke kompanije sa arapskog poluotoka), zbog mnogo faktora (tako da od svih avioprevoznika koje su na početku nabrojane sve osim British-a, u zadnje vrijeme Swiss Aira (otkako su kupili nove Airbusove (A-340, A-360) i reorganizovali kompaniju u potpunosti i (povremeno) Air France-a, sve ostale nabrojane nisu ni u rangu vodećih svjetskih firmi.

Poznato je da evropske avio kompanije ulažu mnogo manje od Azijskih zbog objektivnih razloga :geografskog položaja i blizine destinacija; željezničkog saobraćaja u Evropi, koji je mnogo praktičniji(mada često i nesigurniji, ali ljudi su većinom i dalje sujevjerni:"...neka je na zemlji..") i velika je konkurencija avio saobraćaju(sjetite se štrajka zaposlenih Air Franca i pogotovo Air Italie zbog navedenog razloga), o cestama i brzini dolaska bilo gdje u Evropi ne treba ni govoriti(ne kao naši "autoputevi"), te NAJVAŽNIJE -
postojanje tzv "Low Fares" kompanija koje za "siću" prevoze putnike po Evropi tako se većim (državnim)firmama i ne isplati ulagati kao što to čine Azijske "kolege", kod kojih ovakve knkurencije jednosvno nema (zamislite putovati autom od Hong Kong-a do Tokija.
Logično je onda da primat po "standardnim" kriterijima već godinama drže:
Singapur Airlines, Malaysian Airlines, Quantas (jedini koji nikad nisu(koliko je meni poznato) doživjeli havariju, te Cathay Pacific (Hong Kong) Japan Air i samo neke arapske (i to u skorije vrijeme) i američke kompanije (međunarodnog a ne lokalnog karaktera).
Znači ne mogu se porediti čisto zbog objektivnih razloga i geografskog položaja, a ne zato što su "evropljani" gori a ovi drugi bolji; jednostavno nema logike.
Moje, ali i iskustvo mnogih "stranaca" (koje rade u BiH) i često često putuju sa evropskim avio kompanijama (pogotovo sa Lufthansom i Luda ili AustrianAirom (da ne govorim o JAT-u ili Turkish-u)nije ni za navoditi: da li je bitnije da te posluži "prsata" Njemica pet puta u dva sata sa limunadom ili da čekaš prtljag dva dana koji se REDOVNO ali REDOVNO gubi većini putnika koji dolaze iz Njemačke kod nas - uostalom otiđite u "lost and found" na naš aerodrom i provjerite ko redovno gubi prtljag (na letu sa jednim ili često BEZ presjedanja)", ali "svako sudi po sopstvenom iskustvu", je li tako?

Ta ra
karanana

Post by karanana »

Jednu zajednicku pouku koju sam do sada izvukao iz ove teme je jednoglasno hvaljenje British Airwaysa. Eto mislim da sam vec naucio dovoljno, i iako nisam nikad letio s njima, uvazicu ovakvo jednoglasno misljenje i preferiracu njihove usluge.
Post Reply