Najbolje Avio Kompanije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Svemirski_Jebach

#1 Najbolje Avio Kompanije

Post by Svemirski_Jebach »

Nakon nekih nemilih dogadjaja na mom posljednjem putovanju htio bih da napravimo neku listu najboljih avio kompanija kojima smo letjeli i to za ukupni dojam - dakle, i cijena i kvalitet usluga.

Moja lista bi izgledala ovako:

1. British Airways - odlicne letjelice, dobra usluga, vise mjesta u ekonomskoj klasi. Nisu toliko skupi.

2. Air France - vrlo profesionalni, odlicni avioni, mnogo mjesta za putnike, dobra hrana i lijepe stjuardese, odlicna zabava na letovima, dobri filmovi i slicno. Minus - poskupi

3. Lufthansa - odlicno sve osim sto su preskupi.

3. Croatia Airlines - vrlo profesionalni, novi avioni, najljepse stjuardese od svih kojima sam letio, cijene ok, hrana ok, hoce izaci u susret putniku. Minus - samo unutar europske destinacije.

4. Adria Airways - sasvim pristojini, ne preskupi, ok konekcije za europu. Solidni avioni, dobra usluga. Ipak mislim da su malo losiji od Croatia Airlines-a.

5. Czech Airlines - jeftini, dobra konekcija za ameriku, ne peglaju mnogo, cini mi se sigurno za istocno europsku kompaniju. Aerodrom u Pragu, sasvim ok za cekanje. Minus - neudobna sjedala, malo hrane, malo prostora, nemaju individualne video displaye.

6. Alitalia - jeftini, dobra konekcija za ameriku, Minus - milanski aerodrom je jedan od najgorih za cekanje, gube prtljag cesto, nisu pretjerano azurni barem u bosni pa se ne trude naci alternativne letove za svoje putnike tako da sa njima mozes lako izvisiti.

7. Continental Airlines - malo bolji od Czech Airlines jer imaju malo vise mjesta za noge, ali los izbor zabavnih sadrzaja. Nista posebno.

Cuo sam da je KLM odlican ali nisam nikad letio sa njima, te naravno Singapore Airlines, Emirates i Malasya Airlines. Kakva je Air Canada?

Bas me zanima da cujem misljenje drugih koji su upoznali vise kompanija od mene.
alek

Post by alek »

imam ja jednu super losu, olympic airways. ni kafe :x :D
Svemirski_Jebach

jel to ona grcka?

imam i ja jednu koju sam zaboravio JAT - nisu toliko losi koliko bi covjem mislio, samo ne vjerujem njihovim avionima...DC 9 i slicno :)
karanana

Post by karanana »

Austrian je ok. Nazalost nema vise one dobre konekcije preko Beca za Chicago, a i malo su se procifutili, kao da ih je El Al kupio, na kratkim europskim relacijama pa ne daju nista za piti osim vode i kafe a sve ostalo ukljucujuci pice i hranu naplacuju po prilicno skupim cijenama.
tech10

#5 Re: Najbolje Avio Kompanije

Post by tech10 »

Svemirski_Jebach wrote:6. Alitalia - jeftini, dobra konekcija za ameriku, Minus - milanski aerodrom je jedan od najgorih za cekanje, gube prtljag cesto, nisu pretjerano azurni barem u bosni pa se ne trude naci alternativne letove za svoje putnike tako da sa njima mozes lako izvisiti.
Sudeci po sadasnjim cijenama vise nisu ni tako jeftini.
Sto se tice prtljaga, sasvim se slazem,umjesto u Sarajevo moj prtljag otisao u Nicu. Konacno ga dobio poslije 5 dana. Sarajevo im je zadnja rupa na svirali. Cesto otkazuju letove. Vrlo zgodna veza sa jednim stopom iz Amerike, ali je upitno da li i najbolja.
alek

Post by alek »

aha, grci :x i jos se smrznes usput. istovare jedne a utovare druge putnike i da bi se rijesili zadaha ovih prvih :D klima radi bez prestanka. vijore kose kunem se :D :D
karanana

Post by karanana »

Znao sam da ce na ovoj temi biti razlicitih misljenja i da nekome jedna kompanija valja a drugome ne valja, ali dobro je da dijelimo misljenja. Evo na primjer Jebach hvali Adriu, i ok su, ali posto cesto putujem za Ljubljanu jednom sam nabasao na avion za koji je onaj Grunfov iz Alan Forda mila majka. Neugodna sjedista kao one platnene stolice na rasklapanje za bastu. Pri poletanju avion kako se nageo na gore, litra vode koja se pojavila odnekle iz onih svjetala sa strane se srucila na mene, i to nije bila obicna voda nego neka masna zuta boga pitaj odakle je dolazila a i mogla je kratki spoj napraviti. Otad sam letio jos 4-5 puta i nisam naletio na isti, a ostali su solidni i usluga je ok. Mozda ga popravljaju, ali eto jedno onako neugodno iskustvo s Adriom, stjuardese - prosjecne.
tech10

Post by tech10 »

Po posljednjem ispitivanju, za americko trziste prema sljedecem redoslijedu:
Southwest
American
United
Delta
Continental
Northwest
US Airways
America West

Na ukupnom svjetskom trzistu (od 61. prevoznika):
1. Singapore Airlines (cetvrta godina zaredom)
.
.
28. American
31. United
32. Delta
39. Northwest
48. T.W.A.
49. Continental
52. US Airways
.
.
61. Russia's Aeroflot
Svemirski_Jebach

od ovih nasih meni je croatia airlines daleeeko najbolja. cak je dobra i za europske standarde...bolja od mnogih drzavnih kompanija iz EU.

Ima li iko da je letio KLM-om? Jesu li zaista dobri?

Ili Malev?
bug

Post by bug »

e, a zna li neko da je sarajevski aerodrom dobio best airport under 1m passengers award :oops: :D :D
karanana

Post by karanana »

Letio sam jednom KLM-om. Mislim da su dobri, ustvari vjerovatno jesu ali se ne sjecam jer su mi dali da cugam koliko hocu tako da su me u Amsterdamu bukvalno iznijeli iz aviona poslije 7 sati cuganja. Odlicna usluga. Avion nekakav cudnovat, na dva sprata, ja sjedio u donjem i cudnovato je kad je ispred tebe zid bez ikakvih otvora.
tech10

Post by tech10 »

KLM izgleda dobro. Jednom sam vidio njihove stjuardese na liniji za Australiju i imao dojam da se nalazim na izboru za ljepoticu svijeta. Na americkim kompanijama, valjda zbog onoga "equal oportunity", sami grobovi, svih godista. :-D
array

#13 Re: Najbolje Avio Kompanije

Post by array »

Svemirski_Jebach wrote:Nakon nekih nemilih dogadjaja na mom posljednjem putovanju htio bih da napravimo neku listu najboljih avio kompanija kojima smo letjeli i to za ukupni dojam - dakle, i cijena i kvalitet usluga.

1. British Airways - odlicne letjelice, dobra usluga, vise mjesta u ekonomskoj klasi. Nisu toliko skupi.

2. Air France - vrlo profesionalni, odlicni avioni, mnogo mjesta za putnike, dobra hrana i lijepe stjuardese, odlicna zabava na letovima, dobri filmovi i slicno. Minus - poskupi

3. Croatia Airlines - vrlo profesionalni, novi avioni, najljepse stjuardese od svih kojima sam letio, cijene ok, hrana ok, hoce izaci u susret putniku. Minus - samo unutar europske destinacije.

4. Adria Airways - sasvim pristojini, ne preskupi, ok konekcije za europu. Solidni avioni, dobra usluga. Ipak mislim da su malo losiji od Croatia Airlines-a.

5. Czech Airlines - jeftini, dobra konekcija za ameriku, ne peglaju mnogo, cini mi se sigurno za istocno europsku kompaniju. Aerodrom u Pragu, sasvim ok za cekanje. Minus - neudobna sjedala, malo hrane, malo prostora, nemaju individualne video displaye.

6. Alitalia - jeftini, dobra konekcija za ameriku, Minus - milanski aerodrom je jedan od najgorih za cekanje, gube prtljag cesto, nisu pretjerano azurni barem u bosni pa se ne trude naci alternativne letove za svoje putnike tako da sa njima mozes lako izvisiti.

7. Continental Airlines - malo bolji od Czech Airlines jer imaju malo vise mjesta za noge, ali los izbor zabavnih sadrzaja. Nista posebno.

Cuo sam da je KLM odlican ali nisam nikad letio sa njima, te naravno Singapore Airlines, Emirates i Malasya Airlines. Kakva je Air Canada?

Bas me zanima da cujem misljenje drugih koji su upoznali vise kompanija od mene.
Šta si ti to imao 7 presjedanja kad si išao u Bosnu? Traži drugog agenta. :D
guardian

Post by guardian »

Virgin Atlantic ponekad ima jeftine karte i finu uslugu. Let od 10+ sati s njima prodje najbrze: isao sam par puta i izgubio se kad sam trebao birati izmedju (ako se dobro sjecam) 70-ak filmova, hicme TV emisija i cini mi se jednako puno muzike kao u Virgin Megastore... al' je hrana ocajna -- valjda cisto da se zna odakle su :wink:

A na kracim relacijama je nekad bolje birati aerodrome nego aviokompanije. Najbolji su oni velicine ovece autobuske stanice -- brza kontrola, moze se doci kratko prije polijetanja. Southwest u USA cesto leti s takvih, po Evropi EasyJet i njemu slicni. WizzAir tako leti s Lutona u Zagreb, dovoljno je doci na Luton nekih 45-60 min prije polijetanja. Naravno, ove se prednosti gube ako covjek mora povezati letove s razlcitih aerodroma...
Last edited by guardian on 09/01/2007 17:26, edited 1 time in total.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

tech10 wrote:KLM izgleda dobro. Jednom sam vidio njihove stjuardese na liniji za Australiju i imao dojam da se nalazim na izboru za ljepoticu svijeta. Na americkim kompanijama, valjda zbog onoga "equal oportunity", sami grobovi, svih godista. :-D

jarane onda si ti nabasao na onih 3% lijepih u klm-u.inace su grobovi,znam,jer i sam radim za klm.
tech10

Post by tech10 »

taxi_driver wrote:
tech10 wrote:KLM izgleda dobro. Jednom sam vidio njihove stjuardese na liniji za Australiju i imao dojam da se nalazim na izboru za ljepoticu svijeta. Na americkim kompanijama, valjda zbog onoga "equal oportunity", sami grobovi, svih godista. :-D

jarane onda si ti nabasao na onih 3% lijepih u klm-u.inace su grobovi,znam,jer i sam radim za klm.
Jaro, meni su se ucinile dobre, a u poredjenju sa ovim, Deltinim, su definitivno bile carice.
ed0

Post by ed0 »

KLM je krenuo bio cifutskim stazama. Malo je falilo pa da i koristenje hale pocnu naplacivati, al kako su ih Francuzi 'preuzeli' opet se ima sta pojesti i popiti u avionu (dzabe).
U saradnji sa Northwest-om imaju hejbet konekcija preko bare, pa me cudi zasto nemaju nikakvi linija za ex-yu, s obzirom da je 'nasih' u Ameriki i Kanadi koliko hoces. Cinimi se da su jedina velika EU kompanija koja ne leti ni za Zagreb ni Beograd ni Sarajevo.
shadow

Post by shadow »

Svemirski_Jebach wrote: Ima li iko da je letio KLM-om? Jesu li zaista dobri?
Lete u talu sa Northwestom, Ok su, ali nista vrijedno tolike hvale. Od kompanija kojim sam letio samo mogu izdvojiti British, svi ostali su u 5 deka.
digger

Post by digger »

taxi_driver wrote:
tech10 wrote:KLM izgleda dobro. Jednom sam vidio njihove stjuardese na liniji za Australiju i imao dojam da se nalazim na izboru za ljepoticu svijeta...
Preduhitrio si me! Definitivno vrijedno rade i "provjeren" su kadar... iz 1950-tih na ovamo. :D

Mislim da je Air Canada odlican prevoznik. Nisam siguran za ljepotu osoblja. :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ed0 wrote:KLM je krenuo bio cifutskim stazama. Malo je falilo pa da i koristenje hale pocnu naplacivati, al kako su ih Francuzi 'preuzeli' opet se ima sta pojesti i popiti u avionu (dzabe).
U saradnji sa Northwest-om imaju hejbet konekcija preko bare, pa me cudi zasto nemaju nikakvi linija za ex-yu, s obzirom da je 'nasih' u Ameriki i Kanadi koliko hoces. Cinimi se da su jedina velika EU kompanija koja ne leti ni za Zagreb ni Beograd ni Sarajevo.
jarane i to se sam pitam.ali izgleda da nasa drzava daje dozvolu kompanijama koje ce letjeti za sa i iz sarajeva.a licno bih bio sretan kada bi klm letio za sa.jer iz sa nemas direktnih letova za amsterdam.a schiphol je jedan od glavnih aerodroma za transfer iz amerike i u ameriku.
Svemirski_Jebach

vidim dosta informacija o KLM-u, cini se vecinom pozitivnih.

Dakle, Singapore Airlines rulez...kao sto sam i mislio. :D

Mozda je zbog reklama ali i Emirates su dobri. Kako sa Turkish Airlines?

I da, ocigledno je da svaka kompanija koja leti za Sarajevo ne vodi mnogo racuna o nasim klijentima, sto mi se onako realno gadi...kao da su nase pare manje vazne. Ili je stvar samo toga sto mogu? Nekako nam daju nista
pitt

Post by pitt »

neki kazu da su emirati i od British Airways bolji sada. :roll:
sure_alma

#23 Re: Najbolje Avio Kompanije

Post by sure_alma »

Svemirski_Jebach wrote:Nakon nekih nemilih dogadjaja na mom posljednjem putovanju htio bih da napravimo neku listu najboljih avio kompanija kojima smo letjeli i to za ukupni dojam - dakle, i cijena i kvalitet usluga.

KLM super kompanija (jeftini, ugodna sjedista i super konekcije)...mana im je sto imaju poruzne stjuardese... :D
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

skandinavski sas za pohvaliti, iako stjuardese nisu tako lijepe kao u mojim fantazijama.

allitalia ljubazni, ali avion u kojem sam se ja vozio do portugala je bio iz vremena brace rajt. strasno, doduse, ja se bojim leta pa mi ne treba puno da se prepadnem.

inace sam alergican na hranu u avionu. i ono malo sto daju ja uspijem izmrviti i prosuti po sebi.
Bosnian_spring

#25 Re: Najbolje Avio Kompanije

Post by Bosnian_spring »

Mislim da je vrijedno napomenuti da tip letjelice sa kojom se leti ima itekakvog uticaja.

Novi Airbus ili starinski DC preko okeana....pa ko god da leti ima itekakve razlike.....pocevsi od filmova, programa, kanala, igrica pa do prostora za noge!

Takodjer, meni je licno potpuno ne vazna fizicka ljepota stjuardesa ili stujarta. Ne uveseljava me ni trenutka, a nemam namjeru sa njima spavati. Ono sto me uveseljava je dobra usluga, pozitivan stav, susretljivost i spontana zelja da se pomogne.

Kad uzmemo to u ozbir, onda imamo slijedece:

1. British Airways, sigurno i ubjedljivo najbolji. Biznis i Executive Class su stvarno prva liga. Usluga najbolja. Ovima se tesko ko moze primaknuti. Callmethebreeze da probas hranu u boljoj klasi i bolje bi jeo...provjereno :)

2. Swiss Air. Dobar. Nazalost otkad su zapali bili u finanijske teskoce smanjili su broj letova i mjesta do kojih lete. Ali kad lete, zaista lete. Njihovi ljudi su najbolji, najprecizniji, pomazu do maksimuma. Steta su se smanjili i pripojili Lufthansi.

3. Lufthansa. Isto tako dobra. Imaju nekih manji mana. Ponekad su pre-skupi nego sva druga konkurencija.

4. Austrian Airlines - tu je negdje. Malo su se pokvarili u zadnje vrijeme, ali ide nekako.

5. Marocan Royal Airline....uzas...izbjegavati u velkim krugovima

6. Turkish Airlines...onako...moze se podnijeti

7. Croatia Airlines. tako tako....preskupi uvijek. usluge slabasne, ali drze nekakav monopol u nasim krajevima i to ih "drzi". Veliki savjet forumasima: NIKAD ne kupujte kartu Sarajevo-Zagreb preko telefona iz strane zemlje - cijena je 2-3x veca.

8. Malev.....moze nekako....nista posebno. Bolji je od Croatia jer uvijek ima jeftinije letove, ali je to taj nivo usluge. Ako nista Malev barem leti preko okeana.

9. Air Bosna.....sega meni uvijek bila....sega su i ostali. Dok su imali tupoljeva ono je bilo za riplija vjerovali ili ne. A tek kupovina karata i mijenjanje....Alan Ford i Grunf su majka mila :)

10. Thai Airlines kao i Singapur Airlines....super...medju najboljim, no oni lete samo tamo za Aziju.

11. Quantas......bio je ok...mada se nesto pokvario u zadnje vrijeme. Pokusavaju da snize cijene na tim letovima, pa nesto im se ne da da^ rade oko musterija :)

12. Dno dna - Air France. Prljavi, neusluzni, avioni smrde, karte cesto skupe, strajkovi, gube prtljage.....uzas...

13. Czech Airlines - jeftinicarki i vrlo skromni....moze se izdrzati ali nista vrijedno pomena.

14. Americke kompanije su uglavnom pri dnu. Izuzeci su : Jet Blue koji je najbolji, kao i SouthWest. Imaju super cijene, a Jet Blue ima satelitski program uvijek u letu.

15. Od ostalih Americkih kompanija - kako rekoh lose usluge, mali prostor za noge, pretrpano....itd. Ipak, tu Delta ima malo vodstvo jer ima najbolji miles program. United ima veliki broj medjunarodnih konekcija i sigurno najeftinije karte do Britanije, Svice itd. Ono ostalo je tanka kafa....

16. Air Tran - americka kompanija. Izbjegavam u velikom luku jer cijenim svoj zivot i zdravlje - ...ne znam kojim budalama daju da voze one avione. Cak su promijenili ime kompanije da bi prikrili prethodne nesrece. Uzas.

17. KLM....ok je.....nista posebno ni vrijedno pomena. Daleko je ispod i Lufthanse i British naravno, ali je DALEKO bolji od Air France.

18. Air Canada...onako...moze se prezivjeti....manje vise kao Americke
Post Reply