NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
dustaban

#101 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by dustaban »

Truetotrue wrote:Bosna definitivno. Malo se radi, puno uziva.
Bosna nije uopce u ovoj kategoriji, nit' je evropska, nit' je zemlja za zivot... ovdje je suzivot.
Sandra N.

#102 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Sandra N. »

dustaban wrote:
Bosna nije uopce u ovoj kategoriji, nit' je evropska, nit' je zemlja za zivot... ovdje je suzivot.
he he he
uglavnomja

#103 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by uglavnomja »

dustaban wrote:

bolje bi pasala sidranovstina za "suzivot" :D
Havatar

#104 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Havatar »

dustaban wrote:
Bosna jeste evropska i uvijek je bila a jeste i zemlja za zivot
Keiko

#105 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Keiko »

hrle1976 wrote:Ako u BiH potrosite 58€ na cigare i alkohol

kako bi istu kolicinu kupili negdje drugo trebate odvojiti,

u Norveskoj 250€, Svedskoj 145€, Irskoj 166€, Islandu 155€, Danskoj 125€,
Finskoj, 133€, Luxamburgu 87€, Velikoj Britaniji 147€, Njemackoj i Belgiji po 97€, Nizozemskoj 101€,
Austriji 92€, Madzarskoj 63€, Sloveniji 98€
Ovo mi nesto ne zvuci tacno jer je pakovanje cigareta u Irskoj €9.30 (sve isto kostaju bez obzira na proizvodjaca) a osrednja boca vina od 750cl je od €15 pa navise. Ima jeftnijeg ali je to vise sirce nego vino.
Hell.is.here

#106 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Hell.is.here »

Keiko wrote:
hrle1976 wrote:Ako u BiH potrosite 58€ na cigare i alkohol

kako bi istu kolicinu kupili negdje drugo trebate odvojiti,

u Norveskoj 250€, Svedskoj 145€, Irskoj 166€, Islandu 155€, Danskoj 125€,
Finskoj, 133€, Luxamburgu 87€, Velikoj Britaniji 147€, Njemackoj i Belgiji po 97€, Nizozemskoj 101€,
Austriji 92€, Madzarskoj 63€, Sloveniji 98€
Cudno mi je i za Austriju ...
Steka cigara oko 40 , alkohol i nije toliko skup osim nekih sad inace skupih brendova. Piva jeftina, vino takodjer mislim uvijek ima skupljih ;) naravno ne pricam cijene po restoranima :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
avantgarde

#107 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by avantgarde »

sve u svemu gledajuci mislim da je Austrija,Svica i mozda Holandija najbolja za nas Bosancerose za zivjet...ove zemlje trenutno imaju dobar standard za obicnog covjeka/radnika a ove dvije nisu ni daleko(Svica i A) samo je Holandija predaleko,znam o cemu pricam jer zivim u sredini D i prije par dana sam dosao nazad autom iz Bosne,ama daleko covjece,nikad stic,ukoci se covjek u autu vozeci...osim toga D ne bih obicnim ljudima preporucio,ovdje su plate obicnih ljudi otisle do vraga,ovdje je dobro samo sefovima,politicarima i lopinama..ovdje se radi i za 5-6-7 €...
hrle1976

#108 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by hrle1976 »

avantgarde wrote:sve u svemu gledajuci mislim da je Austrija,Svica i mozda Holandija najbolja za nas Bosancerose za zivjet...ove zemlje trenutno imaju dobar standard za obicnog covjeka/radnika a ove dvije nisu ni daleko(Svica i A) samo je Holandija predaleko,znam o cemu pricam jer zivim u sredini D i prije par dana sam dosao nazad autom iz Bosne,ama daleko covjece,nikad stic,ukoci se covjek u autu vozeci...osim toga D ne bih obicnim ljudima preporucio,ovdje su plate obicnih ljudi otisle do vraga,ovdje je dobro samo sefovima,politicarima i lopinama..ovdje se radi i za 5-6-7 €...

Ako ti kukas sa po Njemacke :D sta ce onda neko reci tko zivi na Sjeveru Danske, Svedske ili sredine Norveske :lol: :lol: :lol:

Bergen - Sarajevo 2800km + sto moraju trajetkom (samo nekoliko sati)

Sjever Danske - Sarajevo 2200km

Upsala - Sarajevo 2570km + malo trajektom

Rennes (Francuska) - Sarajevo 2150km
jefferson

#109 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by jefferson »

avantgarde wrote:sve u svemu gledajuci mislim da je Austrija,Svica i mozda Holandija najbolja za nas Bosancerose za zivjet...ove zemlje trenutno imaju dobar standard za obicnog covjeka/radnika a ove dvije nisu ni daleko(Svica i A) samo je Holandija predaleko,znam o cemu pricam jer zivim u sredini D i prije par dana sam dosao nazad autom iz Bosne,ama daleko covjece,nikad stic,ukoci se covjek u autu vozeci...osim toga D ne bih obicnim ljudima preporucio,ovdje su plate obicnih ljudi otisle do vraga,ovdje je dobro samo sefovima,politicarima i lopinama..ovdje se radi i za 5-6-7 €...
Taj put je picin dim!
suzzy_q

#110 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by suzzy_q »

10 država najboljih za život

Image

ndeks društvenog napretka je novi način merenja napretka kroz osnovne ljudske potrebe, umesto tradicionalnih pokazatelja ekonomskog rasta.

Ovaj indeks razvio je profesor Majkl Poter s Harvarda, a zemlje se rangiraju po merama društva i okolina koje stoje iza blagostanja, prenosi "Business Insider".

Ovo je deset društveno najnaprednijih zemalja:
10. Španija

Iako je ova zemlja godinama u ekonomskoj krizi, ako zapravo uspete da nađete posao, neće vam biti tako loše. Šta više, Španija je peta po kvalitetu vazduha, vode i uopšte po pitanju javne čistoće. Takođe, visoko obrazovanje je dostupno svima, a nivo tolerancije i društvene integracije je takođe na visokom nivou.
9. Francuska

Francuska je sedma po kvalitetu vazduha, vode i čistoće, ali lične slobode, sloboda medija i ljudska prava su na vrlo visokom nivou. Takođe je dopustila istospolne brakove, što je dodatno povisilo ocenu ljudskih prava.
8. Japan

Kriminal je u ovoj zemlji na jako nisko nivou te je samim time i sigurnost građana na vrhu. Japanci takođe uživaju najveću pismenost kao i očekivanu životnu dob. Ipak, po održivosti ekosistema, Japan je tek na 40. mestu.

7. Australija

Australija je ubedljivo prva po pitanju ličnih sloboda, a hvali se i mogućnost napredovanja, dostupnost visokog obrazovanja. Međutim, loši rezultati održivosti ekosistema (46. mjesto) koštali su Australijance boljeg plasmana.

6. Sjedinjene Američke Države

Najbolji dokaz da ekonomsko bogatstvo nije sve je SAD, koji je debelo iza Španije po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće (13. mesto), međutim dobro su ocenjeni lična sloboda, jednakost, integracija dok je očekivano, lična sigurnost dosta lošija od proseka.

5. Nemačka

Poznata po disciplini i radnoj etici, Nemačka je prva u prehrani i osnovnoj zdravstvenoj nezi, druga po pitanju kvaliteta vazduha, vode i čistoće, međutim održivost ekosistema je tek na 39. mestu. Takođe se nisu iskazali u ličnim pravima i pristupu visokom osiguranju, ali zato je lična sloboda rangirana vrlo visoko.

4. Kanada

Lična sigurnost je na najvišem nivou u Kanadi, a za pohvalu je i visok kvalitet dobre ishrane i medicinska nega. Kanada je na prvom mestu i u ljudskim pravima, jednakosti i integraciji, ali održivost ekosistema je na razočaravajućem 47. mestu.

3. Švajcarska

Lična sigurnost je na prvom mestu u Švicarskoj, kao medicinska nega i lična prava. Ipak, integracija je relativno loše rangirana, kao i dostupnost visokog obrazovanja.

2. Velika Britanija

Kvaliteta vazduha, vode, čistoća i lična prava su na prvom mestu, dok je lična sigurnost nešto lošija, kao i osnovna medicinska nega. Britanci takođe uživaju visok nivo ličnih sloboda i dobru dostupnost visokog obrazovanja.

1. Švedska

Simbol socijalne sigurnosti i „zemlja bez siromašnih“ nije nikoga iznenadila svojom pobedom: U Švedskoj ćete najlakše napredovati, ima najbolje ocene po pitanju ličnog izbora, ličnih prava i sloboda i odličan pristup visokom obrazovanju. Takođe, sigurnost je na prvom mestu.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#111 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Zviz »

Nisam vidio gluplje liste. Sto se tice socijalne sigurnosti Danska mozda ima najbolju u glaxi ne smao na ovoj planeti :D A Spanija na 10 mjestu? :lol: Malo modernija rupa - nisam drzava - bezveze na skroz na skroz. Polako postaje Rumunija 2 (po pitanju roma i sl. problema - da naglasim nemam nista protiv roma, jer i njih ima normalnih - imam samo protiv idiota)
avantgarde

#112 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by avantgarde »

hrle1976 wrote:

Ako ti kukas sa po Njemacke :D sta ce onda neko reci tko zivi na Sjeveru Danske, Svedske ili sredine Norveske :lol: :lol: :lol:

Bergen - Sarajevo 2800km + sto moraju trajetkom (samo nekoliko sati)

Sjever Danske - Sarajevo 2200km

Upsala - Sarajevo 2570km + malo trajektom

Rennes (Francuska) - Sarajevo 2150km
ma nije da bas kukam,ustvari kad vidim one na sjeveru koliko je njima daleko,zacutim,ali ako vozis puno poslovno onda ti je svaki km suvisan...al nej'se,sev se moze kad se hoce.. :izet:
Alexander Abramovich

#113 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Alexander Abramovich »

Havatar wrote:
dustaban wrote:
Bosna jeste evropska i uvijek je bila a jeste i zemlja za zivot
Što se onda ne vratiš?
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#114 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Picajzla »

uglavnomja wrote:i jos, norveska je idealna za ljude koji zele prestati piti i pusiti :D

kutija cigara je vise od 20 KM

flasa vina 0,75 l je od 30 KM pa navise.

piva u granapu 6-7 KM, u kafani 20-25 KM

itd :cry:
E ovo mi je najmrze kad pocnu racunati pa sve u markama da nama ovdje u BiH pokazu kako je toboze sve preskupo i kako se tesko zivi. Pa de zivi bili napisite platu, u markama.
Googlerica

#115 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Googlerica »

bosanacusrcu211 wrote:Puno putujem pa mogu reci da u svakoj zemlji ima nesto posebno.Naprimjer: Luksemburg ima najvisocije plate u Europi.Sigurnost covijeka(socijalna, zdravstvena itd.) je najbolja u Danskoj i Svedskoj, kao i mentalitet ljudi.Ali neznam sta je tebi najvaznije, dali plate, socijalna i ekonomska sigurnost, mentalitet ljudi, sloboda, posao i skolovanje ili nesto drugo? :?
bravo,svako bira jedan ili vise elemenata za zivot,nekome je vaznija plata,nekome mentalitet

Svajcarska je najbolja,glumi neutralnost,a ima ono sto je najvaznije Banke ( koje nisu tipicne u drugim drzavama svijeta)
matic.ivan

#116 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by matic.ivan »

Googlerica wrote:
bosanacusrcu211 wrote:Puno putujem pa mogu reci da u svakoj zemlji ima nesto posebno.Naprimjer: Luksemburg ima najvisocije plate u Europi.Sigurnost covijeka(socijalna, zdravstvena itd.) je najbolja u Danskoj i Svedskoj, kao i mentalitet ljudi.Ali neznam sta je tebi najvaznije, dali plate, socijalna i ekonomska sigurnost, mentalitet ljudi, sloboda, posao i skolovanje ili nesto drugo? :?
bravo,svako bira jedan ili vise elemenata za zivot,nekome je vaznija plata,nekome mentalitet

Svajcarska je najbolja,glumi neutralnost,a ima ono sto je najvaznije Banke ( koje nisu tipicne u drugim drzavama svijeta)
Upravo tako, dobra zemlja za zivot ne podrazumjeva samo "platu", ima tu mnogoo, mnogoo faktora i pored samih prihoda i rashoda.

Slozio bih se sa tobom u potpunosti.
Googlerica

#117 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Googlerica »

hvala,pisem iz iskutva :-D
Post Reply