NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
- rajvoSa0
#1 NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Koja je po vama najbolja evropska država za život? Koje su to zemlje "na dobrom glasu", a recimo danas i nisu baš poželjne za život u Evropi?
Ako uračunamo parametre kao što su visina plate, kvalitet obrazovanja, briga o djeci, briga o starijim osobama, socijalni (privatni) život, blizina (ili daljina) od domovine, pronalazak zaposlenja, koliko je teško integrisati se u tu sredinu, jezik..
Ukratko svi parametri koji čine život savremenog čovjeka danas.
Nadam se da ćete svoje postove argumentovati, da čujemo i razloge za vaše mišljenje.. hvala!
Ako uračunamo parametre kao što su visina plate, kvalitet obrazovanja, briga o djeci, briga o starijim osobama, socijalni (privatni) život, blizina (ili daljina) od domovine, pronalazak zaposlenja, koliko je teško integrisati se u tu sredinu, jezik..
Ukratko svi parametri koji čine život savremenog čovjeka danas.
Nadam se da ćete svoje postove argumentovati, da čujemo i razloge za vaše mišljenje.. hvala!
- Kinaski
#2 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
KANADA , ho's ti ici na hal'dov koncert
- suzzy_q
#3 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska isto ulaze u prvih pet zemalja po kvalitetu života.
- cyprus
#4 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Monako bez sumnje.

- vazi
#5 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
slazem secyprus wrote:Monako bez sumnje.
- Šveđanin
#6 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
A šta je za vas život? Svakome je percepcija idealnog različita..
Ja želim miran život, da sutra ne strahujem hoću dobiti otkaz, da mogu platiti račune, kredite, da počastim djecu, i da ostane za ostale potrebe.. u slučaju da mi se nešto loše desi, da se država kvalitetno pobrine za mene, hoću da imam penziju i starost dostojnu čovjeka..
Recimo nisam tip čovjeka koji bi vikendom ostajao na poslu, radio prekovremene samo da bi stekao što bolju poziciju i što više para, pa da mi najbolje godine umjesto sa porodicom i djecom prođu na poslu dok crnčim.. a uvjerih se skoro da je to praksa mnogih zemalja zapadne evrope..
Ja želim miran život, da sutra ne strahujem hoću dobiti otkaz, da mogu platiti račune, kredite, da počastim djecu, i da ostane za ostale potrebe.. u slučaju da mi se nešto loše desi, da se država kvalitetno pobrine za mene, hoću da imam penziju i starost dostojnu čovjeka..
Recimo nisam tip čovjeka koji bi vikendom ostajao na poslu, radio prekovremene samo da bi stekao što bolju poziciju i što više para, pa da mi najbolje godine umjesto sa porodicom i djecom prođu na poslu dok crnčim.. a uvjerih se skoro da je to praksa mnogih zemalja zapadne evrope..
- pirmin
#7 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Austrija bez dileme.
- uglavnomja
#8 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Kladdar wrote:spominjete skandinaviju a ne kazete da narod tamo provede pola zivota u mraku.. jebes takav zivot.
najbolje nema, ali priblizno najbolja zemlja, koja ispunjava sve moje zahtjeve je Holandija.
izvini, ali moram
nemam pojma kako je u holandiji, ali tema pored ove: zivot u holandiji - ljudi se ubise objasnjavajuci kako je tamo sve nikako, mrtvo, zatvor, nema ljudi, zivota ...
a sto se tice skandinavije, naviknes se na mrak
sto se tice finansijske brige drzave o djeci i roditeljima, i o starim, tu je norveska pri vrhu.
ali zivot ce ti zvisiti od toga sta znas, od jezika do obrazovanja, znanja itd...
ako ces raditi nk poslove, imaces nk platu, s tim da ce biti bolje nego u bosni, ali 3 klase ispod norveskog prosjeka.
ako si ing, dr, i sl. svugdje ces biti hadzo.
-
staradis
#9 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Bilo koja gdje ti
Radis, postujes zakone i placas porez
A dobijes
Solidan zivot u kojem imas pravo da se ispoljavas kako hoces (u granicama normale)
Radis, postujes zakone i placas porez
A dobijes
Solidan zivot u kojem imas pravo da se ispoljavas kako hoces (u granicama normale)
-
Smajic.smajo
#10 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Meni se nesto u zadnje vrijeme svijda spanija....sevilja da bum precizniji
-
dinob1000
#11 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
bosna.....gledajuci ocima kineza
-
Smajic.smajo
#12 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
bome se i kinezi masovno sele iz bosne, albanija i kosovo su im nove destinacijedinob1000 wrote:bosna.....gledajuci ocima kineza
- nKrkan
#13 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Luxembourg
- uglavnomja
#14 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
ma ne kazem ja nista za holandiju, ne znam kako je. imam raje, kazu da im je fino. ali potpuno razlicite price citam ovdje.
a sto se tice norveske, od osla do sarajeva, splita, bg ... ispod 3 sata leta. a posto su oni leteci ljudi, karte su pristupacne, gdje god pozelim ima let.
a gore sjever
srecom ili nesrecom
ne znam kako je, daleko je, ali i tamo se ide avionom, jeftinije je nego voz ili bus, a o autu da ne pricam
jos zimi
najveci problem norveske, po meni, veci od hladnoce i mraka i voznje po ledu i snijegu 6 mjeseci su previsoke cijene svega. fino zvuci 5.000 eur prosjecna plata, ali efektivno je nekoliko puta manja kupovna moc nego u ostatku europe.
a sto se tice norveske, od osla do sarajeva, splita, bg ... ispod 3 sata leta. a posto su oni leteci ljudi, karte su pristupacne, gdje god pozelim ima let.
a gore sjever
najveci problem norveske, po meni, veci od hladnoce i mraka i voznje po ledu i snijegu 6 mjeseci su previsoke cijene svega. fino zvuci 5.000 eur prosjecna plata, ali efektivno je nekoliko puta manja kupovna moc nego u ostatku europe.
- PristavilaVoduZaKafu
#15 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
pirmin wrote:Austrija bez dileme.
- hopi
#16 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
meni su ove manje privlačnije možda sam u krivu, ali luxemburg, lihtenštajn pa onda austrija i njemačka. Mislim da bi BiH mirne duše stavio na zadnje mjesto ili barem zadnja 2-3 mjesta.
- uglavnomja
#17 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
iz osla se ide u sveCku u shoppingKladdar wrote:Pa jel mogu ovi sto su u blizini svedske granice da idu tamo kupovati, isplati li se? jesi zalazio gore na sjever, po onome sto sam cuo karina od zivota..uglavnomja wrote:najveci problem norveske, po meni, veci od hladnoce i mraka i voznje po ledu i snijegu 6 mjeseci su previsoke cijene svega. fino zvuci 5.000 eur prosjecna plata, ali efektivno je nekoliko puta manja kupovna moc nego u ostatku europe.
Cuo sam da je bas zeznuto uzeti auto, zaklase sa porezima.. kad sam bio u Bergenu 2007 godine, nisam vidio nijedno jace auto, sve goli prosjek.. pricao mi je poznanik da nije nimalo lako imati auto gore.. sad ne znam, jel realno da 2 ljudi sa finim poslovima SSS ili faksom, sa dvoje djece.. izdvoje za neko prostojno auto 15 000-20 000 eura?
A sto se Bergena tice.. jednom i vise nikad, ja turobnije mjesto u zivotu ne posjetih.
a auti su tacno 2 puta skuplji nego bilo gdje drugo, porez na uvezeni auto je 100% vrijednosti auta...
polaganje vozackog kosta 5-6.000 KM.
ako dvoje radi moze sebi priustiti dobar auto ili dva, jer bez auta covjek moze zivjeti samo u centru osla. plate su vsioke, ali se vrate drzavi, sve se placa i to skupo, samo su avioni jeftini, ako narucis let na vrijeme, a ne na dan polaska.
socijala fercera za ljude koji su radili pa ostali bez posla, dok ne nadju, max 6 mjeseci, mislim.
za azilante je to mizerija, samo da imaju sta jesti.
- uglavnomja
#18 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
i jos, norveska je idealna za ljude koji zele prestati piti i pusiti
kutija cigara je vise od 20 KM
flasa vina 0,75 l je od 30 KM pa navise.
piva u granapu 6-7 KM, u kafani 20-25 KM
itd
kutija cigara je vise od 20 KM
flasa vina 0,75 l je od 30 KM pa navise.
piva u granapu 6-7 KM, u kafani 20-25 KM
itd
- Towelie
#19 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Pa trenutno Luksemburg.
- uglavnomja
#20 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
slabo se ide autom... ono u pocetku kad su ljudi tek dosli gore i karte bile strahovite skupe, i jos za 4 osobe islo se autom (bar su mi tako pricali, ja sam novajlija gore
)
sad vise niko ne ide autom.
racunica, u jednom smjeru oslo sarajevo je 500-600 eura samo dizel-benzin, mostovi, tuneli, brod, putarine, vinjete - bez spavanja i hrane. i treba ti dan i po, jedna osoba ne moze voziti u komadu.
pretpostav;ljam da ce se naci neki hadzo koji je uspio
ali
do austrije se dodje ok, do granice s bosnom i nekako, ali kad skrenes preko save
to vec znas
nema toliko punih nasih gore i svi su se fino snasli, bar ono koliko znam, i bosanci pristojno kotiraju.
sad ima strahovito puna arapa, azijata, afrikanaca ... azilanta ...
sad vise niko ne ide autom.
racunica, u jednom smjeru oslo sarajevo je 500-600 eura samo dizel-benzin, mostovi, tuneli, brod, putarine, vinjete - bez spavanja i hrane. i treba ti dan i po, jedna osoba ne moze voziti u komadu.
pretpostav;ljam da ce se naci neki hadzo koji je uspio
do austrije se dodje ok, do granice s bosnom i nekako, ali kad skrenes preko save
nema toliko punih nasih gore i svi su se fino snasli, bar ono koliko znam, i bosanci pristojno kotiraju.
sad ima strahovito puna arapa, azijata, afrikanaca ... azilanta ...
-
Smajic.smajo
#21 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Koje beneficije? Socijalu? Sjo kako bi vas ja posuto odozgo po kratkom postupkuKladdar wrote:uglavnomja wrote:iz osla se ide u sveCku u shoppingKladdar wrote:
Pa jel mogu ovi sto su u blizini svedske granice da idu tamo kupovati, isplati li se? jesi zalazio gore na sjever, po onome sto sam cuo karina od zivota..
Cuo sam da je bas zeznuto uzeti auto, zaklase sa porezima.. kad sam bio u Bergenu 2007 godine, nisam vidio nijedno jace auto, sve goli prosjek.. pricao mi je poznanik da nije nimalo lako imati auto gore.. sad ne znam, jel realno da 2 ljudi sa finim poslovima SSS ili faksom, sa dvoje djece.. izdvoje za neko prostojno auto 15 000-20 000 eura?
A sto se Bergena tice.. jednom i vise nikad, ja turobnije mjesto u zivotu ne posjetih.ne samo sto je jeftinije nego ima svega, cak i nasih stvari, citava bivsa yu
norvesko trziste je zatvoreno, jedno mlijeko, jedna cokolada, jedno brasno ... ono svaki granap ima istu ponudu u 90% artikala.
a auti su tacno 2 puta skuplji nego bilo gdje drugo, porez na uvezeni auto je 100% vrijednosti auta...
polaganje vozackog kosta 5-6.000 KM.
ako dvoje radi moze sebi priustiti dobar auto ili dva, jer bez auta covjek moze zivjeti samo u centru osla. plate su vsioke, ali se vrate drzavi, sve se placa i to skupo, samo su avioni jeftini, ako narucis let na vrijeme, a ne na dan polaska.
socijala fercera za ljude koji su radili pa ostali bez posla, dok ne nadju, max 6 mjeseci, mislim.
za azilante je to mizerija, samo da imaju sta jesti.
zanimljiv odgovor. znam na primjeru mog grada da se svedske domogao i ko je trebao i ko nije trebao.. za norvesku ne znam, nemam predstave koliko je nasih tamo.
nisam strucnjak za skandinaviju, ali kontam da je Danska ili onaj dio juzne Svedske, oko Malmea, jako fin za zivot. Koristis sve beneficije skandinavskog sistema, a opet nisi toliko daleko da kazem od "civilizacije"
ima li nase raje sto zapale autom iz Norveske u Bosnu?
- uglavnomja
#22 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
beneficije su da mozes naci posao, od kojeg mozes zivjeti, da je plata redovna i pristojna, da imas zagarantiran placeni godisnji odmor, placena svaka minuta prekovremenog itd
ili da pustis dijete da izadje a da ne mislis da ce ga neko zbosti zbog mobitela ili 10 KM, da mozes ostaviti otkljucan auto
beneficija je da 80% stvari zavrsis preko neta
itd...
beneficija je, ako ostanes bez posla, da imas pomoc od drzave dok nadjes drugi, ukljucujuci prekvalifikaciju i slicno.
a ta famozna socijala
to koriste samo idioti. to je jako mala lova za zivot gore, i ne znam nikoga naseg da to koristi. ima onih koji su izganjali invalidske penzije, ali to nije socijala
na sdocijali su samo norveski propaliteti i azilanti.
ili da pustis dijete da izadje a da ne mislis da ce ga neko zbosti zbog mobitela ili 10 KM, da mozes ostaviti otkljucan auto
beneficija je da 80% stvari zavrsis preko neta
itd...
beneficija je, ako ostanes bez posla, da imas pomoc od drzave dok nadjes drugi, ukljucujuci prekvalifikaciju i slicno.
a ta famozna socijala
to koriste samo idioti. to je jako mala lova za zivot gore, i ne znam nikoga naseg da to koristi. ima onih koji su izganjali invalidske penzije, ali to nije socijala
na sdocijali su samo norveski propaliteti i azilanti.
- vukojebina
#23 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Vise nego solidne plate, u prosjeku 1600-1700 eura.. 13 i 14 plata obavezno.. 55% bruto plate 6 mjeseci ako ostanes bez posla.. ako i u tih 6 mj ne nadjes poso, opet nešto dobivas, samo malo manje.. u međuvremenu od drzave placenu prekvalifikaciju ili doškolovanje... prejaki sociialni standardi... ne tako skupi zivotni standardi... ljudi vecini pristupačni, vrlo lako se integrirati.. i povrh svega za 5-6 sati lagane vožnje si u bosni.. Naravno u pitanju je Austrija..
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4 Beta
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4 Beta
- Hrulj
#24 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Finska je najbolja za zivot u Evropi ako ne i svijetu, sa najboljim obrazovnim sistemom, najvecim placama (obavezna je satnica od 36 eura ja mislim )
-
Micaha
#25 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ako si tamo, pricaj nam malo kakvi su ljudi, kaka je zivotHrulj wrote:Finska je najbolja za zivot u Evropi ako ne i svijetu, sa najboljim obrazovnim sistemom, najvecim placama (obavezna je satnica od 36 eura ja mislim )