Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
- repeater
#26 Re: ima li kraja fasizmu?
mala nejasnoca. cija je odluka da se djeca premjeste ? gradskih uprava ??
i zasto direktor osnovne skole, Bosnjak, smatra to dobrim rjesenjem ??
- spreca
#27 Re: ima li kraja fasizmu?
Ma nije on nikakav bosnjak on je samo treca noga od bosnjaka.Takve treba po hitnom postupku ne samo skidati s tih duznosti nego trajno zabraniti rad u prosvjeti jer dokle cemo dogurati sa takvom "prosvjetom"repeater wrote:mala nejasnoca. cija je odluka da se djeca premjeste ? gradskih uprava ??
Neko rece mozda vanredni izbori......ali nema od toga nista jer se nista nece izmjeniti jer isuvise smo postali GNILI da bi nam bilo bolje.
- cyprus
#28 Re: ima li kraja fasizmu?
Hm, možda to što će onda odvojena djeca imat pravo da kažu hiljada umjesto tisuća?Soul_Sista wrote:Bas me zanima koji su to argumenti naveli direktora da uvjerava roditlje da je bolje podijeliti djecu...
Ne znam, neće ovo na dobro. Mislim na cijelokupno situaciju. Ko je kriv? "Naši" političari? "Njihovi" političari? Međunarodna zajednica? Ne, ne i ne. Kriv je narod i isključivo samo narod. Sad bi se pisale peticije i održavali vanredni izbori, a šta se radilo na "redovnim" izborima? A i da se održe vanredni izbori, da li bi se šta promjenilo? Ne bi, jer je sve ovo VOLJA NARODA, shvatite. Dobro došla demokratijo
-
feral.tribune
#29 Re: ima li kraja fasizmu?
Ovo zaista nisam znao , mada sam uvijek tvrdio da stranci SDA i SBiH treba zabraniti djelovanje i postojanje a njihovo rukovodstvo i sve one ljude koji su odgovorni za izdaju i bilo kakvu podjelu treba prvo osuditi na visegodisnje kazne teske robije , uzeti im opljacaknu imovinu i svaki fening koji su ukrali od naroda i njih i njihove porodice protjerati iz Bosne dozivotno.Po mogucnosti u neku drzavu gdje ima puno puno crkava i puno puno svinja jer oni su na to alergicni .O HDZ i srpskim strankama suvisno je trositi rijeci .Takvu olos ne bi ni Hitler uzeo u svoju partiju jer su previse zli i kvarni .samo gost wrote:Da se podsjetimo: segregacija djece u školama je počela kad je 1997. godine federalni ministar obrazovanja Fahrudin Rizvanbegović dao instrukciju po kojoj je dozvoljeno razdvajati djecu na etničkoj osnovi. Znam zato što sam odmah te godine učestvovala u protestima i potpisivanju peticije koji su organizovani u svim kantonima. Bez obzira što je peticija dostavljena nadležnima i što su preduzimane razne aktivnosti, ništa se nije moglo uraditi.
Od tada pa nadalje raznorazni bjelosvjetski 'eksperti' su fino zaradili na raznim projektima u vezi s ovim pitanjem, uključujući i idiotsku ideju 'dvije škole pod jednim krovom'. A šta drugo možemo očekivati kad ministrica obrazovanja ZE-DO kantona u emisiji 'Pošteno' prije dvije sedmice izjavi kako je škola u Žepču, u kojoj su djeca također podijeljena, svijetli primjer. Valjda zato što se do, kako ona reče - 'posljednjeg incidenta' - nisu poklali a u istoj zgradi im je škola.
Ne može se, na žalost, peticijama u pojedinim slučajevima ništa postići, ako se ne udari na sam sistem koji je dušu dao za diskriminaciju, segregaciju i fašizam različitih oblika. I nema tu 'nas' i 'njih', sve smo to 'mi'.
-
artzy
#30 Re: ima li kraja fasizmu?
Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo..![]()
Mama ti je ista!
- cyprus
#31 Re: ima li kraja fasizmu?
Belajartzy wrote:Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo..![]()
Mama ti je ista!
- anais_nin
#32 Re: ima li kraja fasizmu?
artzy wrote:Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo..![]()
Mama ti je ista!
vrlo neprikladan i nepotreban doprinos diskusiji
-
artzy
#33 Re: ima li kraja fasizmu?
anais_nin wrote:artzy wrote:Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo..![]()
Mama ti je ista!
vrlo neprikladan i nepotreban doprinos diskusijismatraj se upozorenim!
Izvinjavam se cijenjenim/oj Arslan. Bio je to nepotrebna emotivna reakcija. U pravu ste; svi pucaju. Svi smo sljam, zatucana bijeda i fasisti. Tako je najlakse fasiste pronaci i ukazati na njihovu lokaciju.
- turban
#34 Re: ima li kraja fasizmu?
artzy,
Svaka cast,cjenim ljude koji zanju da se izvine...

Svaka cast,cjenim ljude koji zanju da se izvine...
-
feral.tribune
#35 Re: ima li kraja fasizmu?
Tanko ti je objasnjenje .Nisi nam opet objasnio zasto smo svi isti , zasto smo svi fasisti osim sto disemo isti zrak i antifasisti i fasisti i zaklani i nedoklani i oni koji su klali i silovali .Okvir zvani Bosna i Hercegovina nije dovoljan da bi ja bio isti sa Rasom i Dodom .Ljudi zive pod istim krovom pa nisu ni slicni a kamoli isti .Nikola Koljevic je imao brata Svetozara koji nije bio fasista .Nenad Ivankovic hrvatski skriboman , falisfikator ,lazov , ratni huskac , nacionalista .....crnjak teskog kalibra je rodjeni sin prvog partizana Splita i Dalmacije covjeka narodnog heroja Ivankovica - Vonte .To sto neko nije ljubitelj ruralne populacije , doslja ..i sto neko ne mirise i gotivi Sandzaklije nije razlog da leti u kos sa fasistima narocito ako se ima na umu ko je koga kako i zasto .Ti ne mozes objasniti ono sto si napisao i zato ne znam zasto se trudis .Ovo je ionako samo forum .Ja sam na tvoje rijeci ionako zaboravio .Jednostavno nije realno .Ja znam da su SDA SBIH i IZ vec odavno dodirnuli moralno dno ali ipak se neke stvari ne mogu porediti .Cinjenica da su djeca i roditelji u Capljini stavili zute trake oko ruke jasno govori da u Capljini vladaju nacisti .Ja bi volio da mi neko kaze da li ima neka skola sa dvoja vrata tamo gdje su bosanski muslimani u vecini .Ovo sto se radi u Capljini je van pameti , zaista sam bez rijeci .Arslan wrote:i osudicemo ga bosanac... slicno kao i na temi o grobnici.. samo sto cemo ovdje pisati u nedogled.. psovati, traziti dokaze kojekakve.. pa kad se dobro ispljujemo, izvrijedjamo, nakitimo, onda cemo se usutiti.. ostacemo nijemi kao sto smo i navikli na svojih truhlih 20-ak% od necega sto se bosna i hercegovina zove, jer ono drugo nije nase, tamo nas ne interesira sta se dogadja, daleko nam je, od glavnog i najglavnijeg nam grada naseg, gdje urbanost, postenje, pravda i istina uzima sasvim nove oblike... i, naravno necemo zaboraviti da kazemo kako to mi u federaciji necemo dopustiti...jerbo su drugi problem, nismo nikada mi.. nismo mi ona djecica mog amidze rahmetli, sto im babu u koncetracionom logoru ubise, pa sada, jer smo to sprijecili, ta djecica uz molitvu svetom savi cas nastave zapocinju...
valjda cemo nekad skontati da smo to sve mi... Bosna i Hercegovina.. i oni sto su klali, i oni sto bijahu zaklani, i oni koji su silovali i sve one zene koje su suze proljevale i liju i danas, gorke, teske.. one zene koje nam smetaju i ona djeca sto jedva zivu glavu izvukose iz srebrenice, oni sto ih nazivamo dosljama, oni sto su sljegli, pa i oni drugi sto nam smetaju, ljudi iz sandzaka, koje ne mozemo da gledamo ocima, zato sto nismo fasisti..
bosno moja sirotice kleta...
- turban
#36 Re: ima li kraja fasizmu?
Kratko i jasno.
Imas vecinu i manjinu.Vecina ti je cinjenicno stanje,dakle Arslan je u pravu,nazalost...
Imas vecinu i manjinu.Vecina ti je cinjenicno stanje,dakle Arslan je u pravu,nazalost...
- anais_nin
#37 Re: ima li kraja fasizmu?
znas li zasto smo isti? zasto to i MI i VI i ONI i ONE i peti i deseti cemo sada na milion strana raspredati ko je VISE krive, koji ONI su kojim NAMA vise naudili, koji ONI su veci fasisti od kojih NAS antifasista itd itd itd....i dok mi tako naglabamo i palamudimo na nekih pa mozda 5 ili eventualno 6 stranica prije nego sto pocnu padati uvrede malo teze kategorije dotle ce ta djeca OSTATI BEZ SKOLE....bas njih briga koji MI, VI ili ONI su manje ili vise krivi....oni samo hoce svoju skolu!!!! isti smo zato sto smo vrlo napredni u filozofiranju i naprdivanju i marinim mrdjalama, al' evo vec 2 stranice svaki konkretan prijedlog ili upit nestaje nevidljivo u moru bespredmetnih natezanja!!! u tome smo majstori....fakatferal.tribune wrote: Tanko ti je objasnjenje .Nisi nam opet objasnio zasto smo svi isti , zasto smo svi fasisti osim sto disemo isti zrak i antifasisti i fasisti i zaklani i nedoklani i oni koji su klali i silovali .Okvir zvani Bosna i Hercegovina nije dovoljan da bi ja bio isti sa Rasom i Dodom .Ljudi zive pod istim krovom pa nisu ni slicni a kamoli isti .Nikola Koljevic je imao brata Svetozara koji nije bio fasista .Nenad Ivankovic hrvatski skriboman , falisfikator ,lazov , ratni huskac , nacionalista .....crnjak teskog kalibra je rodjeni sin prvog partizana Splita i Dalmacije covjeka narodnog heroja Ivankovica - Vonte .To sto neko nije ljubitelj ruralne populacije , doslja ..i sto neko ne mirise i gotivi Sandzaklije nije razlog da leti u kos sa fasistima narocito ako se ima na umu ko je koga kako i zasto .Ti ne mozes objasniti ono sto si napisao i zato ne znam zasto se trudis .Ovo je ionako samo forum .Ja sam na tvoje rijeci ionako zaboravio .Jednostavno nije realno .Ja znam da su SDA SBIH i IZ vec odavno dodirnuli moralno dno ali ipak se neke stvari ne mogu porediti .Cinjenica da su djeca i roditelji u Capljini stavili zute trake oko ruke jasno govori da u Capljini vladaju nacisti .Ja bi volio da mi neko kaze da li ima neka skola sa dvoja vrata tamo gdje su bosanski muslimani u vecini .Ovo sto se radi u Capljini je van pameti , zaista sam bez rijeci .
- anais_nin
#38 Re: ima li kraja fasizmu?
suncica24 wrote:A da se vratimo na temu?
Pismo novinama? Pismo podrske? Pismo vladi FBiH ili drzave? Peticija?
s obzirom da je 1. april odmah tu iza cose sta bi bilo najefikasnije i najdjelotvornije i sta mozemo u najkracem mogucem vremenskom roku uraditi?
- and
#39 Re: ima li kraja fasizmu?
upitati direktora zašto misli da je to dobar prijedlog.anais_nin wrote:suncica24 wrote:A da se vratimo na temu?
Pismo novinama? Pismo podrske? Pismo vladi FBiH ili drzave? Peticija?
s obzirom da je 1. april odmah tu iza cose sta bi bilo najefikasnije i najdjelotvornije i sta mozemo u najkracem mogucem vremenskom roku uraditi?
-
mamatajo1965
#40 Re: ima li kraja fasizmu?
Izbori i samo izbori,i sto neko rece,treba placati izlazak na izbore,nema druge,onda bi svi izasli,pa bi valjda situacija,ako ne bolja,bila bar drukcija....
-
tempora
#41 Re: ima li kraja fasizmu?
Imate li kakav konstruktivan prijedlog? 
- turban
#42 Re: ima li kraja fasizmu?
Da nas usvoji neko...tempora wrote:Imate li kakav konstruktivan prijedlog?
-
feral.tribune
#43 Re: ima li kraja fasizmu?
Partizanski !tempora wrote:Imate li kakav konstruktivan prijedlog?
Smrt fasizmu , sloboda narodu !
To je jedini lijek za fasizam .Jedan i jedini !
- anais_nin
#44 Re: ima li kraja fasizmu?
tempora wrote:Imate li kakav konstruktivan prijedlog?
suncica je vec postavila vise upitnika....mozemo uputiti pismo podrske, animirati medije, pokrenuti peticiju....mislim da je jako bitno da se oglasimo....ne bi nam capljinska djeca trebala biti nista manje vazna od djece u sarajevskim vrticima
-
samo gost
#45 Re: ima li kraja fasizmu?
Možda ne bi bilo loše iskoristiti priliku pa uvezati naše, sarajevske proteste, s ovim čapljinskim. Možda bi mogao neko iz grupe "Građani" kontaktirati nekako nekog od čapljinskih roditelja, pa koordinirati s njima da u isti dan i isto vrijeme kad i mi u Sarajevu organizuju proteste u Čapljini sa zahtjevom za ostavku kantonalnog ministra obrazovanja?
-
lunci
#46 Re: ima li kraja fasizmu?
mislim da bi to bio dobar nacin da se pomogne djeci i roditeljima i ako nista pokaze solidarnost sa problemima ljudi u drugim djelovima bosne i hercegovine..mozda bi to probudilo i druge grupe u bih koje vise nemaju nikakvog povjerenja u silne stranke?samo gost wrote:Možda ne bi bilo loše iskoristiti priliku pa uvezati naše, sarajevske proteste, s ovim čapljinskim. Možda bi mogao neko iz grupe "Građani" kontaktirati nekako nekog od čapljinskih roditelja, pa koordinirati s njima da u isti dan i isto vrijeme kad i mi u Sarajevu organizuju proteste u Čapljini sa zahtjevom za ostavku kantonalnog ministra obrazovanja?
osim toga ima li kakvo udruzenje roditelja na nivou zemlje? ima li sarajevsko, banjalucko..zasto ti ljudi ne reaguju? ili misle da samo njihova djeca trebaju podrsku...u medijima je bilo vrlo malo ovih dana o ovoj prici, al evo vidim na ftv bio je prilog u dnevniku o protestu u capljini...
U Čapljini protestirali roditelji bošnjačke i srpske djece nezadovoljni odlukom Općinskog vijeća
Čapljina, 25.03.2008 - FTV
Od 17 škola famoznog naziva "dvije škole pod jednim krovom" na prostoru Federacije BiH, ovih dana ponovo je aktuelizirano pitanje Osnovne škole Čapljina. Roditelji bošnjačke i srpske djece u Čapljini danas su održali mirne proteste povodom sramne odluke Općinskog vijeća čijim članovima očigledno nije bilo dovoljno djecu podijeliti u odvojene učionice, već su se odlučili zadovoljiti podjelom u dvije različite zgrade. Ostalo je nejasno zašto nikada nije zaživjela odluka o spajanju dvije škole pod jednim krovom koju je između ostalih potpisao i bivši ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona Jago Musa.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=16202
- uvjek dobar gost
#47 Re: ima li kraja fasizmu?
Pitanje je zašto mi kao ljudi ne reagujemo više na ovakvu situaciju, živimo u svemuovome i predugo već.. strah me je da se nismo i suviše navikli i oguglali na sve ovo negativno oko nas..? Nadam se kao pojedinac da ima ljudi koji su spremni učiniti nešto i napraviti pomak... samo opet pitam se šta učiniti...?lunci wrote:mislim da bi to bio dobar nacin da se pomogne djeci i roditeljima i ako nista pokaze solidarnost sa problemima ljudi u drugim djelovima bosne i hercegovine..mozda bi to probudilo i druge grupe u bih koje vise nemaju nikakvog povjerenja u silne stranke?samo gost wrote:Možda ne bi bilo loše iskoristiti priliku pa uvezati naše, sarajevske proteste, s ovim čapljinskim. Možda bi mogao neko iz grupe "Građani" kontaktirati nekako nekog od čapljinskih roditelja, pa koordinirati s njima da u isti dan i isto vrijeme kad i mi u Sarajevu organizuju proteste u Čapljini sa zahtjevom za ostavku kantonalnog ministra obrazovanja?
osim toga ima li kakvo udruzenje roditelja na nivou zemlje? ima li sarajevsko, banjalucko..zasto ti ljudi ne reaguju? ili misle da samo njihova djeca trebaju podrsku...u medijima je bilo vrlo malo ovih dana o ovoj prici, al evo vidim na ftv bio je prilog u dnevniku o protestu u capljini...
U Čapljini protestirali roditelji bošnjačke i srpske djece nezadovoljni odlukom Općinskog vijeća
Čapljina, 25.03.2008 - FTV
Od 17 škola famoznog naziva "dvije škole pod jednim krovom" na prostoru Federacije BiH, ovih dana ponovo je aktuelizirano pitanje Osnovne škole Čapljina. Roditelji bošnjačke i srpske djece u Čapljini danas su održali mirne proteste povodom sramne odluke Općinskog vijeća čijim članovima očigledno nije bilo dovoljno djecu podijeliti u odvojene učionice, već su se odlučili zadovoljiti podjelom u dvije različite zgrade. Ostalo je nejasno zašto nikada nije zaživjela odluka o spajanju dvije škole pod jednim krovom koju je između ostalih potpisao i bivši ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona Jago Musa.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=16202
Fašizam je tu, na svakom koraku.. problem je izgleda što više nije moderno biti antifašista.....
-
Tomislav MO
#48 Re: ima li kraja fasizmu?
Zato što aparthejda u ovom slučaju nema, a ni u samom članku se uopće ne navodi u čemu je problem, nego se spominju žute trake, izgon djece i ostale velike riječi.repeater wrote:mala nejasnoca. cija je odluka da se djeca premjeste ? gradskih uprava ??
Djecu nitko ne tjera, pogotovo ne po etničkom kriteriju. Tko od bošnjačke djece hoće učiti po hrvatskom programu, može, nije nikakav problem.
Problem je što nekima smeta da uopće postoji hrvatski obrazovni program, pa nazovite stvari pravim imenom.
-
lunci
#49 Re: ima li kraja fasizmu?
ma da ljudi onako iz mode ovih dana po bih nose zute trake, posebno u capljini..znak proljeca ili je festival mimoze poceo??Tomislav MO wrote:Zato što aparthejda u ovom slučaju nema, a ni u samom članku se uopće ne navodi u čemu je problem, nego se spominju žute trake, izgon djece i ostale velike riječi.repeater wrote:mala nejasnoca. cija je odluka da se djeca premjeste ? gradskih uprava ??
i zasto direktor osnovne skole, Bosnjak, smatra to dobrim rjesenjem ??![]()
Djecu nitko ne tjera, pogotovo ne po etničkom kriteriju. Tko od bošnjačke djece hoće učiti po hrvatskom programu, može, nije nikakav problem.![]()
Problem je što nekima smeta da uopće postoji hrvatski obrazovni program, pa nazovite stvari pravim imenom.
dobar je to obrazovni program u kojem sasvim slucajno pripadnicima srpske i bosnjacke nacionalnosti neko kaze da bas za njihovu djecu nema vise mjesta..ako ti nije clanak jasan ti pogledaj gore pomenuti video..ako ti nije ni video jasan onda slusaj neki radio...vidis pominju se i neka djeca koja su prezivjela logore u oazi demokratije tisucu devesto devedeset druge..ni za to nisi cuo??...a takozvani obrazovni program kako ga ti nazivas nije nista drugo nego nacionalisticko smece kao i drugdje u zemlji...nadam se samo da neces dozivjeti da neko tvoje djete istjeruje iz skole kao ovi ljudi bez obzira sto se pravis tupljim no sto u stvari jesi
-
incognito071
#50 Re: ima li kraja fasizmu?
zoom66 wrote:ne pije to izvinjenje vode kod mene.artzy wrote:Izvinjavam se cijenjenim/oj Arslan. Bio je to nepotrebna emotivna reakcija. U pravu ste; svi pucaju. Svi smo sljam, zatucana bijeda i fasisti. Tako je najlakse fasiste pronaci i ukazati na njihovu lokaciju.
Banned user for reason “Vrijedjanje uchesnika u diskusiji”
» artzy - 24-04-2008
A jesi sila svaka ti cast i pored toga sto se covjek izvinuo
E sto bi te volio sresti negdje da ti objasnim neke stvari....uhhh
kad me ovako na sabahu iz takta izbaci