Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post Reply
lunci

#1 Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by lunci »

mislim da je ovo vrhunac fasizma... :x

Najava izgona djece iz škole u Čapljini
Piše: Nermin BISE
23/03/08

Bauk podjela nad čapljinskom djecom

Više od 60 roditelja povratnika Bošnjaka i Srba u Čapljinu pobunilo se u petak navečer protiv odluke da njihova djeca od 1. aprila budu premještena iz zgrade Srednje škole u Đački dom u ovom gradu. U znak protesta oni su oko svojih ruku svezali žute trake, aludirajući pri tome da su svojevrsne žrtve aparthejda. Pripadnici Policijske uprave iz Čapljine osiguravali su mirni protest građana, ali pri tome nisu krili neraspoloženje zbog prisustva novinara sa fotoaparatima, bježeći ispred objektiva i prijeteći da će oduzeti fotosnimke.

Iseljavanje 1. aprila?

‘’Naša su djeca taoci klasičnog nacizma. Nećemo dozvoliti da budu istjerana iz škole i premještena u Đački dom. Taj objekat je u ratu bio sabirni koncentracioni logor u kojem su pritvarani čapljinski Bošnjaci, tačnije žene, djeca i starci koji su nakon toga protjerani iz našeg grada’’, rekao nam je Sead Tabaković, predstavnik roditelja.

Oni od nadležnog kantonalnog ministra obrazovanja Esada Dželilovića, kao i federalne ministrice obrazovanja Melihe Alić, zahtijevaju da se hitno uključe u rješavanje nastalog problema. Ukoliko izostane reakcija nadležnih predstavnika izvršne vlasti s kantonalnog i entitetskog nivoa u narednih deset dana, koliko će zbog uskršnjih praznika djeca biti na odmoru, iseljavanje bošnjačke i srpske djece uslijedit će već 1. aprila.

Službeni dopis

Kantonalnog ministra Dželilovića nije bilo na protestima, mada nam roditelji kažu da su ga uredno obavijestili o svojoj namjeri. Samo je direktor Osnovne škole Hajrudin Čevra sa njima održao sastanak, te ih je, kako su nam prenijeli, uvjeravao da je bolje podijeliti djecu. To je kod njih izazvalo još veći gnjev i revolt, te su od nadležnih zatražili da se hitno uključe u rješavanje nastalog problema.

- Navedeni ministri dužni su pronaći rješenje i to vrlo brzo, kako bi se spriječio klasičan čin aparthejda i segregacije nad našom djecom, izričiti su roditelji u jedinstvenom stavu prema nadležnim ministarstvima.

Osim navedenih ministara, zatražili su reakcije i konkretne poteze kantonalnog premijera Srećka Borasa, načelnika Općine Čapljina Stjepana Šutala kao i njegove pomoćnice, načelnice ureda Mare Bošković, koja je službenim dopisom obavijestila o deložaciji djece iz Srednje škole.
Last edited by lunci on 25/03/2008 21:46, edited 3 times in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by pici »

ima li kraja fasizmu? kratko i jasno....nema !!!

Na prostoru balkana jos uvjek je jak nacionalizam i fasizam."Demokratski nacionalist isto je što i krokodil vegetarijanac. Lijepo zvuči, ali ne postoji"
Uvjek ce ga biti,samo koliko ce "Pravi" ljudi uspjeti potisnuti zlo tj nacionalizam i fasizam....zivi bili pa vidjeli.Nadam se da necemo gurati glavu u pijesak ko devedesetih.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by pici »

Image :x :x :evil:
suncokret13

#4 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by suncokret13 »

zivjeli prvi demokratski slobodni izbori !!!

zivjele nacionalne stranke !!

glasajte za nacionalne stranke !!
Mobile_Disco

#5 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Mobile_Disco »

Jel ono bi tema da su Hrvati ugrozeni? :oops:

Sve Fasiste gdje im je mjesto.. :x
Leonid Breznjev

#6 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Leonid Breznjev »

svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo.. :roll: :roll:
feral.tribune

#7 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by feral.tribune »

Arslan
svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo.Kraj citata
feral.tribune
Zasto ti je stalo da izjednacis fasiste i antifasiste .Zasto ti je stalo da izjednacis zrtve i ubice .One koji su bili u knoclogoru i one koji su i ih tamo stavili .Zasto izjednacavas ove roditelje koji se protive segregaciji u skolama sa onima koji namecu odvojene skole , dvije skole pod jednim krovom .Ko je u federaciji BiH izmislio da djeca idu u odvojene i podiljenje skole ?Fasisti iz HDZ. Zasto ovo radis ? Imas li neki motiv ? Razlog ? Daj dokaz da smo svi fasisti .
Bosanac sa dna kace

#8 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Bosanac sa dna kace »

ovo se zove terorizam na djelu!!! :x
jeza u ledja

#9 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by jeza u ledja »

Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo.. :roll: :roll:
:(
Leonid Breznjev

#10 Re: ima li kraja fasizmu?

i osudicemo ga bosanac... slicno kao i na temi o grobnici.. samo sto cemo ovdje pisati u nedogled.. psovati, traziti dokaze kojekakve.. pa kad se dobro ispljujemo, izvrijedjamo, nakitimo, onda cemo se usutiti.. ostacemo nijemi kao sto smo i navikli na svojih truhlih 20-ak% od necega sto se bosna i hercegovina zove, jer ono drugo nije nase, tamo nas ne interesira sta se dogadja, daleko nam je, od glavnog i najglavnijeg nam grada naseg, gdje urbanost, postenje, pravda i istina uzima sasvim nove oblike... i, naravno necemo zaboraviti da kazemo kako to mi u federaciji necemo dopustiti...jerbo su drugi problem, nismo nikada mi.. nismo mi ona djecica mog amidze rahmetli, sto im babu u koncetracionom logoru ubise, pa sada, jer smo to sprijecili, ta djecica uz molitvu svetom savi cas nastave zapocinju...

valjda cemo nekad skontati da smo to sve mi... Bosna i Hercegovina.. i oni sto su klali, i oni sto bijahu zaklani, i oni koji su silovali i sve one zene koje su suze proljevale i liju i danas, gorke, teske.. one zene koje nam smetaju i ona djeca sto jedva zivu glavu izvukose iz srebrenice, oni sto ih nazivamo dosljama, oni sto su sljegli, pa i oni drugi sto nam smetaju, ljudi iz sandzaka, koje ne mozemo da gledamo ocima, zato sto nismo fasisti..

bosno moja sirotice kleta... :(
Bosanac sa dna kace

#11 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Bosanac sa dna kace »

sta je sa peticijama?
sta je sa objavljivanjem ove vijesti na Sa.x-u?
lunci

#12 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by lunci »

Bosanac sa dna kace wrote:sta je sa peticijama?
sta je sa objavljivanjem ove vijesti na Sa.x-u?
evo taman ti pokreni tu peticiju..samo nemoj da sad ovo bude napucavanje kao mi na forumu se borimo protiv segregacije u sarajevskim vrticima a kao sutimo kad je u pitanju capljina..isto je to sve..i sarajevo i capljina i banjaluka...u sva tri geta djeca i njihovi roditelji su obespravljeni..izmanipulisana vecina terorise manjinu...mene uvijek u ovakvim pricama najvise boli ili iritira sto roditelji (komsije), kad su takozvana vecina sve ovo gledaju i odobravaju a onda kad ih ta ista vlast nogira sposla traze neku pravdu...u 2008oj godini ljudi nose zute trake da bi srazlogom ukazali na otvoreni fasizam,ej gdje smo!!?
turban

#13 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by turban »

Arslan wrote:svi smo mi isti... sljam, zatucana bijeda i fasisti.. cekaj samo dok se jednom kako treba nahranimo, ako uspijemo.. :roll: :roll:

Zar se na postavlja pitanje a kad je to pa bilo bolje u Bosni???Mozda samo sporadicni periodi kad je Titina vlast drzala taj nacionalizam pod cizmom?!No cini mi se da se isti jos vise pod pritiskom razmnozavao,razmnozavao dok nije postao kao korov.
Jedan nacionalizam radja drugi.To ti je kao kod bakterija.Imas jednu baktriju, za sat dvije, za dva sata cetiri, za tri sata osam, i tako se sve munjevito troduplira.Tako je u nasoj Bosnici,vazda bilo i bice.
I nisam skoro nigdje mogao naci neku sociolosku zabiljesku o uzroku i vjecnosti Bosanske mrznje?!Bili siti ili gladni nacionalsti ce biti uvjek u akciji,samo ako se pruzi prilika.Ja mislim da fenomen fasizma u Bosni lezi u genima i vjekovnoj bjedi jadu i siromastvu.Ugrozenost opstanka moglo bi se reci.
1964Nermin

#14 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by 1964Nermin »

Ne, nismo isti. Da smo isti, ili makar slicni, ovo se ne bi desavalo. Nasa ti je BiH k'o grupa djece iz bilo koje ulice. U toj grupi raje uvijek postoji jedan koji ce do suza i batina, naravno,mrcvariti jednog drugog, a ovaj nikad ne znajuci i uvijek se cudeci sto to da je bas on odabran da bude meta. I tako sve dok se jednom ne okurazi, pa vrati sva maltretiranja i udarce. Nakon nekoliko padanja i ustajanja ove izbrane zrtve, onaj prvi se povlaci i svoje herojstvo vjezba na nekom drugom.
A nas mali, mrcvareni, postaje najbolji u raji. Tako je bilo, zar ne kad smo odrastali?
Jedini problem je sto BiH nikako da se okurazi
voajer

#15 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by voajer »

Kako mi se zeludac okrece od ovakvih vijesti. Pa majka mu stara imali kakav sud u ovovj zemlji koji je u stanju da sankcionise ovaj shovinizam i pobrine se da ljudi bez demonstracija ostvare bar svoja najosnovnija prava ili se sve mora na ulici ili oruzjem rjesavat.
zgembo_sa

#16 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by zgembo_sa »

Ma jasta, mir, mir, mir, niko nije kriv...
Jest al malo sutra, tu pricu o izjednacavanju krivice pricajte nekom drugom. Onaj ko to poslije svega sto se desilo u BiH tvrdi za mene je kratko i jasno budala.
Prozor

#17 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Prozor »

za dvije godine su izbori pa mjenjajmo
Leonid Breznjev

#18 Re: ima li kraja fasizmu?

zgembo_sa wrote:Ma jasta, mir, mir, mir, niko nije kriv...
Jest al malo sutra, tu pricu o izjednacavanju krivice pricajte nekom drugom. Onaj ko to poslije svega sto se desilo u BiH tvrdi za mene je kratko i jasno budala.
a ko to tvrdi zgembo?
suncica24

#19 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by suncica24 »

A da se vratimo na temu?

Pismo novinama? Pismo podrske? Pismo vladi FBiH ili drzave? Peticija?
anais_nin

#20 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by anais_nin »

suncica24 wrote:A da se vratimo na temu?

Pismo novinama? Pismo podrske? Pismo vladi FBiH ili drzave? Peticija?

upravo....hocemo li nesto konkretno ili cemo naglabat 15 stranica kome je i kada i zbog koga bilo gore? :oops:

@Arslane, opet si ostao neshvacen :roll:

P.S. za pocetak ja bih promjenila naslov ove teme u Najava izgona djece iz škole u Čapljini, time bi se povecao broj ucitavanja na temi, a samim tim vjerovatno i (konkretan) doprinos forumasa....
samo gost

#21 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by samo gost »

Da se podsjetimo: segregacija djece u školama je počela kad je 1997. godine federalni ministar obrazovanja Fahrudin Rizvanbegović dao instrukciju po kojoj je dozvoljeno razdvajati djecu na etničkoj osnovi. Znam zato što sam odmah te godine učestvovala u protestima i potpisivanju peticije koji su organizovani u svim kantonima. Bez obzira što je peticija dostavljena nadležnima i što su preduzimane razne aktivnosti, ništa se nije moglo uraditi.

Od tada pa nadalje raznorazni bjelosvjetski 'eksperti' su fino zaradili na raznim projektima u vezi s ovim pitanjem, uključujući i idiotsku ideju 'dvije škole pod jednim krovom'. A šta drugo možemo očekivati kad ministrica obrazovanja ZE-DO kantona u emisiji 'Pošteno' prije dvije sedmice izjavi kako je škola u Žepču, u kojoj su djeca također podijeljena, svijetli primjer. Valjda zato što se do, kako ona reče - 'posljednjeg incidenta' - nisu poklali a u istoj zgradi im je škola.

Ne može se, na žalost, peticijama u pojedinim slučajevima ništa postići, ako se ne udari na sam sistem koji je dušu dao za diskriminaciju, segregaciju i fašizam različitih oblika. I nema tu 'nas' i 'njih', sve smo to 'mi'.
mamatajo1965

#22 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by mamatajo1965 »

Prozor wrote:za dvije godine su izbori pa mjenjajmo
Dajte da trazimo vanredne izbore,POD HITNO!!!!! Ovo je neizdrzivo,vjeronauka usla u vrtice,potvrdila gospodja direktorica,jos po granapima nas treba dijeliti,gdje ce cije dijete uzinu kupovati,uzas.....
Fiore

#23 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Fiore »

mamatajo1965 wrote:
Dajte da trazimo vanredne izbore,POD HITNO!!!!! Ovo je neizdrzivo,vjeronauka usla u vrtice,potvrdila gospodja direktorica,jos po granapima nas treba dijeliti,gdje ce cije dijete uzinu kupovati,uzas.....
Dokaz su svi izbori do sada..,ni novi izbori nece nista promjeniti., jednostavno svakodnevna politika se servira sa vrha., iz nekih coskova.. a koliki su to pravci i smjerovi.,zaboli glava.. samo znam da je ovo sve bojno polje za mnoge veliko drzavne interese i da nas svakog dana sedlaju i tovare svojim interesima.. Zato normalni ljudi po svaku cjenu :run: Pa nek njihova djeca sluze njihovim idejama i vizijama.. ja nisam i necu niti zelim..

Ne budi magarac citavog zivota..
Soul_Sista

#24 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by Soul_Sista »

lunci wrote:mislim da je ovo vrhunac fasizma... :x

Najava izgona djece iz škole u Čapljini
Piše: Nermin BISE
23/03/08

Bauk podjela nad čapljinskom djecom

Više od 60 roditelja povratnika Bošnjaka i Srba u Čapljinu pobunilo se u petak navečer protiv odluke da njihova djeca od 1. aprila budu premještena iz zgrade Srednje škole u Đački dom u ovom gradu. U znak protesta oni su oko svojih ruku svezali žute trake, aludirajući pri tome da su svojevrsne žrtve aparthejda. Pripadnici Policijske uprave iz Čapljine osiguravali su mirni protest građana, ali pri tome nisu krili neraspoloženje zbog prisustva novinara sa fotoaparatima, bježeći ispred objektiva i prijeteći da će oduzeti fotosnimke.

Iseljavanje 1. aprila?

‘’Naša su djeca taoci klasičnog nacizma. Nećemo dozvoliti da budu istjerana iz škole i premještena u Đački dom. Taj objekat je u ratu bio sabirni koncentracioni logor u kojem su pritvarani čapljinski Bošnjaci, tačnije žene, djeca i starci koji su nakon toga protjerani iz našeg grada’’, rekao nam je Sead Tabaković, predstavnik roditelja.

Oni od nadležnog kantonalnog ministra obrazovanja Esada Dželilovića, kao i federalne ministrice obrazovanja Melihe Alić, zahtijevaju da se hitno uključe u rješavanje nastalog problema. Ukoliko izostane reakcija nadležnih predstavnika izvršne vlasti s kantonalnog i entitetskog nivoa u narednih deset dana, koliko će zbog uskršnjih praznika djeca biti na odmoru, iseljavanje bošnjačke i srpske djece uslijedit će već 1. aprila.

Službeni dopis

Kantonalnog ministra Dželilovića nije bilo na protestima, mada nam roditelji kažu da su ga uredno obavijestili o svojoj namjeri. Samo je direktor Osnovne škole Hajrudin Čevra sa njima održao sastanak, te ih je, kako su nam prenijeli, uvjeravao da je bolje podijeliti djecu. To je kod njih izazvalo još veći gnjev i revolt, te su od nadležnih zatražili da se hitno uključe u rješavanje nastalog problema.

- Navedeni ministri dužni su pronaći rješenje i to vrlo brzo, kako bi se spriječio klasičan čin aparthejda i segregacije nad našom djecom, izričiti su roditelji u jedinstvenom stavu prema nadležnim ministarstvima.

Osim navedenih ministara, zatražili su reakcije i konkretne poteze kantonalnog premijera Srećka Borasa, načelnika Općine Čapljina Stjepana Šutala kao i njegove pomoćnice, načelnice ureda Mare Bošković, koja je službenim dopisom obavijestila o deložaciji djece iz Srednje škole.
Bas me zanima koji su to argumenti naveli direktora da uvjerava roditlje da je bolje podijeliti djecu. To je nesto sto izostaje u ovom clanku. Sta su to djeca skrivila pa ih se mora odvajati po etnickim osnovama????????????? Ima li neko meni zaludjenoj da ovo objasni???
Kako god, vidim nesto i pozitivno u ovom slucaju a to je da oni koji vode jednu skolu kao ovaj gore direktor, direktno i otvoreno u javnosti i roditeljima govore da je bolje da im se djeca podijele i odvoje. Znaci to je njegov stav i njegova politika, ma koliko on meni gadan bio! To sto je pozitivno sa tim je da se ne radi iza zatvorenih vrata. Sad kad se to javno zna sta se namjerava sprovesti, oni koji su protiv toga trebali bi da se dobro organizuju i pokazu da to ne misle dozvoliti!! I svaka cast roditeljima sto su se nadigli protiv! Vrijeme je onoj drugoj strani da pokaze zube i nadam se da ce ih dobro naostriti!! :thumbup:
mamatajo1965

#25 Re: ima li kraja fasizmu?

Post by mamatajo1965 »

Fiore wrote:
mamatajo1965 wrote:
Dokaz su svi izbori do sada..,ni novi izbori nece nista promjeniti., jednostavno svakodnevna politika se servira sa vrha., iz nekih coskova.. a koliki su to pravci i smjerovi.,zaboli glava.. samo znam da je ovo sve bojno polje za mnoge veliko drzavne interese i da nas svakog dana sedlaju i tovare svojim interesima.. Zato normalni ljudi po svaku cjenu :run: Pa nek njihova djeca sluze njihovim idejama i vizijama.. ja nisam i necu niti zelim..

Ne budi magarac citavog zivota..
Valjda je vise svima doslo do grla,ja vjerujem da bi novi izbori promijenili dosta toga,valjda su nase ovcice,ovaj jadni narod,progledale vise......pa dokaz su i nasi protesti,neka nas je malo,ipak znaci da ima ljudi koji misle svojom glavom .
Post Reply