Nacionalnost

Ja se izjasnjavam kao...

Poll ended at 24/09/2008 13:16

Hrvat(Katolik)
12
11%
Srbin(Pravoslavac)
5
5%
Bosnjak(Musliman)
19
18%
Bosanac (Islamske ili Katolicke ili Pravoslavne vjeroispovijesti)
22
20%
Hercegovac (Islamske ili Katolicke ili Pravoslavne vjeroispovijesti)
1
1%
Bosanac ili Hercegovac (ateista)
14
13%
Bosanac i Hercegovac
27
25%
nista od navedenog
8
7%

Total votes: 108

atko

#76 Re: Nacionalnost

Post by atko »

idiotcide wrote:Inače, mi još uvijek živimo utaboreni u koncepte "naroda i narodnosti", strogo definirane po etnokonfesionalnim linijama. Nama pravi, politički koncept nacionalnosti uopće nije poznat. Na kraju krajeva, ljudi i ne razlikuju nacionalnu od narodne pripadnosti, a etnicitet je, kao kategorija, nešto posve strano i, štaviše, nerijetko namjerno marginalizirano. Svi smo mi etnički izmiješani. Čitav svijet je. I zato stvaramo političke nacionalnosti.

Ja kontam da je rat doveo do polarizacije i posljedične radikalizacije etnokonfesionalnih identiteta, ali mi nije jasno kako neki ljudi prosto nemaju zdravog razuma da ukapiraju šta ta radikalizacija znači i podrazumijeva dugoročno.

Nama, u osnovi, treba novi nacionalni identitet, nevezan tako usko za našu etničku, vjersku, pa eto ako hoćete i narodnu, pripadnost. Možda samo da izmislimo novi naziv. :D
Fino receno :wink:
idiotcide

#77 Re: Nacionalnost

Post by idiotcide »

Lincoln-Burrows wrote:samopoštovanje
Ako mene pitaš, veće je (samo)poštovanje odreći se svih etnokonfesionalnih baljezgarija i stvoriti novi, nacionalni identitet, te urediti zemlju tako da onih 40% na granici siromaštva u našoj zemlji imaju šta jesti. Možemo mi fino prdoklačiti ovdje koliko hoćemo. Imamo internet, pa je i za pretpostaviti da imamo šta za jesti. Mara iz Nevesinja, Ljubica iz Livna i Izeta iz Međeđe Donje nemaju. I one ne razumije šta to tačno značu da su Srpkinje, Hrvatice i Bošnjakinje. Ali im neko govori da jesu i trebaju biti. Niko im, zato, ne govori da zbog toga nemaju šta jesti.

Da, imaj samopoštovanja i poštovanja prema drugima, pa zanemari na trenutak pizdarije da možemo preživjeti.

Besides, ko je ikad rekao da historiju i sve kroz što smo prošli treba zanemariti? Nipošto ne. Treba samo formirati novi identitet, zasnovan na svim prijašnjim. Ujediniti se po svemu što nas zbližava i po čemu smo slični, a ne se razdvajati po razlikama.
Klodovik

#78 Re: Nacionalnost

Post by Klodovik »

Sliver wrote:Hajte vi prvo meni odgovorite da li je Britanac Englez ili Irac, mozda Skot ili Velsanin? Takodje da li je Britanac katolik, protestant, musliman? Da li Britanac u isto vrijeme moze biti recimo Englez ateista? Nije mi jasno da jos uvijek ima nepismenih koji smatraju da je religija osnov nacionalnosti. Ne mogu da nadjem nijednu cinjenicu da bi vjera mogla odredjivati nacionalnost. Ali eto hajd da se izjasnim. Sada u 15:24h, sam Bosanac i Hercegovac, Bosnjak, musliman. MOzda veceras promjenim svoje vjerovanje, spoznajom da je za mene prava religija neka druga ili mozda nijedna, ali u svakom slucaju cu opet biti Bosanac i Hercegovac, Bosnjak, mozda ateista, mozda katolik, pravoslavac, protestant, a mozda mi napamet padne i da osnujem nivu religiju Sliverizam... hmmm evo mnogo brze nego sto sam mislio promjenih vjeru, sada u 15:26 sam Bosanac i Hercegovac, Bosnjak, sliverman, Ma jok zajebavat ce me raja ba, u 15:27 sam Bosanac i Hercegovac, Bosnjak, katolik, jok (15:28h) ipak prav.. ma znas sta idite vi svi u pizdu materinu u BiH, ja sam ono sto mi u licnoj pise i sto od rodjenja sigurno znam da jesam, a to se uci na casovima biologije, a ne sociologije. (15:29)Ja sam covjek.
Da, da, ta idilična Britanija. Nikad nije okusila gorčinu religijskih trvenja.
Lincoln-Burrows

#79 Re: Nacionalnost

Post by Lincoln-Burrows »

idiotcide wrote:
Lincoln-Burrows wrote:samopoštovanje
Ako mene pitaš, veće je (samo)poštovanje odreći se svih etnokonfesionalnih baljezgarija i stvoriti novi, nacionalni identitet, te urediti zemlju tako da onih 40% na granici siromaštva u našoj zemlji imaju šta jesti. Možemo mi fino prdoklačiti ovdje koliko hoćemo. Imamo internet, pa je i za pretpostaviti da imamo šta za jesti. Mara iz Nevesinja, Ljubica iz Livna i Izeta iz Međeđe Donje nemaju. I one ne razumije šta to tačno značu da su Srpkinje, Hrvatice i Bošnjakinje. Ali im neko govori da jesu i trebaju biti. Niko im, zato, ne govori da zbog toga nemaju šta jesti.

Da, imaj samopoštovanja i poštovanja prema drugima, pa zanemari na trenutak pizdarije da možemo preživjeti.

Besides, ko je ikad rekao da historiju i sve kroz što smo prošli treba zanemariti? Nipošto ne. Treba samo formirati novi identitet, zasnovan na svim prijašnjim. Ujediniti se po svemu što nas zbližava i po čemu smo slični, a ne se razdvajati po razlikama.
Pričaš o dvije različite stvari, o preživljavanju s kojim se u potpunosti slažem i nije u vezi s identitetom i ovom temom.

E sad ovo drugo i stvaranje novog identiteta konsenzusom mi nešto liči na donošenje novog Ustava :)
BSn

#80 Re: Nacionalnost

Post by BSn »

Imam osjecaj da, kada bi se napravio popis s ovakvim pitanjima u BiH, rezultati ne bi bili ni slicni ovima s foruma. :D
idiotcide

#81 Re: Nacionalnost

Post by idiotcide »

Lincoln-Burrows wrote:Pričaš o dvije različite stvari, o preživljavanju s kojim se u potpunosti slažem i nije u vezi s identitetom i ovom temom.
Ja mislim da jest. Ekonomska situacija ove zemlje je uslovljena etničkom podijeljenošću i entitetskim/kantonalnim granicama koje su, opet, rezultat, etničkog odvajanja. Prema tome, itekako je u vezi s temom.
E sad ovo drugo i stvaranje novog identiteta konsenzusom mi nešto liči na donošenje novog Ustava :)
Ma, novi Ustav neće biti ništa bogzna drukčiji od dejtonskog. Taj politički konsenzus prosto ne postoji. Postojao je, tj. moglo se krenuti i do 2015. bismo imali nešto nalik normalnom ustavnom uređenju. Ali sada ćemo ga čekat još 20-30 godina, dok se s vlasti ne zbace SBiH, SNSD i HDZ. :/
Lincoln-Burrows

#82 Re: Nacionalnost

Post by Lincoln-Burrows »

idiotcide wrote: Ja mislim da jest. Ekonomska situacija ove zemlje je uslovljena etničkom podijeljenošću i entitetskim/kantonalnim granicama koje su, opet, rezultat, etničkog odvajanja. Prema tome, itekako je u vezi s temom.
Stvar je u poštivanju različitosti a ne u zatiranju nacionalnog, zar se nismo naučili u SFRJ,
zar je potrebno ponavljati grešku. Da je poštivanja granice ne bi ništa predstavljale.
Nikakvi novi identitet neće ništa promijenit, pa bili su pobogu Jugoslaveni novi identitet.
Ne treba to oživljavat, toga nema.
Judge_Dread

#83 Re: Nacionalnost

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:05, edited 2 times in total.
dalinton

#84 Re: Nacionalnost

Post by dalinton »

Lincoln-Burrows wrote:Stvar je u poštivanju različitosti a ne u zatiranju nacionalnog.
Bravo. :thumbup:
Real Khan

#85 Re: Nacionalnost

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
idiotcide wrote: Ja mislim da jest. Ekonomska situacija ove zemlje je uslovljena etničkom podijeljenošću i entitetskim/kantonalnim granicama koje su, opet, rezultat, etničkog odvajanja. Prema tome, itekako je u vezi s temom.
Stvar je u poštivanju različitosti a ne u zatiranju nacionalnog, zar se nismo naučili u SFRJ,
zar je potrebno ponavljati grešku. Da je poštivanja granice ne bi ništa predstavljale.
Nikakvi novi identitet neće ništa promijenit, pa bili su pobogu Jugoslaveni novi identitet.
Ne treba to oživljavat, toga nema.
@Lincoln-Burrows, pretpostavljam da si čuo za Woodrow Willsona. E, pa taj čikica ti je tvorac Jugoslavije i stoga je ta ideja "Jugoslovenstva" potpuna apstrakcija i izmišljotina. Čika Willson je previdio činjenicu da taj prostor ondašnje Jugoslavije nije baš tako jednostavan. Svakako, Willsonova ideja nije bila da se stvori etnička grupa ili narod koji će se zvati Jugosloveni, premda su velikosrbi pokušavali da tu ideju na mala vrata proture kao zamjenu za Srpstvo. Zato ta ideja stvaranja "jugoslovenskog naroda" nije ni mogla uspjeti da zaživi (premda se skoro 10% stanovnika ondašnje zajedničke države već počelo izjašnjavali tako...ko zna šta bi bilo za 100 godina)

Sa druge strane, identitet Bosanaca nije ništa novo ili izmišljeno. Ta identifikacija postoji u raznim oblicima kao konstanta ili prirodna pojava već 10 vijekova. Bez obzira na silne pokušaje sa zapada i istoka da se taj identitet negira, potkopa, uništi, relativizira, marginalizira, pobija, ubija, itd. taj identitet je opstao i vjeruj mi opstaće još najmanje 10 vijekova. Bosna je bila u sastavu nekoliko velikih imperija (čak i u sklopu najveće imperije svih vremena) pa je ipak uspjela sačuvati svoj identitet i kontinuitet. Bosna je jednostavno NEUNIŠTIVA. Ova činjenica pravo frustrira neprijatelje Bosne i Hercegovine i njenog bića, i to mogu donekle razumjeti ali se nikada neću složiti sa njima.

Stoga, ne treba poistovjećivati pojmove "Jugoslovenstva" sa pojmom "Bosanstva" jer razumjet ćeš da te dvije nacionalne odrednice nemaju ništa zajedničko. Jugoslavije nema jer se raspala na svoje SASTAVNE DIJELOVE (koji su je formirali). Bosna postoji već 1000 godina i nikada nije sklapana iz nekakvih dijelova (zato se ne može ni raspasti). Logičan je zaključak da je ideja Jugoslovenstva trajno stavljena ad acta, dok je Bosanstvo trajalo, traje i trajat će sve dok u Bosni žive ljudi sa tim državljanstvom. Druga je priča što trenutno imamo oko 30% stanovništva koje se na neki način stidi Bosanstva i bosanskih korjena, te se identificiraju sa susjednim državama. To je u redu sve dok se poštuju Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine. Na to imaju pravo i niko im ne treba nametati bilo šta - sve dok uredno plaćaju porez državi Bosni i Hercegovini. Međutim, niko nema pravo da zabranjuje drugim ljudima u Bosni i Hercegovini da se izjašnjavaju kao BOSANCI, jer je to njihovo (naše) temeljno pravo. naravno, ovdje treba napraviti jasnu distinkciju između pojmova "nacije" (državljanstva, pripadništvo političkoj zajednici), "naroda" (kulturno-historijskog identiteta grupe ljudi ili etničke grupe), i "vjere" (potpuno privatne stvari tj. odnosa prema natprirodnom). Glavna greška je što se ovi pojmovi brkaju na ovim prostorima i unosi se previše emocija a nimalo razuma u diskusijama na ovu temu.
Shapat

#86 Re: Nacionalnost

Post by Shapat »

Tjah...opet tema na kojoj kraj ne postoji.

I slazem se s nekim ko ranije rece da anketa ne valja. Ne mogu se mijesati babe i zabe nikako.
Nacionalnost je jedno. Vjeroispovijest drugo. Drzavljanstvo trece.

Nacionalnost se svugdje u svijetu stice rodjenjem, u skladu sa drzavom u kojoj si rodjen, kao i drzavljanstvo.
Vjeroispovijest je individualna stvar, a po rodjenju je odredjuju roditelji. Medjutim, posto je i promjenjiva stvar svako je moze promijeniti kao carape kad god to pozeli.
Drzavljanstvo je takodjer promjenjiva stvar i moze se mijenjati, dodavati, oduzimati (koliko li sam samo puta ovo napisao do sad...).
Nacionalnost je jedino nepromjenjiva stvar. Rodis se kao Njemac - do kraja zivota si Njemac. Mozes se naturalizovati bilo gdje, ali si i dalje Njemac.

Nacionalnost i vjera NIKAKO ne mogu biti isto, a nemaju ni neke direktne veze jdno s drugim.
Hrvat rodjen u Zagrebu ne mora po defaultu biti katolik, zar ne?
Srbin rodjen u Beogradu ne mora po defaultu biti pravoslavac...
A ni Bosanac rodjen u Sarajevu ili Banja Luci ne mora po defaultu biti musliman ili pravoslavac :). Kao ni katolik ako je rodjen u Mostaru ili Sirokom Brijegu.

Mixate neizmixivo...
Martian_Kyo

#87 Re: Nacionalnost

Post by Martian_Kyo »

Ova anketa urnebesna.
Ali zato i divna...jer pokazuje upravo sto ne valja ovdje. Nismo jos javno ni rascistili razliku izmedju tri stvari koje shapat navede, nacionalnost, drzavnost i vjeroispovjest, a hocemo drzavu da izgradimo. To kao da hoces kucu na brdu, a temelje ne udaris...i normalno da ce se stalno rusit. cccccc

ekstra....treba ovu anketu isprintat i pitat nase politicki aktivne ljude (da ne kazem politicare) da li misle da je ispravna?
madner

#88 Re: Nacionalnost

Post by madner »

Gdje moja opcija: Bošnjak - Balija?
klif

#89 Re: Nacionalnost

Post by klif »

Shapat wrote:...Nacionalnost je jedino nepromjenjiva stvar. Rodis se kao Njemac - do kraja zivota si Njemac. Mozes se naturalizovati bilo gdje, ali si i dalje Njemac...
Interesantno razmišljanje o Nijemcima. S tim u vezi bih ti postavio dva pitanja.

1. Kada je rođen prvi Nijemac?

2. Šta je po nacionalnosti unuk bračnog para Nijemaca sa američkim državljanstvom koji je rođen u Venecueli od oca Argentinca – sina oca Britanca i majke Kolumbijanke i majke Amerikanke – kćerke njemačkog bračnog para rođene u Americi koja nikada nije vidjela Njemačku i ne govori njemački jezik?
gavrilo

#90 Re: Nacionalnost

Post by gavrilo »

predlazem da anketa bude javna, znaci da vidimo ko je se kako izjasnio :D da znam kako s kim da komuniciram :lol: :skoljka:
Bihac_4_ever

#91 Re: Nacionalnost

Post by Bihac_4_ever »

gavrilo wrote:predlazem da anketa bude javna, znaci da vidimo ko je se kako izjasnio :D da znam kako s kim da komuniciram :lol: :skoljka:

Ja bi volio da se ovo objavi na kraju Augusta ili pocetkom Septembra na pocetnoj stranici SaX-a,i na osnovu toga poslati rezultate ankete nasim parlamentarcima da se malo upitaju,NEKE STVARI!
Judge_Dread

#92 Re: Nacionalnost

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:05, edited 1 time in total.
Skyfox

#93 Re: Nacionalnost

Post by Skyfox »

gavrilo wrote:predlazem da anketa bude javna, znaci da vidimo ko je se kako izjasnio :D da znam kako s kim da komuniciram :lol: :skoljka:
ajmeee gdje ces to trazit :shock: :D
Shapat

#94 Re: Nacionalnost

Post by Shapat »

ALi cu ti ipak odgovoriti Klif - jednostavno jos par puta procitaj sta sam napisao. Odgovor na tvoje pitanje je vec u mom gornjem postu. Naravno, pod uslovom da uopste razumijes sta sam napisao. U sta se ne bih smio kladiti.
jeza u ledja

#95 Re: Nacionalnost

Post by jeza u ledja »

Auu, sta nas je! :dance:
klif

#96 Re: Nacionalnost

Post by klif »

Shapat wrote:ALi cu ti ipak odgovoriti Klif - jednostavno jos par puta procitaj sta sam napisao. Odgovor na tvoje pitanje je vec u mom gornjem postu. Naravno, pod uslovom da uopste razumijes sta sam napisao. U sta se ne bih smio kladiti.
Pripadnost naciji određuje državljanstvo kojeg pojedinac ima. Ti tvrdiš

"Nacionalnost je jedno. Vjeroispovijest drugo. Drzavljanstvo trece."

U većini evropskih država se primjenjuje princip ius sanguinis, po kojem, recimo, dijete roditelja sa BiH državljanstvom rođeno u Njemačkoj, i dalje ima državljanstvo BiH, a ne njemačko. To je dijete pripadnik bosanskohercegovačke nacije.

Ukoliko bi to isto dijete bilo rođeno u nekoj od država koje primjenjuju ius soli, to bi dijete, bez obzira na državljanstvo svojih roditelja dobilo državljanstvo te države, recimo venucealansko, čime bi postalo dijelom te nacije.

I naravno da je to svima poznato.

Da si umjesto termina nacionalnost upotrijebio termin etnička (narodna) pripadnost odnosno narodnost ne bih ti postavljao nikakva pitanja, jer ova terminološka nepreciznost u BiH stvara jako mnogo problema.

Srbi, Hrvati i Bošnjaci su (konstitutivni) narodi Bosne i Hercegovine, čime su pripadnici bosanskohercegovačke nacije, što znači da su po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci a po narodnosti (etničkoj pripadnosti) su to što jesu.

Moja se, dakle, intervencija odnosila na činjenicu da čak i ti – čije komentare rado čitam – koristiš termine na pogrešan način. Meni je jasno da se termin nacionalnost (umjesto narodnost – kako bi bilo ispravno) udomaćio na BH političkoj sceni, ali se time svjesno podriva opstojnost BiH kao države, jer označavanje BH naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka) terminom nacionalnost je (svjesna) manipulacija koja jedino ima za cilj da se BH Srbi i BH Hrvati tretiraju dijelom srpske odnosno hrvatske nacije, što oni nisu, niti bi smjeli biti. A ako to jesu, onda BiH ima ozbiljan problem čije rješenje ne nazirem.

Bošnjaci, pristajanjem na takve terminološke vratolomije, te potpisivanjem sporazuma o dvojnom državljanstvu sa susjednim državama, samo tjeraju vodu na mlin imperjalističkim stremljenjima susjednih država na račun BiH. Gdje tačno leže njihovi motivi mi nije poznato, ali sam siguran da to nije u interesu države Bosne i Hercegovine.

PS. Smatram se Bosancem i Hercegovcem, kako u nacionalnom tako i u narodnoslovnom (etničkom) smislu, iako to trenutno po BH Ustavu nije predviđeno. Ali, i ustavi se mogu mijenjati, zar ne?
Shapat

#97 Re: Nacionalnost

Post by Shapat »

E tako mozemo pricati :).

I ocito pricamo o istom, s tim da sam ja zaboravio spomenuti zasebna pravila svake drzave po pitanju priznavanja nacionalnosti novorodjenima na njihovoj teritoriji. Sto je, u principu, bila osnova odgovora na tvoje gornje pitanje. :)

I drago mi je da jos neko razumije o cemu pricam :)
Ali ipak i u tvojoj postavci postoji mala rupica. Moze se gledati i tako, da drzavljanstvo uslovljava nacionalnost, ali mislim da je to malo netegnuto jer drzavljanstvo u neka doba mozes promijeniti, ili uzeti dvojno ili trojno, zavisno od zakona odredjene drzave, ili se odreci svog izvornog a prihvatiti neko drugo. Ista stvar je i sa vjerom (religijom), osi msto ne mozes imati dvojnu ili trojnu. Medjutim, to isto se jedino sa nacionalnoscu ne moze uraditi.

Zaboravih dodati - i ja se svugdje pisem kao Bosanac, ili preciznije:
Nacionalnost: BiH
Drzavljanstvo: BiH
Religija: /
xyz2007

#98 Re: Nacionalnost

Post by xyz2007 »

Bihac_4_ever wrote:Bilo bi interesantno cuti od sa-x forumasha,njhovu (nasu) nacionalnost i vjersku pripadnost... :thumbup:
Bosanac sam islamske vjeroispovjesti.

Pripadam naciji Bosanskoj.
Narodu bosanskohercegovackom.
Vjeroispovjest: musliman

:)
Post Reply