toliko i o tvojoj torelanciji ...BarbaDue wrote: jos jednom ponovim "mjesani brakovi su samo put ka gubljenju
nacionalno mjesani brak
- SsTtEeLlAa
#951 Re: nacionalno mjesani brak
-
zelenashica
#952 Re: nacionalno mjesani brak
Gubljenju čega???BarbaDue wrote: jos jednom ponovim "mjesani brakovi su samo put ka gubljenju
Izgubljen je samo onaj koji je u braku bez ljubavi......a ne onaj koji je u braku gdje su supružnici razičite vjere.
Ja se s ponosom govorim rečenice moje majke,koja je možda čak vjernik veći i od tebe(iako u vjeri se nikad ne traži veličina) koja mi davno reče:"E kćeri meni zet može biti svako...i onaj koji zna i onaj koji ne zna za džamiju,....a tebi muž samo onaj koji te dovoljno poštuje,cijeni i voli.Ja ču ga kakav god da je otpriti taj sat dva kad dođete,a tebi valja non stop?!"
-
breuer
#953 Re: nacionalno mjesani brak
i onda kad dijete odluci da ne slijedi bozji put kako to babi i materi odgovara eto opet problemahigh_volume wrote:Pored brojnih životnih problema roditelja koji imaju djecu (zdravstvenih uopšte, finansijskih radi preživljavanja, školovanja, odijevanja itd), brinuti o religioznim usmjerenjima djece, po meni, je doslovno - luksuz na bosanski način.
- SsTtEeLlAa
#954 Re: nacionalno mjesani brak
odlicno voxvox-populi wrote:
Nigdje tebe ili bilo koga drugog nisam nazvao seljakom niti manje vrijednim gradjaninom. Ako si to sam zakljucio, to je tvoj problem, ne moj.
Dalje, ako si ti toliko nesiguran u svoju vjeru pa mislis da ces je izgubiti stupanjem u religijsko-mjesoviti brak, opet, tvoj problem. Neces vjerovati ali ima ljudi razlicitih konfesija koji odlicno funkcionisu u braku. A cak imaju i djecu koja su normalna. I jos zive u BiH.
Ja djecu uposte ne smatram ovcama jer djeca do odredjene starosne dobi ne mogu sami birati. U torove ih tjeraju roditelji kojima je bitnije kako ce se djete zvati, u kojoj ce vjeri odrastati i u kakve ce skole ici (ovo zadnje i ne bi bilo toliko tragicno da se misli na kvalitet obrazovanja a ne nesto drugo) od toga da li ce moje dijete sigurno doci od kuce do skole, da li ce ga lijeciti kompetentni doktori, koliko ce im kvalitetno obrazovanje biti, da li se sutra s tim obrazovanje moci naci posao, osigurati bolji zivot...
E to je uzas.
A tradicija se jako lijepo moze odrzavati i u religijsko mjesanim brakovima. Samo treba biti covjek i malo posloziti zivotne prioritete.
- ahuseino
#955 Re: nacionalno mjesani brak
Sto ne prosiris...?zelenashica wrote:Načitah se ja svega ovdje....ali još ne vidjeh ono što je najbitnije.
Odgovor na pitanje:Šta je uopšte poenta braka?
Neki se zahmete šta će reći okolina ili ti mahala......neki o održavanju vjere koja nikad nije bila manje iskrena no danas
neki opet i prije nego dobiše sina kontaju da li zvati berbu ili jok
.....
Eeeee jadan je onaj ko zarad mahale ne radi ono što mu haberi srce i duša.
Zarad mahale i kako neko reče i brakovi koji nisu "divlji" će pući ako im mi dopustimo......zarad vjere isto tako će prije pući,jer šta iako smo iste vjere ako smo drugačije odgajani u vjerovanja...![]()
A berbo....davno smo razlučili na ovom forumu jah osunećen jah ne osunećen..veličina je bitna![]()
Helem da se malo uozbiljim.......i vratim na pitanje sa početka posta.
Šta je poenta braka?
Udovoljavanje mahali i familiji?!
Održavanje vjere?!
Ili možda ljubav,poštovanje,osjećanja,porodica.......haman pa ja nabra ovolike godine u zabludi da čovjeka treba birati zarad insanstva i ljubavi a ne zarad mahale i vjere.
Sta je poenta vjere, nacije... mahale...
- bez_ideje
#956 Re: nacionalno mjesani brak
Svasta........pa kome je do vjere i prenosenja vjere na potomke,nema sta ni razmisljati a ni traziti u tome,a kulturno i tradicijski ne moze nikako izgubiti-samo dobiti
Brak ko brak.......samo prioriteti razliciti !
Sto se mene tice bosanac i juznokoreanac -isto
Sto se mene tice bosanac i juznokoreanac -isto
- BiH-x
#957 Re: nacionalno mjesani brak
I jos jedandetroit-mercy wrote:I opet kazem tako mi je dosta te rigidne glorifikacije mjesanih brakova i djece iz mjesanih brakova kao nesto specijalno (valjda ostalo od bivseg sitema parola tipa mjesani brakovi su nase bogastvo) i nad nad....Znaci posto sam ja licno u mijesanom braku ja sam nesto specijalno, uzviseno u odnosu na moju sestru koja je u jednonacionalnom braku. Znaci svi drugi su u toru/pripadaju toru a mi smo ti urbana (mijesana) raja. Sto bi reko Rambo, Urbano samo Urbano.
- Imamopobjednika
#958 Re: nacionalno mjesani brak
A naravno, tvoji zivotni prioriteti trebaju da budu svima glavni parametar kada je u pitanju slaganje zivotnih prioriteta? Kakva arogancija.vox-populi wrote:A tradicija se jako lijepo moze odrzavati i u religijsko mjesanim brakovima. Samo treba biti covjek i malo posloziti zivotne prioritete.
Cekaj malo, a sta cemo sa onima kojima je glavni zivotni prioritet vjera? Dakle zele da zive u skladu sa svojom vjerom i sa njenim nacelima (a naravno nacelo sve tri monoteisticke religije je da se i djeca odgajaju u tom duhu)? Zasto je tvoje slaganje prioriteta bolje od njihovog? Gdje je tu tolerancija?
Evo, nisam neki enciklopedijski primjer osobe koja zivi po svim pravilima vjere ali mi je jako bitno to da moje dijete naslijedi moju vjeru. Iz tog razloga nikada ne bih stupio u brak sa osobom koja nije moje vjere. Ama bas nikada. To su moji prioriteti. I kako mozes biti toliko bezobrazan da tvrdis kako su tvoji prioriteti bolji od mojih? Ko ti daje to pravo? To je tvoje subjektivno misljenje i samim time svaki tvoj argument pada u vodu i nije validan.
Sve je vrlo jednostavno: mijesani brakovi mogu uspjeti u onoj mjeri u kojoj su oba partnera oslobodjena tih nekih osjecaja pripadnosti vjeri. U tom slucaju to se bas ne moze i nazvati mijesanim brakom. I naravno da taj brak ne mora biti manje vrijedan, da ce to dvoje imati vecih problema - manje ljubavi ili manje razumijevanja. I ja ne sudim nikome - ko zeli, u cijem su svijetu neki drugi prioriteti, bujrum. Radite sta zelite i neka vam je sa srecom, kako vama tako i vasoj djeci. Samo mi se kanite te drskosti i bezobrazluka da svoje svjetonazore smatrati boljim od mojih i da meni dijeliti lekcije o tome kako ja trebam zivjeti i kakve ja prioritete trebam imati. Ta sranja prosipajte onome kome mozete, ali meni ne.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#959 Re: nacionalno mjesani brak
@ Imamopobjednika - malo kulture u komunikaciji ne bi skodilo. Opomena.
Ostali, smirite malo.
Ostali, smirite malo.
- Zlata M.
#960 Re: nacionalno mjesani brak
Was es ist
Es ist Unsinn
sagt die Vernunft
Es ist, was es ist sagt die Liebe
Es ist Unglück
sagt die Berechnung
Es ist nicht als Schmerz
sagt die Angst
Es ist aussichtslos
sagt die Einsicht
Es ist lächerlich
sagt der Stolz
Es ist leichtsinnig
sagt die Vorsicht
Es ist unmöglich
sagt die Erfahrung
... i tako to.
... pa kome uspije. Kome ne uspije - "covjece, ne ljuti se"
hehehe, ko kaze da Svaaabe ne znaju sta je sevdah ?!
Bez zezanja, fina pjesmica... evo mog slobodnog prevoda :
Razum kaze
to je ludost
Sta je - tu je, kaze ljubav
Nesreca je, veli proracun
Nista drugo nego bol, veli strah
Bezizlazno... , veli uvid
Ponos kaze : Smijesno je
Neozbiljno, veli oprez
a iskustvo : nemoguce !
Sta je - tu je, kaze ljubav.
Nek' je sa srecom i ovima i onima.
Es ist Unsinn
sagt die Vernunft
Es ist Unglück
sagt die Berechnung
Es ist nicht als Schmerz
sagt die Angst
Es ist aussichtslos
sagt die Einsicht
Es ist lächerlich
sagt der Stolz
Es ist leichtsinnig
sagt die Vorsicht
Es ist unmöglich
sagt die Erfahrung
... i tako to.
... pa kome uspije. Kome ne uspije - "covjece, ne ljuti se"
hehehe, ko kaze da Svaaabe ne znaju sta je sevdah ?!
Bez zezanja, fina pjesmica... evo mog slobodnog prevoda :
Razum kaze
to je ludost
Nesreca je, veli proracun
Nista drugo nego bol, veli strah
Bezizlazno... , veli uvid
Ponos kaze : Smijesno je
Neozbiljno, veli oprez
a iskustvo : nemoguce !
Sta je - tu je, kaze ljubav.
Nek' je sa srecom i ovima i onima.
- Imamopobjednika
#961 Re: nacionalno mjesani brak
JThomas wrote:ja ne znam nikoga kome je okolina upropastila život zato što je odabrao partnera iste vjere/nacije. ali zato znam hejbet ljudi kojima su roditelji, rođaci, prijatelji, mahala...upropastili život, odrekli ih se, otjerali ih od kuće i tako to...zato što su odabrali partnera druge vjere/nacije. ili djece koja štošta doživljavaju po školama, obdaništima, od vršnjaka zato što su iz mještovitog braka.
tako da je pomalo izolovano od realnosti reći "vas niko ne dira a vi pljujete po drugim", u stvarnom životu je ponešto drukčija situacija.
Ali vidi nesto: ja imam jako puno prijatelja koji su ili iz mijesanih brakova ili su u mijesanim brakovima (ne znam sada koliko se ti ovi zadnje spomenuti brakovi mogu nazvati mijesanim jer je jedna strana morala debelo popustiti, u ovom slucaju supruge mojih prijatelja) i nikada nisam cuo da se neko od njih zali na diskriminaciju. Pazi, to su ljudi koje znam jako dugo, neke od njih od mojih najranijih godina. Nikada mi niko nijedan jedini put nije spomenuo da je prolazio kroz slicna sranja koja ti spominjes. Naravno da su takve stvari za svaku osudu i zasigurno se desavaju samo nisam siguran da li je to u tolikoj mjeri u kojoj ti tvrdis. U svakom slucaju sa ovom recenicom koju si citirao ciljao sam na ovu temu a ne na drustvo.
U svakom slucaju apsolutno se slazem sa onim sto su detroit-mercy, bez_ideje i Loulou napisali.
- vox-populi
#962 Re: nacionalno mjesani brak
Gdje sam to rekao?Imamopobjednika wrote:
A naravno, tvoji zivotni prioriteti trebaju da budu svima glavni parametar kada je u pitanju slaganje zivotnih prioriteta? Kakva arogancija.
Onome kome je vjera glavni zivotni prioritet valjda ce traziti srodnu dusu. Nigdje nisam rekao da je to pogresno, manje vrijedno ili u bilo kojem smislu lose.Imamopobjednika wrote: Cekaj malo, a sta cemo sa onima kojima je glavni zivotni prioritet vjera? Dakle zele da zive u skladu sa svojom vjerom i sa njenim nacelima (a naravno nacelo sve tri monoteisticke religije je da se i djeca odgajaju u tom duhu)? Zasto je tvoje slaganje prioriteta bolje od njihovog? Gdje je tu tolerancija?
Ono sto sam rekao je da je meni licno totalno poremeceno ako je nekome bitnije ime i vjera od sigurnosti, zdravstvene zastite, obrazovanja, posla i sl. U tom smislu, mislim da je moje slaganje prioriteta bolje.
Opet ista stvar, ako nisi siguran u svoju vjeru pa se bojis da ces je izgubiti stupanjem u brak sa osobom druge vjere, to je tvoj problem.Imamopobjednika wrote: Evo, nisam neki enciklopedijski primjer osobe koja zivi po svim pravilima vjere ali mi je jako bitno to da moje dijete naslijedi moju vjeru. Iz tog razloga nikada ne bih stupio u brak sa osobom koja nije moje vjere. Ama bas nikada. To su moji prioriteti. I kako mozes biti toliko bezobrazan da tvrdis kako su tvoji prioriteti bolji od mojih? Ko ti daje to pravo? To je tvoje subjektivno misljenje i samim time svaki tvoj argument pada u vodu i nije validan.
E ovdje jednostavno grijesis. Poznajem dovoljno primjera da te mogu demantovati.Imamopobjednika wrote: Sve je vrlo jednostavno: mijesani brakovi mogu uspjeti u onoj mjeri u kojoj su oba partnera oslobodjena tih nekih osjecaja pripadnosti vjeri. .
-
Margita81
#963 Re: nacionalno mjesani brak
Imamopobjednika wrote:A naravno, tvoji zivotni prioriteti trebaju da budu svima glavni parametar kada je u pitanju slaganje zivotnih prioriteta? Kakva arogancija.vox-populi wrote:A tradicija se jako lijepo moze odrzavati i u religijsko mjesanim brakovima. Samo treba biti covjek i malo posloziti zivotne prioritete.
Cekaj malo, a sta cemo sa onima kojima je glavni zivotni prioritet vjera? Dakle zele da zive u skladu sa svojom vjerom i sa njenim nacelima (a naravno nacelo sve tri monoteisticke religije je da se i djeca odgajaju u tom duhu)? Zasto je tvoje slaganje prioriteta bolje od njihovog? Gdje je tu tolerancija?
Evo, nisam neki enciklopedijski primjer osobe koja zivi po svim pravilima vjere ali mi je jako bitno to da moje dijete naslijedi moju vjeru. Iz tog razloga nikada ne bih stupio u brak sa osobom koja nije moje vjere. Ama bas nikada. To su moji prioriteti. I kako mozes biti toliko bezobrazan da tvrdis kako su tvoji prioriteti bolji od mojih? Ko ti daje to pravo? To je tvoje subjektivno misljenje i samim time svaki tvoj argument pada u vodu i nije validan.
Sve je vrlo jednostavno: mijesani brakovi mogu uspjeti u onoj mjeri u kojoj su oba partnera oslobodjena tih nekih osjecaja pripadnosti vjeri. U tom slucaju to se bas ne moze i nazvati mijesanim brakom. I naravno da taj brak ne mora biti manje vrijedan, da ce to dvoje imati vecih problema - manje ljubavi ili manje razumijevanja. I ja ne sudim nikome - ko zeli, u cijem su svijetu neki drugi prioriteti, bujrum. Radite sta zelite i neka vam je sa srecom, kako vama tako i vasoj djeci. Samo mi se kanite te drskosti i bezobrazluka da svoje svjetonazore smatrati boljim od mojih i da meni dijeliti lekcije o tome kako ja trebam zivjeti i kakve ja prioritete trebam imati. Ta sranja prosipajte onome kome mozete, ali meni ne.
Znam da se ponavljam ali kako to ti tacno mozes znati da se tebi nikad bas nikad nece dogoditi da se ludo i neizljecivo zaljubis u neku koja nije tvoje vjere? Pasete si u svemu, razmisljate slicno o bitnim stvarima, ne zelis da se probudis vise nikad ako njene oci nisu prvo sto ujutro ugledas, njen miris te proganja jer je to najljepsi miris na svijetu, volis kad se smije i svijet bi okren'o naopako samo za jedan njen osmijeh...ali jbg ona ima krivo ime. I "krivu" vjeru. Ili je mozda uopce nema. I ti bi se 'ladno odrekao svega toga zarad cega tacno??
Kakvo ba kalkulisanje kad je ljubav u pitanju? Kako se vi uopce zaljubljujete? Samo u podobne? I to tacno mozete da odredite nesto u fazonu: e ok ova je iz mog tora, slobodna, cedna i prvi sam je vidio-moja!
- HAVANA
#964 Re: nacionalno mjesani brak
Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit pa mislin,
tribalo je bit, jer je proklet ovi svit
I dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji I pakal I raj
Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi I kazni svakog onog gada
Željnog rata I žednog krvi
Al ko je bez grijeha nek baci kamen prvi
Ironično zaista, da citira Krista
Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
I to u mraku, u miješanom braku
U nekoj dalekoj zemlji, sad je samo u zraku
I baš me je tamo donila roda
Da ne mrzin I buden pošten, iskren I odan
A razliku izmeðu zla I dobra
Nisan naučija ni od fratra, ni hodže, ni popa
A kad su zavladali oni šta su pali s kruške
Božji ljudi su blagoslovili puške
Ovce slali u smrt, za svoga Boga, jedinoga
Za ludilo svoga ideologa kad bijesni mržnja
razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek
Povijesti, i ispiše novu krvavu stranu
U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.
Zato letin visoko iznad napaćenog tla
Daleko od poimanja dobra i zla visoko gore,
ka Suncu, u nebesa di se gužvaju poruke SMS-a
iz ovog vrimena izlazin van
I zaranjan u neki davni, zaboravljeni san
Neki bolji dan, pun smija I vica
Di su sritni ljudi I njihova dica
I gledaju u sutra, ozarena lica
Puni nade, u tom svitu pravde
Jednakosti, bratstva I slobode
U svit ljubavi me misli vode
I još uvik virujen da će na ovoj planeti
Jednog dana svi ljudi moć živit sretni
Razum, ljubav I znanje izgradit će raj
I znaj, neće biti ironije za kraj.
razum nije lijek
- Imamopobjednika
#965 Re: nacionalno mjesani brak
Ok, da i ja malo spustim loptu:
Ok, tvoje misljenje. Ja opet smatram da je moje slaganje prioriteta bolje jer stavljam vjeru na prvom mjesto. Ali ja ne solim pamet tebi kao sto si ti radio drugima, ne smatram bolesnim ili poremecenim tvoje prioritete. Svakom svacije, demokratska drzava, bla, bla, bla.vox-populi wrote:Onome kome je vjera glavni zivotni prioritet valjda ce traziti srodnu dusu. Nigdje nisam rekao da je to pogresno, manje vrijedno ili u bilo kojem smislu lose.
Ono sto sam rekao je da je meni licno totalno poremeceno ako je nekome bitnije ime i vjera od sigurnosti, zdravstvene zastite, obrazovanja, posla i sl. U tom smislu, mislim da je moje slaganje prioriteta bolje.
Covjece, ne radi se o meni ili njoj. Radi se o mojoj djeci u takvom braku. Mozes li shvatiti, ali barem se potruditi da shvatis da je kod monoteistickih religija jedan od vaznijih postulata to da odgajaju svoju u duhu te vjere. Dakle jako bitna stvar, jedan od prioriteta. Da kao roditelj imas tu odgovornost. Je li ti sada jasnije o cemu pricam? Znaci radi se o djeci, ne o meni.Opet ista stvar, ako nisi siguran u svoju vjeru pa se bojis da ces je izgubiti stupanjem u brak sa osobom druge vjere, to je tvoj problem.
Moguce da grijesim ali ja znam samo za par takvih slucajeva (konkretno jedan ili dva). A i u oba slucaja je bilo/ima velikih problema po tim pitanjima.E ovdje jednostavno grijesis. Poznajem dovoljno primjera da te mogu demantovati.
-
Ljubicasta27
#966 Re: nacionalno mjesani brak
Vjera na vrhu liste prioriteta???? A ljubav, emocije, privlacnost, strast, razumijevanje, slicni stavovi, kompatibilnost???
Blago ljudima koji su ovako racionalni...al fakat
-
zelenashica
#967 Re: nacionalno mjesani brak
Svaka čast margarita na ovako lijepo rečenoj suštiniMargita81 wrote:
Znam da se ponavljam ali kako to ti tacno mozes znati da se tebi nikad bas nikad nece dogoditi da se ludo i neizljecivo zaljubis u neku koja nije tvoje vjere? Pasete si u svemu, razmisljate slicno o bitnim stvarima, ne zelis da se probudis vise nikad ako njene oci nisu prvo sto ujutro ugledas, njen miris te proganja jer je to najljepsi miris na svijetu, volis kad se smije i svijet bi okren'o naopako samo za jedan njen osmijeh...ali jbg ona ima krivo ime. I "krivu" vjeru. Ili je mozda uopce nema. I ti bi se 'ladno odrekao svega toga zarad cega tacno??
Kakvo ba kalkulisanje kad je ljubav u pitanju? Kako se vi uopce zaljubljujete? Samo u podobne? I to tacno mozete da odredite nesto u fazonu: e ok ova je iz mog tora, slobodna, cedna i prvi sam je vidio-moja!
-
Margita81
#968 Re: nacionalno mjesani brak
HAVANA wrote:Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit pa mislin,
razum nije lijek
- Imamopobjednika
#969 Re: nacionalno mjesani brak
A ti se zaljubis i zavolis svaku osobu sa kojom izadjes, koju sretnes i koja te fizicki/seksualno privuce?Margita81 wrote:Znam da se ponavljam ali kako to ti tacno mozes znati da se tebi nikad bas nikad nece dogoditi da se ludo i neizljecivo zaljubis u neku koja nije tvoje vjere? Pasete si u svemu, razmisljate slicno o bitnim stvarima, ne zelis da se probudis vise nikad ako njene oci nisu prvo sto ujutro ugledas, njen miris te proganja jer je to najljepsi miris na svijetu, volis kad se smije i svijet bi okren'o naopako samo za jedan njen osmijeh...ali jbg ona ima krivo ime. I "krivu" vjeru. Ili je mozda uopce nema. I ti bi se 'ladno odrekao svega toga zarad cega tacno??
Kakvo ba kalkulisanje kad je ljubav u pitanju? Kako se vi uopce zaljubljujete? Samo u podobne?
I to tacno mozete da odredite nesto u fazonu: e ok ova je iz mog tora, slobodna, cedna i prvi sam je vidio-moja!
Moze sve osim cednih, ne volim takve pa ma koje nacionalnosti bile.
A ovo za tor: jesam li ja za tebe ovca? Zivotinja? Cemu uvrede..
-
callmethebreeeze
#970 Re: nacionalno mjesani brak
Margita81 wrote:
ali ako on vjeruje da ce goriti u paklu zbog toga sto mu djeca ne odrastaju vjerujuci u boga u kojeg on vjeruje, onda je to malo jace od mirisa koji ga proganjanju. i to je to. nekima je vjera prvi i jedini uslov i to treba postovati. ne znam sta je tu toliko cudno. i naravno da se vjernici ne zaljubljuju u prvu sloobdno osobu.
- Dozer
#971 Re: nacionalno mjesani brak
Poslije ovoliko stranica, mene i dalje zanima da mi neko razjasni naslov teme.
Sta znaci "Nacionalno mijesani brak"?
a) Brak izmedju dvoje ljudi iz razlicitih drzava
b) Brak izmedju dvoje ljudi pripadnika razlicitih naroda
c) Brak izmedju dvoje ljudi razlicitih religijskih opredjeljenja
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- BiH-x
#972 Re: nacionalno mjesani brak
BDozer wrote:Poslije ovoliko stranica, mene i dalje zanima da mi neko razjasni naslov teme.
Hvala unaprijed
- vox-populi
#973 Re: nacionalno mjesani brak
U svijetu odgovor pod a).Dozer wrote:Poslije ovoliko stranica, mene i dalje zanima da mi neko razjasni naslov teme.
Hvala unaprijed
U BiH odgovor pod c), usko povezano sa b).
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#974 Re: nacionalno mjesani brak
Moram vam stvarno reci, bas vas je lijepo citati.
Ali ljudi dragi, vi ko da zivite u nekoj bajci a ne u BiH pa se iscudjavate.
Eto to mi samo nije jasno, cemu toliko iscudjavanje.
Iscudjavate se "nacionalno mjesanim" brakovima, iscudjavate se to sto neko hoce "svog", to sto je nekome vjera na prvom mjesto, to sto nekome nije....umjesto da jednostavno prihvatite necije stavove vi se ovdje svi fino iscudjavate i samo sto se niste poklali u jednom trenutku.
Jos jednom, osvrnite se oko sebe i pogledajte, ovo je BiH. A to znaci da ce se rijetko ko odluciti na "pticu iz drugog jata".Valjda ne moram i razloge da vam objasnjavam zasto je to tako.
Ali ljudi dragi, vi ko da zivite u nekoj bajci a ne u BiH pa se iscudjavate.
Eto to mi samo nije jasno, cemu toliko iscudjavanje.
Iscudjavate se "nacionalno mjesanim" brakovima, iscudjavate se to sto neko hoce "svog", to sto je nekome vjera na prvom mjesto, to sto nekome nije....umjesto da jednostavno prihvatite necije stavove vi se ovdje svi fino iscudjavate i samo sto se niste poklali u jednom trenutku.
Jos jednom, osvrnite se oko sebe i pogledajte, ovo je BiH. A to znaci da ce se rijetko ko odluciti na "pticu iz drugog jata".Valjda ne moram i razloge da vam objasnjavam zasto je to tako.
- Dozer
#975 Re: nacionalno mjesani brak
Tacno tako Vox-populi
.
Medjutim, u BiH ljudima treba da bude jasno da nacija i narodnost nisu stvar slobodne volje, nego formalno-pravne kategorije, kao i svugdje u svijetu.
Za one koji ovo ne vjeruju, budite ljubazni i uzmite svoju LK (CIPS) i procitajte sta vam pise pod "Nacionalnost/Nationality/ Drzavljanstvo). Valjda ce biti jasno da se zvanicni drzavni dokumenti MORAJU prilagoditi svjetskim standardima, a ono sto politicari trabunjaju i cime zaludjuju narod je nesto totalno drugo i nema i ne moze ni imati nikakve veze sa realnoscu, kako mnogi ovdje vole reci: "realnost u BiH je takva".
Mozda narod misli da je to realnost, ali nije. To je jedna najobicnija fikcija koju su nametnuli BH etnicarski politicari kako bi sto vise sludili narode u BiH, i tako sto duze ostali na vlasti.
Hint: Na sinocnjem usvajanju zakona o popisu stanovnistva upravo su i potvrdili ovo sto govorim. I pored silnih nastojanja da se u formulare kao obavezno uvrsti izjasnjavanje o "nacionalnoj pripadnosti", to nije proslo. Razlog je vrlo jednostavan, a sastoji se iz dva-tri dijela:
1. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" je nepotrebno jer se nacionalnost, po svim svjetskim standardima, stice zajedno sa drzavljanstvom
2. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" nije u skladu sa EU standardima
3. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" nije ni po Ustavu BiH, jer u Ustavu se ne govori o tome da je BiH sastavljena od tri "konstitutivne nacije i ostalih", nego tri "konstitutivna naroda i ostalih".
Ovo sve pojasnjavam iz razloga sto je vrlo neodgovorno, da ne kazem i glupo, uopste raspravljati i komentarisati nesto poput teme "nacionalno mijesani brak", a da se ne znaju elementarne stvari koje se ticu pojma nacionalnosti.
Nacija/nacionalnost moze biti povezana sa narodnoscu (monoetnicke drzave), ali nema apsolutno nikakve veze sa religijom, jer religija je licna stvar svakog pojedinca, i to bez obzira na nacionalnost i/ili narodnost.
Medjutim, u BiH ljudima treba da bude jasno da nacija i narodnost nisu stvar slobodne volje, nego formalno-pravne kategorije, kao i svugdje u svijetu.
Za one koji ovo ne vjeruju, budite ljubazni i uzmite svoju LK (CIPS) i procitajte sta vam pise pod "Nacionalnost/Nationality/ Drzavljanstvo). Valjda ce biti jasno da se zvanicni drzavni dokumenti MORAJU prilagoditi svjetskim standardima, a ono sto politicari trabunjaju i cime zaludjuju narod je nesto totalno drugo i nema i ne moze ni imati nikakve veze sa realnoscu, kako mnogi ovdje vole reci: "realnost u BiH je takva".
Mozda narod misli da je to realnost, ali nije. To je jedna najobicnija fikcija koju su nametnuli BH etnicarski politicari kako bi sto vise sludili narode u BiH, i tako sto duze ostali na vlasti.
Hint: Na sinocnjem usvajanju zakona o popisu stanovnistva upravo su i potvrdili ovo sto govorim. I pored silnih nastojanja da se u formulare kao obavezno uvrsti izjasnjavanje o "nacionalnoj pripadnosti", to nije proslo. Razlog je vrlo jednostavan, a sastoji se iz dva-tri dijela:
1. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" je nepotrebno jer se nacionalnost, po svim svjetskim standardima, stice zajedno sa drzavljanstvom
2. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" nije u skladu sa EU standardima
3. Izjasnjavanje po "nacionalnoj pripadnosti" nije ni po Ustavu BiH, jer u Ustavu se ne govori o tome da je BiH sastavljena od tri "konstitutivne nacije i ostalih", nego tri "konstitutivna naroda i ostalih".
Ovo sve pojasnjavam iz razloga sto je vrlo neodgovorno, da ne kazem i glupo, uopste raspravljati i komentarisati nesto poput teme "nacionalno mijesani brak", a da se ne znaju elementarne stvari koje se ticu pojma nacionalnosti.
Nacija/nacionalnost moze biti povezana sa narodnoscu (monoetnicke drzave), ali nema apsolutno nikakve veze sa religijom, jer religija je licna stvar svakog pojedinca, i to bez obzira na nacionalnost i/ili narodnost.
Last edited by Dozer on 17/06/2010 21:54, edited 1 time in total.