nacionalno mjesani brak
-
jovanbl
#1 nacionalno mjesani brak
Tema je naslovljena kao nacionalno mjeani brak, da bi izbjegao komentare tipa svi su brakovi mjesani ( muskarac i zena )
Sasvim sam siguran( nisam pregledavao istoriju foruma) da je ovakva ili slicna tema bila cesto na foru.
Pitanje je zasto sam je sad postavio ??
Zato sto mozemo mi govoriti o kosmopolitzmu koli god hocemo, biti jaki na rijecima i idealima, znati kako je ispravno, ali kad udjemo u vlastitu intimu, u intimu nasih porodica, pitaje koliko je nacionalno mjesani brak prihvatljiv dobija na znacaju upravo u konotaciji sa pitanjem kosmopolitizma o kojem vecina pametnih nemq problema da govori i prihvata ga kao ideal.
Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.
Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.
Ajmo dati iskrene odgovore na ova pitanja, pa da vidimo gdje stojimo realno.
Evo pocecu od sebe, mojim roditeljima ne bi bilo nimalo svejedno (jer su puni predrasuda, sto zbog sebe al najvise zbog sredine u kojoj zive, zbnate ono sta ce reci rodjaci, komsije i tako to ), , ali ja to ne j.emeb dva posto, i u toj situaciji uopste ne bih imao dilemu.
Ko god napise da je to bezveze pitanje za normalne ljude i intelektualce i sta ti ja znam, da se npr to redovno desava u nekom gradu i da to nije problem , odmah mu kazem da govori gluposti, jer znam dosta takvih primejra gdje su ljudi inace normalni, intelektulaci, po opredjeljenju kosmoplolitski nastrojenii otvoreni za takve veze, ali imaju problem sredine u kojoj zive a ponajvise roditelja i inih rodjaka, i znam takve primjere i u banjaluci i u sarajevu.
Sasvim sam siguran( nisam pregledavao istoriju foruma) da je ovakva ili slicna tema bila cesto na foru.
Zato sto mozemo mi govoriti o kosmopolitzmu koli god hocemo, biti jaki na rijecima i idealima, znati kako je ispravno, ali kad udjemo u vlastitu intimu, u intimu nasih porodica, pitaje koliko je nacionalno mjesani brak prihvatljiv dobija na znacaju upravo u konotaciji sa pitanjem kosmopolitizma o kojem vecina pametnih nemq problema da govori i prihvata ga kao ideal.
Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.
Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.
Evo pocecu od sebe, mojim roditeljima ne bi bilo nimalo svejedno (jer su puni predrasuda, sto zbog sebe al najvise zbog sredine u kojoj zive, zbnate ono sta ce reci rodjaci, komsije i tako to ), , ali ja to ne j.emeb dva posto, i u toj situaciji uopste ne bih imao dilemu.
Ko god napise da je to bezveze pitanje za normalne ljude i intelektualce i sta ti ja znam, da se npr to redovno desava u nekom gradu i da to nije problem , odmah mu kazem da govori gluposti, jer znam dosta takvih primejra gdje su ljudi inace normalni, intelektulaci, po opredjeljenju kosmoplolitski nastrojenii otvoreni za takve veze, ali imaju problem sredine u kojoj zive a ponajvise roditelja i inih rodjaka, i znam takve primjere i u banjaluci i u sarajevu.
-
jovanbl
#3 Re: nacionalno mjesani brak
sta ima veze ? ajmo vidjeti kako danas stvari stojemima wrote:A jovane dragi koliko puta je ta tema prezvakana.
- osa
#4 Re: nacionalno mjesani brak
evo moj je, sklopljen u sred rata 1993. i hvala bogu još odlično funcionira.
-
norah
#5 Re: nacionalno mjesani brak
Po mom misljenju to uopce nije vazno ako se dvoje zavole, slazu i dijele isto misljenje o vecini stvari. Narocito u velikim gradovima. Pa ne zivi se za sredinu, roditelje i ostale. Toga je uvijek bilo i bice.
-
sjever76
#6 Re: nacionalno mjesani brak
cinjenica je da su mjesani brakovi lakse prolazili i prolazice u vecim gradskim sredinama. na selima to ide dosta teze. to je vjerovatno zbog toga sto su u nasim selima kroz istoriju sukobi komsija iz dva sela sa razlicitim nacionalnim sastavima bili jako cesti pa su se mrznja ili blaze receno nepovjerenje prenosili sa koljena na koljeno vec vjekovima.
u gradovima to ne postoji (ili nije toliko izrazeno) pa je i broj takvih brakova veci a na to utice i veci stepen obrazovanosti koji sa sobom vuce i vecu toleranciju.
ja sam licno dijete iz takvog braka a i sam moj brak je takav
i time se ponosim.
intresantno je to da licno znam par slucajeva gdje se sudbina poigrala sa roditeljima ekstremima kojima su sva djeca otisla za "druge".
znam jednog kome su tri kceri udate za srbe i to usred grada sarajeva
a porvoborac je SDA a znam i jednog srbina kome su oba sina ozenili muslimanke a koji je bio toliko nacionalno obojen da to vise smrdilo.
uglavnom bilo je tu svega sve do momenta kad su dosla unucad a tada dolazi do totalne transformacije doticnih staraca. danas ti isti ukivaju zvjezde svoje zetove i snahe.
uvijek cu pamtiti rijeci jednog sarajevskog hadzije koje je na upit sto mu se kcer udade za latina odgovorio: "ako bi vama bilo draze da se udala za nekog naseg koji iz kafane nebi izlazio i koji bi je lemao svaki dan, meni ne bi"
u gradovima to ne postoji (ili nije toliko izrazeno) pa je i broj takvih brakova veci a na to utice i veci stepen obrazovanosti koji sa sobom vuce i vecu toleranciju.
ja sam licno dijete iz takvog braka a i sam moj brak je takav
intresantno je to da licno znam par slucajeva gdje se sudbina poigrala sa roditeljima ekstremima kojima su sva djeca otisla za "druge".
znam jednog kome su tri kceri udate za srbe i to usred grada sarajeva
uglavnom bilo je tu svega sve do momenta kad su dosla unucad a tada dolazi do totalne transformacije doticnih staraca. danas ti isti ukivaju zvjezde svoje zetove i snahe.
uvijek cu pamtiti rijeci jednog sarajevskog hadzije koje je na upit sto mu se kcer udade za latina odgovorio: "ako bi vama bilo draze da se udala za nekog naseg koji iz kafane nebi izlazio i koji bi je lemao svaki dan, meni ne bi"
-
jovanbl
#7 Re: nacionalno mjesani brak
slazem se apsolutno, velike sredine se puno lakse nose s tim nego male, medjutim pitanje je do koje je mjere svaki podinac spreman ici u slucaju protivljenja, da li je spreman da se apsolutno konfrontira sa svima koji se nazivaju porodicom ( ako je takav sslucaj u pitanju) ili ce ici linijom manjeg otpora.norah wrote:Po mom misljenju to uopce nije vazno ako se dvoje zavole, slazu i dijele isto misljenje o vecini stvari. Narocito u velikim gradovima. Pa ne zivi se za sredinu, roditelje i ostale. Toga je uvijek bilo i bice.
Znas lako je iz udobnosti jednolicnog i ustaljenog govoriti o tome kako je nacionalno mjesani brak normalan, kad dozivis to kao licno iskustvo poptuno je durgacije, tek tad vidis koliko je to nekad tesko, jer se ne boris sa svlastitim predrasudama, nego sa tudjim predrasuidama na koje ne mozes da utices, a one opet uticu na tvoj zivot.
- osa
#8 Re: nacionalno mjesani brak
evo moj primjer, moja porodica nije imala ništa protiv moje veze i braka, ženina nešto malo i je( srpska porodica), doduše njen otac je to pravdao time što sam ja već početkom 91. bio pripadnik specijalne jedinice mup-a rh, pa je pričao one priče tipa"to je milicajac, taj nikad neće biti kod kuće, samo će ganati konobarice" i sl., to moju današnju suprugu nije pokolebalo, dapače. kad sam i sam čuo te priče, rekao sam ženi"čuj razgovaraj s ocem, ja protiv njega nemam ništa, međutim čujem li još takve priče, zapamti dobro a i reci mu, ako se oženimo, on nikad u moju kuću ući neće, ti njemu možeš otići, jer je to tvoj otac, ali za mene on jednostavno neće postojati", i danas smo ja i punac u super odnisima, dapače, niko nema boljeg zeta.jovanbl wrote:slazem se apsolutno, velike sredine se puno lakse nose s tim nego male, medjutim pitanje je do koje je mjere svaki podinac spreman ici u slucaju protivljenja, da li je spreman da se apsolutno konfrontira sa svima koji se nazivaju porodicom ( ako je takav sslucaj u pitanju) ili ce ici linijom manjeg otpora.norah wrote:Po mom misljenju to uopce nije vazno ako se dvoje zavole, slazu i dijele isto misljenje o vecini stvari. Narocito u velikim gradovima. Pa ne zivi se za sredinu, roditelje i ostale. Toga je uvijek bilo i bice.
Znas lako je iz udobnosti jednolicnog i ustaljenog govoriti o tome kako je nacionalno mjesani brak normalan, kad dozivis to kao licno iskustvo poptuno je durgacije, tek tad vidis koliko je to nekad tesko, jer se ne boris sa svlastitim predrasudama, nego sa tudjim predrasuidama na koje ne mozes da utices, a one opet uticu na tvoj zivot.
-
realna do boli
#9 Re: nacionalno mjesani brak
Otac Srbin ,majka Hrvatica, muz Bosanac, jedan zet Australac, drugi Hrvat, u porodici imamo jos Crnogoraca , Albanku, Njemicu i Svedjanina i kamaru prijatelja svih mogucih cistokrvnih i mijesanih verzija.Sve velikim slovima da se ne naljute..neki...
Kada se svadjamo onda se svadjamo, kada se volimo onda se volima..i to je tako....a podrzavam onu cinjenicu da ipak ponekada treba u svoju porodicu dovesti svjezu krv ..jer mjesavina je uvijek bolja i skuplja..kao i kokteli
Kada se svadjamo onda se svadjamo, kada se volimo onda se volima..i to je tako....a podrzavam onu cinjenicu da ipak ponekada treba u svoju porodicu dovesti svjezu krv ..jer mjesavina je uvijek bolja i skuplja..kao i kokteli
- M.O.S-
#10 Re: nacionalno mjesani brak
sve je dobro dok ne stignu djeca 
-
jovanbl
#11 Re: nacionalno mjesani brak
kad covjek procita dosadasnje komentare, rekao bi idila prava , ova je zemlja puno kosmopolita i to kao problem ne postoji . OOOOO kako bi ja volio da je to tako, ali nazalost stvarnost je drugacija, u stvarnom zivotu, ti problemi se desavaju i to pogotovo u velikim sredinama, vjerovatno zato sto po prirodi u velikim sredinama stari zivi puno vise ljudi, razliocitih nacionalnosti, samim tim vise je prilika da se takve situacije desavaju.
-
realna do boli
#12 Re: nacionalno mjesani brak
Sve je dobro kada su ljudi razumni i sve se moze rijesiti.
Meni, licno, bilo je zanimljivo upozanavati obicaje i vjere i bilo mi je zanimljivo i kada se neko negdje ljutio ili pokusavao ne sloziti se sa nekom mjesavinom.Na kraju sve bude o.k. i ispadnu smijesni kada nakon nekog vremena podviju rep i kazu..nismo imali pravo.
Ako imate uz sebe osobu koja je razumna i koja vas voli sve to moze biti interesantno, ali ako nema ljubavi i razmjevanja u cetiri zida sve pada u vodi i to se pretvara u pakao i postaje samo jos dodatno opterecenje za brak koji i bez toga nebi vrijedio nista.
Meni, licno, bilo je zanimljivo upozanavati obicaje i vjere i bilo mi je zanimljivo i kada se neko negdje ljutio ili pokusavao ne sloziti se sa nekom mjesavinom.Na kraju sve bude o.k. i ispadnu smijesni kada nakon nekog vremena podviju rep i kazu..nismo imali pravo.
Ako imate uz sebe osobu koja je razumna i koja vas voli sve to moze biti interesantno, ali ako nema ljubavi i razmjevanja u cetiri zida sve pada u vodi i to se pretvara u pakao i postaje samo jos dodatno opterecenje za brak koji i bez toga nebi vrijedio nista.
- haubica_i_to_teshka
#13 Re: nacionalno mjesani brak
jovanbl wrote:kad covjek procita dosadasnje komentare, rekao bi idila prava , ova je zemlja puno kosmopolita i to kao problem ne postoji . OOOOO kako bi ja volio da je to tako, ali nazalost stvarnost je drugacija, u stvarnom zivotu, ti problemi se desavaju i to pogotovo u velikim sredinama, vjerovatno zato sto po prirodi u velikim sredinama stari zivi puno vise ljudi, razliocitih nacionalnosti, samim tim vise je prilika da se takve situacije desavaju.
Izgleda, tema nije otvorena da se procitaju komentari, nego da se i(s)kaze/nametne licno vidjenje cijele situacije....
Moze i monolog..komotno nastavi
- 11sumirp
#14 Re: nacionalno mjesani brak
eh drug u tom grmu lezi zecjovanbl wrote:Tema je naslovljena kao nacionalno mjeani brak, da bi izbjegao komentare tipa svi su brakovi mjesani ( muskarac i zena )
i u banjaluci i u sarajvu(citavom balkanu),ima gro ljudi kojima ni 200 godina(10 generacija) zivota u gradu,nije pomoglo da se emancipuju...
cinjenica da smo svi(skoro) mi rodom i porijeklom sa sela,to je fakat,i samo po sebi nije losa stvar...neki odskora,neki od vajkada,a bez obzira na vrijeme,neki se prilagode zivotu u gradu,a neke ne mozes ni prangijom promijeniti....i otuda palanačka filozofija i u nasim gradovima, i u skolama, fakultetima,preduzecima,parlamentima...
Moze nas seljak sa sela,ali selo iz njega nikad...(uz duzno postovanje,obicnom seljaku,koji zivi i radi na selu,na njega se ovo ne odnosi)...
Tako da ti otvoreni kosmopolitski,intelektualci,nisu nista drugo do sve to,ali sa jednim velikim prefiksom KVAZI...
sta bi bilo da zivis u londonu,da ti je prvi komsija pakistanac,kolega tajlandjanin,zet afrikanac,a najbolji jaran u najmanju ruku ko wejn runi.
- Pikaboo
#15 Re: nacionalno mjesani brak
Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?
- osa
#16 Re: nacionalno mjesani brak
kod mene bi rekli" ne leti kao ždrijebe pred rudu", pa pročitao si tek par komentara, pričekaj i one malo drukčijeg sadržaja.jovanbl wrote:kad covjek procita dosadasnje komentare, rekao bi idila prava , ova je zemlja puno kosmopolita i to kao problem ne postoji . OOOOO kako bi ja volio da je to tako, ali nazalost stvarnost je drugacija, u stvarnom zivotu, ti problemi se desavaju i to pogotovo u velikim sredinama, vjerovatno zato sto po prirodi u velikim sredinama stari zivi puno vise ljudi, razliocitih nacionalnosti, samim tim vise je prilika da se takve situacije desavaju.
- JThomas
#17 Re: nacionalno mjesani brak
ja sam dijete iz "miješanog" braka, ništa mi ne fali, i znam još milion takvih kojima, ne bi džemaludin latić vjerovao, ništa ne fali, nemaju rogove na glavi, nisu alkoholičari, besprizorni, narkomani, poluljudi bez morala i ko zna šta sve ne što klerofašistički ideolozi tvrde za njih...
realno govoreći, situacija je daleko od sjajne, kao što jovan lijepo reče - riječ je o situaciji da se moraš boriti s TUĐIM predrasudama, koje htio ti ili ne, jako utiču na TVOJ život u jednoj takvoj situaciji. ja sam milion posto siguran da moji roditelji meni ne bi NIKAD pravili probleme u tom smjeru, budući da su i sami napravili taj, hajmo reći nepopularan, izbor, koji njihovi roditelji nisu u svoje vrijeme baš dočekali s oduševljenjem...ali šta je s drugom stranom? nikad ne bih volio da moja buduća mora doći u situaciju da bira između familije i mene...ali ako je riječ o pravoj ljubavi - izbor je samo jedan. usprkos čestom protivljenju okoline - kad je riječ o pravoj ljubavi ljudi se izbore, a onda najčešće roditelji skontaju da on/ona ipak nemaju rogove na glavi ako su druge nacije...miješanih brakova je uvijek bilo i biće, ljubav ne bira.
realno govoreći, situacija je daleko od sjajne, kao što jovan lijepo reče - riječ je o situaciji da se moraš boriti s TUĐIM predrasudama, koje htio ti ili ne, jako utiču na TVOJ život u jednoj takvoj situaciji. ja sam milion posto siguran da moji roditelji meni ne bi NIKAD pravili probleme u tom smjeru, budući da su i sami napravili taj, hajmo reći nepopularan, izbor, koji njihovi roditelji nisu u svoje vrijeme baš dočekali s oduševljenjem...ali šta je s drugom stranom? nikad ne bih volio da moja buduća mora doći u situaciju da bira između familije i mene...ali ako je riječ o pravoj ljubavi - izbor je samo jedan. usprkos čestom protivljenju okoline - kad je riječ o pravoj ljubavi ljudi se izbore, a onda najčešće roditelji skontaju da on/ona ipak nemaju rogove na glavi ako su druge nacije...miješanih brakova je uvijek bilo i biće, ljubav ne bira.
- Soul_Sista
#18 Re: nacionalno mjesani brak
Cini mi se da ovo sto si napisao je nesto sto je vazilo za gradove prije nekih 20-30 godina. Gledajuci i prateci sta se radi po gradovima, kako se demografska slika promijenila, ako ne mislis kao vecina (citaj:stado)...licno bih se usudila reci da je danas bas obrnuto. Ako zele (mjesanci) da previzive najbolje bi im bilo da se odesele na selo jer ona su pusta i napustena. Tamo manje vise nema od "njihovih" ko da im zvoca sto su otisli za pogresnu vjeru, naciju, spolsjever76 wrote:cinjenica je da su mjesani brakovi lakse prolazili i prolazice u vecim gradskim sredinama. na selima to ide dosta teze. to je vjerovatno zbog toga sto su u nasim selima kroz istoriju sukobi komsija iz dva sela sa razlicitim nacionalnim sastavima bili jako cesti pa su se mrznja ili blaze receno nepovjerenje prenosili sa koljena na koljeno vec vjekovima.
ja sam licno dijete iz takvog braka a i sam moj brak je takavi time se ponosim.
znam jednog kome su tri kceri udate za srbe i to usred grada sarajevaa porvoborac je SDA a znam i jednog srbina kome su oba sina ozenili muslimanke a koji je bio toliko nacionalno obojen da to vise smrdilo.
Inace, i za kraj ovog posta, ne gine im ilegala.
- osa
#19 Re: nacionalno mjesani brak
pa ti nisi amerikanac-katolik, a i nemaš nešto šta on ima.Pikaboo wrote:Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
- Pikaboo
#20 Re: nacionalno mjesani brak
Bit ce da je takoosa wrote:pa ti nisi amerikanac-katolik, a i nemaš nešto šta on ima.Pikaboo wrote:Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali salu na stranu,nije ljep osjecaj.Dok sam bila mladja jako mi je smetalo to osjecanje ne pripadanja.Ali sam tokom godina naucila da se ponosim onim sto jesam,mada mi jos uvjek jako smetaju ove gluposti.
- osa
#21 Re: nacionalno mjesani brak
čuj, vremena se mjenjaju a bogami mjenjaju se i ljudi, neki na bolje neki na gore, doduše to zna biti i stvar osobne percepcije, pa treba na taj način izbjegavati ocjenjivati ljude. znam ja mnoge koji nisu išli u crkvu pa sada obijaju oltare, znam mnoge koji su se ubijali u alkoholu i svinjetini pa sada idu u džamiju i poste za ramazan, a kladio bi se da i jedni i drugi vjeruju u boga otprilike kao i ja, ali njima je stalo do mišljenja okoline, a meni recimo nije, tu je razlika.Pikaboo wrote:Bit ce da je takoosa wrote:pa ti nisi amerikanac-katolik, a i nemaš nešto šta on ima.Pikaboo wrote:Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?![]()
Ali salu na stranu,nije ljep osjecaj.Dok sam bila mladja jako mi je smetalo to osjecanje ne pripadanja.Ali sam tokom godina naucila da se ponosim onim sto jesam,mada mi jos uvjek jako smetaju ove gluposti.
- SenSen
#22 Re: nacionalno mjesani brak
Moji roditelji su u "mjesanom" braku (a i sa jedne strane i Baba i Deda su), i nikada nisu imali ni P od problema (bar ne oko toga). Oni su se upoznali na fakultetu, studirali priblizno istu stvar, imali iste hobije, slicne porodice itd.. I u rodu imam dosta takvih brakova, a i medju prijateljima mojih roditelja. To je meni sasvim normalno, cudom se cudim da bi nekom uopste smetali "mjesani" brakovi. Po meni je puno veca razlika izmedju ljudi iz razlicitih slojeva drustva, nego izmedju ljudi iz istog sloja ali razlicitih "nacija". Nije bas politicki korektno, ali primjetila sam da je tako. Dok si mladji mozes imati momka/curu iz svih raznih socioekonomskih grupa, ali sto si stariji, to teze postane jer se komplicira sve npr sa razlikama u ekonomskim mogucnostima, ukusima..
Valja samo pazit' da ne bude 'vako:

Valja samo pazit' da ne bude 'vako:
-
realna do boli
#23 Re: nacionalno mjesani brak
Ja iznosim svoje iskustvo koje nije bilo negativno i ponosna sam da sam i djecu odgojila da prvo gledaju ljude i ljudskost.
U mom sjecanju su jos uvijek odlasci kod bake i dede na uskrs i bozic, odlasci kod svekrve na ramazanske iftare, bajrame, nikada nije prosla dova ili mevlud bez mene.
To je sve moje, jedino sto sam nakon ovog rata promijenila to je kako se sada deklarisem...nisam vise ateista vec agnostik..tek toliko da zbunim one ne nacitane koji misli da je to sad neka nova vjera
, a ja i dalje uzivam u raznolikostima obicaja i naroda.
Svojim kcerkama sam ostavila da svoje nacionalne probleme rjesavaju u svoja cetiri zida, pa ako se odluce postati vjernice ..to je njihovo..ponekada se mora prolagoditi situaciji u okruzenje, ali sam izricito protiv prisiljavanja na takvo sto..to bi bio jedini povod da se umijesam..ako je nesto prisila..na sve drugo pristajem.
Valjda, ako odrastas u mjesovitom okruzenju imas vise tolerancije i sire poglede na svijet oko sebe.
U mom sjecanju su jos uvijek odlasci kod bake i dede na uskrs i bozic, odlasci kod svekrve na ramazanske iftare, bajrame, nikada nije prosla dova ili mevlud bez mene.
To je sve moje, jedino sto sam nakon ovog rata promijenila to je kako se sada deklarisem...nisam vise ateista vec agnostik..tek toliko da zbunim one ne nacitane koji misli da je to sad neka nova vjera
Svojim kcerkama sam ostavila da svoje nacionalne probleme rjesavaju u svoja cetiri zida, pa ako se odluce postati vjernice ..to je njihovo..ponekada se mora prolagoditi situaciji u okruzenje, ali sam izricito protiv prisiljavanja na takvo sto..to bi bio jedini povod da se umijesam..ako je nesto prisila..na sve drugo pristajem.
Valjda, ako odrastas u mjesovitom okruzenju imas vise tolerancije i sire poglede na svijet oko sebe.
- osa
#24 Re: nacionalno mjesani brak
realna do boli wrote:Ja iznosim svoje iskustvo koje nije bilo negativno i ponosna sam da sam i djecu odgojila da prvo gledaju ljude i ljudskost.
To je sve moje, jedino sto sam nakon ovog rata promijenila to je kako se sada deklarisem...nisam vise ateista vec agnostik..tek toliko da zbunim one ne nacitane koji misli da je to sad neka nova vjera, a ja i dalje uzivam u raznolikostima obicaja i naroda.
podvučeno je samo dijelom točno, naime do najvećih .ranja i dolazi u mješovitim sredinama, mislim međunacionalnih .ranja, u monoetničkim toga nema, ne postoje pretpostavke za takvo što.
-
realna do boli
#25 Re: nacionalno mjesani brak
Da, ali u jednonacionalnim sredinama postoji ne tolerancija prema drugim jednonacionalnim drugacijim sredinama.
Uostalom kroz vijekove se pokazalo da ljubav uvijek pronadje put bez obzira na okolinu i tu mi ne mozemo izmisljati toplu vodu, niti mozemo tvrditi da to sto zivimo u ovakvoj ili onakvoj okolini to nesto moze i mora znaciti .
Uvijek je biloi uvijek ce biti da neko "prekrsi" kodeks ponasanja svoje srdine..na srecu.
Uostalom kroz vijekove se pokazalo da ljubav uvijek pronadje put bez obzira na okolinu i tu mi ne mozemo izmisljati toplu vodu, niti mozemo tvrditi da to sto zivimo u ovakvoj ili onakvoj okolini to nesto moze i mora znaciti .
Uvijek je biloi uvijek ce biti da neko "prekrsi" kodeks ponasanja svoje srdine..na srecu.
Last edited by realna do boli on 12/10/2009 14:45, edited 1 time in total.