nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
NIN

#601 Re: nacionalno mjesani brak

Post by NIN »

pure_love wrote:inace,Karadzicev sin je ozenjen muslimankom
...sad ne znam kako cu u noc. :-)
jedna tamo

#602 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jedna tamo »

joj lako bi meni bilo s njim i njemu samnom, ali kako bi meni bilo sa njegovim hanumama ili njemu sa mojom familijom :?
Soul_Sista

#603 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Soul_Sista »

ThunderbirD wrote:Ovo je već stari topic na svim forumima ali čudno je kako se tolike pisane omaške dešavaju već konstantno.

Pravilno je ( donekle jer nema pravilnog izraza ) napisati " Mješoviti nac. brakovi " .
Ova tema ti je kao one o Andricu...jel bio cetnik ili nije i onda rasprave u nedogled. :D

Za mene je nac. mjesovit brak izmedju recimo Njemaca i Bosanke (Srpkinja, Hrvatica ili Bosanjakinja koja nosi porijekla u zemlji Bosni :D ) ili Francuza i Norvzanke...a mjesovite brakove izmedju Srba, Hrvata i Bosnjaka bih vise okarakterisala kao etnicke mijesane brakove. Poticu iz iste zemlje, savresno dobro pricaju isti jezik :D (iako su danas formalni tri razlicita jezika :roll: )...razlika je u vjeri. Iako mnogi od njih nikad nit su usli ni u crkvu nit u dzamiju. Ja to tako nekako gledam...a sad, opet je druga stvar sto mnogima prije svega dolazi u obzir njihov etnicki identitet i iz nekog ili nekih razloga ne mogu da se identifikuju sa onim Bosanskim. Jbg...mozda se nesto promijeni za recimo 1000 godina :D
Macak U Cizmama

#604 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Macak U Cizmama »

pure_love wrote:
Macak U Cizmama wrote:Jel brak "nacinalno mjesani" ako bosanac ozeni sandzakliju ? ... :lol: ...

jeste
Jel to Islam dozvoljava pederima brak ? ... :lol: ... :mrgreen:
nineinchnails

#605 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

Interesantno je to da se "kao" ostavlja djetetu da izabere "sta da bude" ako su mu roditelji mijesani. Dijete obicno izabere ono sto mu tada najvise odgovara, a na to uticu drustvo i dominantniji roditelj. Kod Radovana su roditelji bili "mijesani" crnogorci: stari cetnik, stara partizanka. Znamo u sta se Rasho pretvorio i kako se izjasnjavao. Ipak, to mu nije smetalo da za bajram '92 dodje kod Alije u stranku na baklavu.

Ja sam isto mijesan u glavi, pa sam skontao da budem muslimanski katolik ili pravoslavni musliman, nekako mi je to "cool". :-D

Uvijek sam slavio sve praznike, i uvijek cu ih slaviti, sa prijateljima, komsijama, rodbinom.
derion

#606 Re: nacionalno mjesani brak

Post by derion »

E ovako, ja sam Bosanac (agnostik) iz Posavine, oženjen sa Bosankom iz Hercegovine ( :) ).
Moji preci su bili Bošnjani katolici sve do pada posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Onda su, da bi zadržali status i posjede, prešli na islam koji je dio (očeve) porodice sve do vremena oko 1. svjetskog rata, kada moj djed odbacuje veze sa religijom. To se prenijelo na oca, a onda i na mene. Moja jedina religija je vjera u moju zemlju Bosnu (i Hercegovinu) i njen narod svih vjera i opredjeljenja. Poslije zemlje i naroda dolazi sve drugo.

U porodici imam članove skoro svih konfesija: pravoslavaca, katolika, muslimana, ateista, agnostika i ko zna šta još i svi se lijepo slažemo. Niko i ničija vjera mi ne smeta dokle god ne utiče i ne dira mene.
nineinchnails

#607 Re: nacionalno mjesani brak

Post by nineinchnails »

derion wrote:E ovako, ja sam Bosanac (agnostik) iz Posavine, oženjen sa Bosankom iz Hercegovine ( :) ).
Moji preci su bili Bošnjani katolici sve do pada posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Onda su, da bi zadržali status i posjede, prešli na islam koji je dio (očeve) porodice sve do vremena oko 1. svjetskog rata, kada moj djed odbacuje veze sa religijom. To se prenijelo na oca, a onda i na mene. Moja jedina religija je vjera u moju zemlju Bosnu (i Hercegovinu) i njen narod svih vjera i opredjeljenja. Poslije zemlje i naroda dolazi sve drugo.

U porodici imam članove skoro svih konfesija: pravoslavaca, katolika, muslimana, ateista, agnostika i ko zna šta još i svi se lijepo slažemo. Niko i ničija vjera mi ne smeta dokle god ne utiče i ne dira mene.
Lijepo :thumbup:
Aurora Borealis

#608 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Aurora Borealis »

pure_love wrote: za vecinu ljudi je sve van njihovog dijela BIH "strano"..koliko je moja rodica iz Zvornika imala problema jer joj je momak bio iz Sarajeva(oboje bosnjaci)..nisu dali,zele nekog "iz svog kraja" :D sad ima nekoga iz Bratunca,roditelji presretni :D
Svakakvih ljudi boze dragi.

Ja sad ne razumijem je li mi ovdje govorimo o nacionalno mijesanom braku ili vjerski-mijesanom braku? Imam osjecaj da se u BiH malo brkaju loncici, pa za nekoga pravoslavne (ili cak i katolicke) vjeroispovjesti kazu onako bas pogrdno (da ti usi ispara :-? ) Srbin ili jos gore Vlah.
chuchumbamayumbe

#609 Re: nacionalno mjesani brak

Post by chuchumbamayumbe »

nineinchnails wrote:Interesantno je to da se "kao" ostavlja djetetu da izabere "sta da bude" ako su mu roditelji mijesani. Dijete obicno izabere ono sto mu tada najvise odgovara, a na to uticu drustvo i dominantniji roditelj. Kod Radovana su roditelji bili "mijesani" crnogorci: stari cetnik, stara partizanka. Znamo u sta se Rasho pretvorio i kako se izjasnjavao. Ipak, to mu nije smetalo da za bajram '92 dodje kod Alije u stranku na baklavu.

Ja sam isto mijesan u glavi, pa sam skontao da budem muslimanski katolik ili pravoslavni musliman, nekako mi je to "cool". :-D

Uvijek sam slavio sve praznike, i uvijek cu ih slaviti, sa prijateljima, komsijama, rodbinom.
rispekt
8-)
melbaa

#610 Re: nacionalno mjesani brak

Post by melbaa »

Ko ne nevoli nacionalno mjesane brakove njegova/njena privatna stvar. Nek zatvori vrata i neka suti. :skoljka:
realna do boli

#611 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

SVIM MJESANCIMA ZELIM SRETNU NOVU 2010 I JOS VISE "mjesanja" i koktela :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#612 Re: nacionalno mjesani brak

Post by KatarinaKosaca »

Kad Džemaludin Latić naziva ljude iz mješanih brakova degenericima sa razlogom bude proglašen fašistom. A kad se ovdje favoriziraju mješanci (što ne volim ovaj izraz, ali hajd), onda je to kao nešto dobro preporučljivo. Iako bih po osobnim karakterisikama trebala kao uživati u takvim stavovima, jer me netko proglašava iznad... gade mi se i isto o njima mislim kao o izjavama Džemaludina Latića. Ljudi su dobri ili loši, najšće šareni, ali sve to nema veze da li su "čisti" ili "miješani"
realna do boli

#613 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

I tebi SRETNA NOVA :D
chuchumbamayumbe

#614 Re: nacionalno mjesani brak

realna do boli wrote:SVIM MJESANCIMA ZELIM SRETNU NOVU 2010 I JOS VISE "mjesanja" i koktela :D
Allah te nagradio!!!
8-) :)
tamo gdje srce vuče

#615 Re: nacionalno mjesani brak

Post by tamo gdje srce vuče »

j ISKRENO MISLIM da nacionalno mješan brak može biti samo plus...ako obje strane poštuju tudje i čuvaju svoje. A djeca iz nacionalno mješanih brakova (poput mene) puno smo tolerantniji, neopterečeni i otvoreniji za različito i drugačije.... Zato mješajte se ;-) :-D
Mis mekinjas

#616 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Mis mekinjas »

tamo gdje srce vuče wrote:j ISKRENO MISLIM da nacionalno mješan brak može biti samo plus...ako obje strane poštuju tudje i čuvaju svoje. A djeca iz nacionalno mješanih brakova (poput mene) puno smo tolerantniji, neopterečeni i otvoreniji za različito i drugačije.... Zato mješajte se ;-) :-D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ljubav_aha

#617 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ljubav_aha »

Raščupana wrote:
tamo gdje srce vuče wrote:j ISKRENO MISLIM da nacionalno mješan brak može biti samo plus...ako obje strane poštuju tudje i čuvaju svoje. A djeca iz nacionalno mješanih brakova (poput mene) puno smo tolerantniji, neopterečeni i otvoreniji za različito i drugačije.... Zato mješajte se ;-) :-D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup:
Prozor

#618 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Prozor »

i ovo je mit.... to je li neko iz mješanog braka ili ne nema apsolutno nikakvog značaja za stepen tolerancije te osobe....ko kaže da čovjek iz nemješanog braka ne može biti odgojen da poštuje i svoje i tuđe? i ko kaže da čovjek iz mješanog neće izabrati jednu stranu i to još dokazivati pojačanim prezirom prema drugoj? ljudi su čudna bića.
chuchumbamayumbe

#619 Re: nacionalno mjesani brak

Jos samo da se rijesimo ove svoje skromnosti i bicemo savrseni!
:) 8-)
pustopoljina

#620 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pustopoljina »

iskreno mislim da svojim pisanjem priznajete razlike koje vasi nemjesani ili manje mijesani roditelji nisu priznavali.
mami

#621 Re: nacionalno mjesani brak

Post by mami »

Najvažnije je da je brak dobar i da se ljudi osječaju dobro u toj zajednici i apsolutno nema veze dali je "mješan".Poznajem dosta ljudi istie vjere a brak održavaju zbog djece i to jedva.Mislim da pripadnost istoj vjeri nije najvažnija osnova za dobar brak. :-D
ajde_vise

#622 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ajde_vise »

evo da i ja malo :D

mislim :lol: da je puno laske bit dijete nemijesanog braka - nemas potrebe da razmisljas zasto je sta dobro - samo slijedis ono nametnuto - nema sukoba interesa itd itd - pogotovo ako si u sredini gde si u vecini - super ti je

a djeca iz mijesanog braka - "prisiljena" su razmisljati i sagledavati obje strane medalje - i nikad zadrto braniti interese jedne nacije - jednostavno, zapitaju se sta je sa drugima
- a kad se zapitaju sta je sa drugima - pa jbg a sto trecem mora nesto falit - pa onda i to trece, cetvrto vrednuju isto

"jednim dijelom sebe" su u svojim ocima bolji - drugim gori - ali kroz to, nauce prihvatit sve razlicitosti

jer moraju stavit na vagu - dobre i lose strane svega - pocev od nacije, vjere itd
e kad naucis vagat :D onda si sigurno daleko od lose procjene i loseg odnosa prema svemu oko tebe

zakljucak: glasam za djecu iz mijesnog braka - mozda im je tesko opstat u jednolicnoj sredini - ali svijet je njihov
Fair Life

#623 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Fair Life »

Malo nas je al' smo govna.

:lol:
ajde_vise

#624 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ajde_vise »

:lol: :lol: :lol:
potočanka

#625 Re: nacionalno mjesani brak

Post by potočanka »

ajde_vise wrote:evo da i ja malo :D

mislim :lol: da je puno laske bit dijete nemijesanog braka - nemas potrebe da razmisljas zasto je sta dobro - samo slijedis ono nametnuto - nema sukoba interesa itd itd - pogotovo ako si u sredini gde si u vecini - super ti je

a djeca iz mijesanog braka - "prisiljena" su razmisljati i sagledavati obje strane medalje - i nikad zadrto braniti interese jedne nacije - jednostavno, zapitaju se sta je sa drugima
- a kad se zapitaju sta je sa drugima - pa jbg a sto trecem mora nesto falit - pa onda i to trece, cetvrto vrednuju isto

"jednim dijelom sebe" su u svojim ocima bolji - drugim gori - ali kroz to, nauce prihvatit sve razlicitosti

jer moraju stavit na vagu - dobre i lose strane svega - pocev od nacije, vjere itd
e kad naucis vagat :D onda si sigurno daleko od lose procjene i loseg odnosa prema svemu oko tebe

zakljucak: glasam za djecu iz mijesnog braka - mozda im je tesko opstat u jednolicnoj sredini - ali svijet je njihov
:thumbup: :)
Locked