nacionalno mjesani brak
- Semir Holm
#51 Re: nacionalno mjesani brak
Otac mi je Bavarac, majka Bosanka, zena Italijanka. Najbolji prijatelj mi je Ahmed UK Iracanin koji je ozenjen Italijankom iz istog kraja
iz kojeg je i moja supruga. Inace imao bih duzu listu mjesanih veza iz reda poznanika i prijatelja, nisu sve jednako uspjesne kao moja
ali su razlozi zbog cega nisu uspjesni u pravilu ljudskog ali ne nacionalnog i vjerskog karaktera.
iz kojeg je i moja supruga. Inace imao bih duzu listu mjesanih veza iz reda poznanika i prijatelja, nisu sve jednako uspjesne kao moja
ali su razlozi zbog cega nisu uspjesni u pravilu ljudskog ali ne nacionalnog i vjerskog karaktera.
-
Margita81
#52 Re: nacionalno mjesani brak
.
Last edited by Margita81 on 04/06/2010 23:34, edited 1 time in total.
- aerosa
#53 Re: nacionalno mjesani brak
Stari mi je ko biva srbin, a mama ko biva hrvatica,a odrastao najviše sa rahmetli tetkom kojeg sam volio kao oca,a žena mi je ko biva bošnjakinja/muslimanka ili kako kome odgovara neka čita, tako da mogu reći da mi je ova tema pravo bliska...
Kad sam bio manji vala nisam ni konto šta im je to nacionalnost tj da ima te neke razlike, (valjda jedni imaju rogove a drugi nemaju, otkud znam)...
Rat provedem u Sarajevu i opet kontam koji je klinac ljudima koji imaju nešto protiv nas miješanih, ali me vala nešto i nisu doticali previše, sa normalnim sam se ljudima uglavnom družio a njima to nije smetalo...
E kad sam se ja trebao ženiti ,njeni su bili protiv, ali im nešto nije uspjelo da nas rastave a sad bih se zakleo da me ne bi zamijenili ni punac ni punica za najvećeg muslimana/bošnjaka a boga mi ni ja njih...
Uglavnom ja to kontam, ili si čovjek ili nisi a ostalo me baš briga...
Kad sam bio manji vala nisam ni konto šta im je to nacionalnost tj da ima te neke razlike, (valjda jedni imaju rogove a drugi nemaju, otkud znam)...
Rat provedem u Sarajevu i opet kontam koji je klinac ljudima koji imaju nešto protiv nas miješanih, ali me vala nešto i nisu doticali previše, sa normalnim sam se ljudima uglavnom družio a njima to nije smetalo...
E kad sam se ja trebao ženiti ,njeni su bili protiv, ali im nešto nije uspjelo da nas rastave a sad bih se zakleo da me ne bi zamijenili ni punac ni punica za najvećeg muslimana/bošnjaka a boga mi ni ja njih...
-
oldplague
#54 Re: nacionalno mjesani brak
Najbolji post na temi.aerosa wrote:Stari mi je ko biva srbin, a mama ko biva hrvatica,a odrastao najviše sa rahmetli tetkom kojeg sam volio kao oca,a žena mi je ko biva bošnjakinja/muslimanka ili kako kome odgovara neka čita, tako da mogu reći da mi je ova tema pravo bliska...
- Cholina_Lokica
#55 Re: nacionalno mjesani brak
cudo nisu jos dosli oni sto smatraju mjesane vrstom iz svemira

- amrica
#56 Re: nacionalno mjesani brak
Tema super, a i postovi.
Ocito da se neistomisljenici ne smiju javiti
Samo sa dodam, nikada mi se niko iz porodice nije smio petljati u veze niti sta ispitivati, a pogotovo braniti ili nametati, ni po kojoj osnovi. Tako i za brak, ne samo moj, ima nas jos u porodoci. A ako se kome ne svidja moj izbor, moze u svoja 4 zida laprdati sta god hoce, pred nama moze jednom i slijedi mu
Zato se svi slazemo i volimo.
Ocito da se neistomisljenici ne smiju javiti
Samo sa dodam, nikada mi se niko iz porodice nije smio petljati u veze niti sta ispitivati, a pogotovo braniti ili nametati, ni po kojoj osnovi. Tako i za brak, ne samo moj, ima nas jos u porodoci. A ako se kome ne svidja moj izbor, moze u svoja 4 zida laprdati sta god hoce, pred nama moze jednom i slijedi mu
- JThomas
#57 Re: nacionalno mjesani brak
sad će, polakoDile wrote:cudo nisu jos dosli oni sto smatraju mjesane vrstom iz svemira![]()
![]()
- Cholina_Lokica
#58 Re: nacionalno mjesani brak
valjda jos nisu vidjeli temuJThomas wrote:sad će, polakoDile wrote:cudo nisu jos dosli oni sto smatraju mjesane vrstom iz svemira![]()
![]()
-
pjegica
#59 Re: nacionalno mjesani brak
I ja sam ko biva "isfrustrirano kopile iz mješanog braka" što reče vrli mislilac neki. Zbog tog sam se svačega naslušala u životu. Prošla kroz mržnje različitih karaktera, prožvakala riječi različitih pogrdnih sadržaja, sve u zavisnosti od kraja, mjesta, običaja u kojima sam se našla u trenutku radnje. Sve sam ja to uvlačila u svoju glavu, malo je promućkala i shvatila da nisam ja ta koja sam isfrustirana i zakinuta, nego upravo takvi ljudi savršenog, ali mutnog, pogleda. Ja takve ljude često žalim, ali ih uspjevam shvatiti, jer mnogi ni ne znaju razmišljati drugačije. Takve stvari njih uče od rođenja isto onako kako su mene učili da moram biti tolerantna. Neko od nas dvoje griješi, ali ne znam ko. U ovom trenutku vjerovatno ja, jer je danas, očigledno, bitnije imati čistu krv nego čistu savjest. Živjela sam i u ona dva glavna grada dviju susjednih država, i svugdje se vrti potpuno ista priča, samo su promjenjeni nazivi likova. Svi smo mi isti, samo se različito češljamo.
Ja sam mješavina sve tri religije i još sa blagim primjesama protestantizma. Kod nas se ženio/udavao ko je kako želio i htio, i većinom su svi bili prihvaćeni od strane svih ostalih. Nikom se ni ja ne namjeravam uvlačiti u bračni krevet, niti ću dozvoliti da se meni neko uvlači u moj. Kome smetam, neka me zaobiđe.
Ja sam mješavina sve tri religije i još sa blagim primjesama protestantizma. Kod nas se ženio/udavao ko je kako želio i htio, i većinom su svi bili prihvaćeni od strane svih ostalih. Nikom se ni ja ne namjeravam uvlačiti u bračni krevet, niti ću dozvoliti da se meni neko uvlači u moj. Kome smetam, neka me zaobiđe.
- Šeha
#60 Re: nacionalno mjesani brak
Vidi *ebo te, ispade da su u pravu bili oni sa "IslamBosna.ba" kad su govorili da je ovo "vlaski" forum.

Sve sami "mjesanci" ovdje.

Sve sami "mjesanci" ovdje.
- Pikaboo
#61 Re: nacionalno mjesani brak
Forum polutanera BiHŠeha wrote:Vidi *ebo te, ispade da su u pravu bili oni sa "IslamBosna.ba" kad su govorili da je ovo "vlaski" forum.![]()
![]()
Sve sami "mjesanci" ovdje.![]()
![]()
![]()
- dr.Gonzo
#62 Re: nacionalno mjesani brak
Ovo je jedna od onih tema po kojima odmah mozes skontati sa kakvim ljudima pricas.
- burek_in_space
#63 Re: nacionalno mjesani brak
JThomas wrote:sad će, polakoDile wrote:cudo nisu jos dosli oni sto smatraju mjesane vrstom iz svemira![]()
![]()
Jel me neko zvao?!
-
callmethebreeeze
#64 Re: nacionalno mjesani brak
da je normalno stanje kao sto nije, nacionalnost i ne bi morala biti problem jerbo smo mi i te kako slicni. ono u cemu se razlikujemo je vjera. ako su supruznici aktivni vjernici onda bi i te kako moglo biri zahebano sve dok jedno ne popusti. na zalost podjele su kod nas pustile toliki korijen da bi jedan mjesoviti brak mogao naici na negodavanje kod mahale i sire familije, ali to nije nista sto se ne moze prevazici. na kraju krajeva, ja sam znam dosta primjera gdje veze sve to fino fercera.
Last edited by callmethebreeeze on 12/10/2009 18:04, edited 1 time in total.
-
andrija2007
#65 Re: nacionalno mjesani brak
Potsjećam da je procenat "miješanih" brakova u Sarajevu prije rata iznosio oko 40%.
- Pikaboo
#66 Re: nacionalno mjesani brak
A sad ?andrija2007 wrote:Potsjećam da je procenat "miješanih" brakova u Sarajevu prije rata iznosio oko 40%.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#67 Re: nacionalno mjesani brak
Ja bih da raspirujem bratstvo (Danju) i jedinstvo (Noću) sa forumašicama, 45+! 
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/10/2009 18:02, edited 1 time in total.
-
andrija2007
#68 Re: nacionalno mjesani brak
Nažalost, nemam taj podatak.Pikaboo wrote:A sad ?andrija2007 wrote:Potsjećam da je procenat "miješanih" brakova u Sarajevu prije rata iznosio oko 40%.
-
Richard Peti
#69 Re: nacionalno mjesani brak
..spas za Bosnu I Hercegovinu i njene gradjane = MJESANI BRAK!!!

-
KREMEN
#70 Re: nacionalno mjesani brak
Mislim da je to u zapadnim zemljama vec prevazidjeno, tj, nema mijesanog braka, postoji brak izmedju muskarca i zene..to se jos samo gleda kod nasa tri naroda..u stvari nesto mi pade na pamet..gledaju li nasi homoseksualci na nacionalnosti..ima ona jedna kad je jedan Dalmatinac se odlucio zeniti i kaze roditeljima ja bi se zenio ali ima jedan problem. Koji, povikase oboje roditelja u glas..pa muskarac je, znate ja sam..ma nema veze sine, odahnuse roditelji, vazno je da nije Srbin
malo sale nije na odmet..mislim da je vazna ljubav, ostalo je nebitno..
-
andrija2007
#71 Re: nacionalno mjesani brak
Došo klinac u granap i kaže granapdžiji, čiko daj mi miješanih bonbona za 20 pfeniga, a granapdžija mu kaže
evo ti dvije bonbone pa ih sam miješaj.
evo ti dvije bonbone pa ih sam miješaj.
-
buna
#72 Re: nacionalno mjesani brak
DobarKREMEN wrote:Mislim da je to u zapadnim zemljama vec prevazidjeno, tj, nema mijesanog braka, postoji brak izmedju muskarca i zene..to se jos samo gleda kod nasa tri naroda..u stvari nesto mi pade na pamet..gledaju li nasi homoseksualci na nacionalnosti..ima ona jedna kad je jedan Dalmatinac se odlucio zeniti i kaze roditeljima ja bi se zenio ali ima jedan problem. Koji, povikase oboje roditelja u glas..pa muskarac je, znate ja sam..ma nema veze sine, odahnuse roditelji, vazno je da nije Srbinmalo sale nije na odmet..mislim da je vazna ljubav, ostalo je nebitno..
Inace, evo da se i ja puspasim, jos jedan mijesani brak. U mijesanom braku i muzeva sestra. Nikad problema s te strane. Posvadjamo se, ali zato sto on hrce. Ako hrce zato sto je Katolik, to je to. I sestra mu se posvadja s muzem, kad skida pidzamu, samo se izvuce iz nje i ostavi je na podu. Ne znam je li to na nacionalnoj osnovi.
Salu na stranu, nadam se da nece niko zamjeriti sto malo okrecem na salu, ali ja ne mislim da to igra neku ulogu kod ljudi koji su naucili da zive u vecim i "sarenim" iliti gradskim sredinama.
Samo koju godinu iza rata, u Mostaru, od prijateljice kcerka se udala za Srbina s Bulevara. Mala je Muslimanka. Niko se nije obazirao. To je ono sto sam bas onako vidjela licno, a ima ih jos, to znam sigurno. Nju spomenuh, jer se desilo tik iza rata, kad je sve jos bilo jako frisko.
Uostalom, vazno je voljeti se, ne treba ni isticati nesto posebno neki mijesani brak, jer se tako stice utisak da je to nesto vanzemaljsko, zato sam se i mislila da li da se upste javim, ali, eto, ipak sam se puspasila.
-
ella_sa
#73 Re: nacionalno mjesani brak
Ja bas hocu da se udam nacionalno mjesano 
- respo
#74 Re: nacionalno mjesani brak
ti budi nacionalista ja cu biti socijalistaella_sa wrote:Ja bas hocu da se udam nacionalno mjesano
hocu socijalu
-
ella_sa
#75 Re: nacionalno mjesani brak
heheherespo wrote:ti budi nacionalista ja cu biti socijalistaella_sa wrote:Ja bas hocu da se udam nacionalno mjesano![]()
hocu socijalu