Ma, ja sam uvijek za jednu malu vatricuzoom66 wrote:mojne da vas sve popalimcallmethebreeeze wrote:ma, dje cu to. ja samo knjige palim.Shoshana wrote: Eto ti sad.... spaljuj ploce
![]()
![]()
![]()
nacionalno mjesani brak
-
Shoshana
#376 Re: nacionalno mjesani brak
-
roseanne
#377 Re: nacionalno mjesani brak
aaaa svašta, ja ti pričam o sulji i muji, znači tipična muslimanska imena, a ti mi navodiš neka totalno neutralna imena kojih ima kod svih ovih religijskih grupacijaBiH-x wrote:Osobno poznajem Srpkinje i Hrvatice koje se zovu Jasmina i Sanela, i Hrvate koji se zove Alen, Denis itd...ili katolika da je neko dijete slučajno nazvao mujo ili suljo
-
döppelgänger
#378 Re: nacionalno mjesani brak
Postoji li na ovom svijetu Atif Radosavljevic od oca Zivorada? 
- BiH-x
#379 Re: nacionalno mjesani brak
Po cemu je Jasmina neutralnije ime od Zorana?!roseanne wrote:aaaa svašta, ja ti pričam o sulji i muji, znači tipična muslimanska imena, a ti mi navodiš neka totalno neutralna imena kojih ima kod svih ovih religijskih grupacijaBiH-x wrote:Osobno poznajem Srpkinje i Hrvatice koje se zovu Jasmina i Sanela, i Hrvate koji se zove Alen, Denis itd...ili katolika da je neko dijete slučajno nazvao mujo ili suljo
-
döppelgänger
#380 Re: nacionalno mjesani brak
pa tu bi samo sanela moglo proci kao muslimansko ime. yasmine bleeth, ikad cuo? 
- SenSen
#381 Re: nacionalno mjesani brak
Deda mi je Bosnjak (ateista), a ima bas ono klasicno Muslimansko ime. (nije Muhameddöppelgänger wrote:Je li Dedek Srbin ili Bosnjak?Ali ozbiljno, moji Baba i Deda su dali svom sinu (mom ocu) Muslimansko ime
Inace imam jos takvih primjera u rodu, npr jedan stariji par Musliman/Srpkinja koji su svojim cetvoro djece dali pola/pola imena.. A znam da kada bih ja imala djecu* da bi muku mucila sa imenima, jer mi je momak Jevrej, a ja "mjesana", a ko zna gdje cemo zivjeti. Pa valja naci imena koja nam se: a) svidjaju, b) pasu po etnickoj osnovi, c) dovoljno su internacionalna da bi se djeca uklopila u Globalnom Selu.. Jedino sto mi nampadne je Binjamin/Benjamin, sto je bas pravo B&Hovsko Muslimansko/Jevrejsko ime, a za curice Sara/Sarah..
*Daleko im lijepa kuca
-
Shoshana
#382 Re: nacionalno mjesani brak
Mene ovo brkanje religija i nacija ubiroseanne wrote:aaaa svašta, ja ti pričam o sulji i muji, znači tipična muslimanska imena, a ti mi navodiš neka totalno neutralna imena kojih ima kod svih ovih religijskih grupacijaBiH-x wrote:Osobno poznajem Srpkinje i Hrvatice koje se zovu Jasmina i Sanela, i Hrvate koji se zove Alen, Denis itd...ili katolika da je neko dijete slučajno nazvao mujo ili suljo
Zasto bi neko ko nije musliman svome djetetu dao (kako ti sama kazes) muslimansko ime? Bosnjaci koji svojoj djeci daju nemuslimanska i mena, valjda to cine zato sto nisu mulimani? Bosnjaci koji nisu muslimani svojoj djeci daju bosnjacka imena... Kao sto su Danko, Bojan, Bojana, Vesna, Zlata, Bisera itd.
S druge strane, ako je neko odrastao u sredini gdje je jedna vrsta imena dominantna, logicno je da ce mu se takva imena ciniti 'normalnim' i lijepim, dok ce mu se Chuchumbamayumbe (izvini Chu - ovo mi prvo palo na pament) uciniti ruznim i nezvucnim.
- Prozor
#383 Re: nacionalno mjesani brak
jok, srbin 1/1callmethebreeeze wrote:zar on nije nas?Dile wrote:saban sauliccallmethebreeeze wrote:ja znam djece iz brakova bosnjak/ina vs inovjerac/kakoji su djeci dali bosnjacka imena, imam takvih u familiji. ali ne znam ni jednog nebosnjaka koji nosi bosnjacko ime. za razliku od sasa, igora, dejana i sl kojima se mamo i babo zovu muharem i muharema.
![]()
Kakav Saban i Srbi
- HAVANA
#384 Re: nacionalno mjesani brak
Dadni ti suljo i mujo
Meni da se svidja ja bi dao.
Kod mene muslimansko ,kod žene srpsko,kod djece hrvatsko
Šta koga briga i otkud mu pravo da komentariše ime nečije djece.
Meni da se svidja ja bi dao.
Kod mene muslimansko ,kod žene srpsko,kod djece hrvatsko
Šta koga briga i otkud mu pravo da komentariše ime nečije djece.
-
döppelgänger
#385 Re: nacionalno mjesani brak
simi je mislio na brak srbina i bosnjakinje.SenSen wrote:Deda mi je Bosnjak (ateista), a ima bas ono klasicno Muslimansko ime. (nije Muhameddöppelgänger wrote:Je li Dedek Srbin ili Bosnjak?Ali ozbiljno, moji Baba i Deda su dali svom sinu (mom ocu) Muslimansko ime)
- SenSen
#386 Re: nacionalno mjesani brak
Pa znas li ti kojeg Muslimana koji se zove Slobodan ili Svetlana?roseanne wrote:aaaa svašta, ja ti pričam o sulji i muji, znači tipična muslimanska imena, a ti mi navodiš neka totalno neutralna imena kojih ima kod svih ovih religijskih grupacijaBiH-x wrote:Osobno poznajem Srpkinje i Hrvatice koje se zovu Jasmina i Sanela, i Hrvate koji se zove Alen, Denis itd...ili katolika da je neko dijete slučajno nazvao mujo ili suljo
- Prozor
#387 Re: nacionalno mjesani brak
ZohanSenSen wrote:Deda mi je Bosnjak (ateista), a ima bas ono klasicno Muslimansko ime. (nije Muhameddöppelgänger wrote:Je li Dedek Srbin ili Bosnjak?Ali ozbiljno, moji Baba i Deda su dali svom sinu (mom ocu) Muslimansko ime)
Inace imam jos takvih primjera u rodu, npr jedan stariji par Musliman/Srpkinja koji su svojim cetvoro djece dali pola/pola imena.. A znam da kada bih ja imala djecu* da bi muku mucila sa imenima, jer mi je momak Jevrej, a ja "mjesana", a ko zna gdje cemo zivjeti. Pa valja naci imena koja nam se: a) svidjaju, b) pasu po etnickoj osnovi, c) dovoljno su internacionalna da bi se djeca uklopila u Globalnom Selu.. Jedino sto mi nampadne je Binjamin/Benjamin, sto je bas pravo B&Hovsko Muslimansko/Jevrejsko ime, a za curice Sara/Sarah..
*Daleko im lijepa kuca
- SenSen
#388 Re: nacionalno mjesani brak
Sta je problem? Jel' se ovdje samo radi o Muslimankama u braku sa Nemuslimanima, ili o "mjesanim" brakovima uopste?döppelgänger wrote: simi je mislio na brak srbina i bosnjakinje.
- Cholina_Lokica
#389 Re: nacionalno mjesani brak
Kakav Saban i SrbiProzor wrote:jok, srbin 1/1callmethebreeeze wrote:zar on nije nas?Dile wrote:
saban saulic![]()
i kcerka mu ilda
]rodjen u sabcu, dje nije srbin...
-
döppelgänger
#390 Re: nacionalno mjesani brak
pa postoji ta jedna pa bizarnost u tome. nisam ja izmislio to.SenSen wrote:Sta je problem? Jel' se ovdje samo radi o Muslimankama u braku sa Nemuslimanima, ili o "mjesanim" brakovima uopste?döppelgänger wrote: simi je mislio na brak srbina i bosnjakinje.
-
xyz2007
#391 Re: nacionalno mjesani brak
evo procitah 16 stranica.
tema mi zvuci jako nekorektno.
par osoba je na jako kulturan nacin probalo da stavi do znanja u cemu je ovdje problem.
navescu neke:
1. ne mozes potcjenjivati bosance koji nemaju "mjesane brakove" kao manje tolerantne samo zato sto su se oni zaljubili u osobu iste vjere.
sto su to oni manje tolerantni?
koliko ima osoba iz mjesanih brakova koji vole svoje partnere a ucestvovali su u genocidu i ubijali i borili se protiv drzave partnera, pucali na bh gradove, ubijali nevine... itd.
2. kad je u pitanju bosanska nacija... nije uopste vazno za koga se ti zenis i udajes vec kako se ti izjasnjavas nacionalno i narodno. za koju se ti i partner drzavu odlucujete? sta su vam djeca? cija je njihova drzava?
nikakve koristi nacija nema ako negiras bosanca iz nemjesanog braka samo iz tog razloga a sebe ukljcujes jer si mjesan.
ako se izjasnjavate isto onda niste nacionalno mjesani.
ako se izjasnjavate razlicito onda time dijelite bosnu samim cinom sto nista bosanci ili 1 od 2 nije bosanac.
3. ne mozes tvrditi kako su samo mijesani bosanci i kako samo za njih treba neka 4ta nacija.
bosanci su svi...
mjesani i nemjesani koji to glasno kazu.
4. ako si ti navodno bosanac a cijelo vrijeme koristis trenutni ustav za posao I ostale privilegije pa se kategorises kao shb.. ti DIREKTNO dijelis bosnu i ti si dio problema. budi frajer pa reci ne po cijenu svega.
itd... ja sam bosanac. ali ne na osnovu mjesanosti brakova. brak je nebitan.
vec na osnovu rodjenja sto je to moja domovina... kao i stoga sto ne bi rekao da sam bhs pa kad bi crko.
nikad za nikad.
bhs iskljucuje bosance.
a pojedini se ovdje cak time i hvale.
a sad imas nekih koji podcjenjuju jer nije mijesan brak ... ali oni rado idu malo tamo malo ovamo iz drzave u drzavu ( ne nezaju kud bi... ili koriste oboje sta im godi u kom momentu...)
I sad odjednom iskljucivo mjesani mogu biti bosanci.
ovo nisu bosanci.
bosanac nece reci da je shb.
sad kad torovi vise ne rade sad odjednom svi bosanci... a izjasnjavali se 15 godina kao hbs. koji paradoks.
tema mi zvuci jako nekorektno.
par osoba je na jako kulturan nacin probalo da stavi do znanja u cemu je ovdje problem.
navescu neke:
1. ne mozes potcjenjivati bosance koji nemaju "mjesane brakove" kao manje tolerantne samo zato sto su se oni zaljubili u osobu iste vjere.
sto su to oni manje tolerantni?
koliko ima osoba iz mjesanih brakova koji vole svoje partnere a ucestvovali su u genocidu i ubijali i borili se protiv drzave partnera, pucali na bh gradove, ubijali nevine... itd.
2. kad je u pitanju bosanska nacija... nije uopste vazno za koga se ti zenis i udajes vec kako se ti izjasnjavas nacionalno i narodno. za koju se ti i partner drzavu odlucujete? sta su vam djeca? cija je njihova drzava?
nikakve koristi nacija nema ako negiras bosanca iz nemjesanog braka samo iz tog razloga a sebe ukljcujes jer si mjesan.
ako se izjasnjavate isto onda niste nacionalno mjesani.
ako se izjasnjavate razlicito onda time dijelite bosnu samim cinom sto nista bosanci ili 1 od 2 nije bosanac.
3. ne mozes tvrditi kako su samo mijesani bosanci i kako samo za njih treba neka 4ta nacija.
bosanci su svi...
mjesani i nemjesani koji to glasno kazu.
4. ako si ti navodno bosanac a cijelo vrijeme koristis trenutni ustav za posao I ostale privilegije pa se kategorises kao shb.. ti DIREKTNO dijelis bosnu i ti si dio problema. budi frajer pa reci ne po cijenu svega.
itd... ja sam bosanac. ali ne na osnovu mjesanosti brakova. brak je nebitan.
vec na osnovu rodjenja sto je to moja domovina... kao i stoga sto ne bi rekao da sam bhs pa kad bi crko.
nikad za nikad.
bhs iskljucuje bosance.
a pojedini se ovdje cak time i hvale.
a sad imas nekih koji podcjenjuju jer nije mijesan brak ... ali oni rado idu malo tamo malo ovamo iz drzave u drzavu ( ne nezaju kud bi... ili koriste oboje sta im godi u kom momentu...)
I sad odjednom iskljucivo mjesani mogu biti bosanci.
ovo nisu bosanci.
bosanac nece reci da je shb.
sad kad torovi vise ne rade sad odjednom svi bosanci... a izjasnjavali se 15 godina kao hbs. koji paradoks.
- Prozor
#392 Re: nacionalno mjesani brak
Kakav Saban i SrbiDile wrote:jok, srbin 1/1callmethebreeeze wrote:zar on nije nas?Dile wrote:
saban saulic![]()
i kcerka mu ilda
]rodjen u sabcu, dje nije srbin...
Znaci Saban nije Rom?
- BiH-x
#393 Re: nacionalno mjesani brak
Precisely.Shoshana wrote:roseanne wrote: Bosnjaci koji nisu muslimani svojoj djeci daju bosnjacka imena... .
Alen, Dino, Denis itd mozda nisu muslimanska imena ali jesu bosnjacka a ima ih u Hrvatskoj koliko god hoces. Dakle nisu samo Bosnjaci dali djeci "tudja imena".
- Troll_Happens
#394 Re: nacionalno mjesani brak
hm pa malo pooznam i muslimana koji bi dali bas djetetu ime mujo ili suljo...BiH-x wrote:Osobno poznajem Srpkinje i Hrvatice koje se zovu Jasmina i Sanela, i Hrvate koji se zove Alen, Denis itd...ili katolika da je neko dijete slučajno nazvao mujo ili suljo
ima toliko hajd da kazem zvucnijih imena... da ne bude samo da je lik iz vica..
tako je i kod svaba otto, albert, alfred i jos neka imena su bas ono starinska i nisu u modi slabo se daju...
od modernijih imena ne bih imao nista protiv nebitno nacija.. to isto ko zivorad, ili krsto itd... shega ..
sto neko rece nema niko pravo da ti sudi i da ti sad daje predavanja kako si djeci dao ime.. to je stvar licnog izbora i niko nema pravo da se mjesa u to
-
Shoshana
#395 Re: nacionalno mjesani brak
Eh, dobro jeProzor wrote: Znaci Saban nije Rom?
- SenSen
#396 Re: nacionalno mjesani brak
@Prozor:

- SenSen
#397 Re: nacionalno mjesani brak
A sto odma' ne rece.. Uzrok doticne bizarnosti je patriarhatdöppelgänger wrote:pa postoji ta jedna pa bizarnost u tome. nisam ja izmislio to.SenSen wrote:Sta je problem? Jel' se ovdje samo radi o Muslimankama u braku sa Nemuslimanima, ili o "mjesanim" brakovima uopste?döppelgänger wrote: simi je mislio na brak srbina i bosnjakinje.
-
döppelgänger
#398 Re: nacionalno mjesani brak
Nije stvar u vjeri vec u kulturi. Odrasle osobe bi trebali znati razlikovati te stvari.Shoshana wrote:
Zasto bi neko ko nije musliman svome djetetu dao (kako ti sama kazes) muslimansko ime? Bosnjaci koji svojoj djeci daju nemuslimanska i mena, valjda to cine zato sto nisu mulimani? Bosnjaci koji nisu muslimani svojoj djeci daju bosnjacka imena... Kao sto su Danko, Bojan, Bojana, Vesna, Zlata, Bisera itd.
S druge strane, ako je neko odrastao u sredini gdje je jedna vrsta imena dominantna, logicno je da ce mu se takva imena ciniti 'normalnim' i lijepim, dok ce mu se Chuchumbamayumbe (izvini Chu - ovo mi prvo palo na pament) uciniti ruznim i nezvucnim.
- Dozer
#399 Re: nacionalno mjesani brak
Ne mogu citati svih 17 strana, ali se moram malkice nasloniti na naslov teme. Da li se tu misli na mijesane brakove u stvarnom nacionalnom smislu, poput recimo Njemac/ica - Srbijanac/ka, ili se prica o ovim nasim domacim "nacionalnostima" u BiH?
Vidim i da neki miksaju sve i sa vjerom...sto je prilicno tesko za smiksati
Ali, znamo na sta se misli, jel' tako? A po tome, sve se svodi na vjeru. Iz dugogodisnjeg iskustva znam da je mijesani brak, bar u BiH, cesto puno bolja varijanta od nemijesanoga. Bez obzira o kojem miksu da se radi, ti ljudi su puno otvoreniji prema svima drugima od onih istog profila ili opredjeljenja, kako ko voli, i dosta cesto imaju puno bogatiji zivot, otvoreniji, sadrzajniji, ne zaziru od ljudi radi imena ili prezimena ili boje koze, itd.
Sve ovo je kod vecine monoetnickih ili monovjerskih brakova totalno suprotno, koliko god oni tvrdili da to nije tako. Kod ovakvih se iza zatvorenih vrata nerijetko cuju raznorazne pogrde upucene drugim ljudima koji su razlicite vjere ili narodnosti, sve im se danas vrti oko toga i to im je jedan od nezaobilaznih faktora zivota, ali u javnosti to uvijek pokusavaju sakriti. Ovo se, inace, naziva cinizam i dvolicnost, a to je jedna vrlo ruzna ljudska osobina. Kod mijesanih, ako pogrda ima, one se vecinom svode na razne druge stvari i nejacesce bez uplitanja etno-vjerskih elemenata.
Po meni, ljudi u ovakvim brakovima su neuporedivo manje optereceni u zivotu, lakse ostvaruju kontakte s ljudima, lakse se snalaze i u poslu, puno su otvoreniji za sve i svasta generalno.
Da je kod nas u BiH vise ovakvih i ljudi i brakova, mi bi danas zasigurno zivjeli puno bolje nego sto zivimo.
Vidim i da neki miksaju sve i sa vjerom...sto je prilicno tesko za smiksati
Ali, znamo na sta se misli, jel' tako? A po tome, sve se svodi na vjeru. Iz dugogodisnjeg iskustva znam da je mijesani brak, bar u BiH, cesto puno bolja varijanta od nemijesanoga. Bez obzira o kojem miksu da se radi, ti ljudi su puno otvoreniji prema svima drugima od onih istog profila ili opredjeljenja, kako ko voli, i dosta cesto imaju puno bogatiji zivot, otvoreniji, sadrzajniji, ne zaziru od ljudi radi imena ili prezimena ili boje koze, itd.
Sve ovo je kod vecine monoetnickih ili monovjerskih brakova totalno suprotno, koliko god oni tvrdili da to nije tako. Kod ovakvih se iza zatvorenih vrata nerijetko cuju raznorazne pogrde upucene drugim ljudima koji su razlicite vjere ili narodnosti, sve im se danas vrti oko toga i to im je jedan od nezaobilaznih faktora zivota, ali u javnosti to uvijek pokusavaju sakriti. Ovo se, inace, naziva cinizam i dvolicnost, a to je jedna vrlo ruzna ljudska osobina. Kod mijesanih, ako pogrda ima, one se vecinom svode na razne druge stvari i nejacesce bez uplitanja etno-vjerskih elemenata.
Po meni, ljudi u ovakvim brakovima su neuporedivo manje optereceni u zivotu, lakse ostvaruju kontakte s ljudima, lakse se snalaze i u poslu, puno su otvoreniji za sve i svasta generalno.
Da je kod nas u BiH vise ovakvih i ljudi i brakova, mi bi danas zasigurno zivjeli puno bolje nego sto zivimo.
-
Shoshana
#400 Re: nacionalno mjesani brak
Kad god se u nekoj recenici nadje rijec 'musliman' (a moze i 'pravoslavac, katolik, budista, hindu itd') rijec je o religiji. Ako nije o religiji - onda je o predrasudama. Ako postoji osoba kojoj ovo nije jasno..... preskoci mene, matere ti, ja poducavanje obicno naplacujem.döppelgänger wrote:Nije stvar u vjeri vec u kulturi. Odrasle osobe bi trebali znati razlikovati te stvari.Shoshana wrote: