nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
osa

#26 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

realna do boli wrote:Da, ali u jednonacionalnim sredinama postoji ne tolerancija prema drugim jednonacionalnim drugacijim sredinama.
moguće, ali nije uvjet, a u višenacionalnim sredinma vrlo često ne postoji tolerancija među grupama u samoj sredini, tako da mi se ovo ruku na srce čini opasnijim.
samo malo

#27 Re: nacionalno mjesani brak

Post by samo malo »

Ali, Srpkinja je!?

Sta ima veze, neka dobro kuha.

Jos jedan polutan ovdje.
elSaik

#28 Re: nacionalno mjesani brak

Post by elSaik »

Ljudi su puni predrasuda pa i po o ovom pitanju. Mnogi će u društvu reći kako nemaju ništa protiv miješanih brakova, ali kad ih priupitaš mogu li sebe zamisliti u takvoj vezi, počnu "pa, ne znam, ovaj, onaj... ." Osobno nemam ništa protiv miješanih brakova i moja mi iskustva govore da su djeca iz takvih brakova mnogo tolerantnija od čistokrvnih, ali to nije nužno pravilo.
SenSen

#29 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Pikaboo wrote:Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?
Ma nista se ti ne brini, evo ja sam pocela da draftam tekst za peticiju, ima da mi sebi napravimo svoj entitet. Pa kada nam ona dodje na ka/h/f/v/icu mi cemo se sokirati ako nam slucajno otkrije da je "nemjesana" :D :D :D
osa

#30 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

samo malo wrote:Ali, Srpkinja je!?

Sta ima veze, neka dobro kuha.

Jos jedan polutan ovdje.
jedan o snošljivosti

mama, vlado će ostati prespavati kod nas
neka sine šta ima veze
on je srbin
neka je sine, i on bi volio da nije, ali šta ćeš, niko ne bira naciju
realna do boli

#31 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

....."moguće, ali nije uvjet, a u višenacionalnim sredinma vrlo često ne postoji tolerancija među grupama u samoj sredini, tako da mi se ovo ruku na srce čini opasnijim"...

Ja pokusavam odgovoriti na ovu temu sa gledista ljubavi medju "nejednakim" ali ako to postavimu u kontekst ratnog okruzenja..onda je to neka druga tema.
slavkoimamodilera

#32 Re: nacionalno mjesani brak

Post by slavkoimamodilera »

Pisah odavno vec na slicnu temu :) kod mene je komplet sira familija "izmjesana", vrlo se cesto znam zajebavat da jedino Roma i Zidova nemamo :D
Niko se ni nakon ovolikih sranja na ovim prostorima nije niti posvadjao niti su se potezali razvodi - pogotovo ne iz razloga "nacionalne izmjesanosti" :wink:

Starci me nikada nisu pitali ni ko mi je djevojka, ni koje je vjere ili nacije, uvijek je i jedino bilo bitno da li je meni lijepo s njom i njoj sa mnom ;-)
Pikaboo

#33 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

SenSen wrote:
Pikaboo wrote:Mama pravoslavka,tata musliman.Moj muz je pola katolik pola musliman.Kompletna familija je tako izmjesana.Jedna tetka je cak udata za Tunizanina.Bas kao sto rece jedan post gore,kad se svadjamo,svadjamo se,kad se volimo,volimo se.
Ali sam ja dozivjela jednu neugodnost bas prije par dana.Djevojka koju sam upoznala prije jedno dva mjeseca i pocele se intezivno druziti,ispijati kafe, nije znala da sam mjesana jer prezime musimansko a ime,ima ga u svim nacionalnostima.Kad je ona neki dan saznala da sam ja mjesana sokirala se na neugodan nacin,ko da sam gubava!!!! Od tada vise nismo ni pokusale da pricamo jer je bilo ocigledno da njoj to ne godi a ja nisam htjela potencirati nikakva pitanja,nametati joj moje drustvo,a ona nije pokusala da me kontaktira.Mada joj nije smetalo zabavljati se s Amerikancem koji je katolik,pa se pitam u cemu je fazon?
Ma nista se ti ne brini, evo ja sam pocela da draftam tekst za peticiju, ima da mi sebi napravimo svoj entitet. Pa kada nam ona dodje na ka/h/f/v/icu mi cemo se sokirati ako nam slucajno otkrije da je "nemjesana" :D :D :D
:thumbup: :thumbup: :mrgreen:
easy way

#34 Re: nacionalno mjesani brak

Post by easy way »

Ja mislim da je ovo tema u kojoj nema pravih i krivih mišljenja, samo različitih ljudi i njihovih gledanja na stvari. Znam miješane brakove u kojima se sve slavi, znam i one gdje je prevaga na jednoj "strani" što je opet O.K. dok god je to O.K. njima. Takođe znam i brakove u kojima ljudi smatraju da im to što su iz miješanih brakova daje za pravo da se smatraju boljim u odnosu na ostale i nemaju tolerancije prema onima koji izabrali da pripadaju nekoj od konfesija. Uglavnom ko voli nek izvoli. Svako zna u kojem je duhu odgajan, šta može i ne može, smije i ne smije, šta ga usrećuje a šta ne.
Šeha

#35 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Šeha »

SenSen wrote: ka/h/f/v/icu :D :D :D
Ovo bi bas ovako trebalo staviti u pravopis!!!! :thumbup: :dance: :thumbup:

Inace prijavljujem se kao jos jedan "mijesani". Ne mogu odgovoriti na probleme iz uvodnog posta jer ih nikad nisam iskusio. Svjestan sam da ih ima, sad vjerovatno vise nego u vrijeme kad su moji roditelji odrastali ali mene licno ne pogadjaju.
samo malo

#36 Re: nacionalno mjesani brak

Post by samo malo »

slavkoimamodilera wrote:Pisah odavno vec na slicnu temu :) kod mene je komplet sira familija "izmjesana", vrlo se cesto znam zajebavat da jedino Roma i Zidova nemamo :D
Niko se ni nakon ovolikih sranja na ovim prostorima nije niti posvadjao niti su se potezali razvodi - pogotovo ne iz razloga "nacionalne izmjesanosti" :wink:

Starci me nikada nisu pitali ni ko mi je djevojka, ni koje je vjere ili nacije, uvijek je i jedino bilo bitno da li je meni lijepo s njom i njoj sa mnom ;-)
Ja sam prije nekoliko godina na internetu upoznao jednu malu, srpkinja, prvo nije smjela doci kod mene u strahu od alijinih mudjahedina, jedva sam je privolio... onda nije mogla razumjeti da moji nju gledaju sasvim normalno, a ona se valjda sramila svojima reci da ja nisam pravoslavac. Pa se cudom cudila da moze slobodno ulicom hodati, i tako dalje.

Svasta u bozijoj basti ima. A nije ona iz neke selendre, vec iz grada (rodom), i zivi skoro cijeli zivot u jednom evropskom velegradu. Ali eto, predrasude.
realna do boli

#37 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

A, ako stvarno ovi koji jednoumno i jednonacionalno i jednovjerski razmisljaju podijele ovu moju domovinu, kakve su sanse da se napravii cetvrti entitet ili cemo mi kao "nacinalno mijesana" manjina moci dobiti azil negdje u svijetu :D ..
Da nije tuzno bilo bi smijesno.
Šeha

#38 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Šeha »

samo malo wrote:
Ja sam prije nekoliko godina na internetu upoznao jednu malu, srpkinja, prvo nije smjela doci kod mene u strahu od alijinih mudjahedina, jedva sam je privolio... onda nije mogla razumjeti da moji nju gledaju sasvim normalno, a ona se valjda sramila svojima reci da ja nisam pravoslavac. Pa se cudom cudila da moze slobodno ulicom hodati, i tako dalje.

Svasta u bozijoj basti ima. A nije ona iz neke selendre, vec iz grada (rodom), i zivi skoro cijeli zivot u jednom evropskom velegradu. Ali eto, predrasude.
Srpkinju si u kucu uveo :shock: :-) :shock:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
osa

#39 Re: nacionalno mjesani brak

Post by osa »

samo malo wrote:

a jesmo se otuđili ,i ja sam jednom upoznao jednu malu srpkinju( današnju suprugu), ali ne na internetu, nego na dočeku nove 1988/89, kako je i red, vremena se mjenjaju.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#40 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

Meni je svejedno ko je ko, mozda zato sto "bosanski lonac" gledam sa vanjske strane. Ali mi nije svejedno kakav je ko covjek. Najsretniji dan u mom zivotu bi bio kad bi u Bosni i Hercegovini zivjeli gradjani Bosanci i Hercegovci ( svih religija ) i kad bi se posvetili radu i ljubav prema svojoj zemlji pokazivali na taj nacin. Svjesna sam da se to nece desiti uskoro/mozda nikad.

Samo jednog dana ce BiH uci u EU, a tada ce u nasoj zemlji poceti traziti azil neki zaista kulturoloski i etnicki drugaciji ljudi. Mnogi ce tek tada shvatiti koliko su "razlike" medju nama vjestacke i isprovocirane katastrofalnom politikom u BiH.

Jos jedan fenomen je, sto se vani svi druze i postuju bez obzira na naciju. Valjda prelaskom granice zaboravljaju sve predrasude ( brain-washing, ali ovog puta pozitivne prirode ).
Fair Life

#41 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Fair Life »

Ja kad sam ispao iz "mjesalice" po Laticu sam trebao u najmanju ruku izgledati ovako...

Image
realna do boli

#42 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

Slazem se sa Latinom...mislim da jedino sto nam moze pomoci da sire sagledamo svijet koji drugacije misli i moli se ili ne moli oko nas je da nas sto prije prime u Evropu i ukinu nam vize ..jer samo putovanja i pricanja i upoznavanja sa necim drugacijim moze , nadam se, promijeniti ova nakaradna shvatanja koja su sve glasnija u BiH.
Banksy

#43 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Banksy »

jovanbl wrote: Ko god napise da je to bezveze pitanje za normalne ljude i intelektualce i sta ti ja znam, da se npr to redovno desava u nekom gradu i da to nije problem , odmah mu kazem da govori gluposti, jer znam dosta takvih primejra gdje su ljudi inace normalni, intelektulaci, po opredjeljenju kosmoplolitski nastrojenii otvoreni za takve veze, ali imaju problem sredine u kojoj zive a ponajvise roditelja i inih rodjaka, i znam takve primjere i u banjaluci i u sarajevu.
Slabo su ti to intelektualci, normalni ljudi, kosmpoliti, ako im sredina, roditelji i rođaci kroje život.
Pikaboo

#44 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pikaboo »

realna do boli wrote:A, ako stvarno ovi koji jednoumno i jednonacionalno i jednovjerski razmisljaju podijele ovu moju domovinu, kakve su sanse da se napravii cetvrti entitet ili cemo mi kao "nacinalno mijesana" manjina moci dobiti azil negdje u svijetu :D ..
Eto rece SenSen,mi pravimo svoj entitet,ja iz Bosne neidem
Bellica

#45 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Bellica »

jovanbl wrote:Tema je naslovljena kao nacionalno mjeani brak, da bi izbjegao komentare tipa svi su brakovi mjesani ( muskarac i zena )

Sasvim sam siguran( nisam pregledavao istoriju foruma) da je ovakva ili slicna tema bila cesto na foru.
Pitanje je zasto sam je sad postavio ??

Zato sto mozemo mi govoriti o kosmopolitzmu koli god hocemo, biti jaki na rijecima i idealima, znati kako je ispravno, ali kad udjemo u vlastitu intimu, u intimu nasih porodica, pitaje koliko je nacionalno mjesani brak prihvatljiv dobija na znacaju upravo u konotaciji sa pitanjem kosmopolitizma o kojem vecina pametnih nemq problema da govori i prihvata ga kao ideal.

Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.
Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.

Ajmo dati iskrene odgovore na ova pitanja, pa da vidimo gdje stojimo realno.

Evo pocecu od sebe, mojim roditeljima ne bi bilo nimalo svejedno (jer su puni predrasuda, sto zbog sebe al najvise zbog sredine u kojoj zive, zbnate ono sta ce reci rodjaci, komsije i tako to ), , ali ja to ne j.emeb dva posto, i u toj situaciji uopste ne bih imao dilemu.

Ko god napise da je to bezveze pitanje za normalne ljude i intelektualce i sta ti ja znam, da se npr to redovno desava u nekom gradu i da to nije problem , odmah mu kazem da govori gluposti, jer znam dosta takvih primejra gdje su ljudi inace normalni, intelektulaci, po opredjeljenju kosmoplolitski nastrojenii otvoreni za takve veze, ali imaju problem sredine u kojoj zive a ponajvise roditelja i inih rodjaka, i znam takve primjere i u banjaluci i u sarajevu.
Pozdrav Jovane

Hvala ti sto si pokrenuo ovu temu, maloprije sam polemisala s nekim upravo o ovakvim brakovima i iznervirala sam se kako ljudi mogu biti toliko da ne kazem primitivni po pitanju mijesanih brakova. Necu pisati to sto sam cula da ne bi licilo na trac, ali cu pisati svoje misljenje.

Ja nikada nisam imala nista protiv bilo koje vjere ili nacije, dijelim ljude na dobre i lose, sve dobre volim, a lose izbjegavam. Kad bih imala priliku da se udam za Hrvata ili Srbina, a koji je iznad svega zlatan momak, dobre duse i srca, koji bi me volio i koji bi mi bezuslovno poklanjao svoju ljubav, sutra bih to uradila. Moja uza porodica ne bi imala nista protiv, nekoliko puta smo razgovarali o tome, objasnila sam im moje stavove, a njima je moja sreca najvaznija, nebitno da li ce da me usreci Bosanac, Srbin ili Hrvat. Ali zato, moja sira porodica bi vjerovatno imala prigovore i negativne komentare koje ja ne uvazavam jer su besmisleni. Jedina stvar koja mi nije jasna kod naseg naroda je ovo: Uda se cura za Francuza, Engleza, Norvezanina, Amerikanca, nebitno i on bude pravoslavac ili katolik, a cura muslimanka(moze biti o obrnuto, cura katolkinja, a momak musliman, Arap, Tunizanin, Egipcanin, Marokanac) i tu nema nikakvih problema, sve je to ok, nema predrasuda, nema nikakvih negativnih komentara, a uda se Bosanka za Srbina ili Bosanac ozeni Hrvaticu, odmah se pojave primitivni komentari koji nisu za forum pa ih necu ni pisati. Pa sta ima veze je li covjek rodjen u Engleskoj ili u Hrvatskoj ili je li iz Francuske ili Srbije, pa uvijek ce se bolje slagati (ja mislim) ako si s istog podneblja bez obzira na vjersku opredijeljenost.
Ja imam svoju glavu, svoj mozak i stavove, vazno mi je da me uza porodica podrzava, a sve ostalo je nebitno. Njima je stalo do moje srece i postovat ce i voljeti onoga ko me usreci bez obzira na njegovu naciju i religiju. Ako cemo posteno, postoje Skoti koji se zene Engleskinjama, Englezi koji se zene Irkinjama, a dobro znamo da su i kod njih odranije bili zategnuti odnosi (skoro kao kod nas zbog bliske proslosti), pa opet nema predrasuda niti bilo kakvih problema, zive normalno, vjencavaju se, niko im nista ne osporava, nego je kod nas narod pomalo skeptican, a ponegdje i primitivan. BItno mu je sta ce reci komsija, a nije mu bitno hoce li mu dijete biti sretno. Uostalom, mijesani brakovi su interesantni( znam iz iskustva), kako ne bi bili kad ima praznika na pretek, Bajrami, Bozici, Uskrsi, Ramazani, pa sva ta okupljanja i sirenje tih obicaja, sve je to fantasticno, jos ako se nadju dvije srodne duse koje ce usreciti jedna drugu. Zato, ko se voli i ko se zeli vjencati neka se ne obazire na okolinu, ne treba gledati na to sta ljudi misle, jer misle jako malo, pricaju o necemu dok se ne pojavi nesto novo o cemu mogu raspravljati, a kad je lubav prava ne postoji apsolutno nista sto je moze srusiti, nikakve nacije, vjere, rase ili bilo sta drugo. Sreca je najvaznija, a sve ostalo dolazi samo po sebi.
Miss RX

#46 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Miss RX »

Mislim da primitivizam granici sa nacionalizmom,jer smatrati da samo ljudi iste vjere ili nacije su ljudi ili podobni je totalno bezveze.
Svako malo pametan zna da ako je neko i iz njegovog oka ispao moze da ne valja!
Licno mislim da su multi kulturne sredine bas kao i mjesoviti brakovi bolji.
Ne mogu ni da zamislim da zivim u samoj jednonacionalnoj ili jednokulturnoj sredini.
Pa to je dosadno..... :)
Bosanac sa dna kace

#47 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Bosanac sa dna kace »

osa wrote: i danas smo ja i punac u super odnisima, dapače, niko nema boljeg zeta.
:lol: :skoljka: koja idila....'' svaki cigo svog konja fali'' :P ;-)
SenSen

#48 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SenSen »

Pikaboo wrote:
realna do boli wrote:A, ako stvarno ovi koji jednoumno i jednonacionalno i jednovjerski razmisljaju podijele ovu moju domovinu, kakve su sanse da se napravii cetvrti entitet ili cemo mi kao "nacinalno mijesana" manjina moci dobiti azil negdje u svijetu :D ..
Eto rece SenSen,mi pravimo svoj entitet,ja iz Bosne neidem
Mi polazemo HISTORISKO PRAVO na ove prostore! :D Cujete vi mangupi!? :D
realna do boli

#49 Re: nacionalno mjesani brak

Post by realna do boli »

Onoga momenta kada malo odete u svijet....pa kraj vas sjedi aboridjanin, kinez, afrilanac, japanac ..e tada shvatite sta je to sto je drugacije..i sta je to sto su drugi obicaji..totalno drugacije vjerovanje ..ponasanje..i onda pogledate na nasu zemlji..po cemu smo mi to razlicito( cini mi se da sam to negdje vec pitala)..osim po nacinu na koji se molimo Bogu.
Svi drugio bicaju su nam slicni ..razlika u par nijansi..fizionomija nam je ista..istorija...za svijet ( za nas ..sada razlicita)..koliko god se mi trsili da ljudima van balkana objasnimo da smo razliciti oni ce nas gledati ispod oka i pitati se ..ja budale..pa oni su svi isti..a mene zaboli koje su oni vjere jer je to nepristojno pitati i to je stvar intime..fakat..sta su ovi navali da su razliciti...moracu da im pogledam u LK..ne kontam...ali ako tvrde da jesu onda jesu...rece posjetilac balkana i ode zbunjen..
Pasiflora

#50 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pasiflora »

@realna do boli - potpis na svaku rijec koju si napisala.
Pozz :thumbup:
Locked