@jovan

za temu, postajalo je dosadno na forumu.....
Nisam iz mjesanog braka, niti sam u mjesanom braku, niti je iko u mojoj porodici u mjesanom braku, iako mi je rodica dugo bila u vezi sa pravoslavcem.... dolazim iz sredina gdje su dominirale dvije grupe, muslimani i pravoslavci(pisem vjerski a ne nacionalni predznak jer je on glavno pitanje kod brakova), katolika uopce nije bilo. ako ste skontali da se radi o ruralnom kraju, pogodili ste. katolika je jedino bilo nesto u gradu, ni za jedno selo ne znam. muslimani i pravoslavci su se odlicno slagali, ali ipak mjesani brakovi su bili rijetki. ako bi se i sklopili, sto se ipak desavalo, muzeva vjera se drzala kao vjera doticne obitelji. naravno, nit´ su muslimani bjezali od rakije nit´ su pravoslavci bili u crkvi sem na Bozic.
moji su jos prije rata dosli u sarajevo, tako da ja sam ja imao simpatija i cura od svih nacija

nikad mi nisu prigovarali, bilo je sasvim normalno, niti sam od nekog sa strane nesto cuo. ipak, bio sam mladji od 18 i nije se radilo o ozbiljnim vezama. nakon rata nisam jos dugo zivio sam, a iskreno ne znam kako bi roditelji reagovali da sam nasao zenu druge nacije.
sada, licno nemam nista protiv nijednog braka, niti bih pomisljao da se nekome mjesam u brak i sa kime se vidja. znam da je takvog misljenja i zena, jer je badjo pravio velike probleme kad je njegova cerka hodala sa "vlahom". ipak, vremenom se smirio i pomirio sa njenim izborom. isto tako, rodica koju sam spomenuo, na pocetku joj je mati prigovarala, ipak, zena preko 20 nije sljivila njeno misljenje ni 5%, niti su njene dvije sestre se na to obazirale. sa vremenom se i mati pomirila i odlicno su se slagali, veza je bila pravo ozbiljna, a momak od rodice bi dolazio popravljati, prevoziti i ukratko sta god je trebalo kod "punice". I prije par mjeseci ona raskine sa njim, veli nisu bili jedno za drugo, a mati(moja tetka) sva razocarana, dje ces sad nac tako finog momka, i tako sedmicama
ukratko, mislim da je zivot previse kratak da bi se trosio na takve stvari. svadji, prepirke, i slicne price. a ipak, moram priznati, da ni sam mozda nebi postojao da nije bilo toga

naime, moja se nena sa majcine strane kao djevojka, zaljubila u jednog srbina, partizana, ali joj nedase ni njeni ni njegovi, i udade se za mog dedu
i samo bih rekao da jedini STVARNI problem u takvim vezama, po mom misljenju, moze doci ukoliko su oboje pravi vjernici. jer bez obzira kako se unaprijed dogovoris, sa vremenom moze doci do komplikacije, prvenstveno, ustvari jedino, sto se tice djece. pocevsi od imena, odgoja, krstenja, sunecenja itd.. ali to je pitanje svakog posebno. zvanicni islamski stav je da muskarac moze uzet zenu druge vjere

ali ne i zena. za krscanstvo nisam siguran, ali mislim da nije dozvoljeno ni za jedno. moracete pitati latica
ps boravio sam u zapadnoj evropi, i cure sa bliskog istoka, sirijke, palestinke, iranke....