Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
L u c i f e r
- House
#10552 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Lucifer,duhovni vođa klix ateista

- piupiu
#10553 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bertrand Russell:
- Do not feel absolutely certain of anything.
Do not think it worth while to proceed by concealing evidence, for the evidence is sure to come to light.
Never try to discourage thinking for you are sure to succeed.
When you meet with opposition, even if it should be from your husband or your children, endeavor to overcome it by argument and not by authority, for a victory dependent upon authority is unreal and illusory.
Have no respect for the authority of others, for there are always contrary authorities to be found.
Do not use power to suppress opinions you think pernicious, for if you do the opinions will suppress you.
Do not fear to be eccentric in opinion, for every opinion now accepted was once eccentric.
Find more pleasure in intelligent dissent than in passive agreement, for, if you value intelligence as you should, the former implies a deeper agreement than the latter.
Be scrupulously truthful, even if the truth is inconvenient, for it is more inconvenient when you try to conceal it.
Do not feel envious of the happiness of those who live in a fool’s paradise, for only a fool will think that it is happiness.
- fatamorgana
#10554 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Blago onima koji znaju svjetske jezike, engleski, arapski .... 
- skupljac_zeljeza
#10555 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
fatamorgana wrote:Blago onima koji znaju svjetske jezike, engleski, arapski ....
Ubaciš u google prevoditelj ovaj engleski tekst u arapski pa arapski u bosanski i onda je to ....to.
Meni su zanimljivije ove dugine boje koje se provlače kroz tekst.
- fatamorgana
#10556 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta mai u centrali, daju li bonova za topli obrok?skupljac_zeljeza wrote:fatamorgana wrote:Blago onima koji znaju svjetske jezike, engleski, arapski ....
Ubaciš u google prevoditelj ovaj engleski tekst u arapski pa arapski u bosanski i onda je to ....to.![]()
- skupljac_zeljeza
#10557 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nema, presušilo. Nego, dokle ste stigli sa pripremom parade? Čujem ove nevladine ne štede pare.fatamorgana wrote:Šta mai u centrali, daju li bonova za topli obrok?skupljac_zeljeza wrote:fatamorgana wrote:Blago onima koji znaju svjetske jezike, engleski, arapski ....
Ubaciš u google prevoditelj ovaj engleski tekst u arapski pa arapski u bosanski i onda je to ....to.![]()
- piupiu
#10558 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote: Meni su zanimljivije ove dugine boje koje se provlače kroz tekst.
-
5 0 5
#10559 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
najveca nevladina je dala najvise.skupljac_zeljeza wrote: Nema, presušilo. Nego, dokle ste stigli sa pripremom parade? Čujem ove nevladine ne štede pare.
- skupljac_zeljeza
#10560 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Preživio sam.piupiu wrote:skupljac_zeljeza wrote: Meni su zanimljivije ove dugine boje koje se provlače kroz tekst.![]()
![]()
... i to još počinje crvenom bojom
... strašno ...
![]()
- aurora313
#10561 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
aurora313 wrote:Nebuloze, veliš.Edouard wrote:Zoro, opet pričaš nebuloze.aurora313 wrote: Da dodamo da naučnik tipa astrofizičara nikako ne može biti vjernik. Za isto ne treba ići dalje od biblijske 'činjenice' oko starosti univerze. Svi napori vjernika da ubace pojedine izjave nekih velikana (recimo Ajnštajna: God doesn't play dice…) je samo jadan pokušaj podržavanja vlastitog nivoa ignorancije preko tuđih leđa.
Utemeljitelj teorije Velikog praska ti je ni više ni manje nego belgijski katolički svećenik, isusovac, astronom i univerzitetski profesor fizike, Georges Lemaitre.
Znam da ti kao ateistu ne paše ta činjenica, ali barem upamti to.
Elem, kod starih Grka je najprije bilo ništavilo pa haos. Zvuči mi kao Big Bang i stvaranje vasione. Nisu li oni bili 'prvi'?
A to da je Lemaitre skontao veliki prasak čitajući Bibliju a ne radeći kao naučnik po raznim univerzitetima… sanjarenje moj Edo.
Stvarno pitanje oko Lemaitre-a je u šta li je stvarno vjerovao pred sam kraj svoga života? Ispade u 6500 godina staru vasionu!
- fatamorgana
#10562 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Nema, presušilo. Nego, dokle ste stigli sa pripremom parade? Čujem ove nevladine ne štede pare.fatamorgana wrote:
Šta mai u centrali, daju li bonova za topli obrok?
Tajpi dedu!
- piupiu
#10563 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Preživio sam.piupiu wrote:
![]()
![]()
... i to još počinje crvenom bojom
... strašno ...
![]()
(šta bih bez ovog zelenog smajlija) Dobro je ovo Rasel samo što zvuči poznato. Poslanik, s.a.v.s.: „Govori istinu pa makar bila i gorka“!
![]()
Boga mi je Poslanik, neka je mir na njega, lijepo govorio.
-
Edouard
#10564 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zoro,je li ovo niže tvoj upis?aurora313 wrote:aurora313 wrote:Nebuloze, veliš.Edouard wrote: Zoro, opet pričaš nebuloze.
Utemeljitelj teorije Velikog praska ti je ni više ni manje nego belgijski katolički svećenik, isusovac, astronom i univerzitetski profesor fizike, Georges Lemaitre.
Znam da ti kao ateistu ne paše ta činjenica, ali barem upamti to.
Elem, kod starih Grka je najprije bilo ništavilo pa haos. Zvuči mi kao Big Bang i stvaranje vasione. Nisu li oni bili 'prvi'?
A to da je Lemaitre skontao veliki prasak čitajući Bibliju a ne radeći kao naučnik po raznim univerzitetima… sanjarenje moj Edo.
Stvarno pitanje oko Lemaitre-a je u šta li je stvarno vjerovao pred sam kraj svoga života? Ispade u 6500 godina staru vasionu!
E sad, pored toga što si napisao glupost/neistinu, umjesto da ljudski priznaš, ti je nastojiš još i opravdati. Brine me otkuda čovjeku ta potreba.Da dodamo da naučnik tipa astrofizičara nikako ne može biti vjernik...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10565 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
L u c i f e r wrote:
- piupiu
#10566 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ove Luciferove zapovijedi
treba na forumu kopirati na svakoj drugoj temi.
- piupiu
#10567 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eh, danas ...jedan praktičan odgovor na pitanje ... na potrazi za znanjem o stvarnosti.
- asurbanipal
#10568 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:
Preživio sam.(šta bih bez ovog zelenog smajlija) Dobro je ovo Rasel samo što zvuči poznato. Poslanik, s.a.v.s.: „Govori istinu pa makar bila i gorka“!
![]()
In vino veritas !
- skupljac_zeljeza
#10569 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ta je iz opusa sotoninih citata. Crveno - crno.asurbanipal wrote:
In vino veritas !
Last edited by piupiu on 21/08/2015 11:21, edited 1 time in total.
Reason: Neprimjerena fotografija.
Reason: Neprimjerena fotografija.
- asurbanipal
#10570 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Ta je iz opusa sotoninih citata. Crveno - crno.asurbanipal wrote:
In vino veritas !![]()
Čovjek je u pravu
Idi zahide ! Ne prigovaraj pijancima, jer nam Dana Postanka, drugo nije dano ništa.
Što god nam je On točio, ispili smo, bilo da je vino rajsko, bilo zemaljsko.
Osmijeh čaše vina i raščupan uvojak drage, kajanja su mnogih, pa i Hafiza ismijali!

- aurora313
#10571 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da ti malo zasladim oko ljudske gluposti i neistinama. Poučno je šta o tome misli jedan Njemački sveštenik.Edouard wrote:E sad, pored toga što si napisao glupost/neistinu, umjesto da ljudski priznaš, ti je nastojiš još i opravdati. Brine me otkuda čovjeku ta potreba.
Ditrih Bonhefer (Dietrich Bonhoeffer; 1906 – 1945), Njemački sveštenik, teolog, antinacistički disident. Suprostavljajući se nacističkoj diktaturi, prije svega Hitlerovim programima eutanazije i genocidu nad Jevrejima, uhapšen je aprila 1943. i sproveden u koncentracioni logor. Obješen je 9. aprila 1945.
O GLUPOSTI
Pitajući se kako je moguće da skoro čitava nacija podlegne suludim Hitlerovim idejama, Ditrih Bonhefer, nemački borac protiv nacizma, napisao je ovu analizu fenomena ljudske gluposti.
Glupost je opasniji neprijatelj dobra nego što je zlo. Protiv zla možemo da se bunimo, ono se može razotkriti, u slučaju nužde i sprečiti silom; zlo uvek u sebi nosi i klicu sopstvenog uništenja zato što kod ljudi makar izaziva neprijatnost. Protiv gluposti smo nemoćni. Tu ne možemo ništa da postignemo protestima ili silom; argumenti ne vrede, u činjenice koje govore protiv prethodno oformljenih mišljenja jednostavno niko ne veruje – u takvim slučajevima je glupak čak i kritičan...
Osim toga glupak je, za razliku od zlikovca, u potpunosti zadovoljan samim sobom: da, on je čak i opasan zato što se lako razdraži i prelazi u napad. Stoga moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovekom. Nikada više ne treba da pokušavamo da glupaka ubedimo argumentima. To je besmisleno i opasno.
Da bismo znali kako da izađemo na kraj s glupošću, moramo da pokušamo da shvatimo njenu suštinu. Jedno je sigurno: ona u suštini nije defekt intelekta, nego ljudskosti. Ima ljudi intelektualno veoma dobro opremljenih, koji su glupi, i intelektualno usporenih koji su sve samo ne glupi. To, na vlastito iznenađenje, otkrivamo u određenim situacijama.
Utisak da je glupost urođena slabost nije tako jak kao onaj da ljude u određenim situacijama načine glupima, tj. da sami dopuštaju da budu zaglupljeni. I možemo da vidimo da ljudi koji žive odvojeno od ostalih, usamljeni, tu manu ređe poseduju nego ljudi ili grupe ljudi koji imaju potrebu za druženjem ili su na to upućeni.
Čini se, dakle, da je glupost više sociološki nego psihološki problem. Ona je rezultat delovanja izvesnih istorijskih okolnosti na čoveka, psihološki fenomen koji prati određene spoljašnje prilike.
Ako to razmotrimo malo detaljnije, pokazuje se da svaki jak spoljašnji razvoj sile političkog ili vjerskog tipa pogađa veliki broj ljudi glupošću.
Da, to gotovo zvuči kao neki socio-psihološki zakon. Moć jednih zavisi od gluposti drugih. Nikada, međutim, neke ljudske sposobnosti, na primer intelektualne, ne bivaju umanjene niti nestaju, već preovlađujući utisak koji razvoj moći ostavlja na određene ljude oduzima njihovu samostalnost – oni, manje ili više nesvesno, odustaju od samostalnosti u situaciji u kojoj se nalaze.
Činjenica da je glupak često i tvrdoglav, ne sme da nas zavede da poverujemo da je samostalan. Već u razgovoru s njim primećujemo da nemamo posla s njim lično, već sa sloganima, parolama itd. koji su ga potpuno zarobili. On je zaposednut, zaslepljen, zloupotrebljen i zlostavljan u čitavom svom biću. On je pretvoren u instrument bez volje i tako je u stanju da čini sve moguće zlo a istovremeno nije u stanju da ga spozna kao zlo. Ovde leži opasnost od demonske zloupotrebe, koja čoveka može zauvek da uništi.
- skupljac_zeljeza
#10572 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jeste. Dok ne skonta.asurbanipal wrote: Čovjek je u pravu![]()
Idi zahide ! Ne prigovaraj pijancima, jer nam Dana Postanka, drugo nije dano ništa.
Što god nam je On točio, ispili smo, bilo da je vino rajsko, bilo zemaljsko.
Osmijeh čaše vina i raščupan uvojak drage, kajanja su mnogih, pa i Hafiza ismijali!
Ti znaš da bijah nevin poput rose
I poput lijera u proljeću ranom;
Al' ljudi, med što pod jezikom nose,
Otrov mi dadoše u bokalu p'janom,
Mada sam bio nevin poput rose.
I slavih Bakha kao sveto biće,
Veneri pete jezikom sam lizo -
Vlastitim zubom ja sam svoje žice
Komad po komad kao zvijer grizo
Slaveć Bakha ko božansko biće.
Raspiri moje stare vjere plamen,
Vrati mi ljubav i sve stare dare,
Da tresnem čašom o ledeni kamen
I noktom zgrebem Venerine čare -
O raspiri, mi stare vjere plamen! ...
- asurbanipal
#10573 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:
Jeste. Dok ne skonta.![]()
Put spasa je uzak, zato sam ti kroči,
Život mili leti, lati se pehara !
U svijetu nisam jedini ojađen bez djela,
Mnogi alim nema djela, a znanja puna glava.
Na ovom teškom putovanju oko srca vidi,
Dunjaluk je ovaj samo pusta hava.
Nadalo se srce da će s tobom biti,
No smrt je naša, sred života, kradljivac svih nada.
Ma prihvati se ti jarana, ne pričaj nam priče,
Sreća i nesreća su ovdje samo magla.
Ni dana ni noći Hafiz trijezan nije,
Jer on je Vinom vječnosti opijen.

- skupljac_zeljeza
#10574 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A onda i Hajjam kao Ćatić.
Krčmarice, toči vina, ta dobar je Bog!
On dijeli svakog blaga iz obilja svog.
Ne pravi se farizejom, živi dok si mlad,
Ako kome nije šteta od užitka tvog
(teklo vrijeme)
O Ti, Koji svačije tajne misli znadeš,
Koji svakom u muci Tvoju pomoć dadeš,
Bože, primi ispriku i pokoru moju,
ako zehru milosti za mene imadeš!
-
5 0 5
#10575 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac, google naucnik.