brajlovic fura slow-food koncept.PipiDugaDevetka wrote:Ne znam, ja otišao u susjednu buregdžinicu da pojedem zeljanicu, meso nisam jeo tada, a ni sada ne jedem govedinu i jagnjetinu. Ručak im trajao tri i po sata, a najavljeni, ugovoreno plaćanje, ma sve bilo prijavljeno, ali pokvari kompletan doživljaj Sarajeva,...Gostima,..Nisam stigao ni u džamiju da uđem sa gostima,...callmethebreeeze wrote:jesu li rekli bog pa ih celo stociro?PipiDugaDevetka wrote:[
I meni je Brajlović upropastio doživljaj Sarajeva za 4 autobusa hr. ljekara, ali eto, nisam ja kriv (vodič), nego je organizator izleta insistirao na restoranu pored rijeke,...
"Možda je otišla da piša."
-
callmethebreeeze
#276 Re: "Možda je otišla da piša."
- muha_sa
#277 Re: "Možda je otišla da piša."
respo wrote:palicumuha_sa wrote: sta ti imas protiv zenskih iz moje mahale![]()
(mor'o sam
)
Jazicevu il ............
- Ghibli
#278 Re: "Možda je otišla da piša."
@KadSeMrtviProbudimo:
99%! Jedini dio s kojim se ne slazem je onaj o fundamentalizmu koji je najizrazeniji kod muslimana. Ali to je moje misljenje.... Jos finih postova ima, @Ahmmed, @buzzer je isto imao par finih, dalo bi se probrati....
Elem, u pravu je gospodja, i meni se desavalo to pocesto, da mi se od strane muslimana na "dobar dan" odgovori sa "kako ste". Ne samo meni, mojoj majci pogotovo (nemuslimanka, pretpostavljate!)... Jasno mi je zasto to rade, jer smatraju da je "dobar dan" "vlaski", ili kakav vec, pozdrav, i da to nije za muslimane. OK, fajn. Nemoj pozdraviti muslimana tim pozdravom, ali zasto je to toliki problem reci nemuslimanu?!?! Je li te to cini "vlahom", to sto ces odgovoriti sa "dobar dan"? Ili te ovo "kako ste" cini nekulturnim idiotom?!?! Znaci ne dozvoljavas meni moj neki identitet, nije bitno koji, jer ne zelis da mi odgovoris ni na "neutralni" pozdrav? Pa mi tako odgovaras s necim sto ne znam u koju kategoriju da svrstam, bolje nemoj ni to, brate. Sve je to u skladu sa onom "kome, ba, da se mi prilagodjavamo", nista drugo.
Kad ga vec spominjemo, mislim da je on jednom izvalio kao "kakav je to pozdrav "dobar dan" ako vani pada kisa, znaci nije dobar dan, vidite da to nema smisla" (ispravite me ako grijesim). Ako cemo tom logikom, kako se onda mogao selam nazivati u po' rata (k'o nikad do tad!)! Kakav, BA, mir, zemlja gori oko tebe!
Za eventualne primjedbe na malo slovo u postu: musliman kao vjersko, ne nacionalno odredjenje!
Back to off-topic:
Sta mislite na: "Rano mi se dig'o i naspav'o!"
Elem, u pravu je gospodja, i meni se desavalo to pocesto, da mi se od strane muslimana na "dobar dan" odgovori sa "kako ste". Ne samo meni, mojoj majci pogotovo (nemuslimanka, pretpostavljate!)... Jasno mi je zasto to rade, jer smatraju da je "dobar dan" "vlaski", ili kakav vec, pozdrav, i da to nije za muslimane. OK, fajn. Nemoj pozdraviti muslimana tim pozdravom, ali zasto je to toliki problem reci nemuslimanu?!?! Je li te to cini "vlahom", to sto ces odgovoriti sa "dobar dan"? Ili te ovo "kako ste" cini nekulturnim idiotom?!?! Znaci ne dozvoljavas meni moj neki identitet, nije bitno koji, jer ne zelis da mi odgovoris ni na "neutralni" pozdrav? Pa mi tako odgovaras s necim sto ne znam u koju kategoriju da svrstam, bolje nemoj ni to, brate. Sve je to u skladu sa onom "kome, ba, da se mi prilagodjavamo", nista drugo.
Kad ga vec spominjemo, mislim da je on jednom izvalio kao "kakav je to pozdrav "dobar dan" ako vani pada kisa, znaci nije dobar dan, vidite da to nema smisla" (ispravite me ako grijesim). Ako cemo tom logikom, kako se onda mogao selam nazivati u po' rata (k'o nikad do tad!)! Kakav, BA, mir, zemlja gori oko tebe!
Za eventualne primjedbe na malo slovo u postu: musliman kao vjersko, ne nacionalno odredjenje!
Back to off-topic:
Sta mislite na: "Rano mi se dig'o i naspav'o!"
- sheilak
#279 Re: "Možda je otišla da piša."
Upravo. Ovo pokusavam napisati vec 15 min, ali me zeza internet!besana wrote:Meni je ovo dosta ofucana tema, bash ofucana. Hiljadu puta prepricana prica. Ja njemu "Dobar dan" on meni "Kako ste" e mosh misliti problema. K'o da je to najbitnije, pa valjda je bitan dalji tok razgovora. Uostalom ko koga slusha, iskreno, kad se pozdravlja sa ljudima? Neka doktorica , u AmeriKi je napravila istrazivanje, onako iz radoznalosti, te je na pozdrav "Hello, how are you/" ( Zdravo, kako ste) odgovarala sa "I'v got cancer" (Imam rak) Od 200 i neshto ljudi, mislim da ih je dvoje culo shta im je rekla.
Bezveze. Ja preferiram Dobar dan, ali mi ne smeta ni 'zdravo', ni "kako ste" ni "merhaba" ni "pomoz Bog". Smetalo bi mi da okrene glavu od mene![]()
Bitna je namjera, ne forma. Zasto neki ljudi cjepidlace oko toga?
- Ghibli
#280 Re: "Možda je otišla da piša."
Mozda zato sto ovakva forma otkriva losu namjeru?
- HAVANA
#281 Re: "Možda je otišla da piša."
macy_A wrote:
napisat ću nešto što sam lično doživjela, još kao student, kada sam pohađala praktičnu nastavu...
naime, nastavnica je izdvojila jedan čas, koji ukoliko se dobro sječam uopće nije bio predviđen planom i program, da se djecom obradi pozdrave i da ih uputi na oficijalne pozdrave, te na one koji tu nisu...
i tako ona objašnjava djeci da su dobar dan, dobro veče i dobro jutro pozdravi koji korise u školama, bolnicama, općinama i sl.
na to jedna djevojčica diže ruku i govori: "meni babo ne da da govorim dobar dan" ..
Vidno iznenađena nastavnica pita: "..a kako ti pozdravljaš svoje komšije, nastavnike i općenito starije ljude?"
Dijete odgovara: " pa pitam kako ste"...
Nastavnica joj kaže da to nije pozdrav, već pitanje i da zahtjeva od nje da nastavnike pozdravlja kako i doliči učenicima a to je s dobar dan...
nekoliko dana nakon toga u školi se pojavio otac te djevojčice , okupio oko sebe većinu roditelja i tražio da se zamjeni nastavnica bosanskog jezika njihovom razredu... napravio je strašan problem, dijete nas je sve u školi pozdravljalo kao i ranije, a nastavnica je imala strašnih problema...
ja sam u međuvremenu završila praksu pa ne znam kakav je epilog imao taj slučaj, ali ono što vam hoću reći jeste da se treba znati razlika među pozdravima, jer je to opća kultura i da djeca pozdrave uče kod kuće, da ono što nastavnici pokušavaju da ih nauče u ovakvim slučajevima ne pije puno vode..
- BiH-x
#282 Re: "Možda je otišla da piša."
Ja zaista ne mogu da vjerujem sta sve citam na ovoj temi. "Dobar dan" vlaski pozdrav?
. "Kako ste" muslimanski
Ovaj forum nije zdrav. Ali fakat.
- Loulou
#283 Re: "Možda je otišla da piša."
Forum je samo ogledalo ambijenta u kom živimo.BiH-x wrote:Ja zaista ne mogu da vjerujem sta sve citam na ovoj temi. "Dobar dan" vlaski pozdrav?![]()
![]()
![]()
![]()
. "Kako ste" muslimanski
![]()
![]()
![]()
Ovaj forum nije zdrav. Ali fakat.
- sheilak
#284 Re: "Možda je otišla da piša."
A da nismo malo paranoicni? Ne vjerujem da ljudi namjerno izbjegavaju reci "Dobar dan". Meni se sto puta do sada desilo da na "Zdravo, sine" kazem "Kako ste?" bez namjere da nekog ponizavam ili da zelim nesto dokazati. Jednostavno mi izleti. Ili kad profesoru kazem "Dobar dan", a on mi uzvrati "Zdravo" znaci li to da i on ima neku skrivenu namjeru?Ghibli wrote:Mozda zato sto ovakva forma otkriva losu namjeru?
Sto se tice podzrava "Selam" tj. "Selam alejkum"-pa, tako su se stariji ljudi pozdravljali i prije rata, recimo, u Banja Luci, a vjerujem i u ostalim djelovima BiH kod stanovnistva islamske vjeroispovijesti. Nije mi ni smetalo ni kada su se stariji ljudi pravoslavne vjeroispovijesti pozdravljale sa "Pomozi Bog". Sta je poenta ove teme- da je "Dobar dan" jedini legitiman pozdrav, a da svi koji ga izbjegavaju imaju skrivene namjere?
Ali, nikako mi nije jasno zasto ljudi uopste moraju objasnjavati kako se pozdravljaju i zasto se sad i oko ovog pravi problem. Zasto ste postali toliko tijesni da vam sve smeta i da svugdje vidite zlonamjernost?
Nisu ljudi zdravi, ali nikako.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#285 Re: "Možda je otišla da piša."
...a mozda je otisla da kenja....
- respo
#286 Re: "Možda je otišla da piša."
ja kad kazem cao djevojko naravno da imam skrivene namjere 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#287 Re: "Možda je otišla da piša."
Zašto se ljudi uopšte pozdravljaju?
Ogledalo je nesavršeno, sve što je lijevo u stvarnosti na ogledalu je desno,...itd.
Drugi ljudi su moje najbolje ogledalo. U njima sebe prepoznajem. Ja nemam potrebe da kao pacijent u ''ludari'' glavom o zid lupam, samoranjavam se udarajući u radijator rukom samo da bih dobio potvrdu da imam tijelo, da postojim.
Tu su drugi ljudi da mi daju potvrdu da postojim. Kada mene neko nepoznat pozdravi u prodavnici, na ulici (Često se susrećemo u prolazu), liftu, haustoru,...Kao da mi je rekao: Da, Vi ste ljudsko biće, mogu li Vas pomilovati malo po kičmenoj moždini i njenim završecima?
Pozdravljanje je u suštini milovanje, zagrljaj,....
Ogledalo je nesavršeno, sve što je lijevo u stvarnosti na ogledalu je desno,...itd.
Drugi ljudi su moje najbolje ogledalo. U njima sebe prepoznajem. Ja nemam potrebe da kao pacijent u ''ludari'' glavom o zid lupam, samoranjavam se udarajući u radijator rukom samo da bih dobio potvrdu da imam tijelo, da postojim.
Tu su drugi ljudi da mi daju potvrdu da postojim. Kada mene neko nepoznat pozdravi u prodavnici, na ulici (Često se susrećemo u prolazu), liftu, haustoru,...Kao da mi je rekao: Da, Vi ste ljudsko biće, mogu li Vas pomilovati malo po kičmenoj moždini i njenim završecima?
Pozdravljanje je u suštini milovanje, zagrljaj,....
- muha_sa
#288 Re: "Možda je otišla da piša."
Toto wrote:...a mozda je otisla da kenja....
i ne rece se otišla vec ošla
- HAVANA
#289 Re: "Možda je otišla da piša."
Ne smeta meni kako se ko pozdravlja , ja znam i uvijek sam znao koga ću kako pozdraviti ali mi smeta ono što se desi zlatiborki,smeta mi kad jedna načelnica opštine u punoj sali šatro duhovito jednoj ženi kaže merhaba radmila koji je sad predmet...i ostane zapanjena mojom reakcijom,smeta mi što idioti dozvole jednom konju od babe da se onako ponaša u školi i smeta mi što im to prolazi...Smeta mi kad u pozdravu uočim tu zlonamjernost...
- Ghibli
#290 Re: "Možda je otišla da piša."
Ne, nismo paranoicni... Radi se o tome da su ljudi instruirani da ti ne otpozdrave na "tvoj" nacin, jer se, zaboga, tako poistovjecuju s tobom, a oni, jel' de, ne zele biti ono sto si ti, jer oni imaju svoj identitet, prosla su ta vremena, pa ti tako otpozdrave sa "kako ste", k'o veli "ne's ti meni tu nesto...".
- sheilak
#291 Re: "Možda je otišla da piša."
@ Ghibli
Izvini, ali ja to tako ne osjecam. Jednostavno, ne vjerujem to.
@ zagazaga
I agree
Izvini, ali ja to tako ne osjecam. Jednostavno, ne vjerujem to.
@ zagazaga
I agree
- drmadzija
#292 Re: "Možda je otišla da piša."
I sta bi na kraju? Ne rece nam je l' otisla da piski il' ne. Sta ako je covjek pogodio? 
-
callmethebreeeze
#293 Re: "Možda je otišla da piša."
hebo ti taj identitet koji se zasniva na pozdravljanju na stranom jeziku.

-
Abacija
#294 Re: "Možda je otišla da piša."
Tema jeste vise puta zvakana ali nije "prezvakana", ako kontate sta sam mislio reci. Vise forumasa je shvatilo da se ovdje radi o krizi identiteta i preziru prema svemu drugacijem.
Iz straha da ne bi bio izbacen iz svoje drustvene zajednice, koja je u ovom slucaju zasnovana na samo jednom parametru - religiji, pripadnik iste ce ekstremnim ponasanjem, kao sto naslov teme govori, odbijati od sebe one "druge".
Zamislite drustvenu zajednicu kao jedan krug u cijem centru, kao u ovom slucaju, se nalazi efendija Ceric. Pripadnici koji se nalaze na rubu zajednice pokusavaju na sve nacine da se uvuku prema sredini i u tom pokusaju pokusavaju da se dodvore pripadnicima sredisnjih krugova zajednice. To rade tako sto pokorno slusaju odredbe koje dolaze iz centra (vidi pod prepuruke iz Preporoda sto ih je postavio @KadSeMrtviProbudimo). Strah ih je da ostanu usamljeni, da ih ne bi neko krivo pogledao i sta o njima kazao. Radi se o osobama slabog samopouzdanja i nedostatka kontrole nad svojim zivotom.
U ovu grupu spadaju i oni forumasi(ce) koji brane ovakav bezobrazan nacin ophodjenja od strane sluzbene osobe u poslovnoj situaciji, i koji podsvjesno odbijaju da vide o cemu se ovdje radi. A radi se o tome da je portir sa "Možda je otišla da piša." htio da odjebe prijateljicu Nade Zdravič!
Iz straha da ne bi bio izbacen iz svoje drustvene zajednice, koja je u ovom slucaju zasnovana na samo jednom parametru - religiji, pripadnik iste ce ekstremnim ponasanjem, kao sto naslov teme govori, odbijati od sebe one "druge".
Zamislite drustvenu zajednicu kao jedan krug u cijem centru, kao u ovom slucaju, se nalazi efendija Ceric. Pripadnici koji se nalaze na rubu zajednice pokusavaju na sve nacine da se uvuku prema sredini i u tom pokusaju pokusavaju da se dodvore pripadnicima sredisnjih krugova zajednice. To rade tako sto pokorno slusaju odredbe koje dolaze iz centra (vidi pod prepuruke iz Preporoda sto ih je postavio @KadSeMrtviProbudimo). Strah ih je da ostanu usamljeni, da ih ne bi neko krivo pogledao i sta o njima kazao. Radi se o osobama slabog samopouzdanja i nedostatka kontrole nad svojim zivotom.
U ovu grupu spadaju i oni forumasi(ce) koji brane ovakav bezobrazan nacin ophodjenja od strane sluzbene osobe u poslovnoj situaciji, i koji podsvjesno odbijaju da vide o cemu se ovdje radi. A radi se o tome da je portir sa "Možda je otišla da piša." htio da odjebe prijateljicu Nade Zdravič!
Last edited by Abacija on 20/02/2010 20:21, edited 1 time in total.
- HAVANA
#295 Re: "Možda je otišla da piša."
zagazaga wrote:meni nikad nije bilo važno kako me pozdravlja već ko me pozdravlja![]()
dobro veče dobri ljudi![]()
Ja kad te vidim poljubiću te
Muhhhhaaaaa
- Ghibli
#296 Re: "Možda je otišla da piša."
Ma u dure je....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#297 Re: "Možda je otišla da piša."
Ćao,...callmethebreeeze wrote:hebo ti taj identitet koji se zasniva na pozdravljanju na stranom jeziku.
-
callmethebreeeze
#298 Re: "Možda je otišla da piša."
cao i tebi.PipiDugaDevetka wrote:Ćao,...callmethebreeeze wrote:hebo ti taj identitet koji se zasniva na pozdravljanju na stranom jeziku.
- Edin H.
#299 Re: "Možda je otišla da piša."
besana wrote:Abacija wrote:Tema jeste vise puta zvakana ali nije "prezvakana", ako kontate sta sam mislio reci. Vise forumasa je shvatilo da se ovdje radi o krizi identiteta i preziru prema svemu drugacijem.
U ovu grupu spadaju i oni forumasi(ce) koji brane ovakav bezobrazan nacin ophodjenja od strane sluzbene osobe u poslovnoj situaciji, i koji podsvjesno odbijaju da vide o cemu se ovdje radi. A radi se o tome da je portir sa "Možda je otišla da piša." htio da odjebe prijateljicu Nade Zdravič!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vala ne vidim nista smijesno u abacijinom postu.
- chuchumbamayumbe
#300 Re: "Možda je otišla da piša."
sha ima kralju...
kako je pasha...
kako je pasha...