"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Abacija

#1 "Možda je otišla da piša."

Post by Abacija »

Da se pozdravimo?

Piše: Nada Zdravič
17/02/10 09:14
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=5310

Da li se i još nekome u ovom gradu događa da ujutro dođe na posao, pozdravi čuvare, recepcionere, kolege sa "Dobar dan", a oni redovito odgovaraju "Jeste l' se naspavali?" Nikako da ustanovim, nakon ovoliko godina, o čemu se radi

Prije par dana idem ulicom sa prijateljicom i ujedno kolegicom po diplomi i poslodavcu (a kako bi mi drugačije mogla biti kolegica?). Ide nam u susret jedan SDA-ovski diplomatski kadar. Moja kolegica uljudno, pozna osobu iz zgrade, kaže "Dobar dan". Kadar se udostoji i odgovori: "Zdravo". Umalo ne pomislih: "Tako nam i treba". SDA-kadar je naših godina, bivši ambasador (pomno sam odabrala riječi: bivši ima ponešto pežorativno u sebi, a 'ambasador' ovdje ne odaje nužno spol osobe) ne zna da se na "Dobar dan" odgovara sa "Dobar dan"?

Kad sam počela raditi ovdje gdje radim, u uglednoj državnoj instituciji, početkom 2002., u uredu je vrlo često zvonio telefon. Ja, kao zadnja pristigla u "visoko društvo", redovito sam dizala slušalicu i odgovarala na telefon. Ali razgovori su nepredviđeno kratko trajali: dignem ja slušalicu i glas sa druge strane kaže "Selam alejkum". Ja odgovorim "Dobar dan" i onda se čuje "tu tu tu tu tu tu tu tu". I tako stotinu puta. Nakon nekoliko mjeseci se struktura u uredu promijenila, svi su igrom slučaja na telefon odgovarali sa "Dobar dan" i razgovori "tu tu tu tu tu tu" su misteriozno prestali.

Zanimljivo je i ovo: prije nekoliko godina mi je u ured htjela svratiti neka poznanica. Bila je pred zgradom u kojoj radim i pozvala me na mobilni da me upita može li mi nešto donijeti. Dogovorile smo se da se odmah na trenutak popne do mene. Par minuta nakon toga je moja poznanica, zanimljiva plavuša u izvjesnim godinama i sa tamnim naočalama, došla prvi put u životu na našu recepciju i pozdravila: "Dobar dan". Odgovor : "Kako ste?" Zamolila je da me pozovu. Recepcioner me je zvao, navodno me nije bilo u uredu, i odgovorio joj : "Nema je". Poznanica: "Kako to, prije par minuta sam se s njom dogovorila da joj nešto donesem u ured?" Recepcioner : "Ne znam. Možda je otišla da piša".
:-)
Da li se i još nekome u ovom gradu (kako nazvati ovaj prostor? Grad nije, ma šta rekao dragi a "ozbiljni" Valerijan Žujo, a vidi se iz priloženog) događa da ujutro dođe na posao, pozdravi čuvare, recepcionere, kolege sa "Dobar dan", a oni redovito odgovaraju "Jeste l' se naspavali?" Nikako da ustanovim, nakon ovoliko godina, o čemu se radi. Zašto mi neko na kosmoplitski, uljudan, civilizacijski, neophodan, opšteprihvaćen prirodan i službeni pozdrav, kojim smo se u ovoj zemlji pozdravljali i 36 godina prije ovog zadnjeg rata (za toliko sam sigurna, jer mi je toliko godina bilo 1992.) odpozdravlja sa "Jeste l' se naspavali?" I na italijanskom, na engleskom, na njemačkom, na francuskom, na japanskom, na albanskom, na ruskom, na slovenačkom, na češkom - treba li još nabrajati - se kaže DOBAR DAN. Pitaju li na zemaljskoj kugli i druge ljude i službenike, kao što sam ja, kad dolaze na posao, 'jesu l' se naspavali?' Žive li svi u ovako empatičnim društvima - kao ja? Kad ja dolazim na posao dolaze i drugi, pa sam čula da kad ovi drugi kažu "merhaba", njih niko ne pita jesu l' se naspavali, nego im se odgovara sa "merhaba". Otkud tolika briga za mene, a ništa za ove druge. Možda bi bilo politički korektnije napisati da su oni prvi, a ja druga? Njih je više, a ja sam u manjini. A kad jutro malo odmakne, više na "Dobar dan" ne odgovaraju "Jeste l' se naspavali?" nego sveopćom brigom za moje psiho-fizičko stanje, "Kako ste?". Mora da je u pitanju briga za bližnjeg svog, za 'komšiju' kako se kod nas kaže, nema druge, razmišljala sam. Ali jutros mi je konačno sve bilo jasno.

Prije posla sam svratila u pekaru u koju i inače svraćam kupiti pecivo. Za pultom radi neka vrlo mlada osoba koja mi je na moje "Dobar dan" odgovorila sa "Zdravo". Upitala sam se da se nije zabunila, ili ja nisam dobro čula. Vjerojatno me je htjela upitati jesam li se naspavala, ali je bilo puno ljudi, puno posla, pa nije stigla. Pokušala sam joj reći (probudila se profa u meni) da imam tri puta njene godine i da odavno očekujem da se ovom gradu i šire na "dobar dan" odgovori "dobar dan", na što se ona malo iznenadila, pa reče "Pa šta da vam kažem? Šta fali?" Sjetim se kako to drugdje rade pa iskoristim prigodu, i kao prava profa na pitanje odgovorim pitanjem, tako se najbolje uči, pa pitam djevojče: "A šta biste mi odgovorili da sam rekla 'merhaba' ? "Pa 'merhaba', normalno".

Kad mi je mama krajem osamdesetih godina pisala u inostranstvo, opisivala mi je ulicu Vase Miskina. "Drago dijete, znaš, ovdje nešto nije uredu. Po najljepšoj sarajevskoj ulici sve neki sklepani štandovi, neka plastika i džidže, a iz tranzistora trešte pjesme à la "lijep k'o guverner narodne banke". Ovdje nešto nije kako treba". Nisam baš bila dobro razumjela, kakve veze imaju improvizirani plastični štandovi sa zemljom? I otkad je mjera uspjeha - da je neko "lijep k'o guverner narodne banke"? Tek sad mi je, kad ulice Vase Miskina više nema, ali ima Ferhadija, a štandovi su se mašala razbaškarili, malo jasnije. Kad mi ovo dijete u pekari jutros reče.
Mislim da na ovakve papanske ispade treba uzvratiti istom mjerom. Npr, prijedlog za repliku bi mogao biti ovaj: "A Vi druze, jeste Vi jutros oprali svoju guJicu? Ccccc... ne bi ja rekao/rekla". (Pravljenje popratne grimase je proizvoljno.) :D
jedna tamo

#2 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by jedna tamo »

ovo je već odavno normalna stvar u Sarajevu...
sjećam se 96. da se nisi smio pozdravljati sa dobar dan...sada se već malo vraća stanje u "normalu"
Incub

#3 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Incub »

Jeste ovo je tacno neka kao boljka naseg drustva.
Na dobar dan se odgovara na sve moguce nacine osim sa dobar dan.
Isto tako primjetio sam u situacijama kad sjedite u dvoristu ljudi ce koristiti sve najgluplje "pozdrave" osim dobar dan.
Ima tu onih sa "kako ste" pa do "jeste li se umorili" a vrh vrhova je "more li se sjedit"??? :lol: :lol: :lol:
Nemamo osnovne kulture,nazalost ali je to tako.
taxi_driver

#4 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by taxi_driver »

Citam clanak i kontam da bi i moja mama isto napisala.I njoj skoro na svakom salteru na dobar dan ili dobro jutro odgovaraju sa "kako ste".Cak i komsijska djeca kad prodju kraj nje pozdrave sa "kako ste".Ne znam ali dobar dan, jutro ili vece polako izumiru.Valjda ce nam neko na forumu reci zasto je to tako?
taxi_driver

#5 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by taxi_driver »

Incub wrote:Jeste ovo je tacno neka kao boljka naseg drustva.
Na dobar dan se odgovara na sve moguce nacine osim sa dobar dan.
Isto tako primjetio sam u situacijama kad sjedite u dvoristu ljudi ce koristiti sve najgluplje "pozdrave" osim dobar dan.
Ima tu onih sa "kako ste" pa do "jeste li se umorili" a vrh vrhova je "more li se sjedit"??? :lol: :lol: :lol:
Nemamo osnovne kulture,nazalost ali je to tako.

Da nisam odgojen kako jesam,najradije bi im odgovorio " boli vas k.... kako sam"
jedna tamo

#6 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by jedna tamo »

taxi_driver wrote:Citam clanak i kontam da bi i moja mama isto napisala.I njoj skoro na svakom salteru na dobar dan ili dobro jutro odgovaraju sa "kako ste".Cak i komsijska djeca kad prodju kraj nje pozdrave sa "kako ste".Ne znam ali dobar dan, jutro ili vece polako izumiru.Valjda ce nam neko na forumu reci zasto je to tako?
zato što se smatra da je to srpsko-hrvatski pozdrav
niđe veze :roll:
Incub

#7 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Incub »

Zato sto stariji a i djeca odrastaju bez manira,nema tu bontona ni na kilometar.
Pametni-kulturni se povukli pred najezdama budala i sad ovi drugi vladaju.
Prica mi jedan poznanik prije nekoliko godina idem da radim vani i kaze makar je dobro sto necu biti prisiljen ujutro da im govorim dobro jutro. E mislim sam daleko ces dogurati sa takvim rezonom.
Nekako u ratu su se nametnuli vjerski pozdravi ,kao postalo je sramota govoriti dobar dan,jutro...
jedna

#8 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by jedna »

zašto bi nekome smetalo pitanje "kako ste"? ili "jestel se naspavali"? mislim da je ovo pomalo pretjerano. jeste mi pretjerano (i glupo) izbjegavanje tog dobar dan, ali meni kada neko kaže "dobar dan" ja odgovorim sa "dobar dan", ako me neko pozdravi sa "merhaba/selam alejk" ja odgovorim istim. zašto da se grozim toga? (obično su u pitanju starije osobe ili vjerska lica, pa naravno da ću nekog efendiju pozdraviti selamom).
komšijama obično kažem: "dobar dan. kako ste?" pa da mi neko od njih kaže: "boli me k*" kako vi predlažete, mislim da to u najmanju ruku ne bi bilo lijepo. (ali eto, ispade da je groznije pitati nekoga kako je, nego na to odgovoriti vulgarnošću)
kolege - obično nakon "dobro jutro", "zdravo" (šta sad fali "zdravu", ja se "zdrava" sjećam i prije rata?), "ćao"... (većinom smo mlađi, a ja kako znam nema među nama nekih većih vjernika, pa nema ni selama) slijedi "propitivanje" - kako si? jesi se naspavala? ima li zime?... ono, stvarno, grozno, šta oni mene pitaju...
samo malo

#9 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

Sto bi reko jedan moj jaran, "kako sam? jebeno"

To je pitanje, ne pozdrav. Inace, tamo gdje sam ja rodjen i odrastao, malo ko se pozdravljao sa dobar dan (mahala), znate sto? kazu "to je srpski pozdrav". Prije rata, bitno je naglasiti. I nane i dede smo uvijek pozdravljali sa "kako ste?", mladaja raja je koristila dobar dan. Nema sanse da nani kazes "dobar dan", nece ti odgovoriti.

E pa sad se vi mislite :D
chuchumbamayumbe

#10 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by chuchumbamayumbe »

Ej, ako je dobar dan banovan, sta je sa dobro jutro i dobro vece?! 8-)
Je li se i za dobro vece moze upotrijebiti "jeste li se naspavali"?! 8-)
Nacionalizam, mrziti "tudje", velicati svoje.
A jos da je dobar dan srpski ili hrvatski pozdrav, pa hajde...
Zalosno, zalosno...
taxi_driver

#11 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by taxi_driver »

chuchumbamayumbe wrote:Ej, ako je dobar dan banovan, sta je sa dobro jutro i dobro vece?! 8-)
Je li se i za dobro vece moze upotrijebiti "jeste li se naspavali"?! 8-)
Nacionalizam, mrziti "tudje", velicati svoje.
A jos da je dobar dan srpski ili hrvatski pozdrav, pa hajde...
Zalosno, zalosno...

zar ne izgleda glupo konverzacija ujutro

dobar jutro-jeste li se naspavali-jesam :-) :-) :-)

ajde da me tako pita neko s kim sam dobar,ali nekog nepoznatog na salteru da zanima jesam li se naspavao,nidje veze
ili dijete od 7 godina zanima kako je moja mama.ja joj kazem zaustavi ga i fino mu ispricaj kako si.pa jedno pola sata davljenja o tome kako je. mislim da mu vise nebi na um palo pitati je kako je.
duboka_misao

#12 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by duboka_misao »

moj profa matematike u srednjoj se grozio na toj `kako ste` kaze pozdravi me kako Bog zapovjeda sa dobar dan profesore a kada postanes doktor pitaj me kako ste. :D
LJudi misle da je to `kako ste` neutralno tj da ne odaje vjersku /nacionalnu pripadnost a ustvari samo stvara od djece neodgojenu derlad kojoj se utuvljava u glavushu da je reci dobar dan isto ko priznati da te neko popisao.
mrtva kokoš

#13 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by mrtva kokoš »

a sta je sa onim prijatno umjesto dovidjenja :D
muha_sa

#14 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

kako ste :? :D
arzuhal

#15 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by arzuhal »

Splinter wrote:a sta je sa onim prijatno umjesto dovidjenja :D
U, to je tek prevršilo svaku mjeru :D Čuj, prijatno!? Pa nisam počeo da jedem kada sam krenuo! I želi mi prijatan dan, valjda? Ama neću prijatan dan ili da mi bude prijatno...Hoću da se opet vidimo i zato - doviđenja! Hoću da me opet vidiš/da te vidim, makar sve to bilo krajnje neprijatno :lol:
Margita81

#16 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Margita81 »

Seljacka posla. Pozdravljati sa "kako ste" me posebno nervira. Posebno kad vidim djecu koja se mimoilaze sa svojim nastavnicima/profesorima i onda "kako ste". :-)
I meni nije najjasnije kako je to "dobar dan" srpski ili hrvatski pozdrav. Na osnovu cega?! Na nasem jeziku nekome pozelis dobar dan i sta je tu lose? Wtf?! Ma ne kontam ja more nebuloza koje se ovdje desevaju ovo je samo jedna od njih...
nellington

#17 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by nellington »

"Poštovanje..." Kako nam se ovaj simpatični pozdrav uvuče?
elSaik

#18 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by elSaik »

Mislim da treba ozvaničiti pozdrave koje ja koristim:
- Đes', drug, šta ima?
- Niš', ev', bez'ze, kod tebe?

Univerzalno, funkcioniše u svim okolnostima.
nellington

#19 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by nellington »

elSaik wrote:Mislim da treba ozvaničiti pozdrave koje ja koristim:
- Đes', drug, šta ima?

Inače? :lol:
duboka_misao

#20 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by duboka_misao »

nellington wrote:
- Đes', drug, šta ima?

Dobar,ti? :D
elSaik

#21 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by elSaik »

:lol: Najjača tema. :lol:
nellington

#22 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by nellington »

duboka_misao wrote:
nellington wrote:
- Đes', drug, šta ima?

Dobar,ti? :D
ev' :D

Nema tu ni forme ni suštine...
chuchumbamayumbe

#23 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by chuchumbamayumbe »

muha_sa wrote:kako ste :? :D
Jebeno, da prostite, a vi?! :roll:
Ma ja najvise volim ako mi neko kaze merhaba/sellam, hvaljen Isus, pomoz Bog - da i ja odgovorim adekvatno. merhaba, Bog ti pomog'o... Fakat.
A ovo, kako ste, prijatno, kako zdravlje, jeste li se naspavali, zdravo, vozdra i slicno, to je vala bas bezze.
derion

#24 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by derion »

Ja svog brata prvo upitam "Ho'š šaka?", pa ga pozdravim "Šta ima?". :)

Šalu na stranu, pravo, ali baš pravo me nerviraju ovi novopečeni muslići kojima "dobar dan" nije bosanski pozdrav.
Stvarno ne kontam! Evo ja sam Bosanac, a na bosanskom jeziku razumijem oba pojma "dobar k'o suza" i "ide kući svaki dan". Ne kontam gdje je problem!
Sa druge strane, arapski nikako ne razumijem, to nije moj jezik, i kada me neko pozdravi sa "selam alejkum", ja to poštujem, cijenim vjerska svačija ubjeđenja, ali ja taj pozdrav ne razumijem, baš kao što ne kontam ni "ni hao" na mandarinskom.

Ama kriza, i to identiteta, i nikako da čovjek počne misliti svojom glavom...
Last edited by derion on 20/02/2010 10:04, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by PipiDugaDevetka »

Nada Zdravič wrote:Da li se i još nekome u ovom gradu (kako nazvati ovaj prostor? Grad nije, ma šta rekao dragi a "ozbiljni" Valerijan Žujo, a vidi se iz priloženog) događa da ujutro dođe na posao, pozdravi čuvare, recepcionere, kolege sa "Dobar dan", a oni redovito odgovaraju "Jeste l' se naspavali?" Nikako da ustanovim, nakon ovoliko godina, o čemu se radi. Zašto mi neko na kosmoplitski, uljudan, civilizacijski, neophodan, opšteprihvaćen prirodan i službeni pozdrav, kojim smo se u ovoj zemlji pozdravljali i 36 godina prije ovog zadnjeg rata (za toliko sam sigurna, jer mi je toliko godina bilo 1992.) odpozdravlja sa "Jeste l' se naspavali?" I na italijanskom, na engleskom, na njemačkom, na francuskom, na japanskom, na albanskom, na ruskom, na slovenačkom, na češkom - treba li još nabrajati - se kaže DOBAR DAN.
:-)
Locked