"Možda je otišla da piša."
- nellington
#26 Re: "Možda je otišla da piša."
Ko rano ustane, već u 9 mu je dobar dan 
-
Neprimjeran
#27 Re: "Možda je otišla da piša."
po malo, kod tebe?nellington wrote:Inače?elSaik wrote:Mislim da treba ozvaničiti pozdrave koje ja koristim:
- Đes', drug, šta ima?
- Niš', ev', bez'ze, kod tebe?
Univerzalno, funkcioniše u svim okolnostima.
-
uvijek dobar post
#28 Re: "Možda je otišla da piša."
U Hrvatskoj (ili barem ZG županiji) se zdravo ne koristi više jer je to kao komunistički (neki ovdje kažu i srpski) pozdrav.
Jednom prilikom ja ulazim u lokalnu radnju u Samoboru gdje sad zivim i kažem zdravo, kad ce jedan od prisutnih lokalaca meni: zdravo ti je komunisticki pozdrav a ostali su potvrdno klimnuli glavom...ja na to dogovaram: a zdravo marijo? (aludirajući na famoznu zdravo marijo kraljice hrvata), kade ce oni svi u glas: aaaaa nije to isto....
Ista stvar je i sa Sarajevom, kriza identiteta, samozavaravanje, mržanja prema (ne)poznatom i drugačijem, nakaradne norme i izvrnute vrijednosti..fašizam i ksenofobija ne poznaju imena gradova...
Jednom prilikom ja ulazim u lokalnu radnju u Samoboru gdje sad zivim i kažem zdravo, kad ce jedan od prisutnih lokalaca meni: zdravo ti je komunisticki pozdrav a ostali su potvrdno klimnuli glavom...ja na to dogovaram: a zdravo marijo? (aludirajući na famoznu zdravo marijo kraljice hrvata), kade ce oni svi u glas: aaaaa nije to isto....
Ista stvar je i sa Sarajevom, kriza identiteta, samozavaravanje, mržanja prema (ne)poznatom i drugačijem, nakaradne norme i izvrnute vrijednosti..fašizam i ksenofobija ne poznaju imena gradova...
-
Gospoda Ministarka
#29 Re: "Možda je otišla da piša."
jedna wrote:zašto bi nekome smetalo pitanje "kako ste"? ili "jestel se naspavali"? mislim da je ovo pomalo pretjerano. jeste mi pretjerano (i glupo) izbjegavanje tog dobar dan, ali meni kada neko kaže "dobar dan" ja odgovorim sa "dobar dan", ako me neko pozdravi sa "merhaba/selam alejk" ja odgovorim istim. zašto da se grozim toga? (obično su u pitanju starije osobe ili vjerska lica, pa naravno da ću nekog efendiju pozdraviti selamom).
komšijama obično kažem: "dobar dan. kako ste?" pa da mi neko od njih kaže: "boli me k*" kako vi predlažete, mislim da to u najmanju ruku ne bi bilo lijepo. (ali eto, ispade da je groznije pitati nekoga kako je, nego na to odgovoriti vulgarnošću)
kolege - obično nakon "dobro jutro", "zdravo" (šta sad fali "zdravu", ja se "zdrava" sjećam i prije rata?), "ćao"... (većinom smo mlađi, a ja kako znam nema među nama nekih većih vjernika, pa nema ni selama) slijedi "propitivanje" - kako si? jesi se naspavala? ima li zime?... ono, stvarno, grozno, šta oni mene pitaju...
Moram li reci kako je ovo za mene kompleksas zena koja nema pametnijih stvari u zivotu osim tog pozdrava, iskreno jebe mi se kako ce me ko pozdraviti, bitno mi je da na kraju dobijem taj hljeb i uslugu po koju sam dosla.
Pozdravljam po nahodenju, u koliko je nesto poslovno onda je uvijek "postovanje" i "dobar dan" "merhaba" u kuci muslimana te takoder "alahimanet", "kako ste" komsijama.
Jebo ti tog covjeka kojem je vrhunac njegove ljudskosti i kulture "Dobar dan"
- mrtva kokoš
#30 Re: "Možda je otišla da piša."
daj ne diraj mi vozdrachuchumbamayumbe wrote:Jebeno, da prostite, a vi?!muha_sa wrote:kako ste![]()
![]()
Ma ja najvise volim ako mi neko kaze merhaba/sellam, hvaljen Isus, pomoz Bog - da i ja odgovorim adekvatno. merhaba, Bog ti pomog'o... Fakat.
A ovo, kako ste, prijatno, kako zdravlje, jeste li se naspavali, zdravo, vozdra i slicno, to je vala bas bezze.
pa zavisi gdje i skim se pozdravljas.
fakulteti, bolnice javne ustanove dobar dan...
raja i poznanici vozdra, sta ima
komsije, zdravo !!
efendija, selam
ko kad nas ima svakakvih, hebem ga nikad nam ugoditi
-
uvijek dobar post
#31 Re: "Možda je otišla da piša."
a da malo citamo između redova ovog teksta!
-
Gospoda Ministarka
#32 Re: "Možda je otišla da piša."
uvijek dobar post wrote:a da malo citamo između redova ovog teksta!
Nadrndana klimaktericna zenturaca, koja nema pametnijeg posla.
- BarbaDue
#33 Re: "Možda je otišla da piša."
Sabah hajrola = Želim ti dobro jutro = I wish you a beautiful morning...
Akšam hajrola = Želim ti dobro veče = I wish you a beautiful evening...
- shuriken
#34 Re: "Možda je otišla da piša."
zato anglosaksonci kazu Heil Mary.uvijek dobar post wrote:U Hrvatskoj (ili barem ZG županiji) se zdravo ne koristi više jer je to kao komunistički (neki ovdje kažu i srpski) pozdrav.
tak da bi se u samoboru mogli pozdravljati sa Heil
uz to ide ono lagano s rukicom prema gore
btw. fenomenalan naziv teme
- JThomas
#35 Re: "Možda je otišla da piša."
i njoj smeta što joj je neko na "dobar dan", odgovorio sa "zdravo"?
pa jel uobičajni, uvriježeni pozdrav i jedno i drugo ili nije? fakat, gospođo, dobro su vam rekli, ŠTA FALI?
pa jel uobičajni, uvriježeni pozdrav i jedno i drugo ili nije? fakat, gospođo, dobro su vam rekli, ŠTA FALI?
Last edited by JThomas on 20/02/2010 10:22, edited 1 time in total.
- Obuca9
#36 Re: "Možda je otišla da piša."
Isti slucaj, samo sto ja ne srecem efendijeSplinter wrote:daj ne diraj mi vozdrachuchumbamayumbe wrote:Jebeno, da prostite, a vi?!muha_sa wrote:kako ste![]()
![]()
Ma ja najvise volim ako mi neko kaze merhaba/sellam, hvaljen Isus, pomoz Bog - da i ja odgovorim adekvatno. merhaba, Bog ti pomog'o... Fakat.
A ovo, kako ste, prijatno, kako zdravlje, jeste li se naspavali, zdravo, vozdra i slicno, to je vala bas bezze.![]()
![]()
pa zavisi gdje i skim se pozdravljas.
fakulteti, bolnice javne ustanove dobar dan...
raja i poznanici vozdra, sta ima![]()
komsije, zdravo !!
efendija, selam![]()
ko kad nas ima svakakvih, hebem ga nikad nam ugoditi
-
uvijek dobar post
#37 Re: "Možda je otišla da piša."
Gospoda Ministarka wrote:uvijek dobar post wrote:a da malo citamo između redova ovog teksta!
Nadrndana klimaktericna zenturaca, koja nema pametnijeg posla.
shuriken wrote:zato anglosaksonci kazu Heil Mary.uvijek dobar post wrote:U Hrvatskoj (ili barem ZG županiji) se zdravo ne koristi više jer je to kao komunistički (neki ovdje kažu i srpski) pozdrav.
tak da bi se u samoboru mogli pozdravljati sa Heil
uz to ide ono lagano s rukicom prema gore
btw. fenomenalan naziv teme![]()
ma ja,u sambooru su fašisti a u sarajevu sve antifašist do antifašiste...rođen sam i odrastao u sarajevu i vrlo dobro mi je poznata situacija i najnovije norme ponašanja i življenja...
a proglašavanje autorice članka klimaktericnom zenturacom nije nista drugo nego okretanje glave i ignoriranje cinjenica.
ono na šta pisac tj spisateljica želi ukazati je suptilna, perfidna, svepristuna ksenofobija u "rukavicama", sad svojstvena i sarajevu (koje se do nedavno dičilo direktnošću i iskrenošću) kao sto je svojstvena istom ovom samoboru (i hrvatskoj generalno).
- statix
#38 Re: "Možda je otišla da piša."
Ovako to ide u multi-kulti firmi, kada udje sef pozdravi sve sa "Selam alejkum", portir odgovara: "Hvaljen Isus", a sekretar "Hristos se rodi".

- Lakat Jebić
#39 Re: "Možda je otišla da piša."
ja odgovaram na sve moguce pozdrave, a najvise koristim vozdra i onu navedenu sakiovu konverzaciju, sa manjim promjenama
"Sta ima?"
"Ev, pomalo, inace?"

"Sta ima?"
"Ev, pomalo, inace?"
-
uvijek dobar post
#40 Re: "Možda je otišla da piša."
BarbaDue wrote:Sabah hajrola = Želim ti dobro jutro = I wish you a beautiful morning...
po uslovom da svako od nas barata turskim i engleskim kao ti
činjenica jeste da su izrazi poput bujrum, merhaba, dzenaza, sabah i akšam postali gotovo pa dio slenga u sarajevu i da u toj upotrebi nemaju skoro pa nikakav raligiozno-etnički karakter.
ta činjenica ne isključuje drugu činjenicu koju je autorica lijepo provukla kroz tekst, a to je namjerno ignoriranje i šikaniranje zasnovano na predrasudama i neznanju a nerijetko i na mržnji, sto polako ali sigurno postaje jedna od odlika sarajeva i bih uopšte.
- maslina
#41 Re: "Možda je otišla da piša."
Jedna od nikad riješenih misterija za mene je: dođem na posao i pozdravim sa dobro jutro. Odgovor je: "Dobro je, kak` si? Naspav`o?"
Pa `bem ti selo, je li tako teško reći dobro jutro. Ili, reci merhaba ili kako se već kaže za dobro jutro. Bitno da ima normalno značenje. Pozdravi me na kojem hoćeš jeziku, ja ću tebe sa dobar dan, jutro, veče... Al` nemoj mi tog hinjaluka.
- nellington
#42 Re: "Možda je otišla da piša."
Izbaci uljeza među pozdravima... Hristos se rodi nije pozdravstatix wrote:Ovako to ide u multi-kulti firmi, kada udje sef pozdravi sve sa "Selam alejkum", portir odgovara: "Hvaljen Isus", a sekretar "Hristos se rodi".![]()
- alica.k
#43 Re: "Možda je otišla da piša."
a ono kad neko kaze "postovanje" :s ili "pozdrav", meni hoce nesto da bude...
- shuriken
#44 Re: "Možda je otišla da piša."
ja predlazem da se usvoji "Kaltxi"
milijardu ljudi koje je gledalo Avatara ce znat sta si rekao
milijardu ljudi koje je gledalo Avatara ce znat sta si rekao
- buzzer
#45 Re: "Možda je otišla da piša."
tekst je prilicno duhovito, no ne i najkorektnije napisan. implicira da na mehaba ne ide "kako ste" ili "jeste li se naspavali", sto ne odgovara istini. ja sam nedavno imao diskusiju sa vlastitom majkom kada mi je ona zamjerila sto je nisam ujutro upitao da li se je naspavala. meni je to pravo glupo pitati, osim ako se brinem za bliznjeg koji pati od nesanice, a ona u tom trenutku nije. zena puca od naspavanosti, ja otego podocnjake i sad da ja nju pitam da li se je naspavala?... napominjem mama mi je iz reda onih izgrednika sto kriziraju identitetno, ali joj dobar dan najmanje smeta. moja draga majka zivi u ne bas najprijateljskijem okruzenju pc aparthaida. oba sina skupa sa familijama daleko, ona i dido sami, pa im fali empatije. jesi li se naspavala majko?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#46 Re: "Možda je otišla da piša."
Idem ja, a u susret mi ide komšija i zdravim prvi ja konstatujući da je dobro jutro, on meni replicira konstatacijom da je dobro jutro i produžimo dalje. Niđe veze, pada kiša k'o juče u podne (U Sarajevu). Dažd i vjetar neki što ga ja zovem razvinervozac.
Što bi Englezi rekli, vot is gud in d morning?
Što bi Englezi rekli, vot is gud in d morning?
-
samo malo
#47 Re: "Možda je otišla da piša."
Meni najbolje kad mi na vrata dodje neki bradonja sa nekom literaturom, vidi prezime na vratima i sav ozaren nazove selam, ja mu kazem dobar dan, on .... 
- madtv
#48 Re: "Možda je otišla da piša."
ima jos zalosnije: dodjem i kazem "Dobro jutro!"...a niko nista ne odgovori, neki klimnu glavom i tako to...fujjjjjmaslina wrote:Jedna od nikad riješenih misterija za mene je: dođem na posao i pozdravim sa dobro jutro. Odgovor je: "Dobro je, kak` si? Naspav`o?"Pa `bem ti selo, je li tako teško reći dobro jutro. Ili, reci merhaba ili kako se već kaže za dobro jutro. Bitno da ima normalno značenje. Pozdravi me na kojem hoćeš jeziku, ja ću tebe sa dobar dan, jutro, veče... Al` nemoj mi tog hinjaluka.
- bingov buraz
#49 Re: "Možda je otišla da piša."
http://www.youtube.com/watch?v=fG-zhQJQ ... re=relatedmuha_sa wrote:kako ste![]()
Ima li ko ljubazan da mi objasni kako da ubacim onaj pendzer od youtubeta direktno ovde,satra se ziv
Sto se tice pozdrava na sve odgovoram,jeste kako ste malo debilno ali bolje i to nego da se ne pozdravljamo nikako.
-
HomeArt
#50 Re: "Možda je otišla da piša."
Sreca pa smo drustvo u kojem se jos uvijek pozdravljamo pa kako god. Zapravo nije mi jasno cemu se cudite? Dobar dan nikad nije bio jedini i oficielni pozdrav niti je nakad bio "zabranjen". Mozete pozdraviti na milion nacina sto prije svega zavisi od toga kioliko ste bliski sa nekim s kim se pozdravljate. Sto se tice krize identiteta sta reci za pozdrav CAO koji je bio dominantan '80-h jesmo li to mozda zaboravili da smo Talijani!? U svakom slucaju meni je drago sto imamo vise opcija i nikad mi nije smetala ni jedna, naprotiv.