Ili u bukvalan prevod na nas jezik bi bio "Nek ti je hajirli Sabah"callmethebreeeze wrote:Sabah al khair - good morning
http://www.grapeshisha.com/common-Arabic-phrases.html
"Možda je otišla da piša."
- beautyfool
#201 Re: "Možda je otišla da piša."
-
callmethebreeeze
#202 Re: "Možda je otišla da piša."
Last edited by callmethebreeeze on 20/02/2010 16:33, edited 1 time in total.
- beautyfool
#203 Re: "Možda je otišla da piša."
Po njegovoj teoriji onda se Arapi smiju i za Bajram serif mubarek olsunAhmmed wrote:Čuj, po sabahajrulla(h) se prepoznaju kameleoni....![]()
![]()
Ja se sad baš nasekirah, što se Arapi smiju ovoj konstrukciji.
![]()
plaho se nasekirah
- nellington
#204 Re: "Možda je otišla da piša."
Da, jeste, Sabah hajrola je iskrivljen turski pozdrav. Primjetiti srodnost sa Bajramubarećola, također iskrivljenim turskim načinom čestitanja.callmethebreeeze wrote:olusun je ja mislim turska rijec.
![]()
- jasko_ba
#205 Re: "Možda je otišla da piša."
+1...kurty wrote:A o pozdravima...
Pozdravljam kako mislim da treba u datoj situaciji, i datij osobi...
Znam gdje govorim "dobar dan", znam gdje govorim "Zdravo "vozdrica)", znam kome nazivam selam, znam kome se obratim sa "kako ste"...
- Ahmmed
#206 Re: "Možda je otišla da piša."
callmethebreeeze wrote:olusun je ja mislim turska rijec.
![]()
olsun,yok olusun
I šta se ponašate tako, ko da nikad čuli niste sabahajrula i akšamhajrula i Allahraziola, i Allahimanet
Ko da ste svi iz Pariza
-
callmethebreeeze
#207 Re: "Možda je otišla da piša."
ma ne, ja sam ovo napisao kao odgovor na zlatiborkin post... meni je smijesno da se sabah al hajr kod nas smatra vjerskim pozdravom, a to je u stvari arapski pozdrav i ne vidim razloga zasto bi ga koristili umjesto bosanskog dobro jutro. pogotovo je smijesno kad ti neko, ko ne zna sta u stvari govori, krene drzati predavanje da si los musliman ili bosnjak jer ne koristis arapski pozdrav.Ahmmed wrote:callmethebreeeze wrote:olusun je ja mislim turska rijec.
![]()
olsun,yok olusun![]()
I šta se ponašate tako, ko da nikad čuli niste sabahajrula i akšamhajrula i Allahraziola, i Allahimanetjest, nedostaje i slova, mnogo toga je, što nellington reče, iskrivljeno, ali....najednom najezda jezičkih čistunaca, koji bi, eto, sabahajrula proglasili tekovinom kameleona
![]()
![]()
Ko da ste svi iz Pariza
ali kao sto rekoh, neka se pozdravlja kako hoce. samo neka ne udara po glavi. mada i dalje ostajem prvi svom da se u javnim institucijama pozdravlja na bosanskom jeziku.
- nellington
#208 Re: "Možda je otišla da piša."
Selo moje, ljepše od Pariza
A od tradicije se nije bježalo ni u 'mraku' 1945-1991 u kućnoj atmosferi ili mahalama, pa zašto u 'svjetlosti' 1992- da bježimo? Enver Hodža je to radio, pa nije nidokle došao.
- muha_sa
#209 Re: "Možda je otišla da piša."
alejkumuselam brate zoomke
hajd na nase okupljaliste i turu zovi
-
callmethebreeeze
#210 Re: "Možda je otišla da piša."
hejsan hej.zoom66 wrote:sabahajrula dobri moj bobaruAhmmed wrote:callmethebreeeze wrote:olusun je ja mislim turska rijec.
![]()
olsun,yok olusun![]()
I šta se ponašate tako, ko da nikad čuli niste sabahajrula i akšamhajrula i Allahraziola, i Allahimanetjest, nedostaje i slova, mnogo toga je, što nellington reče, iskrivljeno, ali....najednom najezda jezičkih čistunaca, koji bi, eto, sabahajrula proglasili tekovinom kameleona
![]()
![]()
Ko da ste svi iz Pariza![]()
alaselamet, tobe jarabi, estakfirula, itd.e sad hocu da budem kameleon uinat
selam ode iz hagena
- Toffee karamela
#211 Re: "Možda je otišla da piša."
Evo me nije mrzilo iščitati svih 9 stranica ovih vaših litanija...Neko to okrenu na šalu, neko na ćenifu, ali ozbiljno vam kažem da nije nimalo prijatno naći se u situaciji kad ne znaš kako više pozdravljati...zapravo kad ne znaš šta to neko od tebe očekuje, a rat je tek stao, još si mlad, plašljiv i nespreman na svađu (ko ja što sam bila po dolasku
)..
I jedan mrk pogled, pa drugi, pa kad kažeš nekome pozdravi mi XY, ovaj se namrgodi ko da si mu sve pobio zato što nisi rekao poselami..počneš zazirati, majke mi od normalnog pozdravljanja, pa taman da ti je dedo nekad bio i austrijskii namjesnik...počneš se prvo premišljati da te nešto ne zvekne po glavi prilikom običnog kurtoaznog podrava ili da ne čuješ iza leđa nešto poput petokolonaš ili nešto još gore...Primijetila sam da se situacija sad popravila, rijetko negdje još u javnim institucijama možete čuti merhaba, čak su se radnice u knjižarama i diskontima (bila svjedok) ohrabrile pa na vehabijino drsko selamu alejkum fino kažu dobar dan...pa ti izvoli dalje komunicirati ako želiš. Neki dan, ulazim u servis mobitela na Baščaršiji, kako nisam odmah vidjela da ga drže pomenute vehabije, kažem dobar dan...trebam li i reći da se nisu udostojili ni odgovoriti, nego su okrenuli glave ko da sam ih užarenim ugljevljem gađala.
I jedan mrk pogled, pa drugi, pa kad kažeš nekome pozdravi mi XY, ovaj se namrgodi ko da si mu sve pobio zato što nisi rekao poselami..počneš zazirati, majke mi od normalnog pozdravljanja, pa taman da ti je dedo nekad bio i austrijskii namjesnik...počneš se prvo premišljati da te nešto ne zvekne po glavi prilikom običnog kurtoaznog podrava ili da ne čuješ iza leđa nešto poput petokolonaš ili nešto još gore...Primijetila sam da se situacija sad popravila, rijetko negdje još u javnim institucijama možete čuti merhaba, čak su se radnice u knjižarama i diskontima (bila svjedok) ohrabrile pa na vehabijino drsko selamu alejkum fino kažu dobar dan...pa ti izvoli dalje komunicirati ako želiš. Neki dan, ulazim u servis mobitela na Baščaršiji, kako nisam odmah vidjela da ga drže pomenute vehabije, kažem dobar dan...trebam li i reći da se nisu udostojili ni odgovoriti, nego su okrenuli glave ko da sam ih užarenim ugljevljem gađala.
- hana_montana
#212 Re: "Možda je otišla da piša."
muha_sa wrote:alejkumuselam brate zoomke![]()
oooooo aLjejkumu seLjam
- Ahmmed
#213 Re: "Možda je otišla da piša."
@zoommmmm, alejćumu selam.
E jes, vidio,neuzubila, što se ovaj svijet popišmanio
Ne mereš im ugodit, nis bobama, ni bez boba.
Pa, makar i mevludske bile
@callme,
Dio je to tradicije, tačno je da nema vjerskih elemenata, pogotovo ne u značajnijoj mjeri...Ali, doći ćemo opet do teme imena bosanskih muslimana, pa ćemo , onda, malo o potrebi prijevoda ezana, pa obavljanju namaza na bosanskom ( ako smijem upotrijebiti ovaj termin - valjda bi bilo dobro da se jezik zove južnoslovenski, da se ko ne naljuti, jer i ovo bosanski počinje da, u nečijim forumskim glavama, ima vjerske elemente
)
Nek se pozdravlja kako ko hoće....Ali mi sabahajrula i akšamhajrula mojim dragim konama, niko uzet neće, bez obzira na sve filozofsko -didaktipčke pokušaje skretanja pažnje na lingvističku etimologiju, pomenutih mi pozdrava
@callme,
Dio je to tradicije, tačno je da nema vjerskih elemenata, pogotovo ne u značajnijoj mjeri...Ali, doći ćemo opet do teme imena bosanskih muslimana, pa ćemo , onda, malo o potrebi prijevoda ezana, pa obavljanju namaza na bosanskom ( ako smijem upotrijebiti ovaj termin - valjda bi bilo dobro da se jezik zove južnoslovenski, da se ko ne naljuti, jer i ovo bosanski počinje da, u nečijim forumskim glavama, ima vjerske elemente
Nek se pozdravlja kako ko hoće....Ali mi sabahajrula i akšamhajrula mojim dragim konama, niko uzet neće, bez obzira na sve filozofsko -didaktipčke pokušaje skretanja pažnje na lingvističku etimologiju, pomenutih mi pozdrava
- muha_sa
#214 Re: "Možda je otišla da piša."
samo sam uNiso da tehana_montana wrote:muha_sa wrote:alejkumuselam brate zoomke![]()
oooooo aLjejkumu seLjamstas ti ovdje brzo u kafanu
![]()
- Ahmmed
#215 Re: "Možda je otišla da piša."
Ma, bobe ko grom gromova 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#216 Re: "Možda je otišla da piša."
Ahmmed wrote:Ma, bobe ko grom gromova
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#217 Re: "Možda je otišla da piša."
vrlo eventualnoduboka_misao wrote:Dobar,ti?nellington wrote:Inače?elSaik wrote:Mislim da treba ozvaničiti pozdrave koje ja koristim:
- Đes', drug, šta ima?
- Niš', ev', bez'ze, kod tebe?
Univerzalno, funkcioniše u svim okolnostima.
-
macy_A
#218 Re: "Možda je otišla da piša."
Asana wrote:Doticna je ugledni prevodilac sa vise jezika. Licno je ne poznajem, ali sam nuzno cula za nju citajuci brojne njene prijevode.Za doticnu gospodu sam prvi put cula i to na ovoj temi, tako da tu nema nikakvog obracunavanja.
@Ministarka@jedna:
zaista nije nepristojno pitati komsiju "kako ste", samo sto je to pitanje a ne pozdrav. Neumjesno je postavljati pitanje osobi koju nisi ni pozdravio. "Dobar dan, komsija, kako ste", to je nesto sasvim drugo.
"Jesil' se naspavala" je nepristojno pitanje medju poznanicima. Primjereno je za uze porodicne relacije, nikako na poslu.
"Cao" i "Zdravo" su pozdravi koji se upucuju drugovima, jaranima, a nikako musteriji u trgovini. I meni to cesto zasmeta. Nije primjereno da ti nepoznato dijete kaze "Zdravo", ali ono to na zalost ne zna.
Rasirenost onoga o cemu gdja Zdravic pise u ovom clanku je pokazatelj da danas uopce nema mjesta na kojem bi se mladi naucili bon-tonu. Ni u vrticu ni u skoli se to ne obradjuje, ili barem ne na neki opceprihvacen nacin... vec su nekvalificirane osobe u prilici da umjesto predstavljanje generalnih normi ponasanja sugeriraju svoje osobno misljenje.
napisat ću nešto što sam lično doživjela, još kao student, kada sam pohađala praktičnu nastavu...
naime, nastavnica je izdvojila jedan čas, koji ukoliko se dobro sječam uopće nije bio predviđen planom i program, da se djecom obradi pozdrave i da ih uputi na oficijalne pozdrave, te na one koji tu nisu...
i tako ona objašnjava djeci da su dobar dan, dobro veče i dobro jutro pozdravi koji korise u školama, bolnicama, općinama i sl.
na to jedna djevojčica diže ruku i govori: "meni babo ne da da govorim dobar dan" ..
Vidno iznenađena nastavnica pita: "..a kako ti pozdravljaš svoje komšije, nastavnike i općenito starije ljude?"
Dijete odgovara: " pa pitam kako ste"...
Nastavnica joj kaže da to nije pozdrav, već pitanje i da zahtjeva od nje da nastavnike pozdravlja kako i doliči učenicima a to je s dobar dan...
nekoliko dana nakon toga u školi se pojavio otac te djevojčice , okupio oko sebe većinu roditelja i tražio da se zamjeni nastavnica bosanskog jezika njihovom razredu... napravio je strašan problem, dijete nas je sve u školi pozdravljalo kao i ranije, a nastavnica je imala strašnih problema...
ja sam u međuvremenu završila praksu pa ne znam kakav je epilog imao taj slučaj, ali ono što vam hoću reći jeste da se treba znati razlika među pozdravima, jer je to opća kultura i da djeca pozdrave uče kod kuće, da ono što nastavnici pokušavaju da ih nauče u ovakvim slučajevima ne pije puno vode..
- Toffee karamela
#219 Re: "Možda je otišla da piša."
Ne, najveći idioti su tu bili oni koji su toj nastavnici i napravili pravi problem...vjerovatno rukovodno osoblje škole koje je pokušalo da na diplomatski način izgladi stvar s tatom-idiotom, da stvar ne bi došla do ušiju lokalnih SDA-ovaca ili pomenuta na hutbi u lokalnoj bogomolji...umjesto da odmah stanu na stranu te radnice i tati-idiotu održe jedno kraće predavanje iz bon-tona (koje ga je izgleda zaobišlo dok je on išao u školu)kakavdanakneiskustvu wrote:
tipičan primjer idiota je otac te djevojčice
Last edited by Toffee karamela on 20/02/2010 17:28, edited 1 time in total.
-
Kristijana
#220 Re: "Možda je otišla da piša."
Eh, i meni su pradjedovi iz SA, datiraju s kraja 19.vijeka, ali to mi vrijedi kao crno pod noktom. Nisam ksenofob i u sustini nemam nista protiv Istocne Bosne, Sandzaka, Albanaca pa i Kineza u SA. Ali, kad oni namecu nama svoje umjesto da prihvate nase adete e to mi bogami smeta. Mislim, skontaj ti sta danas sve Drugi u SA dozivljavaju i trpe. Pojma nemate. Gdje god maknes ne samo selami, nego i javni izljevi mrznje prema Drugima, koji su ustvari domaci, starosjedioci. Pa ti budi pametan. Cinjenica je da Drugi ( pod drugi mislim na Srbe i Hrvate, te sve nebosnjake) u SA danas nemaju pravo biti to sto jesu otvoreno i slobodno, pa su ili komsic tip, prilagodljiv svakoj podlozi, ili se pakuj i seli. I to je glavni problem u SA, a ne pozdravi. Tu pada sekularna drzava, i ona pada svaki dan, pada kada stopostotne Sarajlije kao sto sam ja i masa drugih nebosnjaka moraju na dnevnoj bazi slusati uvrede na racun svojih naroda di god maknu. U skoli, na faksu, na poslu, na ulici, na FTV u, ma svugdje. Ne dao bog da ja nekom kazem Pomoz bog, ako me razumijes, ko zna sta bi bilo, ali svakako mi ne pada na pamet, jer ja sam iz SAAhmmed wrote:Kristijana wrote:Meni je u ovom tekstu najgori ovaj portir, cuj Otisla da pisa, i takvi rade u kontaktu s ljudima![]()
Taj i takav portir je pravo lice danasnjeg Sarajeva i drustva u cjelini.
Sto se pozdrava tice, ''dobar dan'' je zvanicni pozdrav za ljude koji sluzbeno komuniciraju i usluzno osoblje ( tete u pekari takodje ). ''Zdravo'' je za ljude koji se bolje poznaju, bas kao i vjerski pozdravi. Meni ne smeta kad musliman koji zna da je onaj kojeg pozdravlja takodje musliman merhaba i selam alejkumise istog, ali mi jako smeta kada isto kaze meni, ne znajuci ni ko sam ni sta sam. Kad mi neko kaze Selam to je cisto obiljezavanje muslimanskog teritorija ( da ne kazem zapishavanje i preseravanje ) sto me duboko vrijedja kao jednu od sake jada preostalih ostalih u gradu pa nerijetko odbrusim Dobar dan i namrgodim se. Naravno, selam mi sam po sebi ne smeta kad ga medju se koriste muslimani ali mi smeta ta nekultura dotepenaca i novopecenih muslimana kojima je sve u SA obojeno vjerski pa tako i Srbi, Hrvati, Jevreji i Ostali.Kad neko automatski pretpostavlja da su svi u SA muslimani ( Da ne ulazim sad u pricu da sam ja veci musliman od pola tih sto selame na sva usta - a rade sve sto muslimani ne bi trebali - psuju, kradu, lazu, varaju zene, tracaju, piju alkohol itd.). Da se ko ne bi uvrijedio sto ovo pisem, da napomenem da isto mislim i za katolike i pravoslavce gdje je takodje more laznjaka.
![]()
''Jesi se naspavala?'' je ulazenje u privatni prostor osobe i to je obicna balkanska nekultura, vjerovatno ima toga od Triglava do Djevdjelije. I s njima na finjaka: ''Nisam. Lose spavam evo vec deset dana. Komsije se glasno seksaju, cesma curi, hemeroid zulja, a kako ste vi?''Smoris ga pricom pa ce drugi put dobro paziti na ophodjenje. Klin se klinom izbija. Ako te ovo pita neko s kim imas pricu, ispijas kave, druzis se tad je pitanje na mjestu. Pogresno je kad ga koriste likovi koji ti ni ime ne znaju.
Grijese i ovi sto misle da se Sarajlije dice svojom sarajevstinom, i odmah se spominju roditelji koji nisu iz Sarajeva. Ruku na srce, Sarajevo je bljesnulo osamdesetih i tad smo se ponosili. A danas doslo vrijeme da i kad kazes da si iz SA niko ti ne vjerujepa je jalov posao, uostalom Sarajlije se medjusobno prepoznaju po akcentu i kad mi neki Sandzo ili ko god nesto pocne srat o Sarajlijama ja samo
![]()
Ama, samo pokušavam reći, da svako vrijeme ima svoje adete, da proces prilagođavanja nekad ide brže, nekad sporije....Ja o nekima od ovih čiji su očevi došli u Sarajevo u drugoj polovini 20 stoljeća pišem sa određenom dozom skepse, ne zato jer su "došle", nego jer su njihova djeca danas postala mjera sarajevštine i onoga šta se smije a šta ne u Sarajevu. Dakle, želim da kažem da je Sarajevo postojalo i prije pedesetih ili šezdesetih prošlog stoljeća, ne umanjujući značaj, šta više, onih koji su u Sarajevo doseljavali upravo u tim godinama. Jedan dio moje obitelji, upravo je tada doselio u ovaj grad. I uvijek sam isticao one divne ljude, predratne gradonačelnike Sarajeva, koji uglavnom nisu bili iz Sarajeva, nisi bili ni rođeni u njemu,a uradili su sjajne stvari za Sarajevo. I kad je bilo najteže, 1992, SVI,BEZ IZUZETKA, ostali su ovdje.
Doseljavanje jeste prirodna stvar. Posebno kad je o glavnom gradu riječ. Doduše, razlozi za to nisu uvijek isti, pa je zato i važno govoriti o uzrocima i posljedicama određenih pojava. No, i prije rata pričalo se o onima koji "mirišu" na bijeli luk u sarajevskim tramvajima, prije rata je kružio fol o uzviku "Skenderija" na Socijalnom, pa se pola tramvaja ispraznilo....Pa, o babama i nanama, koje su izdavale glasne komande poništačima karata u sredstvima javnog prijevoza, ono ko biva: Ubaci kartu u poništač i drekne " Do Skenderije"![]()
Kad govorimo o današnjim stanovnicima sarajeva, tačno je da ima svega, tačno je da nedostaje želje za , jednostavno, tehničkim prilagođavanjem načinu života u većem gradu. Ali, tačno je i da sam upoznao neke odlične ljude iz Banje Luke, Foče, Srebrenice, Konjica, Bihaća, Cazina,Trebinja,Žepča, Višegrada, koji su ili silom prilika ili svojim ličnim izborom, danas stanovnici Sarajeva.Među njima ima i domaćica, i penzionera, i sjajnih liječnika, ekonomista,mašin-bravara, pravnika,teologa,molera, novinara,zidara....Koji žive svoj život, rade, trude se djecu izvesti na selamet ( nadam se da nekome ovaj izraz ne smeta), Upoznao sam i odlične mlade ljude, koji su nakon sticanja sjajnog obrazovanja u inozemstvu,sticanja određenog radnog i životnog iskustva, odlučili nastaviti u Sarajevu....A donijeli su nam neke lijepe običaje, navike iz sredina u kojima su odrastali, uglavnom na Zapadu....
Ne mislim da, kad je o ovoj temi riječ, treba zauzimati busije....Pa , il si na strani gospođe Nade ili si protiv nje....Dozvolimo da ima i onih, koji se dijelom slažu sa njenim pisanjem, ali su u njemu pronašli i određene problematične stavove.
Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
Inace, te anegdote tipa ljudi ne znaju gdje je Skenderija isl. meni ne znace nista, ne znam ni ja sve u SA i nije mi to mjerilo sarajevstine. Likovi s Menhetna nemaju veze s npr. Kvinsom i Bruklinom, pa se i ponose time. Budimo realni, Sarajevo i kad je najizgradjenije ima tonu rupa u infrastrukturi i daleko je od velegrada. Ako neka bakica ne zna gdje je neka stanica necu se cak ni u sebi smijati, to je em over and out, em i mi smo selendra u poredjenju sa stotinama drugih gradova i manjih od naseg. Ali, bice bolje.
Sad imamo toranj da se tornjamo u tor.
- exliberal
#221 Re: "Možda je otišla da piša."
postavih komentar i nestade.....
mrzi me pisat sve iz pocetka ali ova tema bi se mogla komotno nakalemit na onu zakljucanu sa politike.Dali je Sarajevo multikulturno....administracijo sta mislite.
mrzi me pisat sve iz pocetka ali ova tema bi se mogla komotno nakalemit na onu zakljucanu sa politike.Dali je Sarajevo multikulturno....administracijo sta mislite.
-
BaileyS
#222 Re: "Možda je otišla da piša."
Hocemo u Evropu a i dalje bi da nazivamo dobar dan
Tema je interesantna ali debilno postavljena. Mislio sam da je ovo svojstveno zapadnim komsijama da boluju od ovakvih kompleksa, tipa becka skola (ono, kako je moguce da Bosanci ne persiraju jedni druge na drzavnoj televiziji
)
Uglavnom, valjda je Balkan prespavao sezdesete, revoluciju koja je promijenila Evropu i zapadni svijet, izbacila upotrebu persiranja i ustogljenih pozdrava iz mnogih evropskih jezika (oficijelno postoje ali se gotovo nikako ne upotrebljavaju)
Da se razumijemo, ja sam od stare skole pa i dan danas persiram nepoznate i starije te uredno nazivam dobar dan ali se ne ibretim nad lezernijim nacinom pozdravljanja drugih ljudi ili nad tim sto je u Bosni sve manje i manje persiranja jer ko zna da li je to evolucija ili primitivizam.
Tema je interesantna ali debilno postavljena. Mislio sam da je ovo svojstveno zapadnim komsijama da boluju od ovakvih kompleksa, tipa becka skola (ono, kako je moguce da Bosanci ne persiraju jedni druge na drzavnoj televiziji
Uglavnom, valjda je Balkan prespavao sezdesete, revoluciju koja je promijenila Evropu i zapadni svijet, izbacila upotrebu persiranja i ustogljenih pozdrava iz mnogih evropskih jezika (oficijelno postoje ali se gotovo nikako ne upotrebljavaju)
Da se razumijemo, ja sam od stare skole pa i dan danas persiram nepoznate i starije te uredno nazivam dobar dan ali se ne ibretim nad lezernijim nacinom pozdravljanja drugih ljudi ili nad tim sto je u Bosni sve manje i manje persiranja jer ko zna da li je to evolucija ili primitivizam.
- chuchumbamayumbe
#223 Re: "Možda je otišla da piša."
Elem, neko spomenu nekakve bobe...?!

- Ahmmed
#224 Re: "Možda je otišla da piša."
Ma, bobe su TITOchuchumbamayumbe wrote:Elem, neko spomenu nekakve bobe...?!
- piupiu
#225 Re: "Možda je otišla da piša."
Good afternoon, narode!
E, moram se i ja tuspasiti ovdje. Prvo da se deklarisem -- ja sam iz 'dobar dan' tabora.
A, iz ovog sam tabora iz jednog prostog razloga -- onog kojeg se jedino callmethebreeze dotakao -- na nasem, izvornom, lijepom, autohtonom (od nekog perioda,
) jeziku, postoji jedan lijep, univerzalan pozdrav koji nikoga ne bi trebao vrijedjati i koji svi razumijemo: dobar dan. Taj pozdrav je odraz naseg zajednickog identiteta, nase kulture, dolazi iz naseg jezika i NEMA ideoloske konotacije, koliko ih god neko ovom pozdravu pripisivao.
Ja sam, na primjer, odrasla u mahali gdje se svima koji nisu muslimani nazivalo 'dobar dan', a svima koji jesu nazivalo se 'sabah hajrullah', 'merhaba' i 'aksam hajrullah'. U prodavnici se svima nazivalo 'dobar dan'. Dakle, ne postoji problem sve do onog trenutka dok MI iz SVOG jezika ne pocnemo istjerivati univerzalne pozdrave na SVOM jeziku iz cisto ideoloskih razloga. E, to JESTE problem. I o tom problemu vjerovatno pise Gdja Zdravic. O nasilju nad svojim sopstvenim jezikom iz ideoloskih (i ne pretjerano dobro promisljenih) razloga koje se vrsi na jedan totalno egocentrican i neprimjeren nacin u sferi javnoga, gdje ipak postoje neki usvojeni kodeksi ponasanja i ophodjenja.
Po mom misljenju, radi se o pomodarstvu, skorojevicstvu 'gospodja Ministarka'-tipa. Da se sad pojavi grupa gradjana odgojena na principima francuskog prosvetiteljstva, i kaze -- to je moja zivotna filozofija, u mom se 'arondismanu' oduvijek govori 'bon jour', i ja od sada sve i svuda pozdravljam iskljucivo sa 'bon jour', mislim da bi im jednostavno rekli da 'bon jour' ne fercera u javnom zivotu BiH. Ne vidim u cemu je razlika sa ostatkom pozdrava koji imaju specificno porijeklo, funkciju i znacenje, i zasto je taj nas 'dobar dan' toliko tezak za prevalit' preko usta.
Vremena se mijenjaju, obicaji i pozdravi takodje ... meni, na primjer, ne smeta pitanje 'jeste li se naspavali?'. Smeta mi pitanje 'jesi li se naspavala?'. I jedno i drugo su vrlo intimna pitanja, ali me drugo podsjeca na jutra kad bi me budio miris sprzenih narandzinih kora sa nanine peci, a nana docekivala rijecima: "Uranila, cura, jesi se naspavala?". To je, valjda, dio neke nase narodne tradicije, dio nekog lijepog, prisnog, finog vremena punog mirisa narandzinih kora, a ne izraz nekulture i necivilizovanosti.
Portirovo: "Jesi li se naspavala?" je, s druge strane, za mene izraz nasilne, balkanske prisnosti (ono sto mi cesto s indignacijom napadamo pitanjem -- jesmo li cuvali ovce zajedno?), i nije mu mjesto u sferi javnog zivota. "Jeste li se naspavali?" moze biti shvaceno na slican nacin, osim sto ostavlja dovoljnu distancu izmedju moje i njegove intime da bi moglo zvucati sarmantno. Hocu reci, mene vise nervira ta nasilna, proizvoljna prisnost, nepostojanje distance, nego samo pitanje "jesi li se naspavala?".
A, sto se tice ukazivanja postovanja, postovanje pocinje od postivanja svog sopstvenog jezika na kojem postoji lijep izraz, lijepog znacenja, kojim se drugome zeli uputiti pozdrav, i zasto bi taj pozdrav nervirao ili bio neprimjeren bilo gdje u nasoj drzavi, ili u bilo cijem komsiluku ili mahali, to mi stvarno nije jasno. One koje intimno poznajemo, i za koje znamo da im intimno nesto znaci ako ih pozdravimo na njima prihvatljiv i drag nacin, mozemo tako i pozdravljati iz postovanja, no cinjenica je da u jeziku vec postoji univerzalni pozdrav -- i da nema razloga da taj pozdrav nekome u Bosni i Hercegovini bude neprijatno upotrijebiti. TO je apsurd.
E, moram se i ja tuspasiti ovdje. Prvo da se deklarisem -- ja sam iz 'dobar dan' tabora.
Ja sam, na primjer, odrasla u mahali gdje se svima koji nisu muslimani nazivalo 'dobar dan', a svima koji jesu nazivalo se 'sabah hajrullah', 'merhaba' i 'aksam hajrullah'. U prodavnici se svima nazivalo 'dobar dan'. Dakle, ne postoji problem sve do onog trenutka dok MI iz SVOG jezika ne pocnemo istjerivati univerzalne pozdrave na SVOM jeziku iz cisto ideoloskih razloga. E, to JESTE problem. I o tom problemu vjerovatno pise Gdja Zdravic. O nasilju nad svojim sopstvenim jezikom iz ideoloskih (i ne pretjerano dobro promisljenih) razloga koje se vrsi na jedan totalno egocentrican i neprimjeren nacin u sferi javnoga, gdje ipak postoje neki usvojeni kodeksi ponasanja i ophodjenja.
Po mom misljenju, radi se o pomodarstvu, skorojevicstvu 'gospodja Ministarka'-tipa. Da se sad pojavi grupa gradjana odgojena na principima francuskog prosvetiteljstva, i kaze -- to je moja zivotna filozofija, u mom se 'arondismanu' oduvijek govori 'bon jour', i ja od sada sve i svuda pozdravljam iskljucivo sa 'bon jour', mislim da bi im jednostavno rekli da 'bon jour' ne fercera u javnom zivotu BiH. Ne vidim u cemu je razlika sa ostatkom pozdrava koji imaju specificno porijeklo, funkciju i znacenje, i zasto je taj nas 'dobar dan' toliko tezak za prevalit' preko usta.
Vremena se mijenjaju, obicaji i pozdravi takodje ... meni, na primjer, ne smeta pitanje 'jeste li se naspavali?'. Smeta mi pitanje 'jesi li se naspavala?'. I jedno i drugo su vrlo intimna pitanja, ali me drugo podsjeca na jutra kad bi me budio miris sprzenih narandzinih kora sa nanine peci, a nana docekivala rijecima: "Uranila, cura, jesi se naspavala?". To je, valjda, dio neke nase narodne tradicije, dio nekog lijepog, prisnog, finog vremena punog mirisa narandzinih kora, a ne izraz nekulture i necivilizovanosti.
Portirovo: "Jesi li se naspavala?" je, s druge strane, za mene izraz nasilne, balkanske prisnosti (ono sto mi cesto s indignacijom napadamo pitanjem -- jesmo li cuvali ovce zajedno?), i nije mu mjesto u sferi javnog zivota. "Jeste li se naspavali?" moze biti shvaceno na slican nacin, osim sto ostavlja dovoljnu distancu izmedju moje i njegove intime da bi moglo zvucati sarmantno. Hocu reci, mene vise nervira ta nasilna, proizvoljna prisnost, nepostojanje distance, nego samo pitanje "jesi li se naspavala?".
A, sto se tice ukazivanja postovanja, postovanje pocinje od postivanja svog sopstvenog jezika na kojem postoji lijep izraz, lijepog znacenja, kojim se drugome zeli uputiti pozdrav, i zasto bi taj pozdrav nervirao ili bio neprimjeren bilo gdje u nasoj drzavi, ili u bilo cijem komsiluku ili mahali, to mi stvarno nije jasno. One koje intimno poznajemo, i za koje znamo da im intimno nesto znaci ako ih pozdravimo na njima prihvatljiv i drag nacin, mozemo tako i pozdravljati iz postovanja, no cinjenica je da u jeziku vec postoji univerzalni pozdrav -- i da nema razloga da taj pozdrav nekome u Bosni i Hercegovini bude neprijatno upotrijebiti. TO je apsurd.