"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kurty

#176 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by kurty »

kakavdanakneiskustvu wrote:ja se izvinjavam na off topicu,ali meni nikada neće biti jasno kako neko može poslije velike nužde uzeti flašu vode ili vodu u bilo čemu i uraditi šta? sa tom vodom,ja to fakat ne kontam,ljudi su izmislili toalet papir baš zbog velike nužde.

Ne znas ti onda kako je kad ti se "ono nesto" poljepi po dlakama... pa obrnes citavu rolnu toalet papira, a on i dalje one "razocaravajuce" boje.... O onda se anam onamo malo plaknes vodom (po mogucnosti toplom), i rahat nastavis sa aktivnostima :D
Kristijana

#177 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Kristijana »

Meni je u ovom tekstu najgori ovaj portir, cuj Otisla da pisa, i takvi rade u kontaktu s ljudima :?
Taj i takav portir je pravo lice danasnjeg Sarajeva i drustva u cjelini.

Sto se pozdrava tice, ''dobar dan'' je zvanicni pozdrav za ljude koji sluzbeno komuniciraju i usluzno osoblje ( tete u pekari takodje ). ''Zdravo'' je za ljude koji se bolje poznaju, bas kao i vjerski pozdravi. Meni ne smeta kad musliman koji zna da je onaj kojeg pozdravlja takodje musliman merhaba i selam alejkumise istog, ali mi jako smeta kada isto kaze meni, ne znajuci ni ko sam ni sta sam. Kad mi neko kaze Selam to je cisto obiljezavanje muslimanskog teritorija ( da ne kazem zapishavanje i preseravanje ) sto me duboko vrijedja kao jednu od sake jada preostalih ostalih u gradu pa nerijetko odbrusim Dobar dan i namrgodim se. Naravno, selam mi sam po sebi ne smeta kad ga medju se koriste muslimani ali mi smeta ta nekultura dotepenaca i novopecenih muslimana kojima je sve u SA obojeno vjerski pa tako i Srbi, Hrvati, Jevreji i Ostali. :-) Kad neko automatski pretpostavlja da su svi u SA muslimani ( Da ne ulazim sad u pricu da sam ja veci musliman od pola tih sto selame na sva usta - a rade sve sto muslimani ne bi trebali - psuju, kradu, lazu, varaju zene, tracaju, piju alkohol itd.). Da se ko ne bi uvrijedio sto ovo pisem, da napomenem da isto mislim i za katolike i pravoslavce gdje je takodje more laznjaka. :-?

''Jesi se naspavala?'' je ulazenje u privatni prostor osobe i to je obicna balkanska nekultura, vjerovatno ima toga od Triglava do Djevdjelije. I s njima na finjaka: ''Nisam. Lose spavam evo vec deset dana. Komsije se glasno seksaju, cesma curi, hemeroid zulja, a kako ste vi?'' :D Smoris ga pricom pa ce drugi put dobro paziti na ophodjenje. Klin se klinom izbija. Ako te ovo pita neko s kim imas pricu, ispijas kave, druzis se tad je pitanje na mjestu. Pogresno je kad ga koriste likovi koji ti ni ime ne znaju.

Grijese i ovi sto misle da se Sarajlije dice svojom sarajevstinom, i odmah se spominju roditelji koji nisu iz Sarajeva. Ruku na srce, Sarajevo je bljesnulo osamdesetih i tad smo se ponosili. A danas doslo vrijeme da i kad kazes da si iz SA niko ti ne vjeruje :shock: pa je jalov posao, uostalom Sarajlije se medjusobno prepoznaju po akcentu i kad mi neki Sandzo ili ko god nesto pocne srat o Sarajlijama ja samo :zzzz: :lol:
Did

#178 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Did »

Mene zanima 1. kako se pozdravljalo u institucijama u Sarajevu 1905. ili 1910. godine?
callmethebreeeze

#179 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by callmethebreeeze »

Did wrote:Mene zanima 1. kako se pozdravljalo u institucijama u Sarajevu 1905. ili 1910. godine?
vjerovatno drugacije nego, recimo, u periodu izmedju 1734 i 1807.
kurty

#180 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by kurty »

A o pozdravima...

Pozdravljam kako mislim da treba u datoj situaciji, i datij osobi...
Znam gdje govorim "dobar dan", znam gdje govorim "Zdravo "vozdrica)", znam kome nazivam selam, znam kome se obratim sa "kako ste"...
HAVANA

#181 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

callmethebreeeze wrote:
Did wrote:Mene zanima 1. kako se pozdravljalo u institucijama u Sarajevu 1905. ili 1910. godine?

Al što su se znali 1543g fino upitat :lol:
kurty

#182 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by kurty »

HAVANA wrote:
callmethebreeeze wrote:

Pogotovo kad frisko izadju iz javne canife, sa jos uvijek vlaznim prsticima :D ...pa se jos i rukujete...

ko da je juce bilo :( :( :( :D :lol:
lara b.

#183 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by lara b. »

ova tema se bas razvila :mrgreen:
pozdrav ovisi velikm dijelom od toga odakle si i kako si naucio da se pozdravljas... tako u razlicitim krajevima BIH, ljudi se razlicito pozdravljaju... to Dobar dan nije posvuda standardno pozdravljanje i tako ces u kiseljaku cuti da npr.pri ulasku u banku ljudi se pozdravljaju sa Bok, u vogosci sa Merhaba i sl.. ono kada udjes i kazes dobar dan svi te pogledaju kao da ti na celu pise "nisam odavde" :lol: :lol:

pozdrav Dobar dan je ok, ali ocito je nekima jednostavno draze drugacije se pozdraviti i zbog toga mislim da je nastao ovaj pitanje-pozdrav koji i ja cesto koristim kada ne znam kako bih doticne pozdravila i kazem "eeee zdravo, kao si" i proletim da mi i ne kaze kako je...jer me ne zanima...pitam samo reda-radi, ljubaznosti radi i tak to :lol: :lol:
nepoznate pozdravim sa dobar dan i to je to... :dance:
moram priznati da mi idu ovi pojedini na zivce koji zele da ih se pozdravi na "prijeratni kulturni na nivou nacin i ton ono malo razvuceno na srbijanski da baca, a ipak da je i sarajevski", isto tako mi idu na zivac i oni "iskljucivo vjerski muslimanski i nikako drugacije pozdravi"... isto vrijedi i za javljanje na telefon... :x mislim pustite ljude neka se pozdravljaju kako zele... zasto se iskompleksirani :dance:
naglasila bih da se i na zapadu u manjim sredinama pozdravlja vise religioznim pozdravima, u vecim sredinama to moze svakako i ljudi se ne prilagodjavaju, nego svako na svoj nacin otpozdravi sa osmjehom i nema kompleksa niko.. :thumbup:
arzuhal

#184 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:
callmethebreeeze wrote:

U onaj još vakat, kada bi Bana Kulina pozdravili sa dobar dan , njemu je to bilo kao da je Sudnji daaaaan... :D

- Dobar dan, nano!
- Sikter, šejtane peksinavi...
zlatiborka

#185 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by zlatiborka »

Tema je...... :thumbup: :thumbup:

prisjecam se i ja ovakvih jutarnjih pozdrava....naime, kad sam se prije desetak godina vratila u svoju firmu nakon povratka iz izbjeglistva, pozdravljala sam svoje kolege (s kojima sam se i prije dobro poznavala) sa DOBRO JUTRO. Jer smo se tako pozdravljali uvijek.

I.....ja kazem DOBRO JUTRO, dvoje mi odgovore sa ZDRAVO, a jedan kolega suti. Pitam ja njega da li je ljut na mene, sta je u pitanju.

Kaze on meni: "Ako hoces da ti odgovorim na pozdrav onda trebas reci SABAH HAJRULAH, a ja cu ti odgovoriti sa ALLAH RAJZULAH". Ok, rekoh, to SABAH je ZORA, ALLAH je BOG, jel' tako, a sta znaci ovo ostalo. I fino natenane mi on sve objasni tako da mi je bilo jasno, jer nisam htjela govoriti rijeci kojima ne znam znacenje.

Od tada pa na dalje sam ulazeci u kancelariju govorila DOBRO JUTRO i SABAH HAJRULAH. Stvarno s postovanjem, nije mi to ni malo smetalo. Doticni kolega je bio sretan i umilno odgovarao sa ALLAH RAJZULAH.

Ko bi rek'o, taj je kolega prije rata bio velika civija u Savezu Komunista nase firme, eto dos'o covjek tobe, pa je insistirao da ga pozdravljam kako on zeli. Sve do njegovog odlaska u penziju sam ga tako pozdravljala......
Prolaznik

#186 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Prolaznik »

lara b. wrote:ova tema se bas razvila :mrgreen:
pozdrav ovisi velikm dijelom od toga odakle si i kako si naucio da se pozdravljas... tako u razlicitim krajevima BIH, ljudi se razlicito pozdravljaju... to Dobar dan nije posvuda standardno pozdravljanje i tako ces u kiseljaku cuti da npr.pri ulasku u banku ljudi se pozdravljaju sa Bok, u vogosci sa Merhaba i sl.. ono kada udjes i kazes dobar dan svi te pogledaju kao da ti na celu pise "nisam odavde" :lol: :lol:
Još me nikada niko u Vogošći u banci ili drugim javnim ustanovama nije pozdravio drugačije nego sa: Dobar dan. Prema tome, ne drži ti tvrdnja.
General_Jackson

#187 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by General_Jackson »

Dotična osoba, autorica članka, uopšte nije bitna (bože ni u najcrnjim snovima ne bi mi palo na pamet da ću braniti dotičnu) bitan je stepen netolerancije i ksenofobije koji evo i ovdje izvire iz nekih forumaša. Kako sam već rekao ne smeta mi nijedan pozdrav koji je iskren, odrastao sam u dvije MZ opštine Centar i oduvijek sam slušao i pozdrave poput merhaba i selam i naravno one dobar dan/jutro itd. Smeta mi jedino kada nekome smetaju ti pozdravi iz ovog ili onog razloga ili se zloupotrebljavaju zarad istoga. Problem je opšta nekultura u svakodnevnom životu i mislim da je autorica prvenstveno na to i htjela skrenuti pažnju, naime vladajuće strukture odrekle su se nekih normi lijepog ponašanja iz prošlog sistema, a ništa nije učinjeno da se uvedu neke eventualne druge.Ako nam smetaju neki naši tradicionalni pozdravi, hajdemo se onda pozdravljati na engleskom, na kraju ovo je multietnička država pa shodno tome mora postojati i neki zajednički pozdrav barem za državne institucije.
Did

#188 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Did »

HAVANA wrote:
callmethebreeeze wrote:

Dakle, nista nije vjecno, pa ni standardni, oficijelni pozdrav...

Biće da je ovo neki prelazni period - tranzicija neka..
bingov buraz

#189 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

zlatiborka wrote:Tema je...... :thumbup: :thumbup:

prisjecam se i ja ovakvih jutarnjih pozdrava....naime, kad sam se prije desetak godina vratila u svoju firmu nakon povratka iz izbjeglistva, pozdravljala sam svoje kolege (s kojima sam se i prije dobro poznavala) sa DOBRO JUTRO. Jer smo se tako pozdravljali uvijek.

I.....ja kazem DOBRO JUTRO, dvoje mi odgovore sa ZDRAVO, a jedan kolega suti. Pitam ja njega da li je ljut na mene, sta je u pitanju.

Kaze on meni: "Ako hoces da ti odgovorim na pozdrav onda trebas reci SABAH HAJRULAH, a ja cu ti odgovoriti sa ALLAH RAJZULAH". Ok, rekoh, to SABAH je ZORA, ALLAH je BOG, jel' tako, a sta znaci ovo ostalo. I fino natenane mi on sve objasni tako da mi je bilo jasno, jer nisam htjela govoriti rijeci kojima ne znam znacenje.

Od tada pa na dalje sam ulazeci u kancelariju govorila DOBRO JUTRO i SABAH HAJRULAH. Stvarno s postovanjem, nije mi to ni malo smetalo. Doticni kolega je bio sretan i umilno odgovarao sa ALLAH RAJZULAH.

Ko bi rek'o, taj je kolega prije rata bio velika civija u Savezu Komunista nase firme, eto dos'o covjek tobe, pa je insistirao da ga pozdravljam kako on zeli. Sve do njegovog odlaska u penziju sam ga tako pozdravljala......
Ti si jedna vrlo prijatna i dobra osoba ja bi tog kretena od tvog kolege poslao u MP3 :mrgreen:
Ahmmed

#190 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Ahmmed »

Kristijana wrote:Meni je u ovom tekstu najgori ovaj portir, cuj Otisla da pisa, i takvi rade u kontaktu s ljudima :?
Taj i takav portir je pravo lice danasnjeg Sarajeva i drustva u cjelini.

Sto se pozdrava tice, ''dobar dan'' je zvanicni pozdrav za ljude koji sluzbeno komuniciraju i usluzno osoblje ( tete u pekari takodje ). ''Zdravo'' je za ljude koji se bolje poznaju, bas kao i vjerski pozdravi. Meni ne smeta kad musliman koji zna da je onaj kojeg pozdravlja takodje musliman merhaba i selam alejkumise istog, ali mi jako smeta kada isto kaze meni, ne znajuci ni ko sam ni sta sam. Kad mi neko kaze Selam to je cisto obiljezavanje muslimanskog teritorija ( da ne kazem zapishavanje i preseravanje ) sto me duboko vrijedja kao jednu od sake jada preostalih ostalih u gradu pa nerijetko odbrusim Dobar dan i namrgodim se. Naravno, selam mi sam po sebi ne smeta kad ga medju se koriste muslimani ali mi smeta ta nekultura dotepenaca i novopecenih muslimana kojima je sve u SA obojeno vjerski pa tako i Srbi, Hrvati, Jevreji i Ostali. :-) Kad neko automatski pretpostavlja da su svi u SA muslimani ( Da ne ulazim sad u pricu da sam ja veci musliman od pola tih sto selame na sva usta - a rade sve sto muslimani ne bi trebali - psuju, kradu, lazu, varaju zene, tracaju, piju alkohol itd.). Da se ko ne bi uvrijedio sto ovo pisem, da napomenem da isto mislim i za katolike i pravoslavce gdje je takodje more laznjaka. :-?

''Jesi se naspavala?'' je ulazenje u privatni prostor osobe i to je obicna balkanska nekultura, vjerovatno ima toga od Triglava do Djevdjelije. I s njima na finjaka: ''Nisam. Lose spavam evo vec deset dana. Komsije se glasno seksaju, cesma curi, hemeroid zulja, a kako ste vi?'' :D Smoris ga pricom pa ce drugi put dobro paziti na ophodjenje. Klin se klinom izbija. Ako te ovo pita neko s kim imas pricu, ispijas kave, druzis se tad je pitanje na mjestu. Pogresno je kad ga koriste likovi koji ti ni ime ne znaju.

Grijese i ovi sto misle da se Sarajlije dice svojom sarajevstinom, i odmah se spominju roditelji koji nisu iz Sarajeva. Ruku na srce, Sarajevo je bljesnulo osamdesetih i tad smo se ponosili. A danas doslo vrijeme da i kad kazes da si iz SA niko ti ne vjeruje :shock: pa je jalov posao, uostalom Sarajlije se medjusobno prepoznaju po akcentu i kad mi neki Sandzo ili ko god nesto pocne srat o Sarajlijama ja samo :zzzz: :lol:

Ama, samo pokušavam reći, da svako vrijeme ima svoje adete, da proces prilagođavanja nekad ide brže, nekad sporije....Ja o nekima od ovih čiji su očevi došli u Sarajevo u drugoj polovini 20 stoljeća pišem sa određenom dozom skepse, ne zato jer su "došle", nego jer su njihova djeca danas postala mjera sarajevštine i onoga šta se smije a šta ne u Sarajevu. Dakle, želim da kažem da je Sarajevo postojalo i prije pedesetih ili šezdesetih prošlog stoljeća, ne umanjujući značaj, šta više, onih koji su u Sarajevo doseljavali upravo u tim godinama. Jedan dio moje obitelji, upravo je tada doselio u ovaj grad. I uvijek sam isticao one divne ljude, predratne gradonačelnike Sarajeva, koji uglavnom nisu bili iz Sarajeva, nisi bili ni rođeni u njemu,a uradili su sjajne stvari za Sarajevo. I kad je bilo najteže, 1992, SVI,BEZ IZUZETKA, ostali su ovdje.
Doseljavanje jeste prirodna stvar. Posebno kad je o glavnom gradu riječ. Doduše, razlozi za to nisu uvijek isti, pa je zato i važno govoriti o uzrocima i posljedicama određenih pojava. No, i prije rata pričalo se o onima koji "mirišu" na bijeli luk u sarajevskim tramvajima, prije rata je kružio fol o uzviku "Skenderija" na Socijalnom, pa se pola tramvaja ispraznilo....Pa, o babama i nanama, koje su izdavale glasne komande poništačima karata u sredstvima javnog prijevoza, ono ko biva: Ubaci kartu u poništač i drekne " Do Skenderije" :-)

Kad govorimo o današnjim stanovnicima sarajeva, tačno je da ima svega, tačno je da nedostaje želje za , jednostavno, tehničkim prilagođavanjem načinu života u većem gradu. Ali, tačno je i da sam upoznao neke odlične ljude iz Banje Luke, Foče, Srebrenice, Konjica, Bihaća, Cazina,Trebinja,Žepča, Višegrada, koji su ili silom prilika ili svojim ličnim izborom, danas stanovnici Sarajeva.Među njima ima i domaćica, i penzionera, i sjajnih liječnika, ekonomista,mašin-bravara, pravnika,teologa,molera, novinara,zidara....Koji žive svoj život, rade, trude se djecu izvesti na selamet ( nadam se da nekome ovaj izraz ne smeta :D ), Upoznao sam i odlične mlade ljude, koji su nakon sticanja sjajnog obrazovanja u inozemstvu,sticanja određenog radnog i životnog iskustva, odlučili nastaviti u Sarajevu....A donijeli su nam neke lijepe običaje, navike iz sredina u kojima su odrastali, uglavnom na Zapadu....

Ne mislim da, kad je o ovoj temi riječ, treba zauzimati busije....Pa , il si na strani gospođe Nade ili si protiv nje....Dozvolimo da ima i onih, koji se dijelom slažu sa njenim pisanjem, ali su u njemu pronašli i određene problematične stavove.

Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
HAVANA

#191 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

Prolaznik

#192 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Prolaznik »

Ahmmed wrote:
Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
Ako ovakvih stvarno ima, mada ih još nisam sreo, onda su to endemske vrste koje bi trebalo pokazivati okolo.
callmethebreeeze

#193 Re: "Možda je otišla da piša."

neka me isprave braca koji su vjestiji u arapskom od mene, ali koliko ja znam allah se ne spominje u ovom pozdravu. na arapskom bi bilo tipa sabah -al (k)hajr. sto bi znacilo, drzite se sad, dobro jutro.
:D
Last edited by callmethebreeeze on 20/02/2010 16:02, edited 2 times in total.
udrch

#194 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by udrch »

saibaba wrote:kad se neko uvali u budžetsku kasu u dokonim satima svakakve dileme mu padaju napamet... Pa tako i ovoj gospođi ...
Čudi me samo oslobođenje koje umjesto da iskoristi priliku avazovog posrtranja i izbaci sebe kao profesonalnu novinu pušta svakakvim razmaženim gradskim snobovima da pisu tekstove o apsolutno trivijalnim personalnim frustracijama ....
A mene čudi da si jedini ti primjetio ono najvažnije..
Dvije najvažnije dnevne novine koje uveliko kreiraju društvene standarde bave se budalaštinjama, a mi raspravljamo o frustracijama dotične gospođe..urednici tih novina su najveći papci u ovom gradu i preko ovakvih likova se samo prepucavaju..
Neka me pozdravi kako god želi, samo neka me ne gađa kamenom..
A odgovor zavisi do odgoja, ali Bogami i do raspoloženja..
udrch

#195 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by udrch »

callmethebreeeze wrote:

neka me isprave braca koji su vjestiji u arapskom od mene, ali koliko ja znam allah se ne spominje u sabahu. na arapskom bi bilo tipa sabuhu -al hajr. sto bi znacilo, drzite se sad, dobro jutro.
:D
Ispravka :mrgreen:

Sabahajrullah ( piše se sa dvoje LL i uključuje riječ Allah ) ili ti sabah - hajr - Allah ( jutro - dobro - Bog )
I ovo nije nikakv arapski pozdrav, već konstrukcija koju koriste uglavnom Turci i Bošnjaci i koja u suštini ne znači ništa posebno..prilično glup pozdrav..Arapi se smiju ovoj konstrukciji..
Onaj ko insistira na ovom pozdravu nije nikakv vjernik, tu se uglavnom prepoznaju "kameleoni" :D ..
nellington

#196 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by nellington »

A zar nije to nastalo od Sabah hair olsun?
callmethebreeeze

#197 Re: "Možda je otišla da piša."

ja nisam vidio rijec allah, evo sad cemo pitati google.
Did

#198 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Did »

General_Jackson wrote:Dotična osoba, autorica članka, uopšte nije bitna (bože ni u najcrnjim snovima ne bi mi palo na pamet da ću braniti dotičnu) bitan je stepen netolerancije i ksenofobije koji evo i ovdje izvire iz nekih forumaša. Kako sam već rekao ne smeta mi nijedan pozdrav koji je iskren, odrastao sam u dvije MZ opštine Centar i oduvijek sam slušao i pozdrave poput merhaba i selam i naravno one dobar dan/jutro itd. Smeta mi jedino kada nekome smetaju ti pozdravi iz ovog ili onog razloga ili se zloupotrebljavaju zarad istoga. Problem je opšta nekultura u svakodnevnom životu i mislim da je autorica prvenstveno na to i htjela skrenuti pažnju, naime vladajuće strukture odrekle su se nekih normi lijepog ponašanja iz prošlog sistema, a ništa nije učinjeno da se uvedu neke eventualne druge.Ako nam smetaju neki naši tradicionalni pozdravi, hajdemo se onda pozdravljati na engleskom, na kraju ovo je multietnička država pa shodno tome mora postojati i neki zajednički pozdrav barem za državne institucije.

Skoro u potpunosti se slažem, ali mislim da stvar ima i malo dublje korjene i da nije samo stvar u općoj nekulturi.

U mnogim krajevima Bosne i Hercegovine, između ostalog i tamo gdje sam ja odrastao sa "dobar dan" su se prilikom susreta pozdravljali isključivo ljudi različitih konfesija i različite starosne dobi ili, rjeđe, nepoznate osobe. Dakle, muslimansko dijete pozdravlja odraslog katolika sa "dobar dan" i obrnuto. U svim ostalim kombinacijama nije se koristilo "dobar dan" i "dobro jutro" niti "dobra večer" koji su inače lijepi, jednostavni i pristojni pozdravi. Čak je i u institucijama, osim škola kad djeca pozdravljaju nastavnike, "zdravo" bilo puno češće nego "dobar dan" (Govorim o vremenu prije rata - naravno).

Islamski vjeroučitelji podučavaju, shodno islamskoj praksi, da pojedinac grupu u kojoj se nalazi samo jedan musliman prvo pozdravi njega sa selam-alejkum, pa tek onda ostale sa dobar dan ili kako već misli da treba. Prije rata ovo se nije praktikovalo, a danas bogami ih je dosta koji se ovoga drže.

I možda najvažnije vezano za uvodni post. Spomenuti portir se, možda a možda i vrlo vjerovatno sa onim ko ga je zaposlio nije pozdravljao sa "dobar dan". Vrlo vjerovatno se zaposlio preko "selama", jer je praksa da se zapošljava svoje.

Dakle, ne vjerujem da mama i učiteljica spomenutog portira nije naučila reći dobar dan. Sve gore navedeno možda je uzrok njegovog ponašanja. Barem kod većine drugih ljudi ljudi koji na "dobar dan" ne odgovaraju sa "dobar dan" znam da jeste.

Šta je problem?
Ono što reče prethodnik. Ukinute norme ponašanja, a nema drugih.
Kako ga riješiti?
Zaposlenicima u institucijama treba objasniti kako se treba pozdravljati. Žalosno je da smo na tom nivou, ali tako je.
Dakle, neko u toj instituciji treba reći portiru kako da se pozdravlja. Isti slučaj je sa radnjama, školama, fakultetima...
callmethebreeeze

#199 Re: "Možda je otišla da piša."

Ahmmed

#200 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Ahmmed »

Čuj, po sabahajrulla(h) se prepoznaju kameleoni.... :-) :-) :-) Ja se sad baš nasekirah, što se Arapi smiju ovoj konstrukciji. :lol: :lol:
Locked