MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Ateista

#676 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:
Ljudi su bili takvi kakvi jesu tad, na niskom nivou znanja i inteligencije, i onda su zbog neznanja poceli vjerovati u natprirodno, pa se ti sad zapitaj.
Danas imas kolko hoces ljudi koji nisu na malom nivou znanja i inteligencije, pa su i dalje vjernici. Znaci ovaj tvoj model nije u saglasnosti sa realnoscu.

Nije stvar u neznanju i nedostatku inteligencije(to kad se kaze moze zvucati podcjenjivo i uvrjedljivo za vjernike), vec u odredjenom iskustvu, ali i shvatanju vjere / Boga. Vjernici koji nisu fundamentalisti nemaju bas tako ograniceno shvatanje. Kada ateisti kao Dawkins i Hitchens kritikuju religiju, napadaju ona najfundamentalnija shvatanja religije, odnosno verziju ilustrovanu u ljubomornom bradonji koji sjedi negdje na oblacima i sve kontrolise. Naravno, fundamentalisti postoje, ali cak i u mainstream religijama postoje vjernici, vjerski poglavari (recimo trenutni nadbiskup od Kenterberija) i brojni teolozi koji su tokom vjekova Boga tumacili i dozivljavali kao nesto imanentno i transedeltalno.
Naravno, nisam bukvalno to mislio. To je bio odgovor na njegov post kojim je htio da kaze kako su ljudi prije religije bili primitivni, neinteligentni i slicno, a ja sam samo povukao paralelu da su onda ti isti primitivni ljudi izmislili religiju zbog nedostatka znanja, ono sto nisu mogli shvatiti su povezali sa natprirodnim i to je vjerovatno korijen svih vjerovanja i religija, a naravno da danas ima inteligentnih vjernika.

Naravno, danas ima
Ateista

#677 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

JoseMujica wrote:evo sad pročitah ovaj tekst na naslovnici o Umbertu Eku

i kaže čovjek:
Sposobnost čovjeka da laže mene fascinira. Životinje ne lažu, samo ljudi lažu. Od laži do prevare mali je korak
a mora se priznati da ljudi lažu u ime svega i svačega......Da li "viši ciljevi" mogu opravdati bilo kakvu laž?
Zanimljivo, pogotvo kada se uzme u obzir da su ljudi kao iznad zivotinja u svakom smislu, a treba uzeti u obzir da sve zivotinje postuju osnovne zakone prirode, da nikada nece ubiti ako nisu gladne ili ako nije samoodbrana, jedino covjek - vrhunac morala kojeg je bog stvorio, ima jos hiljade "razloga" da ubija, laze i slicno...
severin

#678 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Ja nemam niakkvu bitku sa samim sobom kad je moral u pitanju, jasno znam sta je dobro a sta ne, i ono sto je dobro ne radim. Sve sto radim smatram da je ispravno, bez licemjerja i laznog morala.
kako nemas pogledaj svoje zanje postove pa vidi kolko si licemjeran i da imas morala kolko pricas postovao bi tudju vjeru nebi se rugao tome...niko ne moze biti covjeku veci neprijatej nego sam sebe kad laze :lol:
severin

#679 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Ateista wrote:
JoseMujica wrote:evo sad pročitah ovaj tekst na naslovnici o Umbertu Eku

i kaže čovjek:
Sposobnost čovjeka da laže mene fascinira. Životinje ne lažu, samo ljudi lažu. Od laži do prevare mali je korak
a mora se priznati da ljudi lažu u ime svega i svačega......Da li "viši ciljevi" mogu opravdati bilo kakvu laž?
Zanimljivo, pogotvo kada se uzme u obzir da su ljudi kao iznad zivotinja u svakom smislu, a treba uzeti u obzir da sve zivotinje postuju osnovne zakone prirode, da nikada nece ubiti ako nisu gladne ili ako nije samoodbrana, jedino covjek - vrhunac morala kojeg je bog stvorio, ima jos hiljade "razloga" da ubija, laze i slicno...
kakve to veze ima sa vjerom? evo ti 10 bozijih zapovjedi..

1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz Mene!
2. Ne uzimaj imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji!
4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!
8. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga!
9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
10. Ne pozeli nikakve tudje stvari!

i sta ima lose u ovome kad bi se svi ovoga pridrzavali bil nam bilo bolje? nije do boga,vjere vec je doljudi koji ce put izabrati ako ti bog da nokad da raste tvoje je kako ces ga oblikovati e sad hoces ga ti oblikovati da ti smeta ili pomaze na tebi je...
Ateista

#680 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:
Ja nemam niakkvu bitku sa samim sobom kad je moral u pitanju, jasno znam sta je dobro a sta ne, i ono sto je dobro ne radim. Sve sto radim smatram da je ispravno, bez licemjerja i laznog morala.
kako nemas pogledaj svoje zanje postove pa vidi kolko si licemjeran i da imas morala kolko pricas postovao bi tudju vjeru nebi se rugao tome...niko ne moze biti covjeku veci neprijatej nego sam sebe kad laze :lol:
Sta je ruganje? Ako mislis na zibc vilu, to je samo jedno zanimljivo poredjenje, nikakvo ruganje. :D
Ateista

#681 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:

5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!

i sta ima lose u ovome kad bi se svi ovoga pridrzavali bil nam bilo bolje? nije do boga,vjere vec je doljudi koji ce put izabrati ako ti bog da nokad da raste tvoje je kako ces ga oblikovati e sad hoces ga ti oblikovati da ti smeta ili pomaze na tebi je...
On je, prema vjerskim knjigama, stvorio te ljude, kao i zivotinje, samo sto zivotinje bez ikakve knjige i uputa postuju neke zakone a ljudi ne, ljude treba uslovljavati kaznom i nagradom a zivotinje ne treba, zanimljivo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#682 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JoseMujica »

ima veze severin jer su upravo najveći zločini u historiji čovječanstva počinjeni u ime boga. Ljude su najviše ubijali ljudi upravo zbog vjere.

Bog jeste imaginacija baš poput Zubić vile i ne kontam šta tu ima uvredljivo. Na kraju svak vjeruje u Boga iz jednog sebičnog razloga: da spasi sopstvenu gujicu na Sudnjem danu i opet ne kontam šta ikoga ima interesovati šta drugi misle o tome, a imaju pravo da misle šta hoće?
Last edited by JoseMujica on 29/11/2011 13:36, edited 2 times in total.
quasar

#683 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

severin wrote:

5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!

Nije problem. Svi mi vjerovali ili ne vjerovali postujemo moralne kodekse drustva u kojem zivimo. Dakle to se moze svesti na poslednjih 5 ili 6 zapovijesti (nisu ni one u svim religijama jednako prikazane). Nije samo jasno koji je dan gospodnji ili sedmi, jer negdje je to subota, negdje nedelja, a bogami i petak. :lol:
Cinimo to radi sebe, a ne radi straha od kazne. Jednostavno zato sto nesto nije u redu i ne zelimo ciniti nepravdu ili bol drugom bicu. Vecina nas ateista jednako postupa i prema zivotinjama i prema ljudima, jer i njih smatramo bicima koja zasluzuju human postupak.
severin

#684 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

quasar wrote:
severin wrote:

5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!

Nije problem. Svi mi vjerovali ili ne vjerovali postujemo moralne kodekse drustva u kojem zivimo. Dakle to se moze svesti na poslednjih 5 ili 6 zapovijesti (nisu ni one u svim religijama jednako prikazane). Nije samo jasno koji je dan gospodnji ili sedmi, jer negdje je to subota, negdje nedelja, a bogami i petak. :lol:
Cinimo to radi sebe, a ne radi straha od kazne. Jednostavno zato sto nesto nije u redu i ne zelimo ciniti nepravdu ili bol drugom bicu. Vecina nas ateista jednako postupa i prema zivotinjama i prema ljudima, jer i njih smatramo bicima koja zasluzuju human postupak.
ne laje pas radi sela vec radi sebe...
severin

#685 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Ateista wrote:
severin wrote:

5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!

On je, prema vjerskim knjigama, stvorio te ljude, kao i zivotinje, samo sto zivotinje bez ikakve knjige i uputa postuju neke zakone a ljudi ne, ljude treba uslovljavati kaznom i nagradom a zivotinje ne treba, zanimljivo.
a jel moga stvoriti zivotinje radi ljudi da pomazu ljudima i da se prehrane...zna li krava kad joj prilazis sa nozem da ce biti zaklana?
quasar

#686 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

severin wrote:
Dobro ba pusti to, evo 20 i kusur strana jedno te isto. Sve sto mislis napisati vec je neko napisao, mi replicirali, taj neko razgulio, itd u krug.

Nego de ti nama reci vjerujes li ti u Zubic Vilu i Deda Mraza?
Meni su donosili poklone kad sam bio mali i imam dokaze njihovog postojanja. Ovo drugo mi sve izgleda nekako izmisljeno jer nikakve fajde od toga, a nista i ne poklanjaju.
severin

#687 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

JoseMujica wrote:ima veze severin jer su upravo najveći zločini u historiji čovječanstva počinjeni u ime boga. Ljude su najviše ubijali ljudi upravo zbog vjere.

Bog jeste imaginacija baš poput Zubić vile i ne kontam šta tu ima uvredljivo. Na kraju svak vjeruje u Boga iz jednog sebičnog razloga: da spasi sopstvenu gujicu na Sudnjem danu i opet ne kontam šta ikoga ima interesovati šta drugi misle o tome, a imaju pravo da misle šta hoće?
slazem se sa tobom kolko je samo zena ubijeno optuzujuci ih da su vjestice :( al to nije bilo u ime boga to su bili vlastiti ciljevi i obmane na racun vjere ako vjera kaze ne ubij sto su to radili sigurno radi svojih ciljeva a ne vjere jer vjera je tu da pomogne u raznim iskusenjima sa kojima se susrecemo a ne nekoga da porobi.po meni covjek treba da konbinuje vjeru i znanje(nauku) a ne da ih razdvaja samo tako moze da se napreduje uzimati i konbinovati ono dobro koje imamo
i na pametan nacin iskoristiti a naj lakse je reci nema boga i nauka grijesi.. :)
severin

#688 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

..
severin

#689 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

quasar wrote:
severin wrote:
Dobro ba pusti to, evo 20 i kusur strana jedno te isto. Sve sto mislis napisati vec je neko napisao, mi replicirali, taj neko razgulio, itd u krug.

Nego de ti nama reci vjerujes li ti u Zubic Vilu i Deda Mraza?
Meni su donosili poklone kad sam bio mali i imam dokaze njihovog postojanja. Ovo drugo mi sve izgleda nekako izmisljeno jer nikakve fajde od toga, a nista i ne poklanjaju.
pa vjerujem jer ces jednoga dana i ti biti ta zubic vila i deda mraz...
quasar

#690 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

:-D
Ateista

#691 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:
a jel moga stvoriti zivotinje radi ljudi da pomazu ljudima i da se prehrane...zna li krava kad joj prilazis sa nozem da ce biti zaklana?
Ali zasto je onda te zivotinje stvorio moralnije od ljudi, a kao svijet je stvoren za ljude?
Ateista

#692 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:
JoseMujica wrote:ima veze severin jer su upravo najveći zločini u historiji čovječanstva počinjeni u ime boga. Ljude su najviše ubijali ljudi upravo zbog vjere.

slazem se sa tobom kolko je samo zena ubijeno optuzujuci ih da su vjestice :( al to nije bilo u ime boga to su bili vlastiti ciljevi i obmane na racun vjere ako vjera kaze ne ubij sto su to radili sigurno radi svojih ciljeva a ne vjere jer vjera je tu da pomogne u raznim iskusenjima sa kojima se susrecemo a ne nekoga da porobi.po meni covjek treba da konbinuje vjeru i znanje(nauku) a ne da ih razdvaja samo tako moze da se napreduje uzimati i konbinovati ono dobro koje imamo
i na pametan nacin iskoristiti a naj lakse je reci nema boga i nauka grijesi.. :)
Treba samo biti oprezan u kombinovanju nauke i vjere, smatram da je ok da neko ko je vjernik prihvata i nauku, ali smatram da to dvoje treba na odredjeni nacin razdvojiti i ne pokusavati dokazati jedno drugim jer su principi totalno drugaciji i na taj nacin se nikad ne mogu spojiti.
severin

#693 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Treba samo biti oprezan u kombinovanju nauke i vjere, smatram da je ok da neko ko je vjernik prihvata i nauku, ali smatram da to dvoje treba na odredjeni nacin razdvojiti i ne pokusavati dokazati jedno drugim jer su principi totalno drugaciji i na taj nacin se nikad ne mogu spojiti.
ako mislis da naukom mozes pobiti vjeru ne nadaj se tome imas na internetu potrazi malo kako su naucnici u muslimanskim svetim knjigama nasli dosta odgovora koje nisu znali a te su knjige izasle dosta prije nego je nauka napredovala npr opisuje ciatv proces od zaceca do radjanja djeteta detaljno opisuje sta i kako se sve formira u majcinoj utrobi dok nauka tad nije imala pojma o tome kako to objasnjavas?
quasar

#694 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

Mnoga znanja su ponovo sticana.
Hoću da kažem da smo kao vrsta stari nekih 150-250k godina sa istom fiziologijom, pa tako i kapacitetom mozga.
Postojale su razne civilizacije i razni mudraci. Stari Sumeri i Grci su na polju medicine mnogo toga saznali, sto se poslije gubilo pa ponovo utvrđivalo. Istočni narodi su po tom pitanju bili i mnogo napredniji. Terapija akupunkturom spominje se još od 3 vijeka p.n.e. a detaljno je opisana već u 90 godini p.n.e. Za nju je bilo potrebno detaljno poznavanje fiziologije, anatomije i procesa. Ne sumnjam da su onda znali i faze razvoja ploda.
Gdje su tada bili Arapi? Evropljani, sem Grka? Šta su znali i kome su se molili?
Svete knjige su objedinjena znanja na podneblju gdje su pisane. Većina ih je zapisana iz usmenih predanja putnika i trgovaca u prenoćištima.

Porediti civilizaciju na bliskom istoku i na dalekom istoku je i dan-danas tesko.

Evo npr. pregled dogadjaja u svijetu u vrijeme zapisivanje Kurana:
http://bs.wikipedia.org/wiki/7._vijek
Ateista

#695 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:
ako mislis da naukom mozes pobiti vjeru ne nadaj se tome imas na internetu potrazi malo kako su naucnici u muslimanskim svetim knjigama nasli dosta odgovora koje nisu znali a te su knjige izasle dosta prije nego je nauka napredovala npr opisuje ciatv proces od zaceca do radjanja djeteta detaljno opisuje sta i kako se sve formira u majcinoj utrobi dok nauka tad nije imala pojma o tome kako to objasnjavas?
Ne da mi se opet o tome, a i nije tema.
Quasar ti je vec nesto odgovorio, osim sto i u tim objasnjenjima ima dosta gresaka, nema u tome nista novo, sve je na nivou znanja ljudi iz tog doba, nista sto se vec nije znalo. Da ne govorim o nacinu na koji su vjerske knjige pisane, nejasno, dvosmisleno i simbolicno, potpuno suprotno od naucnog pristupa, zato se i ne moze porediti sa naucnim cinjenicama.
severin

#696 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Ateista wrote:
severin wrote:
Quasar ti je vec nesto odgovorio, osim sto i u tim objasnjenjima ima dosta gresaka, nema u tome nista novo, sve je na nivou znanja ljudi iz tog doba, nista sto se vec nije znalo. Da ne govorim o nacinu na koji su vjerske knjige pisane, nejasno, dvosmisleno i simbolicno, potpuno suprotno od naucnog pristupa, zato se i ne moze porediti sa naucnim cinjenicama.
naucnici stvaraju iz vec stvorenoga dok bog stvara iz nicega!!! :) nista se ne desava slucajno pogledaj samo nasu planetu i kako je sve stvoreno da se obnavlja vazduh, voda , biljke pa zar mislis da bi opstali da to nije tako i zar mislis da je to slucajnost?
Ateista

#697 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

severin wrote:
Ateista wrote:
severin wrote:
naucnici stvaraju iz vec stvorenoga dok bog stvara iz nicega!!! :) nista se ne desava slucajno pogledaj samo nasu planetu i kako je sve stvoreno da se obnavlja vazduh, voda , biljke pa zar mislis da bi opstali da to nije tako i zar mislis da je to slucajnost?
Nema nikakve veze sa onim sto sam ja napisao, al' nema veze. :D

Slucajnost, moze biti, tvoje je pravo da tome dajes neki visi smisao ako imas potrebu za tim.
quasar

#698 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

severin wrote:
Upravo obratno. Mi smo se prilagodili zivotu na ovoj planeti kroz nas razvoj i evoluciju. Fizicki procesi svuda u svemiru vrte iste cikluse odrzanja materije i energije samo u razlicitim odnosima, ovisno od planete. Opstajemo na samo 1/6 ove planete onako "kako nam je bog dao". Za jos jednu sestinu moramo upotrijebiti svu svoju tehnolosku domisljatost da prezivimo, a 2/3 su nam jos uvijek van domasaja, i meni je ovo kristalno jasno, da ova planeta nije planeta za ljude, jer da jeste, tekuće i stajaće slatke vode bi bilo više nego slane, kopna bi bilo više nego mora, tropski i ledeni pojasi ne bi postojali, ili bi covjek trebao imati i skrge i plovne kozice pa da bude vodozemac, i tako bi onda mogao koristiti tek 2/3 planete.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#699 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by JoseMujica »

kako čitam jednu Gellnerovu knjigu naletih na jednu njegovu misao koja možda pojašnjava da moral bez boga postoji jer je moral, sam po sebi, set ideja, kovencija ili principa kojih se težimo pridržavati, bilo u životu ili spoznaji svijeta koji nas okružuje.

Ovdje Gellner govori otemeljnoj razlici između religijskog fundamentalizma i prosvjetiteljskog racionalizma. Mislim da upravo sam naziv ove teme i stavovi koje svi mi ovdje zastupamo ponaosob dolaze iz jednog od ova dva utemeljenja ili shvaćanja morala.

Evo Gellnera:
Prvo, pojam objave: za sve nas koji smo duboko internalizirali ono što nazvah kantijanskom ili prosvjetiteljskom etikom spoznaje, iz čega slijedi obveza da se svi dokazi tretiraju neovisno i svi slučajevi jednako neprivilegirano, taj je pojam moralno neprihvatljiv. Ideja o jedinstvenoj i dovršenoj poruci, priopćenoj u stanovito vrijeme i na stanovitom mjestu, koju se ne može pomno ispitati, raščlaniti na sastavne dijelove, propitivati joj tvrdnje narušava i krši pravila spoznajne etike koja, za sve nas koji smo je prihvatili, predstavlja fiksnu i jedinu točku pogleda na svijet.
fatamorgana

#700 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

severine, Bog si!
Locked