Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li po vašem mišljenju uvođenje moralnog odgoja u školstvo ima smisla?

DA
22
67%
NE
11
33%

Total votes: 33

sarajevonekad

#51 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

Nekad je dobar broj ljudi smatrao da je onaj ko neće da prinese ljudsku žrtvu levat, a danas već nije tako...

Također se nekad svak ko nije htio vjerovati da je zemlja pločsa smatral levatom, ali danas već nije više tako....

Neki elementi Morala nisu stvar ukusa, jer imaju štetne posljedeice i po pojedinca i po cijlo društvo, a mislim i da krađa generalno spada u tu kategopriju....

poenta praktičnog modernog morala nije šta je ispravno ( dobro) a šra nije, nego kako spriječiti štetne posljedice ovog ili onog postupka koji se opravdava stavom da je moral stvar ličnog izbora ili ukusa ( ka npr. krađa, prevara, i sl.)

Pitanje praktičnog modernog morala je i kako naći rješenja tamo gdje postoje dva oprečna stava, gdje svaka od strana drži da je njen moralno opravdan...

s.
JThomas wrote:jednostavno ne postoji konsenzus o tome šta je moralno da bi to mogao podučavati. i "ne ukradi" je postalo jako relativno, za dobar broj ljudi danas kod nas je onaj ko neće da ukrade levat.
sarajevonekad

#52 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

Moralni odgoj besmislen u društvu koje je pri vrhu u svijetu po korupciji?

Vrlo interesantno "rezonovanje", nema šta...ukoliko ima još ovakvih stavova koji smatraju oralnost besmislicom, onda nema potreba dalje izučavati zašto je naše društvo na dnu ljestvice zrazvoja u Evropi i predmet ismijavanja....

Informacija radi, diljem svijeta odavno postoje obrazovnje i edukacije na ovu temu, kako u okviru zvaničnog školskog plana i programa tako i u okviru stručnog usavršavanja uposelnika...

1. http://www.unesco.org/new/en/social-and ... programme/

2. http://www.ethics.org.au/content/ethics ... -scripture

3. http://www.fordham.edu/academics/office ... /index.asp

itd iotd itd...

Sve ovo govorim jer sam živio u par zemlja kojima je Moralni odgoj ne samo vrlina, nego i potreba....usput, te zemlje spadaju u danas najrazvnijeije....

Treba li da čudi korelacija između kultivisanja unvirezalnih moralnih vrijednosti i uspješnosti jednog društva?

s.

drugi profil wrote:Natovarite jos koji besmislen predmet djeci, ne bi li pali u dublji ocaj i zapostavili prirodne nauke, a vadili se na prosjeku iz ublehaskih predmeta, npr. jednom cuvenom.
Kakva bi svrha bila izucavanja morala kad je dijete do tog doba vec formiran karakter i ponio je iz kuce pravila ponasanja?
Jel to imamo puno diplomiranih filozofa pa im treba naci uhljebljenje? A sto nisu studirali nesto sto ljudima treba?
insomnia78

#53 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by insomnia78 »

drugi profil wrote:Kolega ima problem sa komunjarama i sa bivsim sistemom.
Samo da napomenem da je otpad i skart tog sistema proizveo ovo u cemu danas zivimo.
I tada je bilo lopova, prevaranata, licemjera, mozda cak isto kao i danas, ali su se tad ipak malo bolje skrivali jer to nije bilo opsteprihvaceno ponasanje. Mozda je i tad vecina lizala prste kad radi sa medom, ali se trudila da to dobro sakrije.

Propagirano je vitestvo, fer plej, nesebicnost. TV program, novinski clanci, muzicki tekstovi su imali cenzore, koji nisu bili tu samo da stite vladare, nego da stite sistem ispravnih vrijednosti. Cijelo drustvo je odgajalo svoje clanove da budu moralni, hrabri, nesebicni, pozrtvovani...

Naravno da se ne prima na sve, ali je svako tada imao primjer iz okruzenja da je dobro biti dobar. Danas se na svakom koraku dokazuje "da se zlocin isplati" jer sindikalci voze limuzine, politicari za jedan mandat postaju milioneri, Zike, Cele, Niske, su heroji ulice i roll model za momke koji hoce nesto da naprave od svog zivota, a ne znaju kako...

Prije se pokazivao ispravan put, a sad je sakriven i zarastao u trnje vise nego ikada.
Ja i sve nas je to dovelo gdje?
Do nevjerovatno krvavog rata
Do zlocina premonstrouznih cak i za zemlju "meda i krvi".
Direktni krivci za rat, sve zlocine i poslijeratnu situaciju su izdanci tog vremena u kojem je " Propagirano vitestvo, fer plej, nesebicnost. TV program, novinski clanci, muzicki tekstovi su imali cenzore, koji nisu bili tu samo da stite vladare, nego da stite sistem ispravnih vrijednosti. Cijelo drustvo je odgajalo svoje clanove da budu moralni, hrabri, nesebicni, pozrtvovani"..."

s' moje sokoćalo
sarajevonekad

#54 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

"po meni je mnogo bitnije kako kod kuće, tako i u školi djecu učiti manirima lijepog ponašanja, učiti ih šta je kulturno, učiti ih bontonu. vasspitati ih ... ko hoće da uči. učit će, ne mogu svi postati doc."

drhtcxtone,

maniri lijepog ponašanja, kultura, bonton i vaspitanost upravo jesu sastavni dijelovi morala....

Mislim da je ipak prije ove teme potrebno vidjeti da li svi 8 ili većina) imamo isto ili bar približno razumijevanje pojma moral...

s.

htcxone wrote::o KAKAV CRNI MORAL
pa ja sam nedavno išao u jedan manji grad u našoj lijepoj BiH.. fazon je da djeca koja idu u srednju putuju autobusima po 40-ak minuta iz svojih sela... u prevodu u školi su daleko od kuće... nemoral na vrhuncu, dakle cure 1. 2. 3. 4. srednje
to je pjano po kafićima, to se voza u autima sa likovima od 30+, to psuje, suknjice i SVE na izvolite da ne pričam... pazite to su srednjoškolci... roditelji vjerovatno nemau pojma sta se radi, profesore boli briga...
navečer da ne pričam, kaže mi jaran lakše naći nevinu djevojku sa 25 nego sa 16 ...

edukacija-moral... šta će mu fizika i matematika kad će završiti na heroinu, ili šta će njoj engleski kad će se sa 18 udati sa 20 roditi sa 22 razvesti ?
po meni je mnogo bitnije kako kod kuće, tako i u školi djecu učiti manirima lijepog ponašanja, učiti ih šta je kulturno, učiti ih bontonu. vasspitati ih ... ko hoće da uči. učit će, ne mogu svi postati doc. dr.
sarajevonekad

#55 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

Ok, a šta ćemo ako su i sami roditelji i odgajatelji devijanti?

( nadam se da bar moralnu devijantnost nija pobogu tako teško identifikovati i da ipak postoje neke univerzalne moralne vrijednosti).....

Ovo govorim jer živeći u par razvijenih zemalja jasno sam uvidio direktnu korelaciju između kultivisanja onog nekog univerzalnog morala ( od kojeg je najveći dio ugrađen u njihove zakone: ne ubij, ne prevari, ili ne ošteti na bilo koji drugi način..) i funkcionisanja jednog društva..

Samim tim, po automatizmu sam duboko uvjeren da je jedan od uzroka nazadnosti i lošeg funkcionisanja našeg društva ne tolkio nedostaak onog tehničkog znaja koliko nedostatak moralnog znanja, tj. nedostatka kultivisanja onih unoverzalnih moralnih vrijednosti ( u vezi čije definicije, za početak, izgleda da i ne postoji neki opšteprihvaćeni koncenzus)

s.
Ja Sam Odavle wrote:
altgr wrote:Opet bi Ministarstvo nalozilo neki nastavni plan i program, skola trazila predavanje pisanih priprema, uveli bi neko i ocjenjivanje te postao cisto formalni predmet kao i svi ostali iako je skola po definiciji ODGOJNO- obrazovna ustanova, gdje je odgoja manje od 0,1% (iz iskustva).
Jeste.
Ali kao sto neko rece na ovoj, ili na onoj temi o uciteljima i prvacicima, ne mogu ucitelji od govana pravit pitu.

Djecu treba PRIJE SKOLE da odgajaju mame i tate, ili staratelji.
Skola bi trebala kasnije pripomoci, ali bez ovih gore nema nista.
sarajevonekad

#56 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

"jednostavno ne postoji konsenzus o tome šta je moralno ", da , ali kod nas, a li ne i u mnogim drugim društvima u svijetu, koja itekkao kultivišu univerzalne moralne vijrendosti, a koje se , manje više svode na postulat" ne ošteti bilo koga ili bilo šta na bilo koji način ili iz bilo kojeg razloga"..

Kod nas, očigledno manjak koncenzusa čak i po tom pitanju...

što meni zapravo i ponajbolje objkašnjava zašto smo tu gdje jesmo.....

Za početak, teško da čak i na ovom forumu možemo sastaviti pet ljudi koji imaju isto razumijevanje pojam "univerzalne moralne vrijednolsti", jer je , kao i ti sam reče" za neke vrlina "ukrast" "izlevatit", "opeljušit"
...

s.

JThomas wrote:jednostavno ne postoji konsenzus o tome šta je moralno da bi to mogao podučavati. i "ne ukradi" je postalo jako relativno, za dobar broj ljudi danas kod nas je onaj ko neće da ukrade levat.
Post Reply