Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li po vašem mišljenju uvođenje moralnog odgoja u školstvo ima smisla?

DA
22
67%
NE
11
33%

Total votes: 33

sarajevonekad

#1 Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

U dodatku anketnog pitanja,

zbog čega smatrate da uvođenje moralnog odgoja u školstvo (bilo kao samostalan predmet, bilo kao sastavni dio drugih predmeta) ima ili nema smisla ?

s.
Avetinho

#2 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Avetinho »

sarajevonekad wrote:U dodatku anketnog pitanja,

zbog čega smatrate da uvođenje moralnog odgoja u školstvo (bilo kao samostalan predmet, bilo kao sastavni dio drugih predmeta) ima ili nema smisla ?

s.
Bas kao i u slucaju vjeronauka, bolje je vrijeme upotrijebiti za matematiku, fiziku, biologiju, geologiju i hemiju.

Moralu neka nas uce mame i tate.
RS6_BI_TURBO

#3 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by RS6_BI_TURBO »

Moral je vrlo subjektivna stvar i uglavnom ljudi tu ne nalaze zajednicki jezik.
sarajevonekad

#4 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

A šta kad ga nemaju ni mame ni tate?

Zapravo, jadan od razloga što sam pokrenuo ovu temu je što sam uočio da zapravo u našem današnjem BH društvu ne postoji ni u teoriji ni u praksi ono najšireprihvaćeno pojmanje o tome šta je moralno a šta nije, tj. činimi se da malo kaskamo kada je u pitanju poznavanje onih univerzalnih načela moralnosti ( koje nisu ograničena samo na "ne ubij, ne ukradi, ne slaži" nego podrazumijevaju "ne ošteti bilo koga ili šta na bilo koji način"), možda i zato jer se kod nas moral kao predmet zapravo nikad nije ni izučavao u školama ( osim u nekim i to poslije rata)...

Ako imamo toliko jedinki koji se otvoreno busaju kako su uposlili članove svoje uže porodice u jednu javnu instituciju, ili roditelja koji otvoreno tjeraju svoju djecu na verbalno i fizičko nasilje i prevare...tj. jako jako veliko prisustvo prevrtljivosti i deostatka integriteta uočljivo svakodnevno ( od one učestale grubosti u komuniciranju pa do prevara na svim novoima...

Ako je jedan od ključnih preduslova koje BH mora ispuniti kao bi zakoračila u EU borba protiv korupcije, i ako samo malo obratimo pažnju svakodnevno na činjenicu da najveći broj frustracija građana je u vezi čionjenice da je neko nekog negdje prevario, jasno je da se nameće pitanje stanja tog nekog osnovnog morala u društvu...

Da ne bi ispalo ovdje sve subjektivno, internet obiluje dokazima da se ne samo na zapadu nego i na istoku i na pacifiku moralnost izučava u okviru školstva, pa se upitah kakvo je neko opšte mišljenje na tu temu i kod nas...

neko će suigurno reći: " P aima toga i drugdje!". Naravno da ima, ali je nivo "toga" ono što čini razliku u razvoju među društvima, je li tako?

Evo par informativnih linkova:

1. http://www.goethe.de/wis/fut/sul/en3772257.htm

2. http://www.moe.gov.sg/media/parliamenta ... llabus.php

ima ih još mnogo ali da ne pravimo gužvu ovdje....

s.

Ja Sam Odavle wrote:

s.
Bas kao i u slucaju vjeronauka, bolje je vrijeme upotrijebiti za matematiku, fiziku, biologiju, geologiju i hemiju.

Last edited by sarajevonekad on 08/05/2013 01:36, edited 3 times in total.
sarajevonekad

#5 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sarajevonekad »

RS6_BI_TURBO wrote:Moral je vrlo subjektivna stvar i uglavnom ljudi tu ne nalaze zajednicki jezik.
Nije li onda potrebno da ga nađu?

Ne mislim na izmišljanje tople vode već upotrebu gotovih modela koji se decenijama koriste u mnogim društvima (mada sam naravno otvoren i za inovatinvost, naravno)...

Informacija radi, diljem svijeta odavno postoje obrazovnje i edukacije na ovu temu, kako u okviru zvaničnog školskog plana i programa tako i u okviru stručnog usavršavanja uposelnika...

1. http://www.unesco.org/new/en/social-and ... programme/

2. http://www.ethics.org.au/content/ethics ... -scripture

3. http://www.fordham.edu/academics/office ... /index.asp

kako sam kod nas primijetio totalno odsustvo obrazovanja i edukacija na ovom polju, odvano mi se javila potreba da malo vidim šta drugi misle o na ovu temu...

s.
Avetinho

#6 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Avetinho »

sarajevonekad wrote:A šta kad ga nemaju ni mame ni tate?

Zapravo, jadan od razloga što sam pokrenuo ovu temu je što sam uočio da zapravo u našem današnjem BH društvu ne postoji ni u teoriji ni u praksi ono najšireprihvaćeno pojmanje o tome šta je moralno a šta nije, jer se kod nas moral kao predmet zapravo nikad nije ni izučavao u školama ( osim u nekim i to poslije rata)...

Ako imamo toliko jedinki koji se otvoreno busaju kako su uposlili članove svoje uže porodice u jednu javnu instituciju, ili roditelja koji otvoreno tjeraju svoju djecu na verbalno i fizičko nasilje i prevare...tj. jako jako veliko prisustvo prevrtljivosti i deostatka integriteta uočljivo svakodnevno ( od one učestale grubosti u komuniciranju pa do prevara na svim novoima...

Ako je jedan od ključnih preduslova koje BH mora ispuniti kao bi zakoračila u EU borba protiv korupcije, i ako samo malo obratimo pažnju svakodnevno na činjenicu da najveći broj frustracija građana je u vezi čionjenice da je neko nekog negdje prevario, jasno je da se nameće pitanje stanja tog nekog osnovnog morala u društvu...

Da ne bi ispalo ovdje sve subjektivno, internet obiluje dokazima da se ne samo na zapadu nego i na istoku i na pacifiku moralnost izučava u okviru školstva, pa se upitah kakvo je neko opšte mišljenje na tu temu i kod nas...

neko će suigurno reći: " P aima toga i drugdje!". Naravno da ima, ali je nivo "toga" ono što čini razliku u razvoju među društvima, je li tako?

Evo par informativnih linkova:

1. http://www.goethe.de/wis/fut/sul/en3772257.htm

2. http://www.moe.gov.sg/media/parliamenta ... llabus.php

ima ih još mnogo ali da ne pravimo gužvu ovdje....

s.

Ja Sam Odavle wrote:

s.

Pobrkao si moral i korupciju.

Za korupciju se ide u zatvor, a za pomanjkanje morala po subjektivnim kriterijima te samo mrsko gledaju.

Ko bi ti garantovao da ucitelji koji bi "predavali moral" su u isto vrijeme "moralni"?
sinuhe

#7 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sinuhe »

Kakva tema. Sjetim se pacijenata sto su meni predavali. A ja fino u zadnju klupu i cekam da prodje pet, sest sati. :D

Jednom me digla nastavnica esha da recitujem Njegosa :lol: Stojim tako pet minuta bez rijeci kaze -sjedi jedan :?
Last edited by sinuhe on 05/11/2012 15:42, edited 1 time in total.
Cholina_Lokica

#8 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Cholina_Lokica »

Ja Sam Odavle wrote: Pobrkao si moral i korupciju.

Za korupciju se ide u zatvor, a za pomanjkanje morala po subjektivnim kriterijima te samo mrsko gledaju.

Ko bi ti garantovao da ucitelji koji bi "predavali moral" su u isto vrijeme "moralni"?
Pa ako cemo realno, moraj je skup nepisanih pravila u jednom drustvu, hajmo reci obicaja, e sad onda ako idemo tako posto je korupcija kod nas obicaj i ocigledno sasvim normalna stvar, mozemo je uzeti kao moralnu za nase drustvo :lol:

Kod nas koliko se ja sjecam u sklopu filozofije se izucava i etika, koja je u sklopu iste
Avetinho

#9 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Avetinho »

Cholina_Lokica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

Kod nas koliko se ja sjecam u sklopu filozofije se izucava i etika, koja je u sklopu iste
Mozda se izucava, ali se ne uci. :)
vaučer

#10 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by vaučer »

Radije bonton.
iceman2010

#11 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by iceman2010 »

Misljenja sam da skole ne treba da budu samo obrazovne vec i odgojne ustanove. E sad je pitanje sta sve spada pod odgoj (spominje se ovde puno pojmova: moral, etika, bonton..... neki se vjerovatno i preplicu) je pitanje o kojem bi se mogla voditi diskusija. Mislim da bi skola trebala da pokusa da od ucenika pravi i bolje ljude, a ne da se samo bavi obrazovanjem. Nekada se o tome vodilo vise racuna nego danas.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#12 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by sabina1 »

Mislila sam sa da djecu moralu uči vjeronauk i da se kreće iz obdaništa :oops:
iceman2010

#13 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by iceman2010 »

tvsabina wrote:Mislila sam sa da djecu moralu uči vjeronauk i da se kreće iz obdaništa :oops:
Bez obzira na tvoj sarkazam, da vjeronauk radi i to izmedju ostalog. Ja sam u svom komentaru vise mislio na skolu kao ustanovu i svaki predmet. Mislio sam da svaki profesor pored toga sto je dobar u matematici recimo, treba da bude i dobar pedagog.
drug_profi

#14 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by drug_profi »

Natovarite jos koji besmislen predmet djeci, ne bi li pali u dublji ocaj i zapostavili prirodne nauke, a vadili se na prosjeku iz ublehaskih predmeta, npr. jednom cuvenom.
Kakva bi svrha bila izucavanja morala kad je dijete do tog doba vec formiran karakter i ponio je iz kuce pravila ponasanja?
Jel to imamo puno diplomiranih filozofa pa im treba naci uhljebljenje? A sto nisu studirali nesto sto ljudima treba?
Edin 24,5

#15 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Edin 24,5 »

Ne slažem se da je moral subjektivna kategorija.

Postoji nešto što se zove javni moral i kao takvo je čak i pravna kategorija (vidjeti zakone, poput obligacionog, krivičnog, i dr.).

Možemo govoriti o kršćanskom, islamskom, građanskom, i dr. moralu, ali svi oni daju nešto što predstavlja javni moral, a tiče se elementarne spoznaje o onom što je dobro i onom što nije.

Svakom autoru bi bio izazov sastaviti udžbenik moralnog odgoja.

Ne slažem se da se treba oslanjati isključivo na porodicu po pitanju moralnog odgoja. Šta ćemo sa deficijentnim porodicama kakvih je relativna, ako ne i apsloutna većina u ovom vremenu??
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

U prijašnjem sistemu nismo imali ni vjeronauku po školama niti moralni odgoj ali se ne mogu oteti utisku da su tadašnje generacije bile moralnije, imali više respekta prema drugima, starijima, mlađim i nemoćnima. Volio bih da griješim.

Da li bi imalo smisla uvođenje moralnog odgoja u školstvo? Ne znam, ako bi to bio još jedan u nizu predmeta za udomljavanje stranačko-podobnih kadorova onda sam protiv.
iceman2010

#17 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by iceman2010 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:U prijašnjem sistemu nismo imali ni vjeronauku po školama niti moralni odgoj ali se ne mogu oteti utisku da su tadašnje generacije bile moralnije, imali više respekta prema drugima, starijima, mlađim i nemoćnima. Volio bih da griješim.

Da li bi imalo smisla uvođenje moralnog odgoja u školstvo? Ne znam, ako bi to bio još jedan u nizu predmeta za udomljavanje stranačko-podobnih kadorova onda sam protiv.
Tada je svaki segment drustva radio na tome. Nije bio poseban predmet, ali je svaki profesor (pogotovo ucitelji i uciteljice do 4-tog razreda) radio na tome. Dakle, bio i pedagog, a razredna nastava je bila posebna prica. Prica sa Titovom slikom (skidanja kape, tito gleda sviju nas), ustajanje kad neko ulazi u razred, strozije kazne za nepostivanje discipline, a kada je u pitanju cijelo drustvo mediji koji su bili drzavni, da ne kazem rezimski su takodjer odradjivali svoj dio posla. Nije dovoljan jedan predmet da napravi moralne ljude. On moze biti samo dio cijelog jednog sistema koji ce raditi na tome. Ali, kako biti moralan i principijelan u trazenju posla recimo, kad znas da je skoro nemoguce da ga nadjes u javnom sektoru bez stele. Mozda je cak rijec "skoro" suvisna u prethodnoj recenici. Dakle, dzaba jedan predmet kad dodjes u dilemu: stela i hljeb ili bez stele i prazan stomak. Da se razumijemo, ovakav sistem u drustvu su ustanovili ljudi koji su skolu zavrsili u prethodnom sistemu.
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

iceman2010 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:U prijašnjem sistemu nismo imali ni vjeronauku po školama niti moralni odgoj ali se ne mogu oteti utisku da su tadašnje generacije bile moralnije, imali više respekta prema drugima, starijima, mlađim i nemoćnima. Volio bih da griješim.

Tada je svaki segment drustva radio na tome. Nije bio poseban predmet, ali je svaki profesor (pogotovo ucitelji i uciteljice do 4-tog razreda) radio na tome. Dakle, bio i pedagog, a razredna nastava je bila posebna prica. Prica sa Titovom slikom (skidanja kape, tito gleda sviju nas), ustajanje kad neko ulazi u razred, strozije kazne za nepostivanje discipline, a kada je u pitanju cijelo drustvo mediji koji su bili drzavni, da ne kazem rezimski su takodjer odradjivali svoj dio posla. Nije dovoljan jedan predmet da napravi moralne ljude. On moze biti samo dio cijelog jednog sistema koji ce raditi na tome. Ali, kako biti moralan i principijelan u trazenju posla recimo, kad znas da je skoro nemoguce da ga nadjes u javnom sektoru bez stele. Mozda je cak rijec "skoro" suvisna u prethodnoj recenici. Dakle, dzaba jedan predmet kad dodjes u dilemu: stela i hljeb ili bez stele i prazan stomak. Da se razumijemo, ovakav sistem u drustvu su ustanovili ljudi koji su skolu zavrsili u prethodnom sistemu.
Ne bih se baš do kraja složio sa zadnjom konstatacijom, prije bih rekao da je ovaj sistem produkt više faktora; rat, strane intervencije, okolnosti i politička preobrazba u ovom dijelu svijeta početkom 90-tih. Najodgovorniji za ovakav sistem su upravo ljudi koji su uglavnom bili otpadnici onog sistema.
polovka

#19 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by polovka »

Moji roditelji su radni vijek proveli u prosvjeti, vele da je sve naopako pošlo onog momenta kad su se u školama pojavila lica koja sebe zovu pedagozima i to diplomiranim :-D .Primjera radi, učenik se vratio od pedagoga i 'ladno saopštio profesoru da je pedagog rekao da profesor nije u pravu, da je on kobiva iz određenih razloga rastrojen :roll: .Majku mu jebem ima 10 godina a rastrojen :roll:
Samo bič, kandzija, šamar(vanjski i unutrašnji) 8-)
iceman2010

#20 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by iceman2010 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne bih se baš do kraja složio sa zadnjom konstatacijom, prije bih rekao da je ovaj sistem produkt više faktora; rat, strane intervencije, okolnosti i politička preobrazba u ovom dijelu svijeta početkom 90-tih. Najodgovorniji za ovakav sistem su upravo ljudi koji su uglavnom bili otpadnici onog sistema.
Nisi razumio sta sam htio reci. Htio sam reci da skola nije jedini faktor, a vidim da se i ti sa tom konstatacijom slazes. Skola treba da bude jedan od bitnijih odgojnih mehanizama, ali sama, izdvojena od ostatka sistema, ne moze uraditi puno. Da li su ti ljudi otpadnici proslog sistema ne znam. Znam da su sigurno zavrsili, barem osnovnu skolu u proslom sistemu. I oni koji su digli tenkove su isto tako zavrsili skolu u proslom sistemu.
drug_profi

#21 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by drug_profi »

Mozes ti djeci truniti o moralu koliko hoces. U ovom danasnjem svijetu djecu ce odgajati red karpeti, pinkovi i reality show. Potpuno je normalno da se lektira skida sa neta (sto mogu i shvatiti obzirom da se djeca filuju naslovima za koje jos nisu zreli), ali se uvodi i tolerise prevara i laz kao sredstvo za postizanje cilja.
Mozes i na toj vjeronauci govoriti o moralu, ali hajd objasni onda djetetu kako to da vjerske vodje zive u dvorcima, a ti ne mozes dedu ili babu ni sahraniti bez kredita.

I za to je kljucno da porodica preuzme konacno svoju ulogu i da ugradi te norme dok djete formira krakter. Ne moze se sve prebaciti na skolu i pravdati se teskim vremenom i jurcanjem za poslom. Ne radi se nista vise nego prije. Skola daje znanje, porodica vaspitanje. Postoji slucaj jednog oca na roditeljskom sastanku.
Razrednik cita ocjene: 1-2-1-2... Otac mrtav hladan nakon toga pita: a kakav je na nastavi, zale li se nastavnici, jel nemiran...? Razrednik kaze: ne. vladanje mu je primjerno. Otac: e ja sam svoj dio posla uradio, ali vi niste svoj.
htcxone

#22 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by htcxone »

:o KAKAV CRNI MORAL
pa ja sam nedavno išao u jedan manji grad u našoj lijepoj BiH.. fazon je da djeca koja idu u srednju putuju autobusima po 40-ak minuta iz svojih sela... u prevodu u školi su daleko od kuće... nemoral na vrhuncu, dakle cure 1. 2. 3. 4. srednje
to je pjano po kafićima, to se voza u autima sa likovima od 30+, to psuje, suknjice i SVE na izvolite da ne pričam... pazite to su srednjoškolci... roditelji vjerovatno nemau pojma sta se radi, profesore boli briga...
navečer da ne pričam, kaže mi jaran lakše naći nevinu djevojku sa 25 nego sa 16 ...

edukacija-moral... šta će mu fizika i matematika kad će završiti na heroinu, ili šta će njoj engleski kad će se sa 18 udati sa 20 roditi sa 22 razvesti ?
po meni je mnogo bitnije kako kod kuće, tako i u školi djecu učiti manirima lijepog ponašanja, učiti ih šta je kulturno, učiti ih bontonu. vasspitati ih ... ko hoće da uči. učit će, ne mogu svi postati doc. dr.
Avetinho

#23 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by Avetinho »

htcxone wrote::o KAKAV CRNI MORAL
pa ja sam nedavno išao u jedan manji grad u našoj lijepoj BiH.. fazon je da djeca koja idu u srednju putuju autobusima po 40-ak minuta iz svojih sela... u prevodu u školi su daleko od kuće... nemoral na vrhuncu, dakle cure 1. 2. 3. 4. srednje
to je pjano po kafićima, to se voza u autima sa likovima od 30+, to psuje, suknjice i SVE na izvolite da ne pričam... pazite to su srednjoškolci... roditelji vjerovatno nemau pojma sta se radi, profesore boli briga...
navečer da ne pričam, kaže mi jaran lakše naći nevinu djevojku sa 25 nego sa 16 ...

edukacija-moral... šta će mu fizika i matematika kad će završiti na heroinu, ili šta će njoj engleski kad će se sa 18 udati sa 20 roditi sa 22 razvesti ?
po meni je mnogo bitnije kako kod kuće, tako i u školi djecu učiti manirima lijepog ponašanja, učiti ih šta je kulturno, učiti ih bontonu. vasspitati ih ... ko hoće da uči. učit će, ne mogu svi postati doc. dr.
Mene i moju generaciju nikad u skoli nisu ucili ni moralu, ni vjeronauku. Sefovi drzave, i to oni najkorumpiraniji, postali su upravo oni koje su mame i tate redovno u dzamije i crkve vodali da ih neko drugi nauci moralu.

"Neodgojena" djeca iz mog razreda, koji su marljivo ucili matematike, fizike, biologije, hemije, geologije, jezike -- skoro svi ispali dobri, cijenjeni i uspjesni.
htcxone

#24 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by htcxone »

meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spisku ;) rat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
drug_profi

#25 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?

Post by drug_profi »

htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spisku ;) rat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
Kontao sam da ti nesto odgovorim, a onda sam shvatio da je uzaludno.
Post Reply