Mora se ukinuti nacionalistička vlast

popajic

#76 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

@oldplaque
Neće se urušiti sama, nema ništa od toga. Čak i u onaj vakat, svega dva kilometra od Sarajeva, nije bilo te "raje".
Raje uvijek bilo i bice.Valjda znam kako smo zivjeli...mada se ovi danasnji satrase da reprogramiraju i istoriju i nasa vlastita sjecanja.
Kod nekih to ne pali 8)
Dozer

#77 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Izjava premijera FBiH, Mujezinovica, od maloprije, na RSG-u:
"Plata ministrima ispod 3.200KM je ponizavanje", pa onda, kao da se izvadi, sta li...:"...isto kao sto je ponizavanje i plata od 450KM ili penzija od 290". Krasna poredjenja je mamlaz napravio...nema sta...

Bukvalno ovako covjek rece, i - osta' ziv. Zaista za nepovjerovat da neko moze bubnuti ovakvu nebulozu i odma se ne zaletiti glavom u zid...dobrovoljno. Zakljucke izvucite sami...
trofej

#78 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by trofej »

Ne radi se o nacionalističkoj već o nacističkofašističkoj vlasti. Na tragu njenog ukidanja bila je Holbrookeova ponuda Aliji Izetbegoviću da se zabrani SDS, koju je ovaj – po onoj: “Ne laje kuca radi sela već radi sebe!” – ignorirao, mada je SDS u RBiH već bila legalno i legitimno proglašena terorističkom i kao takva i zabranjena. Ovakvo ponašanje prethodilo je samoamnestiji nacističkofašističkih vlasti u BiH od ZLOČINA PROTIV MIRA, ugrađenoj u Dayton, odnosno i u haški i “domaći” cirkus potjere za pojedincima. Ta potjera, sa nacističkofašističkim trojstvom u bosanskohercegovačkoj vlasti i to pod mandatom OHR-a i SREU, isključivo je u korist konačne realizacije BOSNOCIDA. Bosnocid je bio i ostao primaran cilj nacističkofašističkom trojstvu te, potom, i sistematiziran zločin protiv mira, čija operacionalizacija traje skoro dva desetljeća.
Trajna zabrana nacističkofašističkih vlasti je ne samo pravo već i obaveza OUN i njenih članica. U BiH im je ta globalno najprogresivnija obaveza olakšana pošto je BiH vać pod njihovim mandatom. Istovremeno, ignoriranjem te obaveze OUN i njene članice pristaju na sudjelovanje u zločinu protiv mira. Konačno, nije problem samo BiH, problem je globalne naravi i njegovo rješavanje ne može se izuzeti iz tog konteksta.
Last edited by trofej on 08/09/2009 12:42, edited 1 time in total.
senjor

#79 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by senjor »

Babe i zabe...jah..ma koliko ima istnine u uvodnom clanku mogu sa tim papirom potpaliti jos ono kostiju sto strici iz Bosanske zemlje pa da svrse vec jednom sa nama...samo ima jedan mali problem!Neznaju ili nisu spoznali nesto sto ce i njima doci glave.
popajic

#80 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

senjor wrote:Babe i zabe...jah..ma koliko ima istnine u uvodnom clanku mogu sa tim papirom potpaliti jos ono kostiju sto strici iz Bosanske zemlje pa da svrse vec jednom sa nama...samo ima jedan mali problem!Neznaju ili nisu spoznali nesto sto ce i njima doci glave.
A to je ?
Hrvoje_Hrvatinic

#81 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Dozer wrote:Ma to jeste tako oldpalgue, ali ima jedan sitni problem - na izbore izadje jedva 50% ukupnog birackog tijela, a od toga oko 50% dobiju nacionalisti koji su u raznim dresovima (u F su to SDA i SBiH), i onda se oni "koaliraju" i tako dobiju vlast. E sad, po ovome ispada da nacionalisti, a preciznije - etnicari, u stvari vladaju sa svega oko 25% ukupnog birackog tijela. Ostatak od 75% se dijeli na 25% onih koji su izasli na izbore i glasali protiv etnicara, i oko 50% onih koji su nezadovoljni situacijom, ali nisu ni izasli na izbore sto pravdaju vec ofucanom frazom - "nemam za koga glasati".

Ja te uvjeravam da veliki dio onih koji ne izlaze na izbore, da na njih iziđu glasali bi za nacionaliste

E sad...da li ce se i zaista nesto promijeniti sljedece godine, ostaje da vidimo.
Neće, vjeruj mi.
Hrvoje_Hrvatinic

#82 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

oldplague wrote:
popajic wrote:
@oldplaque
Ovdje će ljudi uvijek glasati za nacionaliste jer se uzajamno mrze i plaše, jer nisu imali ni dana uspješnog suživota, uzajamnog poštovanja, produktivne državotvornosti u svojoj historiji: samo mržnju, ugnjetavanje i ubijanje, nekad za svoj, a nekad za tuđi groš. Ljudi su spremni jesti govna i glasati za svoje nacionaliste, jer više mrze druge nego što vole sebe. Ovdje narodi ne mogu sebi priuštiti luksuz da stvari sagledaju iz ugla onih drugih jer bi ih takva otvorenost mogla koštati glave. Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Ne znam...ja ( i ne samo ja) sam godine , a ne samo dane ,provodio u sasvim drugacijoj atmosferi. bez ikakve mrznje, ugnjetavanja i nepostivanja onog drugacijeg.
U stvari, zivjeli smo zivot uopste ne razmisljajuci i ne osjecajuci tu razlicitost krvnih zrnaca.U BIH je uvijek sklapan najveci broj "mjesannih" brakova.Raja su bila raja...na pamet nam nije padalo da tabirimo ko ima kakvu krvnu grupu.
Kad je velikosrpski nacionalizam grunuo u BIH ,docekali smo ga nespremni.Mentalno,ali i u svakom drugom obliku (mirno smo spavali !)
Onda smo jasno i glasno osudjivali tu vrstu fasizma...danas mu pariramo vlastitim. Potop !
Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Nije !Urusit ce se ona sama. Mi cemo to urusavanje samo pospajcat :D
Neće se urušiti sama, nema ništa od toga. Čak i u onaj vakat, svega dva kilometra od Sarajeva, nije bilo te "raje".

Kad-tad hoće... nijedna država nije vječna.
Dozer

#83 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Mislim da grijesis Hrvoje. Mozda jedan dio tih neglasaca i bi glasao za nacionaliste, ali to je vrlo, vrlo mali dio.
Uostalom, vec sada mozemo vidjeti i cuti sta se desava u ovim naci-fasi strankama - lagano je pocelo bjezanje pacova sa broda koji tone. U prvom talasu pobjegulja su ovi iz SBiH, a vidjecete za 2-3-4 mjeseca kako ce se isto poceti desavati i u SDA.

I svi ce pricati istu pricu - tamo je samovolja i ja tu ne mogu ili ja nisam neko ko ce raditi samo ono sto mu se kaze ili borio sam se koliko sam mogao, ali bezuspjesno, itd. itd.
nineinchnails

#84 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by nineinchnails »

Stranka sa nacionalnim predznakom ne moze biti demokratska.
Ukinuti nacionalne predznake stranaka i smijeniti dejtonski ustav Bosanskim, pa ce onda neke stvari doci na svoje mjesto.

Zamislite sad da USA ima Meksicku demokratsku stranku, pa Portorikansku demokratsku zajednicu, pa Talijansku demokratsku zajednicu pa Tursku, pa Kinesku, pa Korejsku, pa.....

Sta vam je ljudi...kakve ba' nacionalne stranke............to treba ukinuti i "zdravo".
Dozer

#85 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

I upravo zato i treba glasati za nekoga ko nema nikakvih nacionalnih, tj. u BIH - etnickih, predznaka.
E, ako bi gradjanska opcija dosla i imala vecinu u vlasti, sama, onda bi se etnicari lako mogli potrati jer jednostavno bi bili nemocni, a samim tim bi se i ustav BiH mogao urediti na gradjanskom, a ne etnickom principu.

Tu samo ima jedan "sitni" problem - etnicari (SDA< SBiH< SNSD, SDS, PDP, HDZx2 i sl.), kada bi sutra izgubili izbore 100% i kada vise ne bi imali nikakve legalne mogucnosti (parlamenti, vlade) da uticu na bilo sta u zemlji, oni bi opet narod utjerali u rat...

Ovo, opet, znaci da bi ta neka gradjanska opcija (koliko god ovo apsurdno zvucalo), bar u prvoj ili prve dvije godine vladavine morala organizovati nesto poput klasicne policijske i represivne drzave kako bi se ugusili svi pokusaji povratka etnicara na vlast, jer oni bi rovarili svim mogucim i nemogucim sredstvima da sto vise zakuhaju i destabilizuju sigurnost u zemlji. Drugacije oni ne znaju, i zato bi ih trebalo vrlo brzo smjestiti tamo gdje ionako i pripadaju - u zatvore. Ili u emigraciju.
Znam kako ovo zvuci, ali ako cemo pricati realno, onda je ovo 99% ovako.
popajic

#86 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

Postao/la Hrvoje_Hrvatinic dana 08/09/2009 11:20
@oldplague
Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
@popajic
Nije !Urusit ce se ona sama. Mi cemo to urusavanje samo pospajcat :D
@oldplague
Kad-tad hoće... nijedna država nije vječna.
Ja o nacionalistickoj vlasti, NE o drzavi.
Ti obratno ! :-)
Pogano je to kad je pleme vaznije od svega ostalog.
nokia6170

#87 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by nokia6170 »

zanimljivo bi bilo podsjetiti samo nakratko forumase relativizatore pocetnog texta na samo jednu najobicniju cinjenicu.

ko je zaustavio rat u bosni?
pod cijom palicom je potpisan dejt. mir. sporazu?
pod cijom palicom je mile dodik doveden na vlast?
pod cijom palicom....

kad dobijete odgovore na navedena pitanja, slobodno nastavite supljirati i realitivizirati vanjsku politiku onoga na cija ste gornja pitanja odgovorili.
Dozer

#88 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Nista se ne relativizira Nokia, ali, kako su oni sve to fino doveli i sredili, tako su i u izborni zakon utrpali - demokratiju. Drugim rijecima, ako se narod dozove pameti i odluci ove frikove poslati u pm, gdje i spadaju, onda ni ti sto su izveli sve sto si naveo nemaju sta vise dodati.
nokia6170

#89 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by nokia6170 »

Dozer wrote:Nista se ne relativizira Nokia, ali, kako su oni sve to fino doveli i sredili, tako su i u izborni zakon utrpali - demokratiju. Drugim rijecima, ako se narod dozove pameti i odluci ove frikove poslati u pm, gdje i spadaju, onda ni ti sto su izveli sve sto si naveo nemaju sta vise dodati.
pa sve bi se ja slozio sa tobom, ali mi smo nasu sposobnost mirnog rjesavanja sukoba i kompromisa demonstrirali na vrlo lijep nacin bez uplitanja stranaca 1991.1992.1993.1994.1995. godine, a i nastavili bi smo je i dalje demonstrirati jos dugi niz godina, da se nije presjeklo sa strane kako se presjeklo. e sad neko u tom presijecanju vidi spas, a neko ogorcenost.

mi smo generalno narod na ovim prostorima koji misli da je sposoban, al mi to ustvari nismo. nas sistem ne uci da budemo sposobni, vec podobni...a kad te sistem takvog odskoluje, onda ne treba da se cudimo da nam drugi van drzave odlucuju o sudbini.
Dozer

#90 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Tu se slazemo, nema govora.
Ali, opet kazem, ako bi na vlast dosla opcija kojoj nije bitna etnicka klasifikacija i etnicki uzusi, nego gradjanski, sve se to da promijenti. Ne preko noci, naravno, ali u roku jednog cetverogodisnjeg mandata bi se i te kako dalo promijeniti stvari.
nineinchnails

#91 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by nineinchnails »

Fino je Komsic jednom sve objasnio, ali niko ne slusa izgleda.
On nije nacionalista, on je Bosanac, i dolzai iz nenacionalisticke gradjanske stranke.
Ljudi ga kao takvog izabrali.

Medjutim...

Funkcija je "nacionalisticka"....kao i sve ostale funkcije...
nema veze sto on "licno" zeli da drzi do prava svih Bosanaca. Njemu je funcija odredila da zastupa interese Hrvata.

Kako?
Propisano Dejtonskim sporazumom.
Dokle god vazi Dejton, u Bosni ce vladati "nacional-fasizam".
Dakle, mozete vi do sutra glasati za stranke bez nacistickih predznaka, kada su pozicije nacisticke.

end of story
Dozer

#92 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Pa u tome i jeste poenta.

Scenario:
2010, izbori, u FBiH SDA-SBiH-HDZ koalicija izgubila izbore. Pobijedili NS-SDP-Sefer. U RS stanje nepromijenjeno - vozd na snazi.
Prva godina - FBiH:
Prethodna vlast nema dovoljno glasova ni za kakvu opstrukciju jer pobjednici imaju apsolutnu vecinu. Prvi zadatak nove vlasti - revizija Ustava BiH, ali uporedo i Ustava FBiH. Pacijenti iz RS-a se i dalje bore i ne daju promjene Ustava BiH, ali zato Ustav FBiH biva "prekucan" u sekundi. Ukidaju se kantoni, FBiH se ustrojava na principu ekonomskih regija. I drzavni Ustav dozivljava neke manje promjene jer ni ovi iz RS sada vise nemaju kompanjona u FBiH.

RS - pokusavaju izvuci sto je moguce vise sredstava iz FBiH (penzije i sl.), ali im to ne polazi ni za rukom ni za nogom.

Druga godina:
Situacija je zategnuta do bola i varnice su na sve strane. Usvojen i zakon o porijeklu imovine, i pocinje se sprovoditi. U toku druge godine vlasti novih, 70% pojedinaca ukljucenih u prethodnu vlast je ili u zatvorima ili pobjegla van drzave.
Ekonomija u FBiH se lagano oporavlja jer je pocela primati velike finansijske injekcije od sredstava koja su se iznenada oslobodila smanjenjem drzavne administracije (ukinuti kantoni).

RS - stanje postaje kriticno jer se tamo nisu niodakle mogla osloboditi nova sredstva, a stari dugovi potpomognuti novima za koje niko nije ni znao da postoje (osim vlasti) uveliko premasuju sve prihode. Slijedi kolaps.

Treca godina:
Razlika u prihodima ljudi u FBiH i RS je vec ogromna i ljudi u RS uvidjaju da su ipak debelo nasankani. Uveliko traze posao u FBiH, ali ga tesko dobijaju jer sve firme imaju jasan prijedlog vlase FBiH - RS je bolji dio BiH, neka se onda i zadrze tamo. Ovamo mogu samo ako pristanu na promjene Ustava BiH po kojem ce BiH biti jedinstvena drzava svih njenih gradjana bez obzira na narodnost, religiju ili naciju, uz uslov ukidanja entiteta.
RS je u corsokaku - i dalje zagovaraju postojeci Daytonski Ustav po kojem se ne mogu otcijepiti, a narod je podivljao i hoce normalan zivot. FBiH sada njih drzi kao taoce njih samih.

Cetrvrta godina:
Narod u RS je konacno uzeo motike i krampe i pomlatio zgadiju. Prihvataju se promjene Ustava BiH po gradjanskim principima i BiH se konacno uredjuje po ekonomsko-regionalnom principu, bez entiteta. Etnicka i vjerska pripadnost postaju konacno irelevantne za zaposljavanje, a strucnost i znanje preuzimaju primat. Drzavna administracija je svedena na drzavnu vladu i parlament, izborni zakon je promijenjen i sada podrazumijeva biranje jednog pedsjednika drzave umjesto 3, sto se desava na izborima te godine.

Eto. Jel' da je scenario bolji nego onaj za osmog putnika? :lol:
Ali, ovo bi bas bilo lijepo...
blackepeace

#93 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by blackepeace »

Mašta može svašta...

Dok u normalnim državama omladina sanja o putovanjima, autima, stanovima... naši sanjaju o novom ustavu... :lol:
Dozer

#94 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Ma nisam ti ja bas tako mladjahan blackpeace :-D
Ali, upravo radi omladine bi ovaj scenario, tacnije njegov rezultat, bio i te kako dobra stvar...
popajic

#95 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

INTERVJU: Raif Dizdarević,2007
POPLAVA PRIMITIVIZMA

Kako vidite rasplet u BiH. Da li će se Bosna raspasti?

- Mislim da se Bosna neće raspasti. Bosna je jako nejedinstvena. I, ovde se s pravom često kaže: „Bosna je cela iz tri dela“. Ta tri dela su izrazito etnička. Nikada u životu nisam bio pesimista. Da sam bio pesimista ne bih živeo i delovao sa svojim uverenjima. Ja svoja uverenja nisam promenio. To za mene nije „sezonska odeća“, ali sam sada ne samo zabrinut, nego me nagriza i pesimizam jer na ovoj sceni ne vidim snage koje bi sutra-prekosutra učinile nešto da se zaustavi taj negativni, zabetonirani trend nejedinstva, poplave primitivizma. Vi ćete ovde u političkom delovanju nacionalnih stranaka videti toliko primitivnog da ćete se zgroziti. Budućnost BiH vidim u nečemu čega ovde još nema. Vidim je u maksimalnom razvijanju sistema obrazovanja i korišćenja svih mogućnosti da se ljudi iz Bosne i Hercegovine obrazuju, ovde i gde god u svetu mogu, i u svim oblastima društvenog života.

Kakvo je vaše viđenje sadašnjeg stanja u BiH? Nama koji situaciju posmatramo spolja čini se da je ovde sklopljeno primirje koje svakog časa može buknuti u nove sukobe?

- Predizborna kampanja pred protekle izbore lani je vođena sa nacionalističkih platformi nacionalističkih stranaka i to je bila kampanja kojom su međunacionalni odnosi, koji su već ranije bili narušeni, dalje narušavani. Ona je više podsticala dalje podele, dalja zatvaranja i jačanje mržnje. Kada smo u različitim krugovima razgovarali o toj pojavi i o tome da predizborna kampanja ide najgorom stranputicom, mnogi su tvrdili da je to samo predizborna retorika i ništa više. Ja nikada nisam tako mislio. Bio sam ubeđen da to što se tada činilo ostaje i traje, i sada imamo situaciju u kojoj smo se praktički mi u BiH „zakovali“. Svi su se ušančili u nacionalističke šančeve. Ovde nema dijaloga, ovde su razgovori i sretanja svađe i nacionalistička nadmetanja. Kao nasušni hleb u ovom trenutku BiH treba dijalog, ali dijalog putem koga ćemo tražiti ono što je naš zajednički interes i zajednička korist svih. Nacionalne stranke su se pokazale totalno nesposobne da vode BiH nekim putem napretka.

Obratno urušeno je jako mnogo onog dobroga što je stvoreno do dolaska nacionalista na vlast. Još se grickaju ostaci onoga što nije urušeno. Jako malo novoga se stvara, a retorika koju sam spomenuo i dalje se nastavlja. Pogledajte čime istupaju neki političari ovde u BiH. Oni istupaju sa stavovima koji nas samo vuku unazad. Drže nas u mestu. Znate, kada stojite u mestu, isto je kao da vozite rikverc.
Ubi "demokratija",ubi moj Raife !
senjor

#96 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by senjor »

Ova halabuka... :zzzz:

No nekima se bas posrecilo...samo naprijed...Amnestija... 8-)

ps
Ameri su znali jos 70-tih sta ce se dogoditi na prostroru bivse Yu...i sad su nasli da onanisu,ma marsch u tri eu drzave.
@popajicu
necu te braniti ako zatreba... :mrgreen:
popajic

#97 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

Postao/la senjor dana 08/09/2009 18:11
Ova halabuka... :zzzz:

No nekima se bas posrecilo...samo naprijed...Amnestija... 8-)

ps
Ameri su znali jos 70-tih sta ce se dogoditi na prostroru bivse Yu...i sad su nasli da onanisu,ma marsch u tri eu drzave.
@popajicu
necu te braniti ako zatreba... :mrgreen:
Ma, nemas me sta ni braniti ni napadati.
Niti sam ja zakuhao ovo stanje u drzavi, niti sam ja napravio ovakvu drzavu koja je svima postala poligon za politicko eksperimentisanje i izivljavanje, niti ja tu sta mogu promijeniti.
Jedino sto mogu imati i reci svoj ljudski i gradjanski stav.To i radim.
Post Reply