Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
- JThomas
#526 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
joj, penzija je divna stvar...
vremena imaš na pretek, pa i pročitaj taj famozni ustav iz '74...
vremena imaš na pretek, pa i pročitaj taj famozni ustav iz '74...
-
kv99
#527 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Pa sve se moze ako se svi dogovore , samo u tom slucaju treba da se dogovore da npr u Brcko isele 90 % ne- srba jer je to jedan od preduslova ako zele srpsku drzavu kao sto i obecavaju. Isto tako da se Bosnjaci iz Gornjeg Vakufa mirno pokupe ili da pristanu da zive u "drzavi erceg bosni "itd-itd. Kada se na miru o tome dogovore onda mozes da imas i mirnu podjelu. Sve dok se o tome a i o ostalim stvarima ne budu mogli dogovoriti na miru trebaces da na silu nametnes kao sto je bilo pokusano i 90 -ih . Vidis kako moze sve na miru samo pitanje je sta ako ne moze na miru ? Da li smatras da vama vrijeme ide na ruku ? Znam da iz Siska citajuci one forume izgleda da ide sve po planu ali slobodno preseli u Zenicu ili Gornji Vakuf pa tamo vidi kako ide to nagovaranje " mirne podjele "osa wrote:šta ako se tri naroda recimo slože, govorim hipotetski, po tebi oni ne bi imali osnova za samostalnost, za to jer to ne postoji u ustavu, a oni se složili da ne žele zajedno, uzmi recimo canadu, šta da su tamo frankofoni izglasovali na referendumu samostalnost, zar misliš da bi ih ostatak canade napao ili da ih svijet ne bi priznao.Vitez Koja wrote:nisam neki pravnik, ali znam da za svaku odluku se mora imati neki prvani osnov. Na osnovu cega se RS moze otcjepiti!?osa wrote: ne budi naivan, možeš ti zvati teritorijalne jedinice kako hoćeš, federalne, entiteti, međutim njihove nadležnosti su bitne, šta je to imala sr bih u jugi što nema rs u bih, a što se tiče otcjepljenja temeljem ustava sfrj, praktički nitko se ne bi mogao otcjepiti, jer je trebala suglasnost i ostalih republika, e vidiš svi se otcjepismo, čak i jedna autonomna pokrajina, i svijet je to priznao.....
doduše ne znam šta se stalno spominje raspad, otcjepljivanja, za to niti ima potrebe, niti je to izgledna opcija.....
Slazem se, da nece biti cjepanja BiH. Niti ima potrebe za tim
ili što ako za 100 godina rs poželi samostalnost, hoće li se i tada reći da nema osnova, naime za 100 godina će rs biti i povjesna činjenica, dakle pustimo priču o otcjepljenjima i osnovama za njihovo ostvarenje, navedoh ti da temeljem ustava sfrj niti jedna republika nije mogla dobiti samostalnost, ali prekršili mi ustav i dobili samostalnost, i sada smo povjesna činjenica....
- poznanik
#528 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Daytonskim ustavom nije određena mogućnost stvaranja političke nezavisnosti na teritoriji jednog entiteta.osa wrote:...ne budi naivan, možeš ti zvati teritorijalne jedinice kako hoćeš, federalne, entiteti, međutim njihove nadležnosti su bitne, šta je to imala sr bih u jugi što nema rs u bih, a što se tiče otcjepljenja temeljem ustava sfrj, praktički nitko se ne bi mogao otcjepiti, jer je trebala suglasnost i ostalih republika, e vidiš svi se otcjepismo, čak i jedna autonomna pokrajina, i svijet je to priznao...
- Vitez Koja
#529 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
@mozes lake
Mene niko ne laze, jer to ne dozvoljavam. To je sve politika. Nemoj nikad vjerovati politicaru, jer i majku bi on rodjenu prodao. Davno sam naucio ovu lekciju.
Znaci, po tvom misljenju, katarza se treba uslovljavati!? Kao, nemoj ti meni dirati to, pa cu onda ici u proces katarze. Malo cudno misljenje. Radi ovoga mi licis na nekog politicara. Katarza je individualan i bezuslovan proces. Bar, ja tako mislim...
Mene niko ne laze, jer to ne dozvoljavam. To je sve politika. Nemoj nikad vjerovati politicaru, jer i majku bi on rodjenu prodao. Davno sam naucio ovu lekciju.
Znaci, po tvom misljenju, katarza se treba uslovljavati!? Kao, nemoj ti meni dirati to, pa cu onda ici u proces katarze. Malo cudno misljenje. Radi ovoga mi licis na nekog politicara. Katarza je individualan i bezuslovan proces. Bar, ja tako mislim...
- Vitez Koja
#530 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
@osa
kao sto rekoh nisam pravnik, ali znam da za sve treba pravni osnov. Nisi mi dao odgovor na osnovu cega bi promjenio svoje misljenje.
kao sto rekoh nisam pravnik, ali znam da za sve treba pravni osnov. Nisi mi dao odgovor na osnovu cega bi promjenio svoje misljenje.
- Real Khan
#531 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Ma, @osa samo priznaje kao mjerodavno tzv. "pravo jačeg" (što je samo donekle i tačno, ali nije prihvatljivo međunarodnom javnom pravu i ustavnom pravu, koja tretiraju status država)Vitez Koja wrote:@osa
-
bicebolje
#532 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Kao što vidimo na primjeru Izraela, Kosova, Afganistana, Iraka... pa i BiH.Real Khan wrote:Ma, @osa samo priznaje kao mjerodavno tzv. "pravo jačeg" (što je samo donekle i tačno, ali nije prihvatljivo međunarodnom javnom pravu i ustavnom pravu, koja tretiraju status država)Vitez Koja wrote:@osa
- Real Khan
#533 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Vjerovao ili ne, ali svi nabrojani primjeri su u okviru međunarodnog javnog prava, mada ne kontam zašto si ubacio BiH, Irak i Afganistan, jer tu nije došlo do mijenjanja vanjskih granica.bicebolje wrote:Kao što vidimo na primjeru Izraela, Kosova, Afganistana, Iraka... pa i BiH.Real Khan wrote:Ma, @osa samo priznaje kao mjerodavno tzv. "pravo jačeg" (što je samo donekle i tačno, ali nije prihvatljivo međunarodnom javnom pravu i ustavnom pravu, koja tretiraju status država)Vitez Koja wrote:@osa
-
luckypot
#534 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
ma dzaba ti to njemu objasnjavas, cuj on i pravo to je smijesno.. nego dga podsjeti da je sto se tice prava jacega srpsku "traktor vojsku" zastitio nato - i ako oni odluce, ta zastita moze i nestati, pa ako vec trazi mogao bi i dobiti to sto trazi...znam da se srbi klade da se sila nece vise upotrebljavati, ali ja se na to nikako ne bi kladio na njihovom mjestu 
- Moses lake
#535 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Ja govorim ono sto se desava,oni koji su natjerali u Dejtonu da se potpise ono sto se potpisalo nisu rekli istinuVitez Koja wrote:@mozes lake
Dejton je trebao 1992 god ili onda kada je Federacija uspostavljena 1993 god.
Istina je da BiH se nece raspasti,ali da ce morati sjesti i razgovarati s onim koji su bili s druge strane bojisnice i da i oni vide interes malo veci da vise vole BiH.
Dodik to vrlo dobro zna i vec je prije nekoliko veceri na Tv BN rekao da je Dejtonski sporazum odavno nije ono sto se potpisalo,on sada hoce u ustavne promjene i bice ucesnik tih pregovora i hoce li se Republika Srpska srusiti?
Nece!!!
Bakir opet izavljuje da ne mora da svako voli BiH ali ako neko ne bude imao vece penzije i mala primanja u jednom entitetu naravno da ce nas "veci interes" spojiti da zivimo i radimo u BiH i da primanja budu ista u oba entiteta.
15 godina je proslo od zavrsetka rata, pomaka nema, a nema ga jer se suplja pricala narodu.
Ekonomija je vazna i radna mjesta i zajednicki ekonomski prostor koji sada ne postoji u BiH.
- Vitez Koja
#536 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Dejton nije nikako mogao biti 1992.godine. Jednostavno, nije bilo nikakve vojne ravnoteze.Moses lake wrote:Ja govorim ono sto se desava,oni koji su natjerali u Dejtonu da se potpise ono sto se potpisalo nisu rekli istinuVitez Koja wrote:@mozes lake
Istina je da BiH se nece raspasti,ali da ce morati sjesti i razgovarati s onim koji su bili s druge strane bojisnice i da i oni vide interes malo veci da vise vole BiH.
Dodik to vrlo dobro zna i vec je prije nekoliko veceri na Tv BN rekao da je Dejtonski sporazum odavno nije ono sto se potpisalo,on sada hoce u ustavne promjene i bice ucesnik tih pregovora i hoce li se Republika Srpska srusiti?
Nece!!!
Bakir opet izavljuje da ne mora da svako voli BiH ali ako neko ne bude imao vece penzije i mala primanja u jednom entitetu naravno da ce nas "veci interes" spojiti da zivimo i radimo u BiH i da primanja budu ista u oba entiteta.
15 godina je proslo od zavrsetka rata, pomaka nema, a nema ga jer se suplja pricala narodu.
Ekonomija je vazna i radna mjesta i zajednicki ekonomski prostor koji sada ne postoji u BiH.
Naravno, da treba razgovarati, jer kada usta zasute, pocinju puske govoriti. Ona se nece srusiti (RS), ali nece biti ni samostalna, a morace se neke stvari modifikovati u istoj.
Sa ostatkom tvoje se price slazem
-
bicebolje
#537 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Spominješ međunarodno pravo. Da li je napad NATO-a na Irak i Afganistan agresija ? Da li je agresija po međunarodnom pravu dozvoljena ? Po kojem to međunarodnom pravu napad jednog teroriste na New York može biti dozvola za agresiju na Afganistan ? Po kojem to međunarodnom pravu rješavanje unutrašnjih pitanja u Gruziji može biti povod za agresiju Rusije na Gruziju ?Real Khan wrote:
Vjerovao ili ne, ali svi nabrojani primjeri su u okviru međunarodnog javnog prava, mada ne kontam zašto si ubacio BiH, Irak i Afganistan, jer tu nije došlo do mijenjanja vanjskih granica.
- Real Khan
#538 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Prije svega, Federacija nije nastala 1993. nego 1994. godine u Washingtonu.Moses lake wrote:Ja govorim ono sto se desava,oni koji su natjerali u Dejtonu da se potpise ono sto se potpisalo nisu rekli istinuVitez Koja wrote:@mozes lake
Nece!!!
Drugo, Dodik odlično zna da Dejton odavno nije ono što se potpisalo...ali isto tako, nije ni implementiran a kad' će - ne zna se (npr. taj zajednički ekonomski prostor je predviđen tim sporazumom, pa uspostava državnih javnih korporacija kojima se protivi Dodick, a da ne govorim o implementaciji anexa 7 - povratak...)
Dakle, niti će se BiH raspasti, niti će se preko noći ukinuti RS ali će nakon svake sljedeće izmjene Ustava taj entitet (kao i veći entitet Federacija BiH) dugoročno slabiti i gubiti smisao ukoliko se budu implementirale brojne sudske odluke, uključujući i onu iz Strazbura... a suština je u tome da nas ne mogu vječito kočiti kolektivna prava u ovoj državi i kad-tad ćemo više štititi individualna prava kao temelj i za kolektivna (jer kako god nekome smeta kolektivna odgovornost i krivica, tako i kolektivna prava na uštrb individualnih prava smetaju svakome kome je stalo do slobode za sebe i svakoga drugog)
- Real Khan
#539 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Nađi poglavlje o pravu na legitimnu samoodbranu...za početakbicebolje wrote:Spominješ međunarodno pravo. Da li je napad NATO-a na Irak i Afganistan agresija ? Da li je agresija po međunarodnom pravu dozvoljena ? Po kojem to međunarodnom pravu napad jednog teroriste na New York može biti dozvola za agresiju na Afganistan ? Po kojem to međunarodnom pravu rješavanje unutrašnjih pitanja u Gruziji može biti povod za agresiju Rusije na Gruziju ?Real Khan wrote:
Vjerovao ili ne, ali svi nabrojani primjeri su u okviru međunarodnog javnog prava, mada ne kontam zašto si ubacio BiH, Irak i Afganistan, jer tu nije došlo do mijenjanja vanjskih granica.
- Vitez Koja
#540 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Koliko se sjecam, talibani u Afganistanu, su pruzale uticiste za Bin Ladena i drugove. Takodje, koliko se sjecam, Savjet bezbjednosti UN je dao zeleno svjetlo za napad na Afganistan. Kao sto rekoh, nisam pravnik, ali mislim da ovdje ima neka kvakabicebolje wrote:Spominješ međunarodno pravo. Da li je napad NATO-a na Irak i Afganistan agresija ? Da li je agresija po međunarodnom pravu dozvoljena ? Po kojem to međunarodnom pravu napad jednog teroriste na New York može biti dozvola za agresiju na Afganistan ? Po kojem to međunarodnom pravu rješavanje unutrašnjih pitanja u Gruziji može biti povod za agresiju Rusije na Gruziju ?Real Khan wrote:
Za Irak se ne mogu bas sjetiti nekih pojedinosti. Gruzija, za mene je, pod velikim upitom!?
-
bicebolje
#541 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Samoodbrana na drugom kraju svijeta ? Molim te nađi mi ti to poglavlje ?Real Khan wrote:Nađi poglavlje o pravu na legitimnu samoodbranu...za početakbicebolje wrote:Spominješ međunarodno pravo. Da li je napad NATO-a na Irak i Afganistan agresija ? Da li je agresija po međunarodnom pravu dozvoljena ? Po kojem to međunarodnom pravu napad jednog teroriste na New York može biti dozvola za agresiju na Afganistan ? Po kojem to međunarodnom pravu rješavanje unutrašnjih pitanja u Gruziji može biti povod za agresiju Rusije na Gruziju ?Real Khan wrote:
- Vitez Koja
#542 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
@Real Khan
na tu sam modifikaciju mislio, samo ne znam to objasniti
na tu sam modifikaciju mislio, samo ne znam to objasniti
- Real Khan
#543 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
E, pa ne možeš jednim poglavljem zamijeniti kompletno obrazovanje. Moraš puno više čitati da bi ti se objasnilo zašto je to tako, jer ako ti dam to poglavlje, nećeš ništa razumjeti... Žao mi je, ali nema guzovače znanja bez grijanja klupe i čitanja mnoštva knjiga. Čuj, daj to poglavljebicebolje wrote:
Samoodbrana na drugom kraju svijeta ? Molim te nađi mi ti to poglavlje ?
- poznanik
#544 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Nije do Daytona ni trebalo dovesti državu BiH, vođeni su razgovori još '92. u Lisabonu, sporazum je bio "na stolu". Jedna ratna strana ga je naprasno otkazala nakon preliminarnog usaglašavanja odredaba.Vitez Koja wrote:Dejton nije nikako mogao biti 1992.godine. Jednostavno, nije bilo nikakve vojne ravnoteze.
Naravno, da treba razgovarati, jer kada usta zasute, pocinju puske govoriti...
Kakva je razlika u stanju u državi i njenoj političkoj i državnoj organizaciji između Cutilierovog i Dajtonskog sporazuma?
U desetinama hiljada mrtvih, u stotinama hiljada raseljenih, u potpuno porušenoj i opljačkanoj privredi, u ekonomskom raspadu i siromaštvu, u jadu i bijedi koju građani ne zaslužuju....
Usta su zašutjela
-
bicebolje
#545 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Čemu smunja ako je tako. Vjerovatno otimanje zemlje i ubijanje Palestinaca ima u nekom od poglavlja međunarodnog prava samo treba završiti visoke škole da bi se tačno moglo protumačiti. Kad je međunarodno pravo tako rastegljuvo kako možemo biti sigurni da neko sutra neće u njemu naći poglavlje koje opravdava raspad BiH ?Real Khan wrote:E, pa ne možeš jednim poglavljem zamijeniti kompletno obrazovanje. Moraš puno više čitati da bi ti se objasnilo zašto je to tako, jer ako ti dam to poglavlje, nećeš ništa razumjeti... Žao mi je, ali nema guzovače znanja bez grijanja klupe i čitanja mnoštva knjiga. Čuj, daj to poglavljebicebolje wrote:
- Real Khan
#546 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Ogromna je tu razlika jer je srpska strana u Lisabonu važila za apsolutnog favorita za pobjedu, a u Daytonu srpska vojska je bila u potpunom rasulu i spakovana na traktorima -- već odavno je prestala značiti neki faktor relevantne sile.poznanik wrote:Nije do Daytona ni trebalo dovesti državu BiH, vođeni su razgovori još '92. u Lisabonu, sporazum je bio "na stolu". Jedna ratna strana ga je naprasno otkazala nakon preliminarnog usaglašavanja odredaba.Vitez Koja wrote:Dejton nije nikako mogao biti 1992.godine. Jednostavno, nije bilo nikakve vojne ravnoteze.
Kakva je razlika u stanju u državi i njenoj političkoj i državnoj organizaciji između Cutilierovog i Dajtonskog sporazuma?
U desetinama hiljada mrtvih, u stotinama hiljada raseljenih, u potpuno porušenoj i opljačkanoj privredi, u ekonomskom raspadu i siromaštvu, u jadu i bijedi koju građani ne zaslužuju....
Usta su zašutjela
-
bicebolje
#547 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
I zato su dobili ovoReal Khan wrote:Ogromna je tu razlika jer je srpska strana u Lisabonu važila za apsolutnog favorita za pobjedu, a u Daytonu srpska vojska je bila u potpunom rasulu i spakovana na traktorima -- već odavno je prestala značiti neki faktor relevantne sile.poznanik wrote:Nije do Daytona ni trebalo dovesti državu BiH, vođeni su razgovori još '92. u Lisabonu, sporazum je bio "na stolu". Jedna ratna strana ga je naprasno otkazala nakon preliminarnog usaglašavanja odredaba.Vitez Koja wrote:Dejton nije nikako mogao biti 1992.godine. Jednostavno, nije bilo nikakve vojne ravnoteze.
Usta su zašutjela

umjesto ovoga

- poznanik
#548 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Pobjednika čega?Real Khan wrote:Ogromna je tu razlika jer je srpska strana u Lisabonu važila za apsolutnog favorita za pobjedu, a u Daytonu srpska vojska je bila u potpunom rasulu i spakovana na traktorima -- već odavno je prestala značiti neki faktor relevantne sile.
Svaka je opcija bolja od ratne, od one koja odnosi žrtve i dovodi sveukupnu propast. Pa i danas, u zamahu ideje o otcjepljenju dijela države svaki razgovor i dogovor je mudriji od ratnohuškačkih ili ratnih namjera.
- Real Khan
#549 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Kakva sumnja? Prije svega, izraelski primjer nema blage veze sa primjerom BiH (jedino nam je zajedničko što su i Bošnjaci i Jevreji postali globalna paradigma kao žrtve genocida počinjenih od strane dva fašistička režima - Hitlerov nacistički i Miloševićev nacional-socijalistički). E vidiš, ovo ti je samo jedan primjer zašto se ne može pronaći opravdanje u mjp za raspad BiH. Usput, pročitaj Povelju UN-a pa pronađi neke od navedenih principabicebolje wrote:Čemu smunja ako je tako. Vjerovatno otimanje zemlje i ubijanje Palestinaca ima u nekom od poglavlja međunarodnog prava samo treba završiti visoke škole da bi se tačno moglo protumačiti. Kad je međunarodno pravo tako rastegljuvo kako možemo biti sigurni da neko sutra neće u njemu naći poglavlje koje opravdava raspad BiH ?Real Khan wrote:E, pa ne možeš jednim poglavljem zamijeniti kompletno obrazovanje. Moraš puno više čitati da bi ti se objasnilo zašto je to tako, jer ako ti dam to poglavlje, nećeš ništa razumjeti... Žao mi je, ali nema guzovače znanja bez grijanja klupe i čitanja mnoštva knjiga. Čuj, daj to poglavljebicebolje wrote:
Code: Select all
- poštivanje načela suverene jednakosti svih država koje su jednake bez obzira na veličinu,
- dužnost država da u dobroj vjeri poštuju obaveze koje nalaže Povelja,
- rješavaju svoje sporove na miroljubivi način kako se ne bi ugrozio međunarodni mir i sigurnost
suzdržavajući se prijetnji oružanom silom protiv terotorijalne cjelovitosti te političke neovisnosti bilo koje druge države članice ili države nečlanice UN-a ([u]upotreba sile dozvoljena je samo u slučaju samoobrane budući da svaki narod ima pravo do samoobrane te do neke mjere u slučajevima oslobodilačkih pokreta[/u]).
- sve države članice UN-a obavezne su pomagati organizaciji pri njezinim akcijama te se suzdržavati davanja pomoći državama prema kojima UN u bilo kojem trenutku zbog opravdanih razloga usmjeri sankcije.
- organizacija je dužna osigurati da će i države nečlanice poštivati načela i ciljeve sadržane u Povelji u svrhu očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.
- organizacija UN-a ne smije se miješati u unutarnje poslove država članica [u]iako to načelo ne isključuje upotrebu prisilnih mjera po sedmom poglavlju (akcije u slučaju ugrožavanja međunarodnog mira i agresivnog djelovanja)[/u].
- Posljednje načelo vrijedi do trenutka dok država ne ugrožava ljudska prava odnosno ljudski život.
- Real Khan
#550 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad
Ma vidi se da ste djeca... Pitajte svoje roditelje koji se sjećaju tih vremena da li je srpska strana uopšte htjela ikakve dogovore. Ne, sve su htjeli riješiti silom i nije ih zanimalo koliko procenata će uzeti u BiH nego su računali na KOMPLETNU BiH i veliki dio Hrvatske (granice Velike Srbije na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag)...Daj nemojte me zajebavati ovdje djeco!!!poznanik wrote:Pobjednika čega?Real Khan wrote:Ogromna je tu razlika jer je srpska strana u Lisabonu važila za apsolutnog favorita za pobjedu, a u Daytonu srpska vojska je bila u potpunom rasulu i spakovana na traktorima -- već odavno je prestala značiti neki faktor relevantne sile.
Svaka je opcija bolja od ratne, od one koja odnosi žrtve i dovodi sveukupnu propast. Pa i danas, u zamahu ideje o otcjepljenju dijela države svaki razgovor i dogovor je mudriji od ratnohuškačkih ili ratnih namjera.