Momet dotezanja glave motora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#26 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by bitanga_sa_otesa »

prije je dolazila uvijek,sad rijetko u kom filteru bude.....
mahalas505

#27 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:ta spravica je za sminkere koji ne prljaju rukice ,kao sto topcam rece uvijek ostane vise nego kad se odvrne cep.
nekad je sisaljka bila na grbavici na enegopetrol pumpi,svi dolazili i mijenjali ulje tamo :)
mada to po meni nema smisla jer u filteru ostane pola litre smeca i crnila ,a kad si vec odvrnuo filter i isprljao se mozes onda i cep odvrnuti. neki auti imaju cepove s konusom,a neki sa bakrenom sajbom .bakrena sajba je razlog sto cepove dotezu toliko (nova kosta 1 marku ) :lol: :lol: :lol:
Po meni se podrazumijeva kad se mjenja ulje da se promijeni i filter. I u vecini slucajeva stavim i novi saraf. Ova sisaljka je po meni prakticna za automehanicare posto se ne mora dizati auto.
topcam
Vozim: uzbrdo

#28 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by topcam »

Image

Busiti navoj, pa urezati novi, veci. To cu ja morati.

Posto je na rubu, mozda moze i samo rupa, pa ako pase, ide saraf i matica kao rjesenje.
Ovo je majstor sredio kad je mjenjao dihtung. Poslije sam sam mjenjao i vidim,
nemoze se saraf ni "toplo" sto je sasvim dovoljno dotegnuti.

To "marka" bakrena sajba je prodajna cijena?
topcam
Vozim: uzbrdo

#29 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by topcam »

mahalas505 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ta spravica je za sminkere koji ne prljaju rukice ,kao sto topcam rece uvijek ostane vise nego kad se odvrne cep.
nekad je sisaljka bila na grbavici na enegopetrol pumpi,svi dolazili i mijenjali ulje tamo :)
mada to po meni nema smisla jer u filteru ostane pola litre smeca i crnila ,a kad si vec odvrnuo filter i isprljao se mozes onda i cep odvrnuti. neki auti imaju cepove s konusom,a neki sa bakrenom sajbom .bakrena sajba je razlog sto cepove dotezu toliko (nova kosta 1 marku ) :lol: :lol: :lol:
Po meni se podrazumijeva kad se mjenja ulje da se promijeni i filter. I u vecini slucajeva stavim i novi saraf. Ova sisaljka je po meni prakticna za automehanicare posto se ne mora dizati auto.
Mozda prakticno, ali nije lukrativno. Ovaj moj (sto je sredio navoj, prije njegov radnik), dok ulje curi, malo pogleda ispod auta. I zadnji put je vidio da su oba federa nazad pukla.
direstraits0078

#30 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by direstraits0078 »

Ova sprava se moze uspjesno koristiti samo kod nekih motora. Preciznije, zavisi od toga kako je izveden karter i cijev kroz koju ide sipka za kontrolu nivoa ulja. Npr. na K9K izvuce svo ulje iz kartera. Jedne prilike sam provjerio da li je izvuceno svo ulje, kad se odvrne cep kartera, ne izadje nista. ;)

S druge strane, kod motora koji imaju drugacije konstruisan karter, npr. sa pregradom za smanjivanje pjenusanja, mrezama i sl. nije moguce ugurati cijev za izvlacenje ulja do dna kartera.
citroen xm

#31 Re: Momet dotezanja glave motora

Post by citroen xm »

Dakle još jednom, drži se starih dobrih metoda.

A što se tiče petljavina o kojima pričate, polovini naših ljudi treba oduzeti auto, a polovinu majstora našutati nogama u guzicu i oduzeti im sav alat. Nevjerovatno je šta brljave sa jedne strane i koliko ljudi sa druge strane štede. Kada se sastanu eto belaja.
Post Reply