Moj kvart, mahala moja, raja moja i svi mi....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Zio

Post by Zio »

uvjek dobar gost wrote:
karanana wrote:Nema vise ni sankasa ispred moje zgrade, nema ni fudbalera, na livadi ispred zgrade bi se znale po dvije utakmice u isto vrijeme igrati sa jos 2-3 tima raje koja je cekala sa strane da zaigra. nema slicica, klikera.....pa dobro, vremena se mjenjaju, mozda ce ova danasnja djeca za 20 godina plakati kao mi i govoriti nema playstationa, nema kompjutera, nema dvd-a....jebi ga sto je danas fazon to je sutra proslost, ko smo mi da kazemo da je nase djetinjstvo bilo perfektno a njihovo ne valja nista.
Nije to bit... igrali smo i mi Comodora i Spectruma.. ali po snijegu recimo niko me u kuću nije mogao utjerati, samo presvlačenje i noga...fuce igrali, sanlkali se, skijice one male...

Mada dijelom se slažem (svako vrijeme ima svoj način provoda)... ali svejedno kvartovi su prazni i bez duše one nekadašnje i šmeka...

Ko spomenu sankalište na KOvačima..... prejako je bilo iako smo mi na alipašinom imali one padine... nije nam bilo mrsko zapucati sa sankama na Kovače...
Il spuštanje sankama niz Trebević...... ludnicaaaaaaaaa !!!!
kad se sjetim sankanja po alipasinom od andrija raso skole pa do kospicara lirima...a tek crna staza ispred cetinske 6-8 pa u a fazu...

cigara iza skole ili penjanje na skolu...

sjebacu se danas
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ili kojekakvih igara u takozvanoj "šumici"... ma ne treba se sjebavati.. mislim sjebem se uvijek ,ali zbog svega toga treba pružiti ovoj maloj raji bar približno bezbrižno djetinstvo...... kao što mi smo imali....

A koliko god kontam nadolaze mi svakojake igre... koje smo igrali... ma najjače ljeti je bilo na pacikla i gdje završimo, na ponija svog i lagano... ma nigdje kraja... nam bilo nije...

Il kad su se prve pive počele piti pa dođemkući onako malo pripit pa šatriram strog i staru... derneci fakat oni uz gitaru... i belaji razni....
ž
Eh Eh,,,
obuca

Post by obuca »

pa svrha brda na Mojmilu na sankama sfuras i zaustavis se na trolejbuskoj stanici :lol: :lol: (eh onda nam presjekose brdo onim putem pa napravise kuce i vozdra mala raja :sad: )
*mima*

Post by *mima* »

incognito071 wrote:
mima wrote:
pici wrote: ma jok nego taj dio bjelava između studenskih domova,meterološke i policijske stanice na bjelavama.....da tačno prikažem moju mahalu :D
I sta fali mojoj mahali?

sama si sebi odgovorila na pitanje :lol: :lol:

:shock:
SPQR.SA

Post by SPQR.SA »

hopa, sljuz u guz, eberecke ebertude...
igre sa plasticnom ili alu cijevi i papirni fiseci...
iza skole Ivan Goran Kovacic gdje je sada ona zelena zgrada na cetiri sprata je bilo igraliste...ljeti se tu do kasnih nocnih sati igrala dobra kosarka...
Mahalac

Post by Mahalac »

Moja mahala postala pravi penzionerski kraj, stara raja navraca samo kad obilazi roditelje, a kako je to nekad izgledalo :(

...ovu haustorcad sto su se spustala s trebicama s Trebevica smo redovno cekali, par samara i i placanje carine pod prijetnjom oduzimanja sminkerskih ELAN sanki :D ...
Danas i kad nekoga sretnem od djece u mahali svi naki truhli, nake glupe price???....a sto je najcudnije trebe im izgleda nisu uopste interesantne, ni blizu ko nekad nama(samo se o oblinama pricalo :D ) :shock: ..ja generacije i g....a
obuca

Post by obuca »

Mahalac wrote:Moja mahala postala pravi penzionerski kraj, stara raja navraca samo kad obilazi roditelje, a kako je to nekad izgledalo :(

...ovu haustorcad sto su se spustala s trebicama s Trebevica smo redovno cekali, par samara i i placanje carine pod prijetnjom oduzimanja sminkerskih ELAN sanki :D ...
Danas i kad nekoga sretnem od djece u mahali svi naki truhli, nake glupe price???....a sto je najcudnije trebe im izgleda nisu uopste interesantne, ni blizu ko nekad nama(samo se o oblinama pricalo :D ) :shock: ..ja generacije i g....a
kakve trebe igraju djeca kantera (ne znam kako se ovaj kanter pise ispravno :D )
uvjek dobar gost

Mahalac wrote:Moja mahala postala pravi penzionerski kraj, stara raja navraca samo kad obilazi roditelje, a kako je to nekad izgledalo :(

To je stav, podrška od haustorčadi... :roll:
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

pici wrote:
veca_sa wrote:
pici wrote:eeeeeee...ljepa moja mahala Bjelave eeeeeeee,sad kao Alpašinjac mogu samo da kažem da mi ne dostaje moja mahala.
E kakvi smo samo derneka progurali,a sad isto ko da je zona sumraka :D ,al vračam se iduče godine nasljedio sam kuču pa reko ženi ti si bila i ostala haustorče ja sam bio i osto mahalac :D
dje bjelave
studenski domovi na bjelavama tuj sam odrastao :D
ah zivio na Bjelavama do 84' isao u skolu tada Vuk Karadjic - onda pravac Dobrinja.
uvjek dobar gost

POred izgleda naselja, kvartova danas promijenili su se i neki ljudi, neke od njih slabo srećemo, neke ne želimo sresti... neki pak nama dragi se nisu fakat uklopili u sve ovo oko nas... i nekako kao da su ostali zakočeni u vremenu...
Muharem recimo sa Alipašnog je lik pravi onaj ... ujutru ga se može vidjeti kako cuga pive u nekom og granapa u Bfazi... to je lik jedan samo takav-
NJega su četnici zarobili u Nedžarićima u ratu i nožem mu urezali krst na leđima... on se u miru zaposlio kod obućara i preko vikenda mu izduvao sav sintelan (odnosno svo ljepilo) iz radnje....

Koliko je takvih i sličnih likova bilo po našim kvartovima... koji su znali biti i neprijatni i simpatični u isto vrijeme....

Neko gore spomenu da je na nekadašnjem igralištu danas parking.... pa kontam da je bar 50% nekadašnjih igrališta i terena školskih pretvoreno u parkinge... to je po meni tuga prava, pa pogledajmo samo školska dvorišta na koja svoja auta parkiraju nastavnici, direktori ili ko već.........

Mada kontao sam nešto o svemu što su ljudi pisali na ovu temu... i nekako mi je drago da sam imao priliku uštinuti bar dio tog vremena... te atmosfere... ma kako sad gledao na to cijelo vrijeme.....
boucheron

Post by boucheron »

SPQR.SA wrote:hopa, sljuz u guz, eberecke ebertude...
igre sa plasticnom ili alu cijevi i papirni fiseci...
iza skole Ivan Goran Kovacic gdje je sada ona zelena zgrada na cetiri sprata je bilo igraliste...ljeti se tu do kasnih nocnih sati igrala dobra kosarka...
Iznad kina Arena smo cekali raju da izadje iz kina i gadjali ih fisecima...spustanje sa skate-boardom niz ulicu gdje je hitna na socialnom...kradje sper-ploca sa gradilista da bih se igrao stoni tenis....Toliko je bilo dobrih stvari da je se lijepo sjetiti :lol:
Yamahalac

Post by Yamahalac »

rajvosa^ wrote:
pici wrote:
veca_sa wrote: dje bjelave
studenski domovi na bjelavama tuj sam odrastao :D
ah zivio na Bjelavama do 84' isao u skolu tada Vuk Karadjic - onda pravac Dobrinja.
jos jedan koji je isao u vuka karadjica, s tim da sam ja zivio na staroj breci, ulica se prije rata zvala panjina kula
Hanzo

Post by Hanzo »

Zio wrote:
uvjek dobar gost wrote:
karanana wrote:Nema vise ni sankasa ispred moje zgrade, nema ni fudbalera, na livadi ispred zgrade bi se znale po dvije utakmice u isto vrijeme igrati sa jos 2-3 tima raje koja je cekala sa strane da zaigra. nema slicica, klikera.....pa dobro, vremena se mjenjaju, mozda ce ova danasnja djeca za 20 godina plakati kao mi i govoriti nema playstationa, nema kompjutera, nema dvd-a....jebi ga sto je danas fazon to je sutra proslost, ko smo mi da kazemo da je nase djetinjstvo bilo perfektno a njihovo ne valja nista.
Nije to bit... igrali smo i mi Comodora i Spectruma.. ali po snijegu recimo niko me u kuću nije mogao utjerati, samo presvlačenje i noga...fuce igrali, sanlkali se, skijice one male...

Mada dijelom se slažem (svako vrijeme ima svoj način provoda)... ali svejedno kvartovi su prazni i bez duše one nekadašnje i šmeka...

Ko spomenu sankalište na KOvačima..... prejako je bilo iako smo mi na alipašinom imali one padine... nije nam bilo mrsko zapucati sa sankama na Kovače...
Il spuštanje sankama niz Trebević...... ludnicaaaaaaaaa !!!!
kad se sjetim sankanja po alipasinom od andrija raso skole pa do kospicara lirima...a tek crna staza ispred cetinske 6-8 pa u a fazu...

cigara iza skole ili penjanje na skolu...

sjebacu se danas

Nije ba crna staza nego Staza Smrti.
obuca

Post by obuca »

:lol: imali smo i mi stazu smrti na Mojmilu iza Hipera :lol: :lol: a danas kad vidim tu stazicu umirem od smjeha :lol: staza smrti
polara

Post by polara »

Smrtna staza za sankanje je bila ona najduza od "Andrije Raso"skole pa do ul.Ive Andrica.Secam se da smo stalno bili u pokretu i igrali se necega nebitno koliko godina imamo.Pa skijanje na Jahorini i Bjelsnici,kada je gore sunce a grad kao more magle.Kod Lirima smo voleli sladoled na tocenje.
testament

Post by testament »

Nemojte više,tuga me hvata,kad sam pročitao vaše post-ove izađem ispred zgrade,nigdje nikoga,odem u kladionicu a ono tamo svi,od djece pa do penzosa.Što neko reče nema više fuce ispred zgrade,nema djece sa klikerima,mada sam vidio djecu da igraju čize-blize sa slibama svjetsko prvenstvo u njemačkoj :D ,nema one graje na ljeto ti na prozor odeš i pogledaš,raja sa na biciklima skuplja,ti uzmeš bic pod ruku trkom niz stepenice,pa onda ČITAV jebeni da na dva točka,vrelo bosne,stojčevac,grbavica,vraca,skenderija privredni grad pa vas oni debeloguzi čuvari "ganjaju" između radnji po onim prolazima...
Neka nova vremena,neki novi ljudi,a ovi stari što sjede cugaju i duvaju ispred granapa su izgubljeni u vremenu i prostoru,ima ih i u mom naselju tj ima ih u SVAKOM naselju-jebiga sjebala ih ova "demokracija" i kapitalizam,neki novi standardi življenja,i svjetonazori
uvjek dobar gost

testament wrote:Nemojte više,tuga me hvata,kad sam pročitao vaše post-ove izađem ispred zgrade,nigdje nikoga,odem u kladionicu a ono tamo svi,od djece pa do penzosa.Što neko reče nema više fuce ispred zgrade,nema djece sa klikerima,mada sam vidio djecu da igraju čize-blize sa slibama svjetsko prvenstvo u njemačkoj :D ,nema one graje na ljeto ti na prozor odeš i pogledaš,raja sa na biciklima skuplja,ti uzmeš bic pod ruku trkom niz stepenice,pa onda ČITAV jebeni da na dva točka,vrelo bosne,stojčevac,grbavica,vraca,skenderija privredni grad pa vas oni debeloguzi čuvari "ganjaju" između radnji po onim prolazima...
Neka nova vremena,neki novi ljudi,a ovi stari što sjede cugaju i duvaju ispred granapa su izgubljeni u vremenu i prostoru,ima ih i u mom naselju tj ima ih u SVAKOM naselju-jebiga sjebala ih ova "demokracija" i kapitalizam,neki novi standardi življenja,i svjetonazori
Upravo tako.. i ja listah neke slike koje su ostale žive i ... tuga me uhvati... il kad sam namjerno skoro otišao i prošao pored bivše škole Slobodan Vuković.. gdje sam išao.... i dalje nema male školice.... parking je sad tamo... nekako jeza me neka obuzela...

No prije svega da ponovim izuzetno mi je drago što sam imao priliku "odrasti" u tom nekom prošlom vremenu... i svim njegovim pzitivnim i negativnim reperkusijama...
Sjetih se sad zlostavljanja trafika i radnika u njima.... ono vezanje žicom onih rupa za katance.. i onda obaranje cigara il proizvoda sa izloga.... :D
O.o

Post by O.o »

U mojoj mahali na igraliste gdje sam odrasla ja brat i jos par generacija (malo igraliste, jedan tobogan, 2 kutije sa pijeskom, jedna ljuljacka i jedna klupa) dovukli prije 10 dana bager, kazu grade zgrade. Ne jednu nego dvije :shock:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

:-)
"Sunce tetkino, zasto vi nikad ne igrate trokuta?" (lastish)
"Daj ne smaraj, kakva te gometrija spopala.."

Moj dijalog sa mojom sestricnom prije 4 mjeseca....6.osnovne...
Mislim ipak da je do nas, od silne zurbe i ganjanja necega ne posvecujemo dovojlno paznje mladjim narastajima...izgubilo se Mala, Srednja i Velika Raja ponasanje....
JA bih ovom prilikom pozdravila svu raju s "dvane'ske" uz jedna BANZAI klizeci na skijicama napravljenim od PIVARA gajbi :D
nokturno

Post by nokturno »

mima wrote:
pici wrote:
mima wrote:

Mislis u st.domovima si odrastao?
ma jok nego taj dio bjelava između studenskih domova,meterološke i policijske stanice na bjelavama.....da tačno prikažem moju mahalu :D
I sta fali mojoj mahali?
Ja sta nas je :D

Ista mahala i isto mjesto odrastanja...mislim na studentske domove :-D

Roditeljima se kosa na glavi dizala kad kazes "odoh u studentske"...a imali su i razloga. Glavni sport ovih starijih je bila poklapa a tek sporedni fudbal i kosarka. Poklapa se sutala na rezervoaru koji je kasnije srusen a na njegovom mjestu izgradjene "Vemexove" zgrade, koje veca_sa spomenu.
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Bas je dobro bilo. Sjecam se kad sam i ja bio manji. Ujutru bi se probudio napavio nesto u granap pa bi to brzinski pojo pa odma vani sa loptom u 8 ujutru. Bio bi vani sam tako ispred polu kruga puco loptu u zid dok me raja ne ugleda da sam prvi pa onda svak izlazi i tako je bilo. Necu to nikad zaboravit. Zajebancija, futbal, tuce ma sve je to bilo extra. :-D
uvjek dobar gost

stari_sarajevski_gospodin wrote:Bas je dobro bilo. Sjecam se kad sam i ja bio manji. Ujutru bi se probudio napavio nesto u granap pa bi to brzinski pojo pa odma vani sa loptom u 8 ujutru. Bio bi vani sam tako ispred polu kruga puco loptu u zid dok me raja ne ugleda da sam prvi pa onda svak izlazi i tako je bilo. Necu to nikad zaboravit. Zajebancija, futbal, tuce ma sve je to bilo extra. :-D
A fakat jeste bili smo ranoranioci i nesmo prestajali biti aktivni belajsuzi....
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

uvjek dobar gost wrote:
stari_sarajevski_gospodin wrote:Bas je dobro bilo. Sjecam se kad sam i ja bio manji. Ujutru bi se probudio napavio nesto u granap pa bi to brzinski pojo pa odma vani sa loptom u 8 ujutru. Bio bi vani sam tako ispred polu kruga puco loptu u zid dok me raja ne ugleda da sam prvi pa onda svak izlazi i tako je bilo. Necu to nikad zaboravit. Zajebancija, futbal, tuce ma sve je to bilo extra. :-D
A fakat jeste bili smo ranoranioci i nesmo prestajali biti aktivni belajsuzi....
Ma druzilo se sa svakim. Znalo se ko je ko i kad ga sretnes. Raja je bila tako od 7-16 god i gore. To su bili najbolji momenti mom zivotu na alipasino polje.
Post Reply