Moj kvart, mahala moja, raja moja i svi mi....
- uvjek dobar gost
#1 Moj kvart, mahala moja, raja moja i svi mi....
Kapitalizam je došao, tranzicija je na zalasku, tržišna ekonomija je odavno tu... evo parafirali smo sporazum... o stabilizaciji i pridruživanju...
Za to svo vrijeme naše mahale, kvartovi i raja u njima propadaju... koliko raje sa kojom smo se družili, ćakulali, igrali lopte je ostala zakočena u vremenu i prostoru, da ne spominjem koliko njih je dalo živote za ovo u čemu ja danas živim...
Prije par dana sam posjetio kvart u kome sam odrastao.... neka me jeza uhvatila... neki prazan osjećaj... me obuzeo.. jer ostali su samo grafiti kao podsjećanje na par generacija... na neke ljude koji nisu tu... danas dok ja ovo pišem... neki su dali živote a neki su se uhvatili noge....
Samo par njih je još tu... nisu se uklopili.. ostali su pred granapom i pijući pivu i pušeći travu pokušavaju da shvate šta se zbilo... obraduju se kad vide poznato lice, sad jel to zbog par maraka koje sam im dao il im je prosto bilo drago da malo sjednemo i podsjetimo se nečeg što je prošlost skoro pa davna....
Koliko Vi ljudi znate da i dan danas sjede pred piljarom il provode vrijeme u onom istom kafiću... stanu il gdje već....
Nekad smo znali da postoji mala i velika raja, znali smo običaje... grada, zvali su nas haustorčad... kao mala raja bili smo važni kad bi išli po cigare, vodu, kad bi bar malo stali na gol....
Fali mi onaj osjećaj kad odem na školsko i onako bez najave il bez mobitela sretnem skoro sviju....
Gdje god bili... mislim na Vas... nekim nek je rahmet vječni, nekim pokoj duši... a ostalim nek sretno je gdje god bili....
Za to svo vrijeme naše mahale, kvartovi i raja u njima propadaju... koliko raje sa kojom smo se družili, ćakulali, igrali lopte je ostala zakočena u vremenu i prostoru, da ne spominjem koliko njih je dalo živote za ovo u čemu ja danas živim...
Prije par dana sam posjetio kvart u kome sam odrastao.... neka me jeza uhvatila... neki prazan osjećaj... me obuzeo.. jer ostali su samo grafiti kao podsjećanje na par generacija... na neke ljude koji nisu tu... danas dok ja ovo pišem... neki su dali živote a neki su se uhvatili noge....
Samo par njih je još tu... nisu se uklopili.. ostali su pred granapom i pijući pivu i pušeći travu pokušavaju da shvate šta se zbilo... obraduju se kad vide poznato lice, sad jel to zbog par maraka koje sam im dao il im je prosto bilo drago da malo sjednemo i podsjetimo se nečeg što je prošlost skoro pa davna....
Koliko Vi ljudi znate da i dan danas sjede pred piljarom il provode vrijeme u onom istom kafiću... stanu il gdje već....
Nekad smo znali da postoji mala i velika raja, znali smo običaje... grada, zvali su nas haustorčad... kao mala raja bili smo važni kad bi išli po cigare, vodu, kad bi bar malo stali na gol....
Fali mi onaj osjećaj kad odem na školsko i onako bez najave il bez mobitela sretnem skoro sviju....
Gdje god bili... mislim na Vas... nekim nek je rahmet vječni, nekim pokoj duši... a ostalim nek sretno je gdje god bili....
-
SPQR.SA
bas neki dan kazem zeni, iako ne zivim vec vise od 20 godina u hrasnom, gdje sam odrastao, kad god odem tamo nekako se posebno osjecam...OS Ivan Goran Kovacic...
ok, neki novi klinci....ali nema tih klinaca, sve je prazno...
eto pao je nedavno i prvi snijeg, pa niko nas nije mogao utjerati u kucu, pravile su se klize, donosila voda da preko noci da stegne jace...
glavno sankaliste bilo preko puta pekare AS na spoju zaobilaznice...
smrc smrc...gdje nestase ono dani srece i bezbriznog djetinjstva...
sad vec odrasli ljudi, ko zna na kojim stranama svijeta...
eto pao je nedavno i prvi snijeg, pa niko nas nije mogao utjerati u kucu, pravile su se klize, donosila voda da preko noci da stegne jace...
- homo_sapiens
SPQR.SA wrote:bas neki dan kazem zeni, iako ne zivim vec vise od 20 godina u hrasnom, gdje sam odrastao, kad god odem tamo nekako se posebno osjecam...OS Ivan Goran Kovacic...
Sankalište . . . Nije ga bilo boljeg od padine u parku na Kovačima. Ali eto . . .
- karanana
Nema vise ni sankasa ispred moje zgrade, nema ni fudbalera, na livadi ispred zgrade bi se znale po dvije utakmice u isto vrijeme igrati sa jos 2-3 tima raje koja je cekala sa strane da zaigra. nema slicica, klikera.....pa dobro, vremena se mjenjaju, mozda ce ova danasnja djeca za 20 godina plakati kao mi i govoriti nema playstationa, nema kompjutera, nema dvd-a....jebi ga sto je danas fazon to je sutra proslost, ko smo mi da kazemo da je nase djetinjstvo bilo perfektno a njihovo ne valja nista.
- uvjek dobar gost
Nije to bit... igrali smo i mi Comodora i Spectruma.. ali po snijegu recimo niko me u kuću nije mogao utjerati, samo presvlačenje i noga...fuce igrali, sanlkali se, skijice one male...karanana wrote:Nema vise ni sankasa ispred moje zgrade, nema ni fudbalera, na livadi ispred zgrade bi se znale po dvije utakmice u isto vrijeme igrati sa jos 2-3 tima raje koja je cekala sa strane da zaigra. nema slicica, klikera.....pa dobro, vremena se mjenjaju, mozda ce ova danasnja djeca za 20 godina plakati kao mi i govoriti nema playstationa, nema kompjutera, nema dvd-a....jebi ga sto je danas fazon to je sutra proslost, ko smo mi da kazemo da je nase djetinjstvo bilo perfektno a njihovo ne valja nista.
Mada dijelom se slažem (svako vrijeme ima svoj način provoda)... ali svejedno kvartovi su prazni i bez duše one nekadašnje i šmeka...
Ko spomenu sankalište na KOvačima..... prejako je bilo iako smo mi na alipašinom imali one padine... nije nam bilo mrsko zapucati sa sankama na Kovače...
Il spuštanje sankama niz Trebević...... ludnicaaaaaaaaa !!!!
- homo_sapiens
karanana wrote:Nema vise ni sankasa ispred moje zgrade, nema ni fudbalera, na livadi ispred zgrade bi se znale po dvije utakmice u isto vrijeme igrati sa jos 2-3 tima raje koja je cekala sa strane da zaigra. nema slicica, klikera.....pa dobro, vremena se mjenjaju, mozda ce ova danasnja djeca za 20 godina plakati kao mi i govoriti nema playstationa, nema kompjutera, nema dvd-a....jebi ga sto je danas fazon to je sutra proslost, ko smo mi da kazemo da je nase djetinjstvo bilo perfektno a njihovo ne valja nista.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
eeeeeee...ljepa moja mahala Bjelave eeeeeeee,sad kao Alpašinjac mogu samo da kažem da mi ne dostaje moja mahala.
E kakvi smo samo derneka progurali,a sad isto ko da je zona sumraka
,al vračam se iduče godine nasljedio sam kuču pa reko ženi ti si bila i ostala haustorče ja sam bio i osto mahalac 
E kakvi smo samo derneka progurali,a sad isto ko da je zona sumraka
- ja_cura_
u mojoj ulici/mahali nema vise uopste istih stanara, svi su otisli u vihoru rata ko zna kuda.... (radi se o grbavici). od nas 20-tak djece sto smo se druzili i igrali, samo je dvoje sad u istoj ulici kao i ja... kad se vidimo, pozdravimo se, upitamo za zdravlje i to je to... izgubili smo onu "konekciju" tokom rata, kad se nismo vidjali.
ostaju sjecanja i lijepe uspomene na taj prijeratni period... i drago mi je zbog toga
ali sta ces, takve sudbine... ko zna sta nas ceka za 10-tak godina...
ostaju sjecanja i lijepe uspomene na taj prijeratni period... i drago mi je zbog toga
ali sta ces, takve sudbine... ko zna sta nas ceka za 10-tak godina...
- pici
studenski domovi na bjelavama tuj sam odrastaoveca_sa wrote:dje bjelavepici wrote:eeeeeee...ljepa moja mahala Bjelave eeeeeeee,sad kao Alpašinjac mogu samo da kažem da mi ne dostaje moja mahala.
E kakvi smo samo derneka progurali,a sad isto ko da je zona sumraka,al vračam se iduče godine nasljedio sam kuču pa reko ženi ti si bila i ostala haustorče ja sam bio i osto mahalac
-
*mima*
pici wrote:studenski domovi na bjelavama tuj sam odrastaoveca_sa wrote:dje bjelavepici wrote:eeeeeee...ljepa moja mahala Bjelave eeeeeeee,sad kao Alpašinjac mogu samo da kažem da mi ne dostaje moja mahala.
E kakvi smo samo derneka progurali,a sad isto ko da je zona sumraka,al vračam se iduče godine nasljedio sam kuču pa reko ženi ti si bila i ostala haustorče ja sam bio i osto mahalac
Mislis u st.domovima si odrastao?
- BihYankee
"POKUŠATI PRKOSITI..NE POPUŠTATI...."SPQR.SA wrote:bas neki dan kazem zeni, iako ne zivim vec vise od 20 godina u hrasnom, gdje sam odrastao, kad god odem tamo nekako se posebno osjecam...OS Ivan Goran Kovacic...
stajalo je u holu škole iznad ulaza u "salu za priredbe" : Goranova poruka izrezana u pravougaonim slovima od stiropora.... Ja sam se igrao "škare makaze" na željeznim stubovima nadstrešnice iznad glavnog ulaza pa kad nam dosadi- u obližnje obdnište na vrteške i klackalice. Čak se i prvi randes zakazivao pred školom. Eh a koliko sam star skontaćete kad vam kažem da smo se sankali baš ispod pekare AS odmah do "Plavog oka" i pazili da ne naiđe voz (čiro ili motornjak) koji smo obavezno ispračali grudvama (a mala raja su bila zadužena za izradu grudvi (poslije bi za nagradu dobili da se sami spuste na ligurama). Ko se sjeća ligura tj ko još zna šta je to kad čuješ Čampraaaz sa ligura. Ima u Dacinoj knjizi ( najnovijoj a i u Prljavom vešu" )o tome...
Pravi odgovor na pitanje sa početnog posta leži u tome da mi je priču sličnu ovoj pričao moj otac samo što su njegova raja skupljala jaja od gusaka u Koševskom potoku pa onda na Skenderiji išli gledati fudbalsku utakmicu Đerzelez - Pofalički, naveče mazali tene kredom i u zeleno-ljubičastim šuškavcima šetali Korzom (od Galerije kod predsjedništva do Vječne vatre) a subotom u FIS i Slogu na igranku te Jazz alternativu sa Srđanom Matijevićem(profesorom sa arhitekture koji svira sax) u dom kulture u Hrasnici. Sigurno će i moji sinovi nešto slično sa varijacijama pričati za koju godinu. A baš sam neki dan prolazio kroz Čirin tunel i u Stambolčiću se sjetio Odreda Izviđača , podizanja šatora, Kote 905, Boračkog eh nikad kraja....
- pici
ma jok nego taj dio bjelava između studenskih domova,meterološke i policijske stanice na bjelavama.....da tačno prikažem moju mahalumima wrote:pici wrote:studenski domovi na bjelavama tuj sam odrastaoveca_sa wrote: dje bjelave
- pici
ništa vala ne fali eto mene jopet gore iduče godine,a ženi ostavljam stan ......jao koji pogled imam iz kuće ,čitavo Sarajvo se vidimima wrote:I sta fali mojoj mahali?pici wrote:ma jok nego taj dio bjelava između studenskih domova,meterološke i policijske stanice na bjelavama.....da tačno prikažem moju mahalumima wrote:
- pici
jaštaradi da nebi ovu moju herku vuko sa sobom ,navikla se na haustor pa đaba......neče u mahalu da joj platišmima wrote:Jeli se to sam vracas u mahalu?pici wrote:
ništa vala ne fali eto mene jopet gore iduče godine,a ženi ostavljam stan ......jao koji pogled imam iz kuće ,čitavo Sarajvo se vidi
jedava čekam da sredim ,podkrovlje u kući ,naš koji pogled ,pa kamin pa šank ....ma jeb....golubarnik pravi
-
incognito071
mima wrote:I sta fali mojoj mahali?pici wrote:ma jok nego taj dio bjelava između studenskih domova,meterološke i policijske stanice na bjelavama.....da tačno prikažem moju mahalumima wrote:
sama si sebi odgovorila na pitanje