Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
razonoda

#376 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

:novine: avaz objavljuje---Bih -NAJSIROMASNIJA --u regionu. :zoka:
jao_situacije

#377 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by jao_situacije »

razonoda wrote::novine: avaz objavljuje---Bih -NAJSIROMASNIJA --u regionu. :zoka:
:lol: :lol:
avazovci su poznati po matematici ček samo da nađem onu sliku s druge teme

edit evo je
Image
razonoda

#378 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

:lol: kaze isti -imam2 sina i pishulju.
kosava

#379 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

Tabhana wrote:U mene je frend dvicom maturirao, a ode u Njemačku. Nisam ni znao da se može dvicom maturirati :)

Moraš završiti praksu, i to je to.
Za peraca guzice nese bit sestra nego pomocnik sestre.
kosava

#380 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

_BataZiv_0809 wrote:
kosava wrote:Bato sta ce tebi pricat carsijski momak iz Zenice nego o flori i fauni koje nema u Bosni, nece valjda o 50 vrsta kolaca u prodavnici :roll:

Sto se tice tog posalju te ovdje ondje to ti je svagdje gdje se ide u organizovanom programu jer je naseljavanje njihov priorite, u Americi cim dobije jednistveni maticni broj mozes ici gdje god hoces al treba za to para, jer ako ides iz NYC u Texas treba ti 3500-4000 dollara za karte pa jos par hiljada za stan pa jos par da zivis dok ne pocnes raditi pa jos dvije sedmice dok stigne prva plata.

Australija ti je ko Jugoslavija 1948 po pravima stanovnistva.

Ja bih radije gledao slike djevojaka nego paukova i zmija :evil:

Uglavnom poenta price i smisao mog posta kojeg ste se dohvatili ti i Bodkin je da ukoliko zelis u Australiju, da racunas da ta drzava zeli naseliti nenaseljena podrucja i da to samo po sebi vuce odredjene reprekusije, kao sto je dijeljenje zivotnog prostora sa faunom koja prosjecnom Evropljaninu djeluje zastrasujuce.

Inace raja u ovom beznadju ovdje, od emigriranja pocesto ima prevelika ocekivanja.
Bato bro, pa u Washington DC kreni na posao u 6 u jutro imas sansu da ces zakaciti srndaca negdje oko Bijele Kuce,
Kojoti po Los Angeles a medvjedi po Floridi da nepricamo o aligatorima, pitonima.
http://voices.washingtonpost.com/capita ... _wash.html
Tabhana

#382 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

kosava wrote:
Tabhana wrote:U mene je frend dvicom maturirao, a ode u Njemačku. Nisam ni znao da se može dvicom maturirati :)

Izmišljaš :)

To znaš neki primjer ili valjaš nebuloze kao većina koja nije otišla 10 kilometara od kuće pa sve informacije zna iz prve ruke.
kosava

#383 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

_BataZiv_0809 wrote:
kosava wrote:Bato sta ce tebi pricat carsijski momak iz Zenice nego o flori i fauni koje nema u Bosni, nece valjda o 50 vrsta kolaca u prodavnici :roll:

Sto se tice tog posalju te ovdje ondje to ti je svagdje gdje se ide u organizovanom programu jer je naseljavanje njihov priorite, u Americi cim dobije jednistveni maticni broj mozes ici gdje god hoces al treba za to para, jer ako ides iz NYC u Texas treba ti 3500-4000 dollara za karte pa jos par hiljada za stan pa jos par da zivis dok ne pocnes raditi pa jos dvije sedmice dok stigne prva plata.

Australija ti je ko Jugoslavija 1948 po pravima stanovnistva.

Ja bih radije gledao slike djevojaka nego paukova i zmija :evil:

Uglavnom poenta price i smisao mog posta kojeg ste se dohvatili ti i Bodkin je da ukoliko zelis u Australiju, da racunas da ta drzava zeli naseliti nenaseljena podrucja i da to samo po sebi vuce odredjene reprekusije, kao sto je dijeljenje zivotnog prostora sa faunom koja prosjecnom Evropljaninu djeluje zastrasujuce.

Inace raja u ovom beznadju ovdje, od emigriranja pocesto ima prevelika ocekivanja.
Nije Bato da su prevelika ocekivanja nego neznaju sta ih ceka, manjak informacija, I onda pa ja mislio da kupim porsea od prve plate.

Da slucajno ti jaran nema dva brata?
kosava

#384 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

prog321 wrote:Neće niko da se vrati kao popisan jednostavno jer ih je stid.
A oni koji dijasporu imaju puna usta najviše se i razočaraju kad dodju tamo.
Najbolje ti je poklopi uši i pokušaj. Kad provedeš 10g tamo onda se javi.
Stid koga cega? Jaro ko jos zivi za mahalu nije on ni za Zimbabvea a kamo Bosne ili nedo mu bog kakve zapadne zemlje.

Image
kosava

#385 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

Sunny-7 wrote:
Tabhana wrote:Nije isto medicinska sestra i pflege, to i sam znaš :)
Nije. Ako mislis da su medicinske sestre u boljem polozaju, varas se. Njegovateljica obavi svoju rundu, okupa, ocisti, okrene a medicinskoj sestri natovare administraciju, med.kartone za 60ljudi na jednu sestru, nemaju vremena ni za pauzu. Za toliko stresan i naporan posao su mizerno placene.
Naravno, ne potcjenjujem posao njegovateljice. Sve ima svoju tezinu.
LOL :lol: :lol: :lol:
kosava

#386 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

Tabhana wrote:
kosava wrote:

Izmišljaš :)

To znaš neki primjer ili valjaš nebuloze kao većina koja nije otišla 10 kilometara od kuće pa sve informacije zna iz prve ruke.
Samo sto sam ja par hiljada od Bosne, znam bolan nema kod njih vec dugo programa za pomocnika sestre jeftinije ih uvozit is istocne evrope.

Drugo je sto nasi ljudi kontaju nasa srednja medicinska skola ce im obezjbediti posao sestre (Krankenschwester) sto ti Sunny-7 rece sestra radi administrativne poslove i podjelu lijekova.

Prve mi komsije ljekari iz Njemcke al sta njih dvoje znaju tebi pricao jaran. :roll:
muha_sa

#387 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

jao_situacije wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
moj bato mene svako malo neko pita a što sjediš ovdje kad možeš ići vani
onda ja pitam a zašto da idem kad nemam potrebu kaže pa ljepše je tamo živjeti :roll:
zajeb :-) tamo je bolje a ovdje je ljepše :lol:
Tabhana

#389 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

@Kosava

Upoznat sam jedno stotinu puta bolje sa situacijom u Njemačkoj nego što misliš. I šta bi taj tvoj link trebao sada predstvljati ovdje?

I kakav je to ton sa "jaran", naveo sam nekoliko primjera, a ti i dalje doslovno po svom, kao pijan oko plota.

Bosna je najbolja, ne treba nigdje ići narode, ostanite ovdje, kome treba osiguranje, dosta 20KM dnevnica, lagana serija, navečer izlazak, ma uživancija.

Očigledno nisi svjestan ili svjesna, da je taj mizerno plaćeni posao 5x veći nego kod nas, a kod nas ga i ne možeš naći.
HAVANA

#390 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

Zato ja volim onu drzavinu temu,samo takve stvari treba citati...Ovo avaz i ovakve teme gdje preovladava prica ne moze se,niko ne moze,ko moze supak je i lopov...Sta ces drugo nego iselit i pobjec.I sta ce dijete,koje jos nije formirano,koje stvara neku sliku u glavi kad cita forum,avaz...? Sta ce moja od 17 godina misliti i kako ce razmisljati,surina,komsijina...? Moze,svasta moze,samo treba htjeti...Pustite djecu da izaberu,naucite ih da treba raditi i boriti se,od lezanja i brojanja tudjih para nema nista...Ne mogu svi na silu ni fakultet zavrsiti,samo da se zavrsi...Mora neko biti i tokar,limar,zavarivac,mehanicar...I u njemackoj to neko radi.Nisu svi inzinjeri sa porscheom u garazi,velikim vrtom,dvoje djece i cukom...Sace mi neko odma reci jes al plata 500 maraka...Ako je tako nek mi nabroje tokare i radionice gdje se nalaze,ove sto znam vazda puni...Od punca citavu radnju prodali kad je umro za 5000 maraka,radnju u kojoj je sve bilo,sve sto je covjek radio 30 godina i od toga napravio sve u zivotu.Nece niko,i onaj majstor sto je radio na ponudjenu opciju nastavka rada,samo za kiriju,nece...otiso pice pravit u piceriju :-) Jebem ti uciteljicu i skolu koju si ucio. :roll: Dok jedan drugi tokar,pravi i stari majstor radi i bori se,fabriku malu napravio,zaposlio ljude,nagradu nekakvu dobio u engleskoj za najbolja kolica,ja umro od sege,kolica sto oni psi vuku na trkama :lol: gdje to izrovi mile ti majke,cuj kolica...Bravice za sanduke od alata Vw-a,dobio da radi,treba bravica ko u prici...Sve sto i jednog znam dobrog!!! majstora,bravara,tokara,lakirera,mehanicara...svi rade i imaju.Jos ako imaju poduzetnickog duha,puni ko brod.Svaka cast pravnicima i ekonomistima al samo rijetki mogu nesto napraviti,nema prostora...A na kraju krajeva ni iskustva ni znanja.Fakultet je samo polazna tacka,i kad ga zavrsis tek onda ide borba i ucenje.Sam papir nista ne znaci,nigdje.Gdje god da radis moras stvoriti novu vrijednost da bi te neko platio,nema samo nako sjedit.Ko misli za drugog raditi,zivjeti ravnom linijom, a ima takvo zvanje,skolu ...koja to moze dati,nek ide vani,il nek ovde placa majmnima za zaposlenje u ovim kurcevim firmama gdje ce citav zivot sjediti a u vecini slucajeva pojma nece imati o poslu koji obavlja.Nema vise velikih firmi,socijalne sigurnosti,stanova od preduzeca...Radi,bori se,otvaraj svoju firmicu,pokusavaj...Mnogi ce i propast,nije smak svijeta,svugdje ljudi propadnu.Ustani i sutra ujutro opet na posao.Bilo kakav do bolje prilike.
Ja imam dvije cerke i beskrajno tuzan bi bio da mi odu.Citav zivot njima posvetio i sad da mi ode iz svoje zemlje u drugu da pere guzice,nije problem u tom pranju,problem je sto mi ode...A moze drugacije,ako proba,nek proba,to mi je bitno,da hoce i da se trudi...ako ne moze,ok,idi trazi svoj put.Necu nista da im namecem,samo ih pokusavam usmjeriti da treba raditi i boriti se,mogu,hocu,smijem,moram...Jedna hoce veterinu,druga germanistiku...vidicemo na sta ce izaci.Da je musko cini mi se lakse bi ga uveo u nacin zivota i posao.Radio bi on meni od 15-te...pa ti poslije studiraj,kad se naucis radnim obavezama...I osjetis svoj dinar.
prog321

#391 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

kosava wrote:
prog321 wrote:Neće niko da se vrati kao popisan jednostavno jer ih je stid.
A oni koji dijasporu imaju puna usta najviše se i razočaraju kad dodju tamo.
Najbolje ti je poklopi uši i pokušaj. Kad provedeš 10g tamo onda se javi.
Stid koga cega? Jaro ko jos zivi za mahalu nije on ni za Zimbabvea a kamo Bosne ili nedo mu bog kakve zapadne zemlje.

Image
Najviše zbog rodbine. A i komšija. Gdje ces se vratiti bez prebijene pare? A mnogo njih tamo vani zivi tacnije preživljava od plate do plate. Da moraju sutra krenuti kući ne bi imali više od par krompira u vrećicu da stave :-D
muha_sa

#392 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

nece niko u zavarivace :-) i nek nece, ko ih jebe---da hoce sad bih ja kokuz hodo a ne pun ko brod :lol:
hem peMzija hem skoro svaki dan za sahatak jal dva nešto cvaknem---što reko efendija Chisum--elhamdulila :lol:
HAVANA

#393 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:nece niko u zavarivace :-) i nek nece, ko ih jebe---da hoce sad bih ja kokuz hodo a ne pun ko brod :lol:
hem peMzija hem skoro svaki dan za sahatak jal dva nešto cvaknem---što reko efendija Chisum--elhamdulila :lol:
:shock: Kako to,otkud to,nema posla... :lol:
Al ne fakat,ti si se naradio,poslagao sebi kockice i zivis kako ti odgovara,nisi gladan i ne treba ti previse,podigo djecu...Tebi dosta. :-D Al da hoces kojim slucajem,gdje bi bila granica,da ganjas posao,da hoces vise da radis,zaradis,hodas,trazis...Koliko bi zaradio? A da ne govorim o varijanti firme...Gdje je granica kad covjek zna i hoce?Dobro bi tebi i vani bilo,uvijek se to trazi i dobro placa...Radio bi za finu platu, al znajuci te...brzo bi ti nazad.I cijenio bi svoj rahatluk jos vise.Bitno je radit,htjeti i znati...ostalo dodje.Ima budala hoda okolo i vari,zna on sve...das mu inoxa il aluminijuma ili nesta...cirkus.Jaranu mi dosao radnik,trazi posao,kolika je plata,zna on sve,i grijanje,vodu,variti...Kaze ovaj 1200 km,prijavljen...Haj zavari momcino,da vidim var...Umirali svi od sege danima...Ima 12 ljudi zaposleno,dalje nema niti moze da nadje,odbija velike poslove po drugim gradovima...Haj posalji budalu u bingo u tuzli da radi grijanje ako nisi siguran u njega,ili pumpe benzinske...Zajebe nesto,ne izvadi se iz belaja za 10 godina.To nekakve pumpe,kotlovi,sistemi...od 100 milja i vise...
Znas onog malog sto sam te slao,mehanicara...Godinama radi za platu,zna,hoce...Ozenio se,dijete dobio...Ima godina reko mile ti majke do kada ti mislis hamal nekom bit i svoje znanje davati za platu,koja ti sad nece biti dovoljna? Jedva sam ja njega osokolio,dao otkaz,nasli mu prostor,posudili mu parica za alata...Prvih mjeseci joj majko sta cu,jebo te otac sta me navrati,ko ce ovo sve poplacat,treba mi ovo,treba mi ono,nema radnika za lijeka,niko nista ne zna radit,ne smijem ih same ostavit odma mi stetu naprave,joooj...Eno ga sad godinu poslije,2 radnika,dugove vratio,sav alat njegov,pun ko sipak,na teku narucuje...Ma kaze dobro je meni,al u privatluku mozak vrti 24 sata,u 3 ujutro ustanem da sta zapisem... :lol: Haj se zakuni,dobro dosao u registar poslovnih subjekata. :lol:
HAVANA

#394 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

I kopiraj mi taj post gdje je chisum reko elhamdulila :lol:
muha_sa

#395 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

:lol:

treba guzove pokrenut :-) ko ce u "vatrinom" il nekom drugom u Ferhadiji izlogu sjedit i muda gladit a kukat kako se nema posla i maštat o ispaljenju vani--jedva ih na zapadu cekaju, posebno nas sa BH pasošem :lol: :lol:

evo ih svaki dan pred Merkurom gledam kako prodaju grasove kupone--ubiše me pitajuci kupon kupon-jebo ih on :lol: a dulumi i dulumi neobradjene zemlje im stoje :-)

ama :-) hajd vozdra--odoh na balkon gledat kako kiša lije i cekat poziv da klepim petobu jal joju :run:
muha_sa

#396 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:I kopiraj mi taj post gdje je chisum reko elhamdulila :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kosava

#397 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

prog321 wrote: Najviše zbog rodbine. A i komšija. Gdje ces se vratiti bez prebijene pare? A mnogo njih tamo vani zivi tacnije preživljava od plate do plate. Da moraju sutra krenuti kući ne bi imali više od par krompira u vrećicu da stave :-D

Ko ih onda :izet: sto ih boli sta ce mahala pricat. Ako si vani vise od 2-3 godine i prezivljavas nisi ni trebao ici iz Bosne.
Nisrin

#398 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Nisrin »

Volim Bosnu vise od svega, ali toliko zelim otici da opisti ne mogu, sto DALJE!!!

1. Nedostajali bi mi porodica, familija bliznja, prijatelji ali mislim da bih vani mogla da im budem jos vise od koristi
2. Nedostajala bi mi Bosna, ali bolje da mi nedostaje 10 000km dalje, nego da se patim u njoj
3. Dosta mi je neizvjesnosti oko posla, zivota, straha da dobijem dijete pa postanem socijalni slucaj jer ovdje nije dovoljno da zelis i znas raditi, potrebno je i malo srece...a koliko cu je jos imati?! Znam da je zivot borba, ali kad zivis u normalnim sredinama sve je LAKSE!
4. Voljela bih imati jos vise para pa pomoci ljudima oko sebe vise nego sad, prvenstveno mislim na roditelje, bracu...
5. Voljela bih otici negdje gdje ce me vise cijeniti kao radnika i covjeka
6. Patila bih za nasim "mentalitetom", ali se svakim danom sve vise uvjeravam kako ljudi kod nas nisu kao prije, ide mi na zivce nerad, kukanje, zivot na racun drzave i drugih, neki snobizam, a da niko nije zasukao rukave, previse je tih neejednakosti!
7. PRILIKE,PRILIKE- ovdje ih je premalo, malo trziste, siromasno trziste, ne cijeni se rad nikako, rijetko ko je dovoljno placem, svejedno moras da radis i sutis, pa i minimalac kad je, inace ima drugih ovaca i vune koji ce pristati na tako lose uslove!
8. Previse je nepravde oko mene- dok neko sastavlja kraj sa krajem, neko drugi uziva u svim blagodatima svijeta, sad da neko prica nema niko istu nafaku, srecu, ma dajte...nerviraju me klasne razlike!

To su samo neki razlozi zasto zelim otici vani...
Bodkin

#399 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

muha_sa wrote:
jao_situacije wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
moj bato mene svako malo neko pita a što sjediš ovdje kad možeš ići vani
onda ja pitam a zašto da idem kad nemam potrebu kaže pa ljepše je tamo živjeti :roll:
zajeb :-) tamo je bolje a ovdje je ljepše :lol:
:D :thumbup:
prog321

#400 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

kosava wrote:
prog321 wrote: Najviše zbog rodbine. A i komšija. Gdje ces se vratiti bez prebijene pare? A mnogo njih tamo vani zivi tacnije preživljava od plate do plate. Da moraju sutra krenuti kući ne bi imali više od par krompira u vrećicu da stave :-D

Ko ih onda :izet: sto ih boli sta ce mahala pricat. Ako si vani vise od 2-3 godine i prezivljavas nisi ni trebao ici iz Bosne.
90% dijaspore preživljava i poslije 15 godina vani.
Zakačili se na kredite i hamal ih čerupa dok su živi.
Meni je bolje u BiH. Ali ja sam (poslije) ratni profiter. Nije isto :-D
Post Reply