Towelie wrote:Ja kad sam pokrenuo temu, ucinio sam to sa pretpostavkom da ce ucesnici u njoj poznavati neke osnovne termine, izmedju ostalih i serijat. Tu sam se prevario, a eklatantan primer pricanja o necemu sto se ne poznaje dovoljno je ne bas fina Sara.

Posto je jos ucesnika pitalo sta je to serijat, evo i definicije:
Sharia, Sharia law, or Islamic law (Arabic: شريعة (IPA: [ʃaˈriːʕa])) is the religious law forming part of the Islamic tradition.[1] It is derived from the religious precepts of Islam, particularly the Quran and the Hadith. In Arabic, the term sharīʿah refers to God's divine law and is contrasted with fiqh, which refers to its scholarly interpretations.[2][3][4] The manner of its application in modern times has been a subject of dispute between Muslim traditionalists and reformists.[1]
Iz definicije se vidi da su primarni izvor Kur'an i hadisi, a tek nakon njih u hijerarhiji slede konsenzus i analogija kao pomocni izvori. Dakle, kada je hadis verodostojan, njegov propis postaje izvor za serijatsko pravo. To je prosto tako i svi mezhebi se u tome slazu.
U raznim ajetima i hadisima se nalaze stavke serijata kao sto su: ubistvo otpadnika od Islama, seks sa maloletnim devojcicama, uzimanje robinja u ratu, kamenovanje za blud, bicevanje za blud, otsecanje ruke, primoravanje nemuslimana da placaju poseban porez dzizju, bacanje homoseksualaca sa zgrada, spaljivanje zivih ljudi vatrom, mutilacija zenskih genitalija i generalno tretiranje zena kao osoba drugog reda u odnosu na muskarce..i jos puno stavki. Tesko je sve i pobrojati.
Postavljam pitanje da li se smatra umerenim muslimanom onaj ko podrzava zakonik u kome se nalaze sve ove prakse?
Tvoj jedini cilj prilikom otvaranja ove teme, bio je već u naslovu detektiran s moje strane i to je ono što tebe najviše boli

Izvalio si u uvodu video uradak sa popratnim tekstom i sopstvenim predrasudama

Riječ umjeren stavio si pod navodnike, tako da i obični laik sa iole soli u glavi može u startu a da temu ne otvori detektirati tvoje licemjerje
I sad si se ti našao da sa par copy - paste citata diskreditiraš moje znanje o šerijatu i islamu
U biti krivo ti je zbog neuspjelog spina i toka kojim je tema otišla. Nepovratno

Zamišljao si guslarsko sijelo organizirati, ( skinuti sa tavana kulturnu zaostavštinu djeda Radovana gusle) i lagano uz brlju ložiti forumsko pučanstvo ti i tvoji sljedbenici. Je li tako?
Bošnjak je na ovoj temi bio poželjan jedino da vam se pridruži u sveopćem veselju i cijukanju drevnog instrumenta

Žao mi je što ispadoh partibrejkerica i pokvari ti prvobitno osmišljenu zabavu

Pokušaj guslati i dalje, nemoj da te obezhrabri jedan pokušaj. A ja ću naravno pisati činjenice

Možemo tako godinama. Pa ćemo vidjeti hoće virtualna bespuća Bošnjaka i novi sport uspjeti nadjačati u povjesnom smislu ono u čemu si ti-vi svjetski prvaci