Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sabanss wrote:Fazon je da mi u kulturi imamo iracionalan strah od hladnoce koji se prenosi sa koljena na koljeno i usadjuje u podsvijest od malih nogu: "ubice te propuh", "stavi kapu, dobices upalu usiju", "ne sjedi na hladnom betonu", "obuci potkosulju, prehladices se", "obuci debele carape"... Sto je ok u nekim prilikama ali mi se ovih savjeta pridrzavamo od -40 do +50.
Ja spavam na propuhu, 99% vremena provodim u kratkim rukavima cak i na temperaturama ispod nule, gleznjacu nisam u zivotu obuo, cizme samo ako je snijeg preko koljena, potkosulju nemam u ormaru uopste, kapu takodjer. Nisam primjetio da sam nesto vise prehladjen ili bolestan nego ostali. Jednostavno sam navikao i zasad ide odlicno. Pretpostavljam da sada ide cuveno: "sve do jednom"
Ja bi imala realan strah od hladnoce da zivim u neuslovnom domu, da nemam uslove da obezbijedim grijanje, da nemam dovoljno toplu odjecu i obucu i da sam uopste slabijeg zdravlja. Puno ljudi zivi bas ovako kako sam nabrojala a ima i onih koji pretjeruju preko svake mjere.
Meni licno temperatura ovih dana nije predstavljala nikakav poseban problem. Volim svjez, ostar zrak. Obucem se i obujem toplo, prilagodim ishranu. Smeta mi smog vise od bilo kakvih niskih temperatura.
shalla wrote:
Moji dobri prijatelji iz Beograda su nekoliko godina živjeli u gradu Tyumen u Sibiru i kažu nekako se jednostavno navikneš iako naša tijela nisu genetski predodređena za to ali ono, nakon par godina ti postane normalno otići do prodavnice bez jakne iako je vani -15 (a temperature su im znale ići i do -35)...
Sta bi ovo trebalo da znaci? Rusi imaju krzno koje mi nemamo ili nesto slicno
Fazon je da mi u kulturi imamo iracionalan strah od hladnoce koji se prenosi sa koljena na koljeno i usadjuje u podsvijest od malih nogu: "ubice te propuh", "stavi kapu, dobices upalu usiju", "ne sjedi na hladnom betonu", "obuci potkosulju, prehladices se", "obuci debele carape"... Sto je ok u nekim prilikama ali mi se ovih savjeta pridrzavamo od -40 do +50.
Ja spavam na propuhu, 99% vremena provodim u kratkim rukavima cak i na temperaturama ispod nule, gleznjacu nisam u zivotu obuo, cizme samo ako je snijeg preko koljena, potkosulju nemam u ormaru uopste, kapu takodjer. Nisam primjetio da sam nesto vise prehladjen ili bolestan nego ostali. Jednostavno sam navikao i zasad ide odlicno. Pretpostavljam da sada ide cuveno: "sve do jednom"
Isti sam ti, vazda u kratkim rukavima, ne nosim potkosulju nikad. Duge gace cu obuci ako cu provesti vani nekoliko sati na temp ispod -20. Cizme obucem po snijegu jebiga, ne volim kad mi se obuca napuni snijegom. Omiljeno mjesto za spavanje mi je propuh. Sobu u kojoj spavam nikad ne grijem, cesto i zimi ostavim odskrinut prozor.
Prehladim se jednom u 3-4 godine. Ovi sto nose nakve bunde, skafandere itd vazda nesto smrcu, kisu, kae opo im imunitet.
Ipak, mozda to ima veze s CELICENJEM. Mene je mater rahmetli cesto hladnom vodom kupala kad sam bio veoma mali i kad bih se zalio govorila: suti, celici se.
Propuh i zima ce nadam se prestati biti glavne babaroge na ovim prostorima. Jbg ga, ko u onom vicu, operes novorodjeno djete toplom vodom i odmah ga pokvaris
Meni ne smeta i postujem da je nekome hladno ali problem nastane kada moras dijeliti prostoriju sa zimomornima. Njima je i na +26 unutra hladno samo ako vide da vani pada snijeg. Ja se na toj temperaturi osjecam izrazito neugodno. Nesto kao pusaci i nepusaci. Najebu oni u manjini.
Kako navikneš tijelo takav ćeš biti, kratko i jasno, navika je čudo...
ja godinama izlazim na minus evo sad i dvadeset u majici kratkih rukava da unesem drva, čistim kamin u hladnom stanu isto tako, hodam cijeli život bez kape, rukavica, dugih gaća itd.
E sad što reče sve do jednom, ove godine me uhvatila leđa k'o nikad, znači nisam mog'o živiti, ne znam je li do tog hodanja što bi nane rekle go, ili bi me uhvatilo svakako, ali nagrabusio sam samo tako...
Čim me popustilo ja opet po starom...
Jedno praktično pitanje.Ako ne oblačiš čizme sve dok snijeg nije do koljena,kako onda funkcionišeš u toj obući(tene ili šta već)
Nije moguće imati suhe noge,a ne hodaš zar u obući koja je natopljena vodom?
MOSALJOZE wrote:
Jedno praktično pitanje.Ako ne oblačiš čizme sve dok snijeg nije do koljena,kako onda funkcionišeš u toj obući(tene ili šta već)
Nije moguće imati suhe noge,a ne hodaš zar u obući koja je natopljena vodom?
Samopitam
Za bas bljuzgu i kisu imam par goretex cipela koje izgledaju standardno. Imas u Planici par Legero i Ecco modela.
Propuh i zima ce nadam se prestati biti glavne babaroge na ovim prostorima. Jbg ga, ko u onom vicu, operes novorodjeno djete toplom vodom i odmah ga pokvaris
Meni ne smeta i postujem da je nekome hladno ali problem nastane kada moras dijeliti prostoriju sa zimomornima. Njima je i na +26 unutra hladno samo ako vide da vani pada snijeg. Ja se na toj temperaturi osjecam izrazito neugodno. Nesto kao pusaci i nepusaci. Najebu oni u manjini.
E ja sam zenu ocelicio tek se uzeli ja sa posla u stanu 24 stepena, srklet, znojenje, ne mogu da jedem a noge kao da si mi vatru pod stopala nalozio. Legnem spavati sav mokar. Sad i ona uziva na 21 i postaje joj vruce ako ode temp do 22 to je neka tri stepena razlike ali ja nisam mogao funkcionisati. Dogovorili se da se do 21h grijanje smije paliti
shalla wrote:Ja se nikad u životu nisam utopljavao nešto extra, ono, gdje ću navlačiti sve to na sebe, padne snijeg ja u gležnjačama na posao i sl. i svake zime 4-5 dana temperature, grlobolje i ostalih krasnih simptoma. I onda prije 4-5 godina fino odem i kupim sebi nekakve ko muške štrample, kupim fino one Goretex čizme nepropusne, kapu da imam za planine (za odlaske na posao sam nabavio one uši, ljepota koliko ugriju) i fakat dosta prorijedim prehlade, hunjavice i ostale shitove... I dalje su na meni odijelo i kravata ali sad ide i džemper i ove popratne zajebancije
Ušanka zakon
Ja još ne nađoh duge gaće za hazbenta. Ono u Mannersu je više pidžama nego duge gaće. Znači uske, tople, sa ranflom oko skočnih zglobova i po mogućnosti sa prorezom za muškost.
JanuaryJones wrote:
Ja još ne nađoh duge gaće za hazbenta. Ono u Mannersu je više pidžama nego duge gaće. Znači uske, tople, sa ranflom oko skočnih zglobova i po mogućnosti sa prorezom za muškost.
nookey wrote:Kako navikneš tijelo takav ćeš biti, kratko i jasno, navika je čudo...
ja godinama izlazim na minus evo sad i dvadeset u majici kratkih rukava da unesem drva, čistim kamin u hladnom stanu isto tako, hodam cijeli život bez kape, rukavica, dugih gaća itd.
E sad što reče sve do jednom, ove godine me uhvatila leđa k'o nikad, znači nisam mog'o živiti, ne znam je li do tog hodanja što bi nane rekle go, ili bi me uhvatilo svakako, ali nagrabusio sam samo tako...
Čim me popustilo ja opet po starom...
Što bi stare nane rekle: Što ti dijete nemaš ni kape, ni šala, ni nikoje matere
JanuaryJones wrote:
shalla wrote:Meni hanuma kupila negdje na pijaci, dal Sirano ili negdje drugo ne bih ti znao reći. Al ne duge gaće već baš crne štrample bez stopala...
Nepass, isti sam ti, ako neko želi da pojača termostat preko 21-22 mora mi uputiti pismenu molbu
Opet off al moram...
Imal i sad na Siranu onaj: Pidžama, gaća, majica, potkošulja, trenerki, spavaćica
JanuaryJones wrote:
Prodavnice sportske opreme imaju dugi ves za skijanje. Intersport je imao odlican ves, kombinacija vuna/pamuk.
Jadan muz, osim ako temperature ne padnu ispod -35
shalla wrote:Meni hanuma kupila negdje na pijaci, dal Sirano ili negdje drugo ne bih ti znao reći. Al ne duge gaće već baš crne štrample bez stopala...
Nepass, isti sam ti, ako neko želi da pojača termostat preko 21-22 mora mi uputiti pismenu molbu
Opet off al moram...
Imal i sad na Siranu onaj: Pidžama, gaća, majica, potkošulja, trenerki, spavaćica
Nisam vala svratio ne pamtim ali nema, umro je nekad prije 2-3 godine...
JanuaryJones wrote:
Prodavnice sportske opreme imaju dugi ves za skijanje. Intersport je imao odlican ves, kombinacija vuna/pamuk.
Jadan muz, osim ako temperature ne padnu ispod -35
najmrzi dio skijaske opreme, depilacija zagarantovana prilikom skidanja istih...i svrab poslije
JanuaryJones wrote:
nisu, upravo su kao štrample i rastezljive su, univerzalna veličina, vjeruj da su ok, ja ih kupio čisto kad radim nešto stacionarno vani na ovim debelim minusima, iako kažem više ih ne nosim nego što nosim...