minusi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#301 Re: minusi

Post by jefferson »

Tomahawk11 wrote:
jefferson wrote:
kakve veze ima sarajevo, to je u nadležnosti kantona
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kada bilo koji grad u bilo kojoj drzavi nema grijanje+struju tada nije bitna "nadleznost."
Inace, EP nije u nadleznosti kantona.
Nije ni cudo sto se ovo desava kada je prvo pitanje nadleznost.
Ja govorim o Sarajevu kao glavnom gradu, sjedistu drzavne i federalne vlade.
Jel Sarajevo krivo i za dotrajalost i zaledjenu elektroniku?
Je li krivo sto je doslo i do kolapsa elektricne mreze?
Ima, bolan, i Sarajevo svojih problema, pa ne adresira ni na jedan drugi grad.
Ja govorim o vladi, politickim elitama. Znas ono: Opcina Centar je vaznija od deset drugih opcina.
Jbt, 1988 u Zenici SO2 presao maksimum, SIV odmah zasjedao. Danas pored ovih begovskih porodica koje misle da je BiH od Bascarsije do Marin Dvora cijela drzava moze se zaledit, njih bi tuki zabolio.
kamen spoticanja

#302 Re: minusi

Post by kamen spoticanja »

Kae "tolika je zima da se i Focaci voze u taksiju" :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#303 Re: minusi

Post by Tomahawk11 »

@jefferson,
ako si u BiH (mada u potpisu nisi), onda bi trebao znati da nesposobnost nadilazi gradove pojedinacno, odnosno da sve sto ne stima, ne stima jer je nesposobnost na vrhu, jebe se njima i za Bascarsiju i Marin Dvor, cirkus je na sve strane.
Pa ti kojima je Opstina Centar vaznija od 10 drugih opstina, sta rade po pitanju aktuelnih pitanja u istoj, nista?!
Kanton isto tako, vodovodna mreza je goruci problem, al ide standardna prica, GRAS isto tako, problemi sa deponijom...zato kazem, ima Sarajevo svojih problema, ima svog cirkusa, tesko da mu se moze adresirati zenicka havarija.
A drzavni vrh....jbg, najbolje je prebaciti ih na Bobovac....ionako nisu ni za koji q.
jao_situacije

#304 Re: minusi

Post by jao_situacije »

jefferson wrote:
Kada bilo koji grad u bilo kojoj drzavi nema grijanje+struju tada nije bitna "nadleznost."
:roll: :-)

ponavljam to je u nadležnosti vlade zdk, čak i ep ima svoje urede u zenici

u sarajevu imamo magične štapiće i riješavamo probleme samo je pitanje hoćel bakir zvizdić i novalić htjeti da iskoriste magični štapić

šta i da zasjeda bilo koja vlada šta mogu, da oštro osude minuse i narede da požure ljudi koji popravljaju nešto što se nije pipnulo godinama
sarajevo nema nikakve veze sa ovim, bih nije centralizirana država
Herr Flick

#305 Re: minusi

Post by Herr Flick »

Smiješno vise,kod mene jutros -17 u gradu,50 km dalje u drugom gradu -4 :lol: :lol:
shalla

#306 Re: minusi

Post by shalla »

Tomahawk11 wrote:
shalla wrote: Da, ukupno 60 rebara radijatora raspoređenih po sobama i u wc-u, plinski Vaillant fasadni bojler. Zadnji račun (Novembar) iznosio 112 KM. Inače, dohakao sam velikim računima za plin na način da tokom cijele godine uplaćujem 50-60 KM (ljeti mi dođe 15-20 KM račun, topla voda) i onda pred zimu napravim pretplatu pa onda samo nastavim plaćati istih tih 50-60 KM i tokom zimskih mjeseci... Ko god mi ne vjeruje evo otvoreno ga pozivam da dođe na kafu, nek pogleda termostat i nek vidi u čemu sjedimo u kući...
Uz dobru izolaciju, ovo je moguce.
Sad, sto je kod vecine ko da si pod mostom, pa puse sa svih strana, logicno da em se ne ugrijes, em dodje veliki racun.
Još pazi, ja živim u potkrovlju a ispod mene je radionica koju punac koristi i u kojoj ima jedno 500 različitih alatki ali koja se ne grije. Ubijeđen sam da, da ispod neko živi tj da se radi o grijanom prostoru, gore bi mi bilo još toplije. Da bismo to prevazišli, duž čitavog plafona radionice smo polijepili takav isti fasadni stiropor od 5 cm tako da mi je kuća poprilično ušuškana... Zaboravih reći, termostat radi na tih 20-21 stepeni od nekih 17h pa do ponoći, tad smanjujem na 18 i tako stoji sve dok se sutradan ne vratimo sa posla i tako ukrug...
jefferson

#307 Re: minusi

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:
jefferson wrote:
:roll: :-)

ponavljam to je u nadležnosti vlade zdk, čak i ep ima svoje urede u zenici

u sarajevu imamo magične štapiće i riješavamo probleme samo je pitanje hoćel bakir zvizdić i novalić htjeti da iskoriste magični štapić

šta i da zasjeda bilo koja vlada šta mogu, da oštro osude minuse i narede da požure ljudi koji popravljaju nešto što se nije pipnulo godinama
sarajevo nema nikakve veze sa ovim, bih nije centralizirana država
Kazem ja nije ni cudo sto se ovo desava.
U Sarajevu bi trebali imati magicne stapice s obzirom na koeficijente od poreza.
EP ima urede u Zenici, ali je EP centralizovana inctitucija. Jedini uredi EP u Zenici su oni koji pare skupljaju.
Last edited by jefferson on 09/01/2017 09:48, edited 1 time in total.
animals

#308 Re: minusi

Post by animals »

Ljudi u Bosni naprave kucu,a fasadu ostave za sljedecu generaciju..
toplotna izolacija,tj,fasada stiropor, toliko ustedi,i
kuca je mnogo toplija..
Tomahawk11
Globalni moderator

#309 Re: minusi

Post by Tomahawk11 »

shalla wrote:
Tomahawk11 wrote:
shalla wrote: Da, ukupno 60 rebara radijatora raspoređenih po sobama i u wc-u, plinski Vaillant fasadni bojler. Zadnji račun (Novembar) iznosio 112 KM. Inače, dohakao sam velikim računima za plin na način da tokom cijele godine uplaćujem 50-60 KM (ljeti mi dođe 15-20 KM račun, topla voda) i onda pred zimu napravim pretplatu pa onda samo nastavim plaćati istih tih 50-60 KM i tokom zimskih mjeseci... Ko god mi ne vjeruje evo otvoreno ga pozivam da dođe na kafu, nek pogleda termostat i nek vidi u čemu sjedimo u kući...
Uz dobru izolaciju, ovo je moguce.
Sad, sto je kod vecine ko da si pod mostom, pa puse sa svih strana, logicno da em se ne ugrijes, em dodje veliki racun.
Još pazi, ja živim u potkrovlju a ispod mene je radionica koju punac koristi i u kojoj ima jedno 500 različitih alatki ali koja se ne grije. Ubijeđen sam da, da ispod neko živi tj da se radi o grijanom prostoru, gore bi mi bilo još toplije. Da bismo to prevazišli, duž čitavog plafona radionice smo polijepili takav isti fasadni stiropor od 5 cm tako da mi je kuća poprilično ušuškana... Zaboravih reći, termostat radi na tih 20-21 stepeni od nekih 17h pa do ponoći, tad smanjujem na 18 i tako stoji sve dok se sutradan ne vratimo sa posla i tako ukrug...
Vjeruj da bi.
Znam po sebi, na 4. sam spratu i dosta mi znaci ispod i iznad stan.
Odem kod kolege koji je visoko prizemlje - otpadose noge :|
Al dobro, ti si radio izolaciju, pa si to koliko toliko eliminisao.
frngla

#310 Re: minusi

Post by frngla »

shalla wrote:Bujrum na kafu kadgod zaželiš, nemam razloga da lažem ;-)
Zaboravio sam napomenuti da sam stavljao na svaki zid fasadni stiropor od 10 cm, možda to pospješuje zadržavanje toplote... Imam malca od dvije godine, ne bih njega smrzavao trudeći se da nešto štedim ;-)
Kao što rekoh, na toj temperaturi nije ugodno u trenerci i dukserici, a ne u šorcu i majici kratkih rukava.
Usudio bih se reći da ispod 24 stepena nije ugodno u kratkim rukavima i šorcu, ali to je opet od čovjeka do čovjeka...
jao_situacije

#311 Re: minusi

Post by jao_situacije »

jefferson wrote: Kazem ja nije ni cudo sto se ovo desava.
U Sarajevu bi trebali imati magicne stapice s obzirom na koeficijente od poreza.
koji koeficijenti
imaš li neke precizne brojeve koliko se poreza uplati u ks, a koliki je npr. budžet ks
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#312 Re: minusi

Post by Truba »

shalla wrote:
Black swan wrote:kako se grijete na plin?
jesu li provedeni radijatori pa imate bojler
je li plinska fasadna peć?
je li plinska peć na dimnjak sa solunarom?
morate dati specifikacije

možemo se i mi ugrijati da dođe račun kao komšijama 620 maraka za 67 kvadrata jedan mjesec

to nije ekonomski isplativo niti je normalno
Da, ukupno 60 rebara radijatora raspoređenih po sobama i u wc-u, plinski Vaillant fasadni bojler. Zadnji račun (Novembar) iznosio 112 KM. Inače, dohakao sam velikim računima za plin na način da tokom cijele godine uplaćujem 50-60 KM (ljeti mi dođe 15-20 KM račun, topla voda) i onda pred zimu napravim pretplatu pa onda samo nastavim plaćati istih tih 50-60 KM i tokom zimskih mjeseci... Ko god mi ne vjeruje evo otvoreno ga pozivam da dođe na kafu, nek pogleda termostat i nek vidi u čemu sjedimo u kući...
sto ne bih vjerovao u nas neka odron fasadna ima samo min i max...
izolacija odron niko ne grije sa strana... i to je to

a za ovu pretplatu sam govorio ukucanima ali sta ako nestane plina a mi u pretplati :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#313 Re: minusi

Post by plain vanilla »

Tomahawk11 wrote:
plain vanilla wrote:svaka ekstremna situacija potvrdi koliko smo neorganizovana drzava :roll:

lijepo ljeto, a ko voli snijeg dabogda mu iz tavana padao :evil:
Kaze, ljepse, lakse disati bla bla....a narod se smrze, ne moze upaliti (iako ja mogu), led, cisti, struzi....bjezi :run:
ma ko ce disat' po ovoj zimi :evil: :lol:

malo samo udahnes inace se pluca lede :mrgreen:
ilkbahar

#314 Re: minusi

Post by ilkbahar »

Sarajevo, stari grad od jutros nema vode, ima li iko kakvu info?
Logovan

#315 Re: minusi

Post by Logovan »

plain vanilla wrote: malo samo udahnes inace se pluca lede :mrgreen:
Makar je to što udišeš čisto. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#316 Re: minusi

Post by Tomahawk11 »

ilkbahar wrote:Sarajevo, stari grad od jutros nema vode, ima li iko kakvu info?
Ne bi me cudilo da bude sve zaledilo :|
Tomahawk11
Globalni moderator

#317 Re: minusi

Post by Tomahawk11 »

Logovan wrote:
Jasta je, ko da si pod auspuhom :oops:
Logovan

#318 Re: minusi

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote:
Logovan wrote:
Pa čisto je kad pogledaš kako može biti. :lol:
condy

#319 Re: minusi

Post by condy »

Znači, imam debele čarape, zimske cipele, gaĆe duge, hlaĆe debele, košulja, vesta, jakna, šal...i opet hladno ko u frižideru nema grijanja, a dijele baš danas račune za grijanje :lol: Tu ih ni sibirska zima ne može omesti da dostave račune
Donnie Smith

#320 Re: minusi

Post by Donnie Smith »

Moja sestra živi u kući sa izuzetno dobrom izolacijom, puna kuća radijatora, račun za plin 350-450 maraka. Ja kod nje kad odem smrznem se, pa gledam i da joj ne idem. Za mene plin nije nikakva opcija, kome jeste neka se grije na njega. Nije ni ugalj, prljav, smrdi, zagađuje. Jeftin je i dobro grije. Na peletu sam. Pokriješ se jorganom onoliko koliko je jorgan dug. Ne može se pametovati o uglju u državi gdje pola stanovništva živi na granici i ispod granice siromaštva. Jedva i ugalj kupe. Treba im dušu još uzeti? Smeta i meni ugalj od komšije, ne smijem veš iznijeti na terasu, učadi :D ali ja znam da komšija živi od 300 KM penzije, žena mu ne radi, bolesna, sin radi za 500 KM platu, ima dvoje unučadi, šta treba, da se smrzava da ja mogu sušiti veš vani? Ne, ja sam u malo boljoj fin. situaciji od njega pa odem i kupim sušilicu za veš. Ali, da država treba napraviti program za grijanje/zagađenje, to se svi slažemo, samo nešto sumnjam da će se to desiti u narednih 20 godina :-D
plain vanilla

#321 Re: minusi

Post by plain vanilla »

Tomahawk11 wrote:
Logovan wrote:
ma kao da sam i navikla na cist zrak :D
a ovdje je i sad nekakva maglustina, hladno, mensecini da ce smak svijeta :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#322 Re: minusi

Post by Truba »

Image
plain vanilla

#323 Re: minusi

Post by plain vanilla »

condy wrote:Upravo tako, u svakoj vanrednoj situaciji, niko ništa vanredno ne poduzima. Ovakvih neradnika i nesposobnih bijednika, koji su se preko štele zaposlili u ta javna preduzeća nigdje nema.
tako nam i treba kad smo ovce
pola drzave danas slavi dan dan mrske, nema veze jel se gladno i smrzaval se ko, bitno da se slavi
a drugo pola drzave brine sto ovi slave, kakva zima, led, bakraci
shalla

#324 Re: minusi

Post by shalla »

frngla wrote:
shalla wrote:Bujrum na kafu kadgod zaželiš, nemam razloga da lažem ;-)
Zaboravio sam napomenuti da sam stavljao na svaki zid fasadni stiropor od 10 cm, možda to pospješuje zadržavanje toplote... Imam malca od dvije godine, ne bih njega smrzavao trudeći se da nešto štedim ;-)
Kao što rekoh, na toj temperaturi nije ugodno u trenerci i dukserici, a ne u šorcu i majici kratkih rukava.
Usudio bih se reći da ispod 24 stepena nije ugodno u kratkim rukavima i šorcu, ali to je opet od čovjeka do čovjeka...
Pa dobro, ima i do ovoga. Recimo kod mog badže termostat stoji na 26-27 stepeni, mi im dođemo u goste i skidamo se u potkošulju i svakih 10 minuta otvorimo malo balkon da dođemo do daha. I nisam rekao da sjedim u šorcu već da spavam u kratkoj pidžami sa šorcem, ipak nisam toliko hrabar da mogu sjediti u šorcu ali majica kratkih rukava je neizostavna ;-)

Btw:

Image
Nepass

#325 Re: minusi

Post by Nepass »

shalla wrote:
frngla wrote:
shalla wrote:Evo osma godina kako se grijem na plin, 62 m2, termostat NIKAD ne pojačavam iznad 21-22 stepena, kad krenem spavati smanjujem na 18...
Kući hodam u majici kratkih rukava a spavam u kratkoj pidžami (šorc varijanta) tako da mislim da se ne može generalizovati ;-)
Sa tim postavkama, teško ćeš se ugrijati. Možeš ti u šorcu i kratkih rukava, ali jedino da trčiš u krug po kući k'o atletičar.
Bujrum na kafu kadgod zaželiš, nemam razloga da lažem ;-)
Ne kontam ovu raju sto prica ne moze se na plin grijati tj ugrijati.
Kod mene isto 22 stepena, pali se na 21 grije do 23. Ujutro se u 6h pali da ugrije prije posla. Onda je iskljuceno do 16h. Brzo se ugrije u 00h se gasi. Jucer isto kratki rukavi cjeli dan.
Post Reply