znam primjer gdje je frajer iskeširo dobru lovu i pita prodavca--stari, imal goriva u njem
Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
- muha_sa
#551 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
budalaština se uvalit u kredit za neko skupo auto koje neŠ moc održavat
znam primjer gdje je frajer iskeširo dobru lovu i pita prodavca--stari, imal goriva u njem
ako se ugasi nemam cenera da naspem

-
Nepass
#552 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
pa ja sam tako prije 8-9 godina iskesirao za auto dobru lovu falilo mi i odem u minus 1400. nuliro do plate. auto kupio u novembru a ljetne gume na autu. nisam imao da kupim gume morao posuditi lovu. od tad minus samo za lijekove, bolest itdmuha_sa wrote:budalaština se uvalit u kredit za neko skupo auto koje neŠ moc održavat![]()
znam primjer gdje je frajer iskeširo dobru lovu i pita prodavca--stari, imal goriva u njem![]()
![]()
- 512MB
#553 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Stan zakonski jeste njegov jer stoji u gruntovnici kao vlasnik. Sta banka kasnije smije il nesmije zavisi id kreditnog ugovora il vrste kredita.The BEN10 wrote:Odakle ti samo pomisao da je stan tvoj dok ne otplatiš i zadnji pfening?![]()
Jao kompleksa majko mila. Moj stan, živim u svom stanu - hahahaha. Koliko ih je radi toga zijanilo i stan i zdravlje jer ga nisu mogli OTPLATITI. Njihov vlastiti stan je na kraju prodala banka.
Vlastitu stan se jos uvijek more iznajmit, kad zasteka u novcaniku. I sam sam tako radio kad sam pisao diplomski. Dvije godine kod staraca zivio i ubiro kiriju
-
prog321
#554 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Kod vas u Austriji je malo drugacije.
Imate nisku kamatu ali zato vam je cijena otisla u 3pm.
Prosjecan mukarac u Austriji zaradjuje 28 hiljada Eura , a cijene prosjecnih kuca se krecu od 350 - 500 hiljada. Bolesno.
Prosjecan mukarac u Austriji zaradjuje 28 hiljada Eura , a cijene prosjecnih kuca se krecu od 350 - 500 hiljada. Bolesno.
Last edited by prog321 on 30/12/2015 10:46, edited 1 time in total.
- muha_sa
#555 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nepass wrote:pa ja sam tako prije 8-9 godina iskesirao za auto dobru lovu falilo mi i odem u minus 1400. nuliro do plate. auto kupio u novembru a ljetne gume na autu. nisam imao da kupim gume morao posuditi lovu. od tad minus samo za lijekove, bolest itdmuha_sa wrote:budalaština se uvalit u kredit za neko skupo auto koje neŠ moc održavat![]()
znam primjer gdje je frajer iskeširo dobru lovu i pita prodavca--stari, imal goriva u njem![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#556 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Da budemo skorz precizni i konkretni, stan je njihovo vlasnistvo, ali je isto optereceno zaloznim pravom banke512MB wrote:Stan zakonski jeste njegov jer stoji u gruntovnici kao vlasnik. Sta banka kasnije smije il nesmije zavisi id kreditnog ugovora il vrste kredita.The BEN10 wrote:Odakle ti samo pomisao da je stan tvoj dok ne otplatiš i zadnji pfening?![]()
Jao kompleksa majko mila. Moj stan, živim u svom stanu - hahahaha. Koliko ih je radi toga zijanilo i stan i zdravlje jer ga nisu mogli OTPLATITI. Njihov vlastiti stan je na kraju prodala banka.
Vlastitu stan se jos uvijek more iznajmit, kad zasteka u novcaniku. I sam sam tako radio kad sam pisao diplomski. Dvije godine kod staraca zivio i ubiro kiriju
-
The BEN10
#557 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Njegovo je znaš šta!512MB wrote:Stan zakonski jeste njegov jer stoji u gruntovnici kao vlasnik. Sta banka kasnije smije il nesmije zavisi id kreditnog ugovora il vrste kredita.The BEN10 wrote:Odakle ti samo pomisao da je stan tvoj dok ne otplatiš i zadnji pfening?![]()
Pa kako je moguće da banka prodaje TUĐU imovinu!? Eno linka - stotine nekretnina pod prinudnom naplatom (tj. nemogućnošću plaćanja rate) se prodaje, i to samo u PC-u. Velim, djetinjasta mi je ta patetika: moj stan, živim u njemu. Aha, how yes no - nemoj platit prvu ratu pa ćeš vidjeti.
Drugi dio u vezi sa otplatom rate kredita putem izdavanja stana, na duži period, valjda nije vrijedno ni komentarisati.
Znam za slučaj da je čovjeku ostalo 10-15 hiljada da otplati, nije imao i banka proda, naravno ISPOD CIJENE! Da namiri svoj dug. Pa tebi šta ostane, UŠTEĐEVINE.
Nije šija, već vrat! U kontekstu u kojem razgovaramo - svodi se praktično na isto, a to je da banka u slučaju da se ne može servisirati rata, PRODAJE NEKRETNINU. Šta god ko mislio o pravu na vlasništvo. Jesmo li sada korektni i precizni do kraja?_BataZiv_0809 wrote:Da budemo skorz precizni i konkretni, stan je njihovo vlasnistvo, ali je isto optereceno zaloznim pravom banke
- muha_sa
#558 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
pošto mi pricamo o životu u BiH--konkretno u SA necemo sad ulazit kako je u Austriji, Švici, Njemackoj
kakve mi koristi o tom razglabat--isto da pricam o peterosobnom stanu u Ferhadiji a nemam za kifle il pereca
U ŠveCkoj imaju nake stanbene firme koje se bave rentanjem stanova pa bujrum--prijaviš se na listu pa konkurišeš, ko ima više bodova taj i dobije i vozdra, al nema gazde da te zajebaje jesil ovo il ono neg se tacno u bobu sve zna--tvoje obaveze a bogme i pravo--pa bujrum.
al kakve koristi nam koji ovdje živimo razglabat o tome
U ŠveCkoj imaju nake stanbene firme koje se bave rentanjem stanova pa bujrum--prijaviš se na listu pa konkurišeš, ko ima više bodova taj i dobije i vozdra, al nema gazde da te zajebaje jesil ovo il ono neg se tacno u bobu sve zna--tvoje obaveze a bogme i pravo--pa bujrum.
al kakve koristi nam koji ovdje živimo razglabat o tome
- Nisrin
#559 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
.
Last edited by Nisrin on 18/12/2016 12:57, edited 1 time in total.
- 512MB
#560 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Prosjecni muskarac u Austriji naslijedi barem jednu kucu/stan od tetke il babe pa se ima. Osim tog, slabo ima ljudi koji kao single bilo sta kupuju. Racunaj 28 milja x2, i vec se more svasta priustit.prog321 wrote:Kod vas u Austriji je malo drugacije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#561 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Pa obojica ste upravu i obojica dajete prednost onom dijelu price koji vam je bliziThe BEN10 wrote:Nije šija, već vrat! U kontekstu u kojem razgovaramo - svodi se praktično na isto, a to je da banka u slučaju da se ne može servisirati rata, PRODAJE NEKRETNINU. Šta god ko mislio o pravu na vlasništvo. Jesmo li sada korektni i precizni do kraja?
- dust in the wind
#562 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
sa ovim se slažem.Nepass wrote:samo hocu da kazem da ne mora sve odmah. i ja sam za to da se ima svoj stan a da se ne renta ali da se ima bar pola para a pola da ide na kredit.dust in the wind wrote:
primjera uvijek ima. hehe. pola stanovnika Afrike živi u straćarama, nemaju ni vodu. nemuslimani u Paksitanu su mnogi u dužničkom ropstvu, žive u nekoliko kvadrata i rade povazdan. i što ne bi bilo u Sa porodica koje žive u 30 kvadrata. naravno da ima. ali to ne znači da se to treba uzeti za primjer kvalitetnog života. i da drago mi je što ti je drug našao veći stan. i evo čekamo ovog disciplinovanog da nam pojasni kako je on uspio u životu.
i ja cu aBd kupiti jos jedan stan ali za njega cu dici max 30k kredita na najkraci moguci rok otplate (54mjeseca) ostalo ce biti ustedjevina.
polako, nije zivot godina
-
zippoo87
#563 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
ja bih od tih "mladih" koje su pod uticajem serija i instagrama odmah trazio da ucestvuje sa vecim dijelom iznosa u kesu,ako gospodjica hoce odmah u vlastiti stan od 70+ kvadrata
djevojke sada zive u oblacima i tek one koje pocnu raditi i vide kakve su plate i da nista ne ostane se spuste na zemlju...naravno ovdje pricamo o ljudima kojima roditelji nisu neki profiteri i stranacki "klijenti" pa da imaju love za bacanja
ali od realne plate dvoje zaposlenih da otplate kredit od 180000,to je nemoguce...osim ako nece ni jesti ni piti nekih 35 godina
ali nase drustvo je nezrelo drustvo..evo moji drugovi
zajebavalo se 7-8 godina ,hodalo,pilo,klosarilo,sada poceli raditi za solidne plate,vojnici i sta oni rade...ulaze u svijet droge i kocke i samo se zaduzuju ....prokockali su i kredite,nisu vracali na vrijeme,nema vise dizanja kredita,los rejting,posudjivali od svakoga pa ili ne vrate ili vrate kroz par mjeseci...a oni i dalje u svijetu narkotika i sranja...svaki dan na to ode necija sedmicna zarada
balon je vec prenapuhan,ceka se da pukne
treba biti realan...pa uzmite svijet ne tako davno,poslije 2.sv. rata...sve bilo poruseno,raja se udavala i zenila da nisu imali nista...ali su radom stekli pa mi nasljednici sada imamo kuce,stanove,nekretnine,neku imovinu...ne mozes sve imati odjednom i kada ti hoces
paradoks je da oni sto nemaju love,znali bi uz malo para nesto kupiti i iskoristiti a ovi sto imaju od viska,drogiraju se,klade,kupuju i razbijaju auta,razbacuju po dernecima i tako
djevojke sada zive u oblacima i tek one koje pocnu raditi i vide kakve su plate i da nista ne ostane se spuste na zemlju...naravno ovdje pricamo o ljudima kojima roditelji nisu neki profiteri i stranacki "klijenti" pa da imaju love za bacanja
ali od realne plate dvoje zaposlenih da otplate kredit od 180000,to je nemoguce...osim ako nece ni jesti ni piti nekih 35 godina
ali nase drustvo je nezrelo drustvo..evo moji drugovi
zajebavalo se 7-8 godina ,hodalo,pilo,klosarilo,sada poceli raditi za solidne plate,vojnici i sta oni rade...ulaze u svijet droge i kocke i samo se zaduzuju ....prokockali su i kredite,nisu vracali na vrijeme,nema vise dizanja kredita,los rejting,posudjivali od svakoga pa ili ne vrate ili vrate kroz par mjeseci...a oni i dalje u svijetu narkotika i sranja...svaki dan na to ode necija sedmicna zarada
balon je vec prenapuhan,ceka se da pukne
treba biti realan...pa uzmite svijet ne tako davno,poslije 2.sv. rata...sve bilo poruseno,raja se udavala i zenila da nisu imali nista...ali su radom stekli pa mi nasljednici sada imamo kuce,stanove,nekretnine,neku imovinu...ne mozes sve imati odjednom i kada ti hoces
paradoks je da oni sto nemaju love,znali bi uz malo para nesto kupiti i iskoristiti a ovi sto imaju od viska,drogiraju se,klade,kupuju i razbijaju auta,razbacuju po dernecima i tako
-
The BEN10
#564 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Halali, ne razumijem. Mislim, možemo se zezati, al dajte ba ljudi - nekretnina je moja, ali je banka može prodati!_BataZiv_0809 wrote:Pa obojica ste upravu i obojica dajete prednost onom dijelu price koji vam je bliziThe BEN10 wrote:Nije šija, već vrat! U kontekstu u kojem razgovaramo - svodi se praktično na isto, a to je da banka u slučaju da se ne može servisirati rata, PRODAJE NEKRETNINU. Šta god ko mislio o pravu na vlasništvo. Jesmo li sada korektni i precizni do kraja?
Šta je suština - suština je ta da ako ne možeš servisirat dug DONJI SI. Donji. Da ne može dalje. Jer, u slučaju nedaj Bože, a kao što vidimo - takvih je na stotine, na kraju priče ti banka proda nekretninu, i u zavisnosti od preostalog duga, dobiješ ostatak. Kao ušteđevinu. A to nije ni trećina iznosa u najboljem slučaju. A ovamo si potrošio 10-15 godina plaćajući rate onoga što je upravo prodato.
Sirotinjo naprijed, samo gurajte! Banke su tu da vam olakšaju, vaše je da iskoristite priliku!
- dust in the wind
#565 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
ti si stalno pasivno agresivan... ne znam čemu to.The BEN10 wrote:Halali, ne razumijem. Mislim, možemo se zezati, al dajte ba ljudi - nekretnina je moja, ali je banka može prodati!_BataZiv_0809 wrote:Pa obojica ste upravu i obojica dajete prednost onom dijelu price koji vam je bliziThe BEN10 wrote:Nije šija, već vrat! U kontekstu u kojem razgovaramo - svodi se praktično na isto, a to je da banka u slučaju da se ne može servisirati rata, PRODAJE NEKRETNINU. Šta god ko mislio o pravu na vlasništvo. Jesmo li sada korektni i precizni do kraja?![]()
Šta je suština - suština je ta da ako ne možeš servisirat dug DONJI SI. Donji. Da ne može dalje. Jer, u slučaju nedaj Bože, a kao što vidimo - takvih je na stotine, na kraju priče ti banka proda nekretninu, i u zavisnosti od preostalog duga, dobiješ ostatak. Kao ušteđevinu. A to nije ni trećina iznosa u najboljem slučaju. A ovamo si potrošio 10-15 godina plaćajući rate onoga što je upravo prodato.
Sirotinjo naprijed, samo gurajte! Banke su tu da vam olakšaju, vaše je da iskoristite priliku!
-
prog321
#566 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nije dva puta.512MB wrote:Prosjecni muskarac u Austriji naslijedi barem jednu kucu/stan od tetke il babe pa se ima. Osim tog, slabo ima ljudi koji kao single bilo sta kupuju. Racunaj 28 milja x2, i vec se more svasta priustit.prog321 wrote:Kod vas u Austriji je malo drugacije.
Zene zaradjuju oko 21 hiljadu Eura.
Mislim, moze se to izgurati ali nije bajka. Cijene nekretnina kod vas ne reflektuju realnu zaradu. I mislim da ce dugo tako biti.
- FAP mashina
#567 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
nedostatak seskadust in the wind wrote:ti si stalno pasivno agresivan... ne znam čemu to.The BEN10 wrote: Šta je suština - suština je ta da ako ne možeš servisirat dug DONJI SI. Donji. Da ne može dalje. Jer, u slučaju nedaj Bože, a kao što vidimo - takvih je na stotine, na kraju priče ti banka proda nekretninu, i u zavisnosti od preostalog duga, dobiješ ostatak. Kao ušteđevinu. A to nije ni trećina iznosa u najboljem slučaju. A ovamo si potrošio 10-15 godina plaćajući rate onoga što je upravo prodato.
-
radostan dan
- 512MB
#569 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Iskreno neznam kolka je prosjecna plata. Al ima i u Austriji vukojebina gdje mozes za 100 milja kucu kupit. Nekupuju svi kucarak u Salzburgu 10 min pjehe do centraprog321 wrote:Nije dva puta.512MB wrote:Prosjecni muskarac u Austriji naslijedi barem jednu kucu/stan od tetke il babe pa se ima. Osim tog, slabo ima ljudi koji kao single bilo sta kupuju. Racunaj 28 milja x2, i vec se more svasta priustit.prog321 wrote:Kod vas u Austriji je malo drugacije.
Prosjecan mukarac u Austriji zaradjuje 28 hiljada Eura , a cijene prosjecnih kuca se krecu od 350 - 500 hiljada. Bolesno.![]()
Zene zaradjuju oko 21 hiljadu Eura.
Mislim, moze se to izgurati ali nije bajka. Cijene nekretnina kod vas ne reflektuju realnu zaradu. I mislim da ce dugo tako biti.
- dobar osjecaj
#570 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ako vec hoces biti realan, smanji idealisticki pristup tom vremenu. Svi imamo i pretke iz tog perioda koji su bili bez icega i jedva se stvarnim radom digli na nivo zivotarenja i da jedva skoluju djecu i imaju neke osnovne stvari, kao i pretke koji su bili podobni i od partije dobijali dobra radna mjesta, stanove i sve ostalo za dobar zivot.zippoo87 wrote: treba biti realan...pa uzmite svijet ne tako davno,poslije 2.sv. rata...sve bilo poruseno,raja se udavala i zenila da nisu imali nista...ali su radom stekli pa mi nasljednici sada imamo kuce,stanove,nekretnine,neku imovinu...ne mozes sve imati odjednom i kada ti hoces
- 512MB
#571 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Shvati da kad je nekretnina tvoja onda netrebas niciju dozvolu da nazidas jos jedan sprat, napravis bazen, pregradis sobe kako ti je cejf, ugradis kamin, promijenis pod, srusis zidove, itd itd. Kad to mozes onda znaci da je tvoje, i da nemoras pitat "gazdu"The BEN10 wrote:Halali, ne razumijem. Mislim, možemo se zezati, al dajte ba ljudi - nekretnina je moja, ali je banka može prodati!![]()
I da, sustina je da ako zivis kao podstanar i nemozes placat kiriju si isto tako donji
- Dr.medicine
#572 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
onda sagledaj objektivno situaciju u BIH i ko može gotovinom da kupi stanCi-Nick wrote: I sam imam vlastiti stan plaćen gotovinom. Na to gledam kao na luksuz a ne kao na ekonomski opravdan potez.
Kao što ni kupovina novog auta u većini slučajeva nije opravdana, al je ćejf.
-
The BEN10
#573 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Jao logike, možeš misliti! Mislim, sa kim je ovdje diskutujem. Pa tako isto su mislile i stotine onih čija je imovina NA PRODAJU. Dakle, njihovo nije. A vi nastavite sanjati.512MB wrote:Shvati da kad je nekretnina tvoja onda netrebas niciju dozvolu da nazidas jos jedan sprat, napravis bazen, pregradis sobe kako ti je cejf, ugradis kamin, promijenis pod, srusis zidove, itd itd. Kad to mozes onda znaci da je tvoje,i da nemoras pitat "gazdu"The BEN10 wrote:Halali, ne razumijem. Mislim, možemo se zezati, al dajte ba ljudi - nekretnina je moja, ali je banka može prodati!![]()
512MB wrote: To da banka prodaje "tvoju" imovinu se jako jako rijetko desava, uglavnom u smrtnim slucajevima. Ako sam knap pri novcaniku mogu vala i sam prodat nekretninu, sta ce mi banka tu.
-
The BEN10
#574 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ja ovdje ili diskutujem sa djecom iz osnovne škole ili šta!?512MB wrote:I da, sustina je da ako zivis kao podstanar i nemozes placat kiriju si isto tako donjigdje je razlika?
Rata za kiriju je uvijek, ali uvijek manja od rate kredita. Ako nisi sposoban da stanuješ kao podstanar (a kamoli da još pri tome uštediš) onda je logično da nisi sposoban ni da digneš kredit. Right? Onda si socijalni slučaj ili ne znam ti šta.
- Nisrin
#575 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
.
Last edited by Nisrin on 18/12/2016 12:57, edited 1 time in total.