Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
- dobar osjecaj
#1 Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Zanimaju me iskustva ljudi koji su neko vrijeme (par godina i vise) u radnom odnosu, primaju platu preko banke, ponekad su prividno mukotrpno ostvarili pravo na odobreno prekoracenje po tekucem racunu, kakvo je vase misljenje o dopustenom prekoracenju (minusu) na tekucem racunu?
Da li je to cesce spas i ispomoc za povremene krizne finansijske situacije ili zlo u koje mnoge budale upadaju i ne znaju se izvuci a pri tome placaju ogromne kamate bankama?
Da li je to cesce spas i ispomoc za povremene krizne finansijske situacije ili zlo u koje mnoge budale upadaju i ne znaju se izvuci a pri tome placaju ogromne kamate bankama?
Last edited by dobar osjecaj on 23/12/2015 09:15, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#2 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Imao sam mogucnost otici u minus dvije plate...dobro je znati da mozes vazda na to racunati, sto bi narod reko za nedaj Boze, ali sam uvijek izbjegavao otici u minus...mozda sam dva puta po 50KM bio u minusu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Definitivno mac sa dvije ostrice.dobar osjecaj wrote:Zanimaju me iskustva ljudi koji su neko vrijeme (par godina i vise) u radnom odnosu, primaju platu preko banke, ponekad su prividno mukotrpno ostvarili pravo na odobreno prekoracenje po tekucem racunu, kakvo je vase misljenje o dopustenom prekoracenju (minusu) na tekucem racunu?
Imam limit od 3 plate. I kreditnu. I jos onaj shadow limit.
Kad odes u minus do kraja, e onda se ne izvadi lahko. Osim ako ne dodjes do kakve love, pa to pokrijes. Ili dignes kredit i sve pokrijes.
Sve zavisi za sta koristis. Ako se zavaljujes u minus na nepotrebnim glupostima, onda naravno da si budala.
Ako je nesto neophodno, hm, pa onda na to gledas tako da si svakako to morao, e sad posto je takvo vrijeme da ces tesko od nekog posuditi novac, onda imas priliku posuditi od banke. Naravno, banka uzima kamatu za tu posudbu.
Dakle, stvar je koliko racionalno koristimo te pogodnosti. Najlakse je provlaciti, ali sve to moras kad-tad vratiti.
-
Sijedi63
#4 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Ne bih ga dao nizašta na svijetu....povremeno odem (a nekad i moram) u minus da mi ga ne oduzmu.
Mada poznajem osobe koje su se odmah "zakovale" u taj minus i ne miču, plaćaju svaki mjesec kamatu, a tog minusa praktično više i nemaju...
Mada poznajem osobe koje su se odmah "zakovale" u taj minus i ne miču, plaćaju svaki mjesec kamatu, a tog minusa praktično više i nemaju...
- walter kurtz
#5 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Hvala svemiru zaradjujem dobro pa nemam potrebe za minusom a i da ne zaradjujem ne bih trosio vise nego sto zaradim 
-
kakavdanakneiskustvu
#6 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
dobra stvar ko zna kontrolisati troskove,zna biti i neugodnih situacija,meni je prije prilicno godina iznenada limit smanjen,skoro pa ukinut,a bio sam prilicno zaglibio u limit,jedna citava plata mi zalegla za to smanjenje limita
- walter kurtz
#7 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
U skladu sa tvojim forumskim nickomkakavdanakneiskustvu wrote:dobra stvar ko zna kontrolisati troskove,zna biti i neugodnih situacija,meni je prije prilicno godina iznenada limit smanjen,skoro pa ukinut,a bio sam prilicno zaglibio u limit,jedna citava plata mi zalegla za to smanjenje limita
-
kakavdanakneiskustvu
#8 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
walter kurtz wrote:U skladu sa tvojim forumskim nickomkakavdanakneiskustvu wrote:dobra stvar ko zna kontrolisati troskove,zna biti i neugodnih situacija,meni je prije prilicno godina iznenada limit smanjen,skoro pa ukinut,a bio sam prilicno zaglibio u limit,jedna citava plata mi zalegla za to smanjenje limita
donekle
- walter kurtz
#9 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
kakavdanakneiskustvu wrote:walter kurtz wrote:U skladu sa tvojim forumskim nickomkakavdanakneiskustvu wrote:dobra stvar ko zna kontrolisati troskove,zna biti i neugodnih situacija,meni je prije prilicno godina iznenada limit smanjen,skoro pa ukinut,a bio sam prilicno zaglibio u limit,jedna citava plata mi zalegla za to smanjenje limita
donekle
-
sumirprimus
#10 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
u stednji je spas... 
- dobar osjecaj
#11 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Zanima me kako se odobrava taj limit minusa u iznosu od 3 plate? Je li to neke banke same daju onako od sebe ili to korisnici mogu traziti na osnovu ponudjenih paketa usluga? Pitam se utopisticki zasto je uopste zakonski dozvoljeno ljudima koji nisu u stanju da se nose sa vracanjem nekih ogromnih iznosa, dozvoljeno i stavise podsticu se, da se uvaljuju u taj mucni duznicki odnos.Tomahawk11 wrote: Definitivno mac sa dvije ostrice.
Kad odes u minus do kraja, e onda se ne izvadi lahko. Osim ako ne dodjes do kakve love, pa to pokrijes. Ili dignes kredit i sve pokrijes.
Sve zavisi za sta koristis. Ako se zavaljujes u minus na nepotrebnim glupostima, onda naravno da si budala.
Ako je nesto neophodno, hm, pa onda na to gledas tako da si svakako to morao, e sad posto je takvo vrijeme da ces tesko od nekog posuditi novac, onda imas priliku posuditi od banke. Naravno, banka uzima kamatu za tu posudbu.
Dakle, stvar je koliko racionalno koristimo te pogodnosti. Najlakse je provlaciti, ali sve to moras kad-tad vratiti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
U principu to banke postepeno odobravaju.dobar osjecaj wrote:Zanima me kako se odobrava taj limit minusa u iznosu od 3 plate? Je li to neke banke same daju onako od sebe ili to korisnici mogu traziti na osnovu ponudjenih paketa usluga? Pitam se utopisticki zasto je uopste zakonski dozvoljeno ljudima koji nisu u stanju da se nose sa vracanjem nekih ogromnih iznosa, dozvoljeno i stavise podsticu se, da se uvaljuju u taj mucni duznicki odnos.Tomahawk11 wrote: Definitivno mac sa dvije ostrice.
Dobijes limit od jedne plate, poslije nekog vremena dvije, onda tri....mislim da na vlastiti zahtjev mozes i vise ici.
Zakonski je da opterecenje ne moze ici vise od 1/2, odnosno 2/3 (zavisi od visine primanja), medjutim, banke to zaobilaze po kontu virtuelnih dugovanja. Nigdje ne pise da ja imam shadow limit, a koji iznosi 2000,00 KM.
Mislim da se, konkretno, dosta popravilo stanje po pitanju tog zaduzivanja. Drugi je problem sto su ljudi vec poprilicno zavaljeni. Nekad se moglo uzimati i vise nego je moguce da neko podnese platno u toku jednog mjeseca, sto je van svake pameti.
U principu, sasvim normalno, jer mi smo drzava koja stvari rijesava u hodu i to ide jako sporo i puno je rupa.
- Dozer
#13 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Ja bas i nisam siguran da tu pstoje kamate...
Ako se radi o racunu na koji ide plata, i po kojem su odobrena prekoracenja u visini 1/2/3 plate, a nacesce je 1, dok su ponegdje dvije, tu nema kamata.
A nema jer se cijeli iznos prekoracenja najcesce naplacuje automatski.
Recimo, ako je odobreno prekoracenje u visini jedne plate, i ta plata se digne ranije, tj. ode se u minus za cijeli iznos plate, npr. 1000 KM, tada se taj cijeli iznos namiri na racun cim legne ta naredna plata.
Bar je tako u UniCredit banci...
Ako se radi o racunu na koji ide plata, i po kojem su odobrena prekoracenja u visini 1/2/3 plate, a nacesce je 1, dok su ponegdje dvije, tu nema kamata.
Recimo, ako je odobreno prekoracenje u visini jedne plate, i ta plata se digne ranije, tj. ode se u minus za cijeli iznos plate, npr. 1000 KM, tada se taj cijeli iznos namiri na racun cim legne ta naredna plata.
-
Nepass
#14 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Ako ne znas sa parama onda si uvijek zakovan u minusu.dobar osjecaj wrote:Zanimaju me iskustva ljudi koji su neko vrijeme (par godina i vise) u radnom odnosu, primaju platu preko banke, ponekad su prividno mukotrpno ostvarili pravo na odobreno prekoracenje po tekucem racunu, kakvo je vase misljenje o dopustenom prekoracenju (minusu) na tekucem racunu?
Ne treba ulaziti u minus ako nema prijeke potrebe
-
Nepass
#15 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
U mojoj banci je u osnovnom paketu jedna plata minusa. Sve sto je veci paket povecavaju limit.dobar osjecaj wrote:Zanima me kako se odobrava taj limit minusa u iznosu od 3 plate? Je li to neke banke same daju onako od sebe ili to korisnici mogu traziti na osnovu ponudjenih paketa usluga? Pitam se utopisticki zasto je uopste zakonski dozvoljeno ljudima koji nisu u stanju da se nose sa vracanjem nekih ogromnih iznosa, dozvoljeno i stavise podsticu se, da se uvaljuju u taj mucni duznicki odnos.Tomahawk11 wrote: Definitivno mac sa dvije ostrice.
U bivsoj banci su nam od starta dali dvije plate minusa.
Bankama se isplati gledajuci po svojoj firmi. Kad kazes da nisi u minusu ljudi ti ruku pruzaju
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Pokrij se koliki ti je jorgan. Imam debitnu karticu i trosim koliko zaradim
Evo vrijeme je snizenja i imam neki budzet za to i to je sve 
- muha_sa
#17 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
pridjem zidu placa (bankomatu) ukucam pin, pita me zid placa hocul izvod il gotovinu
prEtisnem puljku na gotovinu a na displeju piše MARŠ ODAVLE i vrne mi karticu
-
Nepass
#18 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Kako nema oko 12% ti je godisnja kamata u svim bankama.Dozer wrote:Ja bas i nisam siguran da tu pstoje kamate...
A bas u unicr sam isao u minus kad sam uzeo auto i na milju su mi uzimali oko 13km mjesecno
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Crveni se bankomat umjesto tebemuha_sa wrote:pridjem zidu placa (bankomatu) ukucam pin, pita me zid placa hocul izvod il gotovinu![]()
Nekad se mora covjek i zavaliti.
Takav vakat.
- muha_sa
#20 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
ja ga konto na foru uzet kad šipakTomahawk11 wrote:Crveni se bankomat umjesto tebemuha_sa wrote:pridjem zidu placa (bankomatu) ukucam pin, pita me zid placa hocul izvod il gotovinu![]()
prEtisnem puljku na gotovinu a na displeju piše MARŠ ODAVLE i vrne mi karticu![]()
![]()
![]()
Nekad se mora covjek i zavaliti.
Takav vakat.
- Dozer
#21 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Moja zena redovno uzima taj limit plate, puni iznos, i nikad nema nikakve kamate. Naravno, odmah joj cijeli iznos namire cim joj legne plata.
- dust in the wind
#22 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
blago onom ko može zamisliti život bez ulaska u crveno...heheh. ali se trudim ne otići vise od pola plate..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#23 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Mora biti kamate. Ako uzmes, npr. -1000 limita 01.01., a vratis 31.01, platices obracunatu kamatu za taj period.Dozer wrote:Moja zena redovno uzima taj limit plate, puni iznos, i nikad nema nikakve kamate. Naravno, odmah joj cijeli iznos namire cim joj legne plata.
- Dozer
#24 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
Ona uzme svakog prvog 1000, i ta milja joj legne ozmedju 20 i 25 nazad. I nema nikakve kamate na izvodu.
- muha_sa
#25 Re: Minus na tekucem racunu - spas ili zlo?
nisu ni oni levati da tek tako daju prekoracenje--svki dan prekoracenja oni obracunajuDozer wrote:Ona uzme svakog prvog 1000, i ta milja joj legne ozmedju 20 i 25 nazad. I nema nikakve kamate na izvodu.