U SAD ljudi koji imaju savršen kreditni rejting, dakle ljudi koji svoje kredite otplate na vrijeme, mogu imati probleme da dobiju sljedeći kredit. Naime, banke vole kada im se malo duguje. Ne puno, ali malo da duguju bankama, banke to vole. Jer tada mogu naplaćivati zatezne kamate, pa im ljudi daju više novca nego što im daju kada uredno vraćaju kredit.dobar osjecaj wrote:Zanima me kako se odobrava taj limit minusa u iznosu od 3 plate? Je li to neke banke same daju onako od sebe ili to korisnici mogu traziti na osnovu ponudjenih paketa usluga? Pitam se utopisticki zasto je uopste zakonski dozvoljeno ljudima koji nisu u stanju da se nose sa vracanjem nekih ogromnih iznosa, dozvoljeno i stavise podsticu se, da se uvaljuju u taj mucni duznicki odnos.Tomahawk11 wrote: Definitivno mac sa dvije ostrice.
Imam limit od 3 plate. I kreditnu. I jos onaj shadow limit.
Kad odes u minus do kraja, e onda se ne izvadi lahko. Osim ako ne dodjes do kakve love, pa to pokrijes. Ili dignes kredit i sve pokrijes.
Sve zavisi za sta koristis. Ako se zavaljujes u minus na nepotrebnim glupostima, onda naravno da si budala.
Ako je nesto neophodno, hm, pa onda na to gledas tako da si svakako to morao, e sad posto je takvo vrijeme da ces tesko od nekog posuditi novac, onda imas priliku posuditi od banke. Naravno, banka uzima kamatu za tu posudbu.
Dakle, stvar je koliko racionalno koristimo te pogodnosti. Najlakse je provlaciti, ali sve to moras kad-tad vratiti.
Kreditne kartice, odobreni limiti i time upadanje u dužničko ropstvo je dobro i za banke i za države/poslodavce. Bankama je dobro jer vežu klijente za sebe i zbog zateznih kamata, a državama/poslodavcima zato što ljudi koji upadnu u dužničko ropstvo će se teže odlućivati da napuste posao kada ih na poslu maltretiraju, teže će se odlučiti da idu u štrajk (naročito ako imaju djecu da hrane) i tako se ljudi drže pod kontrolom i u zavisnom odnosu prema banci, poslodavcu i državi.
A usput, time se ljudi podstiču da više troše, pa se time održava nivo zaposlenosti, ekonomija itd.
To ti je otprilike odgovor na pitanje: ...zasto je uopste zakonski dozvoljeno ljudima koji nisu u stanju da se nose sa vracanjem nekih ogromnih iznosa, dozvoljeno i stavise podsticu se, da se uvaljuju u taj mucni duznicki odnos.
Naravno, u situaciji nedajbože, kada bi se moralo platiti neko liječenje, kada bi se moralo platiti mjesto za život da se ne spava u kontejneru i slično, treba ići i u kredite i crveno, u dužničko ropstvo, ali ići u kredit ili crveno zbog kupovine auta, mobitela, mijenjanja namještaja itd, ko to uradi i neka je u dužničkom ropstvu.
Trošiti koliko se ima, i nema problema. Jeste da se i nema stvari, ali da li je pametno ići u dužničko ropstvo jer svi oko mene imaju iPhone a ja mobitel od 50 KM? Po meni nije, ali svako neka misli za sebe.