Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#401 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudi ba, davno je jos utvrdjeno da je Keyens pogrijesio poistovjetivsi zelje i potrebe :D

Nemamo svi istu pocetnu poziciju, nemamo svi iste potrebe, nemamo svi iste zelje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#402 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

vidis kako vrijedjaju
s kad odgovoris onda ce ispasti da si ljubomoran zato je najbolje prekinuti komunikaciju s tom osobom

ljudi s mastercardom kupuju djeci knjige za osnovnu skolu
krecete li se vi po svjetlosti u septembru
sta treba dijete da zbog 20-30 maraka kamata ne ode na izlet ili ekskurziju
ili na bracni par ne ode na mauricijus barem 7 dana da szu izvan problema

ma nismo na istim orbitalama

imajte naslijedjeno ne zaduzujte se :mrgreen: jer ne morate
supercali

#403 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by supercali »

Nepass wrote:
Black swan wrote:ja općenito govorim nit te znam nit te spominjem nit me briga
ali o kamatama obicno govore oni koji nemaju rata
to je moje iskustvo...joj ne bih ja ono joj ne bih to...strah u ocima vidim...
dok drugi uzivaju sada...ono stedi danas da eventualno nesto ima sutra...

naravno postoje oni koji su se bas zavalili...da je doslo do prodaje hipoteke, razvboda, propadanja firmi, bolesti
i ono da im je banka bas za vratom to su jaci slucajevi...150 000+ o tome ne pricam...nego o sitnim malim uzitcima...vecerama, autima,sejsel,soping,nova jasa nova maja i tako to dok drugi imaju miran san :mrgreen: i samo to :mrgreen: osim ako im neko nije darovao stan auto fakultet...pa mogu imati sve te male stvari
ti bi fakat digao npr kredit na godinu od 5k eto oni su beskamatni uzmu samo obradu kredita, ako se ne varam 250km i isao na putovanje od 7 dana?
nebi pokusao ustediti tu lovu i sebi priustiti eto te sejsele?
Zasto ne bi taj kredit uzeo ako nemas odmah pare?
HAVANA

#404 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

Black swan wrote:vidis kako vrijedjaju
s kad odgovoris onda ce ispasti da si ljubomoran zato je najbolje prekinuti komunikaciju s tom osobom

ljudi s mastercardom kupuju djeci knjige za osnovnu skolu
krecete li se vi po svjetlosti u septembru
sta treba dijete da zbog 20-30 maraka kamata ne ode na izlet ili ekskurziju
ili na bracni par ne ode na mauricijus barem 7 dana da szu izvan problema

ma nismo na istim orbitalama

imajte naslijedjeno ne zaduzujte se :mrgreen: jer ne morate

Naravno,dijete ne pita.Minus je nuzno zlo u vremenu u kojem zivimo za mnoge ljude.Sta bi bez njega,vako nekako i duraju.Moram djetetu knjige... kupiti,taman radio u tri smjene.
Nepass

#405 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

supercali wrote:
Nepass wrote:
Black swan wrote:ja općenito govorim nit te znam nit te spominjem nit me briga
ali o kamatama obicno govore oni koji nemaju rata
to je moje iskustvo...joj ne bih ja ono joj ne bih to...strah u ocima vidim...
dok drugi uzivaju sada...ono stedi danas da eventualno nesto ima sutra...

naravno postoje oni koji su se bas zavalili...da je doslo do prodaje hipoteke, razvboda, propadanja firmi, bolesti
i ono da im je banka bas za vratom to su jaci slucajevi...150 000+ o tome ne pricam...nego o sitnim malim uzitcima...vecerama, autima,sejsel,soping,nova jasa nova maja i tako to dok drugi imaju miran san :mrgreen: i samo to :mrgreen: osim ako im neko nije darovao stan auto fakultet...pa mogu imati sve te male stvari
ti bi fakat digao npr kredit na godinu od 5k eto oni su beskamatni uzmu samo obradu kredita, ako se ne varam 250km i isao na putovanje od 7 dana?
nebi pokusao ustediti tu lovu i sebi priustiti eto te sejsele?
Zasto ne bi taj kredit uzeo ako nemas odmah pare?
pa kod mene je mozdani sklop takav da ja te pare imam ako hocu na putovanje
i ja sam ljetovanje platio 3k ali sam dao kes, nema kredita. ako ce biti kredit necu ni ici
evo opet swan spominje knjige 30km i izlet djetetu preko shoping kartice ili limita.
ja razmisljam tako da ako ne mozes djetetu priustiti knjige za skolu u vrijednosti od 30km daj ga na usvajanje, bice mu bolje
zijancer

#406 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by zijancer »

ja kad ocu da pobjegnem od slika i problema, kidam u sumu, ili na kakvu visoravan gdje nema turista :-)
zavalim se 0000000000000k :skoljka:
supercali

#407 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by supercali »

Pazi i ja skupljam al ako sam recimo dao pare na farbanje auta renoviranje a izletilo to ljetovanje sto ne bih za 250 maraka razlike otisao na ljetovanje?
sumirprimus

#408 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by sumirprimus »

najveca zabluda je sto kad kazes 99% ljudi van foruma, ne mislis na ljude koji bukvalno prezivljavaju,kakvi sejseli,kakva kola,kakvi bakraci.
The BEN10

#409 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

Black swan wrote:pa ljudi moraju jesti...to sto nama neko skuha i smrdi citav stan
a oni odu u restoran je stvar izbora a svi moramo jesti
Aferim, samo naprijed!
Nadam se i da ne jedeš svašta: valjda je kavijar mjera... ;-)
HAVANA

#410 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

Nepass wrote: ja razmisljam tako da ako ne mozes djetetu priustiti knjige za skolu u vrijednosti od 30km daj ga na usvajanje, bice mu bolje
Mnogi su izveli djecu na dobar put a nisu imali,vise nisu nego sto jesu.Sta ti to znaci,samo dobrostojeci da prave djecu il sta?
Zivot nosi svasta,danas imas,sutra nemas...razbolis se,dobijes otkaz...Porodica je najvece bogatstvo.Mnogi dobri roditelji imaju problem sa tih 30 maraka,treba im uzeti djecu il sta? :roll: Moja majka je nas podigla,kad danas kontam nije mi uopste jasno kako,ona to zna najbolje.Da me sad zovne da je nosam tri kruga krkace oko carsije,odma bi otiso,a ne sta drugo...Ja sam dijete napravio kad sam zivio u tek iznajmljenom stanu,spavali na podu...Da sam ceko da sve kockice poslazem, nikad ga ne bi ni napravio.Ne bi ni bilo tog elana...
Nepass

#411 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

supercali wrote:Pazi i ja skupljam al ako sam recimo dao pare na farbanje auta renoviranje a izletilo to ljetovanje sto ne bih za 250 maraka razlike otisao na ljetovanje?
iskreno meni bi bilo zao davati svaki mjesec 400 stoje za nesto sto je proslo.
cak ni cipele ne kupim na rate jer znam kad dodje druga rata da cu vec psovati i sebe i cipele i sto ih kupih
The BEN10

#412 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

mali_milojica wrote:Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja)
Halali na sekundu: recimo da si podigao kredit od 100 milja na 15 godina i njime kupio stan. U narednih 15 godina trebaš lupam vratiti 150-160 milja. Dogodi se, nedaj Bože, da za 10 godina (tj. 2/3 otplatnog roka) izgubiš posao, koliko "ušteđevine" imaš prema svojoj računici? :roll:
Do tada si vratio 2/3, dakle 100-110 milja, taman onoliko koliko vrijedi stan. A ti dužan još 50-60 milja. Koja crna ušteđevina!? :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#413 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Raigor Stonehoof wrote:pa zaduzeni moji drugovi, ne moze i jare i pare :D

uvalili bi se u stambeni kredit, a pricaju o nekim putovanjima, telefonima, minusima, kako je njima dobro...

Uzmimo da dvije osobe imaju istu platu. Osoba A se kreditno zaduzi na 20 godina i kupi stan, osoba B ne. Osoba A placa 700 KM ratu za stan, osoba B placa 250 KM kiriju.

20 narednih godina osoba A zivi nizim zivotnim standardom, sa nizim primanjima, strahuje od svakog manjeg previranja u firmi, jer ako nakon 15 godina ostane bez posla, ode joj sve u kurac, moze se ubit.

Osobi B pri tome ostaje vise sredstava za sebe, lagodniji i mirniji zivot. Ako i ostane bez posla, svalit ce se kod nekog (isto kao osoba A), ali nece izgubiti nista za sta je crncio 15 godina i zbog cega mu je porodica zivjela tesko.

Nakon 20 godina osoba A je pred smrt od sekiracije, i strefi je infarkt od radosti kad joj u banci kazu da je kredit otplacen. Dok osoba B i dalje zdrava i psihicki stabila zivi u svom stanu koji joj je ostao od roditelja :D
Sve je to lijepo, bajno, sjajno....s tim da si presutio ono sto ti nije bilo cejf napisati :D
Redom....bez osoba A i B, nego stvarni likovi.
Sa 38 godina cu imati svoj stan. Uopste nije tako stresno kao sto pricas, nije mi rata 700 KM. Zivim normalno, idem i na ljetovanje i na zimovanje, kako mi cejf. Posao moze svako izgubiti, ali nije secer u vodu. Naci cu drugi, imam kvalifikacije, pa se ne bojim. I ne ide to bas tako - izgubis posao, gubis stan. Pa moze, ako si bas levat.
S druge strane, ti kao podstanar mozes uvijek ocekivati da ce gazda doci i reci: prodajem stan, renoviram, bla bla....kupi se i dalje....pa nisi lastavica :P

Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.
dust in the wind

#414 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

na ovoj temi se ljudi ubjeđuju kako ko treba da živi. . smiješno. svakom svoje. ne ubijede članovi porodice bliski drugovi jedni druge, a ne forumski auditorij da to uradi između sebe, virtuelno. ohanimo :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#415 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

The BEN10 wrote:
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja)
Halali na sekundu: recimo da si podigao kredit od 100 milja na 15 godina i njime kupio stan. U narednih 15 godina trebaš lupam vratiti 150-160 milja. Dogodi se, nedaj Bože, da za 10 godina (tj. 2/3 otplatnog roka) izgubiš posao, koliko "ušteđevine" imaš prema svojoj računici? :roll:
Do tada si vratio 2/3, dakle 100-110 milja, taman onoliko koliko vrijedi stan. A ti dužan još 50-60 milja. Koja crna ušteđevina!? :-D
I ti mislis da je bolje rentati? Meni nomadski zivot ne odgovara.
Nepass

#416 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

HAVANA wrote:
Nepass wrote: ja razmisljam tako da ako ne mozes djetetu priustiti knjige za skolu u vrijednosti od 30km daj ga na usvajanje, bice mu bolje
Mnogi su izveli djecu na dobar put a nisu imali,vise nisu nego sto jesu.Sta ti to znaci,samo dobrostojeci da prave djecu il sta?
Zivot nosi svasta,danas imas,sutra nemas...razbolis se,dobijes otkaz...Porodica je najvece bogatstvo.Mnogi dobri roditelji imaju problem sa tih 30 maraka,treba im uzeti djecu il sta? :roll: Moja majka je nas podigla,kad danas kontam nije mi uopste jasno kako,ona to zna najbolje.Da me sad zovne da je nosam tri kruga krkace oko carsije,odma bi otiso,a ne sta drugo...Ja sam dijete napravio kad sam zivio u tek iznajmljenom stanu,spavali na podu...Da sam ceko da sve kockice poslazem, nikad ga ne bi ni napravio.Ne bi ni bilo tog elana...
a jeli se tvoja mama zavalila u kredit i uzela 3 soping kartice ili je od svojih usta odvajala da ti imas?
tu je ta razlika, ja ne bih 10 dana jeo na poslu ili bi eventualno uzeo dvije kifle da djetetu kupim knjige ili platim godinu fakulteta. ne bih potezao soping kartice ili dizao krediti ili bilo gdje i na koji nacin posudjivao pare.
supercali

#417 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by supercali »

Nepass wrote:
supercali wrote:Pazi i ja skupljam al ako sam recimo dao pare na farbanje auta renoviranje a izletilo to ljetovanje sto ne bih za 250 maraka razlike otisao na ljetovanje?
iskreno meni bi bilo zao davati svaki mjesec 400 stoje za nesto sto je proslo.
cak ni cipele ne kupim na rate jer znam kad dodje druga rata da cu vec psovati i sebe i cipele i sto ih kupih
Pa cipele tv telefone nikad ne uzimam na kredit kartice niti cu
Necu ni ovo ako mi nije prijeko potreban novac a to sto prodjem i proputujem ne moze se platiti novcem i nije mi zao ni feninga sto potrosim na putovanje
Opet svakom svoje ovo je samo moj rezon
Tomahawk11
Globalni moderator

#418 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

dust in the wind wrote:na ovoj temi se ljudi ubjeđuju kako ko treba da živi. . smiješno. svakom svoje. ne ubijede članovi porodice bliski drugovi jedni druge, a ne forumski auditorij da to uradi između sebe, virtuelno. ohanimo :D
Pa to je potegnuto kao argument od pojedinaca, u stilu bolje je zivjeti kao podstanar, al se ne zaduzivati.
Jes da ne kazem sta. Zivio sam i kao podstanar i znam kako je. Tako zivi ko mora, ko moze sebi kupi stan, kucu.
prog321

#419 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote:
Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.

Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
sumirprimus

#420 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by sumirprimus »

kad nesta meze poće prica brez veze... :run:
HAVANA

#421 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

The BEN10 wrote:
Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...
prog321

#422 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Kakav rast cijene nekretnine ?

:-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#423 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
Jelde? A sto onda u Svici masovno rentaju, umjesto da kupuju stanove?
Bice da je obrnuto. U BiH nije velika razlika izmedju rentanja i mjesecne rate kredita. Naravno, pricam o normalnim uslovima, jer mozes rentati sobicu za 100 KM, a mozes i kupovati stan od 100 kvadrata, ali nije to poenta.
A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
sumirprimus

#424 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by sumirprimus »

eee da li je ovo tema minus na tekucem racunu- pomoc ili zlo? :skoljka:
HAVANA

#425 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
HAVANA wrote:
a jeli se tvoja mama zavalila u kredit i uzela 3 soping kartice ili je od svojih usta odvajala da ti imas?
tu je ta razlika, ja ne bih 10 dana jeo na poslu ili bi eventualno uzeo dvije kifle da djetetu kupim knjige ili platim godinu fakulteta. ne bih potezao soping kartice ili dizao krediti ili bilo gdje i na koji nacin posudjivao pare.
Cuj je li,naravno da jeste...U to vrijeme one uzajamne kase nekakve,cekovi...sto jada...Ne bi mnogi ali mora.Preljevaj iz supljeg u prazno,kombinuj...Problem mi je kad vidim ljude da se zavaljuju u statusne simbole a nemaju osnove za to.Zivi u stanu gdje curi i sta treba i sta ne treba, a vozi auto na kredit od 40 milja recimo,to nikada necu shvatiti. :roll:
Post Reply