Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sumirprimus wrote:nije se rodio koj osto duzan banci.
dug se uvijek naplati.
nije tačno. to banke hoće da se tako misli, ali daleko je od toga.
Ima nesto sto se zove otpis sredstava.
Kad se otpisu sredstva, sve sto banka naplati sudskim putem - 100% profit.
Naravno, otpis ima i svoje negativne strane po banku, pada kreditni rejting, poskupljuju sredstva fondova....
HAVANA wrote:Banke prodaju novac,isto kao sto ja prodajem jedno,ti drugo,onaj trece...Na kupcu je da raspolaze sa onim sto je kupio na najpametniji nacin i da razmisli o onome sta kupuje treba li mu to i hoce li se znati nositi sa tim.Ovo su neke druge stvari koje nemaju bas veze sa minusom na kartici i limitom.Ovo je nuzno zlo za mnoge u zemlji ovakvoj kakva jest.Ali i tu moras pametno koristiti.A banke ko banke,gledaju da sto skuplje i sigurnije prodaju.Kao i svi mi kad nesto prodajemo.Nista tu cudno nema,citav svijet tako funkcionise,uklapaj se ili ne uklapaj.Niko nas i ne pita sta bi mi volili.
U pravu si ti, ali treba znati i kr dici u mene drug digao 8k na 10god a ima vecu platu od mene. Nece da mu fali para a sto ce banci dati sigurno 13k o tome ne razmislja.
Ja bi taj kredit na max 2god digao stisnuo se i otplatio sto prije
Ukalkulisane su i stope rizika i sve...Banku najvise moze zajebati neko unutar banke, a to da ce je obican smrtnik zajebati ,mozes sanjati.A obicno i da ga ima, zavrsi na striku i bez igdje icega.Zona kriminala i igra koju rijetki mogu dovesti do po njih pozitivnog zavrsetka.Finansijski.Zivotno je svakako fula.Sta ce ti milioni,samo glava zaboli.Neces zivit trista godina.Taman,taman je mjera.Ko bio gladan,popisan osto.
sta fali sto ce vratiti 5000 to je nista na vrijeme koje ce proci plus inflacvija i porast troskova
a s parama raposlaze sada
sto ste cjepidlake...milja gore dole na 10 god je komedija...
na mjesečnoj razini to je smiješno
ja sam samo protiv hipoteke na nesto sto imas zbog gluposti...
dakle gubis stan zbog vikendice na moru ili tako nesto = beskucnik
ili jos ghore neko skupo auto
Kredit na predug period - finansijsko samoubistvo.
Sta imas dizati 10 000 na 10 godina?! Nema tu nikakve isplativosti, pogotovo sa nasim kamatama.
Ili kad hoce da digne par hiljada, pa moze li na 5 godina??
Tomahawk11 wrote:Kredit na predug period - finansijsko samoubistvo.
Sta imas dizati 10 000 na 10 godina?! Nema tu nikakve isplativosti, pogotovo sa nasim kamatama.
Ili kad hoce da digne par hiljada, pa moze li na 5 godina??
da se svaki kredit naplati ne bi ni postojao institut otpisa. u stvarnosti je daleko od toga. banka bude u prosjeku opet dobra, ali ne vrati se ni blizu svaki kredit. osim namjernih prevaranata ima i ljudi koji u dobroj namjeri propadnu s poslom, pa se ne naplati.
JThomas wrote:da se svaki kredit naplati ne bi ni postojao institut otpisa. u stvarnosti je daleko od toga. banka bude u prosjeku opet dobra, ali ne vrati se ni blizu svaki kredit. osim namjernih prevaranata ima i ljudi koji u dobroj namjeri propadnu s poslom, pa se ne naplati.
vejrovatno je tako kako kazes, samo sto mislim da se oni ugrade dovoljno,da kad dodje do otpisa oni su vec u plusu...
znaci muzu dok ne izmuzu...
Black swan wrote:sta fali sto ce vratiti 5000 to je nista na vrijeme koje ce proci plus inflacvija i porast troskova
a s parama raposlaze sada
sto ste cjepidlake...milja gore dole na 10 god je komedija...
na mjesečnoj razini to je smiješno
ja sam samo protiv hipoteke na nesto sto imas zbog gluposti...
dakle gubis stan zbog vikendice na moru ili tako nesto = beskucnik
ili jos ghore neko skupo auto
Nemam pojma bezveze bacanhe para mi prvo pada na pamwt
Nije bas tako. Novac kad se potroši onda je na banci da naplati.
A gotovina se lako sakrije . Imovinu prebacis na djecu ili ženu. Ima mnogo načina da izbjegneš naplatu
A ti mislis da im kazes "nemam" i da te puste tek tako jel I za privredni kriminal se sluzi zatvora
512MB wrote:Samo kokuzi se boje kredita i minusa. Cijeli svjet funkcionise na kreditina, dok mali mujo stedi po 100 kaemova mjesecno da bi u penziji mogo imat... zapravo nista jer ga je inflacija pojela.
Ko je pametan i likvidan trosi pare od banke (ako ima njeno povjerenje), a svoje cuva, il razmnozava ko zna.
al ej, trosi od banke pare a svoje cuva
Mislis da neko ko ima 50 milja na strani to sve tutne u novog Audija, il ih cuva na banci a koristi leasing?
Nemos se smijat bas svacemu sta nekontas na prvu jebemu misa.
a cijim parama ce placati rate lizinga?
znaci, ko je pametan, placat ce kamate jer trosi pare koje je posudio od banke? a onaj ko nije pametan, on trosi ono sto ima i ne daje bespotrebno za kameta, ako nije velika investicija ili prijeka potreba?
to su složena i teško dokaziva djela. treba i htjeti i znati radnju. a kadar koji radi na tome je nesposoban, nemotivisan, politički i rođački postavljen i prečesto se ni ne pokuša. i osuda je jako malo, mnogo manje nego što bi trebalo biti, ova zemlja ide prevarantima na ruku u svakom pogledu.
@512MB ti da znas sa parama od tih fiktivnih 50 milja bi kupio auto za max 5-6 milja..
a ne zavalit se kod banke 50 hiljada na lizling za auto kad imas samo
bolje receno prije ce ti to ispast pushing nego lizing....
...kad ti zapne ti iskoristi jebiga, ako nije nuzda od dva zla biraj manje, vazda bilo...mozes ti to sve fino spickati ali sipak to nije poklon valja to sve vracati ...ne diraj do golema zora...