Npr rzb shopping kartica. Ako dignem kesh plaćam neku taksu nazovimo je fixno 10KM A ako do narednog 15tog vratim kompletan iznos podignutog novca kamata je nula. Al jbga ima ovo 10km...JoseMujica wrote:meni je to sve jasno al da mi je samo tu enigmu riješiti zašto mu ne prikaže tu kamatu na izvodu sam oda čoeku oči otvorim
Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
- seoBIH
#201 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
-
prog321
#202 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
To moze samo ako nemaju djecu.animals wrote:Ja znam ljude koji su i vise ustedjeli, on radio po terenu,prog321 wrote:@ animal.
Mogla je tako nekih 50- 60 hiljada uštediti.
185 hiljada je velika brojka. Teško je to postići tako.
Osim ako nije nasljedila od nekog bogataša neku sumu.
plata bila oko 50 k silinga, zena radila, finu platu imala..
za 30 god su ustedjeli , vjeruj i duplo vise..
pa samo u firmi Cinchinnati, ljudi su prije zaradjivali ogromne plate,
preko 50k silinga, a kakve su cijene prije bile, i ako su jos imali hausmeisrer stan, zena radila..
pa onda skontaj..
Za 30 godina treba odgojiti najmanje dvoje djece. Zena odmah ima manje vremena za platu. Djeca imaju svoj trosak. Vrtici, ekskurzije,odjeca , obuca, itd, itd.
Mozda je i moguce ali je izuzetno tesko. Dok on to spomenu kao eto svako tamo to radi. Oni to od shale.
-
Nepass
#203 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ovo mozes napisati samo da se utjesis, a porediti se sa svjetskim biznismenima je nidje vezedust in the wind wrote:niko se nikad nije obogatio stednjom već radom i investiranjem. rizikovanjem u datom momentu, ovdje izuzimam bagru koja se kriminalno obogatila. a ko se zadovoljava da zivi skromno taj neka živi tako. zamišljam poznate svjetske biznismene kako kažu oa eto ja sam ovo uštedio, nije nego je zaradio i rizikovao. sve ili ništa. po meni ko razmišlja samoo uštedama se nece nikad ni prdnuti od prosjeka i ako je to njemu dobro, dobro i jeste.
- madner
#204 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Covjek je potpuno u pravu, treba trositi da se zaradi.
Nema bolje investicije od kafane
Nema bolje investicije od kafane
-
Hakiz
#205 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ko nema para, neka nema djecu.prog321 wrote:To moze samo ako nemaju djecu.animals wrote:Ja znam ljude koji su i vise ustedjeli, on radio po terenu,prog321 wrote:@ animal.
Mogla je tako nekih 50- 60 hiljada uštediti.
185 hiljada je velika brojka. Teško je to postići tako.
Osim ako nije nasljedila od nekog bogataša neku sumu.
plata bila oko 50 k silinga, zena radila, finu platu imala..
za 30 god su ustedjeli , vjeruj i duplo vise..
pa samo u firmi Cinchinnati, ljudi su prije zaradjivali ogromne plate,
preko 50k silinga, a kakve su cijene prije bile, i ako su jos imali hausmeisrer stan, zena radila..
pa onda skontaj..
Za 30 godina treba odgojiti najmanje dvoje djece. Zena odmah ima manje vremena za platu. Djeca imaju svoj trosak. Vrtici, ekskurzije,odjeca , obuca, itd, itd.
Mozda je i moguce ali je izuzetno tesko. Dok on to spomenu kao eto svako tamo to radi. Oni to od shale.
- azurna_obala
#206 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nadam se da se neću dovesti u situaciju da uđem u minus ili da uzmem shoping karticu. Štedim i onda kupim sta mi treba. Dakle, ne idem dalje od dužine vlastitog jorgana.
Imam neki minimalni minus, kojeg su ionako smanjili kad su vidjeli da ga ne.koristim.
Ne shvatam ljude koji idu toliko daleko u minus, samo da bi 7 dana bili na moru
ili dizanje kredita u te svrhe, svejedno.
Imam neki minimalni minus, kojeg su ionako smanjili kad su vidjeli da ga ne.koristim.
Ne shvatam ljude koji idu toliko daleko u minus, samo da bi 7 dana bili na moru
- 512MB
#207 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Dok ti stedis 2 godne za auto, drugi je vec dotad napravio 50 000 km i otplatio ga. Sad ti vidi ko je bolje prosoazurna_obala wrote:Nadam se da se neću dovesti u situaciju da uđem u minus ili da uzmem shoping karticu. Štedim i onda kupim sta mi treba. Dakle, ne idem dalje od dužine vlastitog jorgana.
Ne shvatam ljude koji idu toliko daleko u minus, samo da bi 7 dana bili na moruili dizanje kredita u te svrhe, svejedno.
- animals
#208 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Poenta je u tome sto su ljudi nekada u nekim firmama zaradjivali i vise nego danas..prog321 wrote:
To moze samo ako nemaju djecu.
ti stari ugovori su se ukinuli vecinom..cijene svega su bile manje, od hrane pa do stanovanja..
i ti su ljudi na svemu stedjeli, skromnije se zivjelo..nisu se djeci kupovali iphone tel i ostale gluposti..
danas ljudi zive raskosnije, od stanova pa do odijevanja..i samim time, slabije se stedi..
- azurna_obala
#209 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
512MB wrote:Dok ti stedis 2 godne za auto, drugi je vec dotad napravio 50 000 km i otplatio ga. Sad ti vidi ko je bolje prosoazurna_obala wrote:Nadam se da se neću dovesti u situaciju da uđem u minus ili da uzmem shoping karticu. Štedim i onda kupim sta mi treba. Dakle, ne idem dalje od dužine vlastitog jorgana.
Ne shvatam ljude koji idu toliko daleko u minus, samo da bi 7 dana bili na moruili dizanje kredita u te svrhe, svejedno.
Neka, hvala.
Da sam kome dužna, a kamoli u minusu, ne bih mogla spavati, pa prema tome radije štedim. A priča da se auto može otplatiti za dvije godine je urnebesna. Ako postoji takav primjer, neka se javi
Nego, kod nas svi sve hoće odjednom, kao da žive zadnji dan u životu.
- 512MB
#210 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Evo ja otplatio za 2.5 godine, obicni leasing ugovor.azurna_obala wrote: Neka, hvala.
Da sam kome dužna, a kamoli u minusu, ne bih mogla spavati, pa prema tome radije štedim. A priča da se auto može otplatiti za dvije godine je urnebesna. Ako postoji takav primjer, neka se javi![]()
Na neke stvari jednostavno nema smisla cekati, citav moderni ekonomski sistem je baziran na kreditima. I najbogatije firme zu negdje kod nekih banaka zaduzene.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#211 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Odvadi512MB wrote:Dok ti stedis 2 godne za auto, drugi je vec dotad napravio 50 000 km i otplatio ga. Sad ti vidi ko je bolje prosoazurna_obala wrote:Nadam se da se neću dovesti u situaciju da uđem u minus ili da uzmem shoping karticu. Štedim i onda kupim sta mi treba. Dakle, ne idem dalje od dužine vlastitog jorgana.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#212 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
nedavno sam racunao
oko 30 000 maraka sam na rate otplatio vratio za 5 godina
dobro neke stavke jos moram otplatiti ali ide to laghano
brzo prodje mjesec
firmi dugujem 39 rata
po 100 ovo kad zelim i hocu uplacujem
a banci 23 po 266 prvog u mjesecu
za laminat 87 maraka samo
11. u mjesecu
a za sudo masinu jos 6 po 55 9. u mjesecu
i za fis hlace i nabavka jos 3 po 35. 26 u mjesecu
kontam naocale u januaru kupiti...nosao sam pokvaren mobitel 3 mjeseca pa sam dobio npolovni i odustao od kupovine novog za 500
sad su na meni naočale iz 1999
a druge iz 2008
kontam veci tablet kad ovaj odradi svoje oko 550
laptop star 4
komp iz 2008
dva u rezervi
ako se ovaj pokvari jedan iz 2009 a drugi firmin
mogu vako do sutra
oko 30 000 maraka sam na rate otplatio vratio za 5 godina
dobro neke stavke jos moram otplatiti ali ide to laghano
brzo prodje mjesec
firmi dugujem 39 rata
a banci 23 po 266 prvog u mjesecu
za laminat 87 maraka samo
a za sudo masinu jos 6 po 55 9. u mjesecu
i za fis hlace i nabavka jos 3 po 35. 26 u mjesecu
kontam naocale u januaru kupiti...nosao sam pokvaren mobitel 3 mjeseca pa sam dobio npolovni i odustao od kupovine novog za 500
sad su na meni naočale iz 1999
a druge iz 2008
kontam veci tablet kad ovaj odradi svoje oko 550
laptop star 4
komp iz 2008
dva u rezervi
mogu vako do sutra
- dobar osjecaj
#213 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ma dobro moze to svako s vecim mjesecnim prihodima, ko moze priustiti mjesecnu ratu za leasing 1000-1500 ili vise. Vecini je to daleka egzotika ali ne sumnjam da ima i ljudi koji to mogu priustiti._BataZiv_0809 wrote:Odvadi512MB wrote:Dok ti stedis 2 godne za auto, drugi je vec dotad napravio 50 000 km i otplatio ga. Sad ti vidi ko je bolje prosoazurna_obala wrote:Nadam se da se neću dovesti u situaciju da uđem u minus ili da uzmem shoping karticu. Štedim i onda kupim sta mi treba. Dakle, ne idem dalje od dužine vlastitog jorgana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#214 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Tesko da takav neko ima vremena za forum. Ali sve je mogucedobar osjecaj wrote: Ma dobro moze to svako s vecim mjesecnim prihodima, ko moze priustiti mjesecnu ratu za leasing 1000-1500 ili vise. Vecini je to daleka egzotika ali ne sumnjam da ima i ljudi koji to mogu priustiti.
- Truba
#215 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
ovo je jos jedan od topika gdje se pisa po sirotinji
moraju se razdvojiti minusi ljudi koji imaju 800 za nuzne stvari...od knjiga pelena do registracije
i minusi ljudi od 1900 za neku torbicu od 500 i tome slicno
moraju se razdvojiti minusi ljudi koji imaju 800 za nuzne stvari...od knjiga pelena do registracije
i minusi ljudi od 1900 za neku torbicu od 500 i tome slicno
- seoBIH
#216 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Shopping kartica je odlicna 
Otisao u radnju, pitma za mašinu na akciji koja je za keš? Kaže 500KM, koja je za karticu? Kaže 500KM. Fino kupim na 5 jednakih rata po 100KM. Kamata me izašla 20KM (kartica se plaća 4KM mjesečno) što je meni prihvatljivo, jer mi je 400KM ostalo za nedaj bože, ili sam ih obrno za nešto drugo i vratio.
Isto tako, možda sam imao 100KM svaki mjesec, ali nisam imao odmah 500KM. Da se strpim 5 mjeseci i perem veš na ruke?
Otisao u radnju, pitma za mašinu na akciji koja je za keš? Kaže 500KM, koja je za karticu? Kaže 500KM. Fino kupim na 5 jednakih rata po 100KM. Kamata me izašla 20KM (kartica se plaća 4KM mjesečno) što je meni prihvatljivo, jer mi je 400KM ostalo za nedaj bože, ili sam ih obrno za nešto drugo i vratio.
Isto tako, možda sam imao 100KM svaki mjesec, ali nisam imao odmah 500KM. Da se strpim 5 mjeseci i perem veš na ruke?
- graue_maus
-
radostan dan
#218 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
ja u prekoračenje ulijećem samo kad mi zafali i onoliko koliko mi zafali za planirani mjesečni štek.
- Truba
#219 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
eh vidiš ja cak dobio popust od 11% za kupovinu tableta u imteku jer je bila akcija i sad traju za kupovinu preko intesa karticeseoBIH wrote:Shopping kartica je odlicna
dakle cijena lupam 340 a mwne doslo 305 lupam...
dakle na rate plus popust bez kamata na shadow limit
intesa inspire kartica
- sheilak
#220 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
To sto je moderni svijet baziran trenutno na kreditima ne znaci automatski da je i ispravna i prava stvar (r)512MB wrote:Evo ja otplatio za 2.5 godine, obicni leasing ugovor.azurna_obala wrote: Neka, hvala.
Da sam kome dužna, a kamoli u minusu, ne bih mogla spavati, pa prema tome radije štedim. A priča da se auto može otplatiti za dvije godine je urnebesna. Ako postoji takav primjer, neka se javi![]()
Na neke stvari jednostavno nema smisla cekati, citav moderni ekonomski sistem je baziran na kreditima. I najbogatije firme zu negdje kod nekih banaka zaduzene.
- 512MB
#221 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
De rastabori to_BataZiv_0809 wrote: Odvadi
- 512MB
#222 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Predplatio 5 milja, ostalo vratio u 2.5 godine leasing sa mjesecnom ratom od 280€ i et. Vi se na sve ibretite. Cuj "takav neko"_BataZiv_0809 wrote:Tesko da takav neko ima vremena za forum. Ali sve je mogucedobar osjecaj wrote: Ma dobro moze to svako s vecim mjesecnim prihodima, ko moze priustiti mjesecnu ratu za leasing 1000-1500 ili vise. Vecini je to daleka egzotika ali ne sumnjam da ima i ljudi koji to mogu priustiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#223 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Aha, trebao sam skontati da ne zivis u Bosni 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#224 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Da sumiramo, 90% ucesnika na temi uglavnom ne ulijece u minus ili nema potrebu za tim.
Stanje na terenu je potpuno drugacije.
Sto ce reci ili na forumu vise bogatasi ili se laze na veliko
- salik79
#225 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nije dovoljno velik uzorak, zato dolazi do statisticke greske.Tomahawk11 wrote:Da sumiramo, 90% ucesnika na temi uglavnom ne ulijece u minus ili nema potrebu za tim.