Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#126 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Cekaj, neko hoce reci da se moze ustedjeti stan za 5 godina?! :lol: :lol:
Ne zivimo u Austriji ili Njemackoj :mrgreen:
Dio kes, dio stambeni kredit. Nisam htio u podstanare ni roditeljima na grbacu.
Sephora

#127 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Sephora »

Nepass wrote:
prog321 wrote:Glupost je trositi pare koje nemas.
Zene prednjace u tome jer citav zivot zive u bajci na oblacima. Ako muskarac radi to isto, onda nema od njega hajra. Ta kuca ce uvijek biti bez krova. :-D
pa i jeste tako, garantujem da zeni prepustim finansije da bi za 15 dana bio u limitu da se prehranim do kraja mjeseca
Aaaaa... Nadam se da ti ovo hanuma nece procitati... :skoljka:
Nepass

#128 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

Sephora wrote:
Nepass wrote:
prog321 wrote:Glupost je trositi pare koje nemas.
Zene prednjace u tome jer citav zivot zive u bajci na oblacima. Ako muskarac radi to isto, onda nema od njega hajra. Ta kuca ce uvijek biti bez krova. :-D
pa i jeste tako, garantujem da zeni prepustim finansije da bi za 15 dana bio u limitu da se prehranim do kraja mjeseca
Aaaaa... Nadam se da ti ovo hanuma nece procitati... :skoljka:
svjesna je da ne zna sa lovom :lol:
512MB

#129 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

Samo kokuzi se boje kredita i minusa. Cijeli svjet funkcionise na kreditina, dok mali mujo stedi po 100 kaemova mjesecno da bi u penziji mogo imat... zapravo nista jer ga je inflacija pojela.

Ko je pametan i likvidan trosi pare od banke (ako ima njeno povjerenje), a svoje cuva, il razmnozava ko zna.
dobar osjecaj

#130 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dobar osjecaj »

512MB wrote:Samo kokuzi se boje kredita i minusa. Cijeli svjet funkcionise na kreditina, dok mali mujo stedi po 100 kaemova mjesecno da bi u penziji mogo imat... zapravo nista jer ga je inflacija pojela.

Ko je pametan i likvidan trosi pare od banke (ako ima njeno povjerenje), a svoje cuva, il razmnozava ko zna.
Hrpa pausalnih, supljih fraza koje nemaju previse veze sa stvarnoscu.
SSemir

#131 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by SSemir »

512MB wrote:Samo kokuzi se boje kredita i minusa. Cijeli svjet funkcionise na kreditina, dok mali mujo stedi po 100 kaemova mjesecno da bi u penziji mogo imat... zapravo nista jer ga je inflacija pojela.

al ej, trosi od banke pare a svoje cuva :lol:
dust in the wind

#132 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

niko se nikad nije obogatio stednjom već radom i investiranjem. rizikovanjem u datom momentu, ovdje izuzimam bagru koja se kriminalno obogatila. a ko se zadovoljava da zivi skromno taj neka živi tako. zamišljam poznate svjetske biznismene kako kažu oa eto ja sam ovo uštedio, nije nego je zaradio i rizikovao. sve ili ništa. po meni ko razmišlja samoo uštedama se nece nikad ni prdnuti od prosjeka i ako je to njemu dobro, dobro i jeste.
Raigor Stonehoof

#133 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Raigor Stonehoof »

znaci ko je pametan placa kamatu, a ko je glup ne placa? :D

dust in the wind wrote:niko se nikad nije obogatio stednjom već radom i investiranjem. rizikovanjem u datom momentu, ovdje izuzimam bagru koja se kriminalno obogatila. a ko se zadovoljava da zivi skromno taj neka živi tako. zamišljam poznate svjetske biznismene kako kažu oa eto ja sam ovo uštedio, nije nego je zaradio i rizikovao. sve ili ništa. po meni ko razmišlja samoo uštedama se nece nikad ni prdnuti od prosjeka i ako je to njemu dobro, dobro i jeste.
zato hoce onaj koji je hiljadama u minusu. taj nece nikad "prdnuti DO prosjeka" :-)
Last edited by Raigor Stonehoof on 23/12/2015 14:00, edited 1 time in total.
sumirprimus

#134 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by sumirprimus »

Raigor Stonehoof wrote:znaci ko je pametan placa kamatu, a ko je glup ne placa? :D
ima i ona nuzda zakon mijenja. :D
Laertes

#135 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Laertes »

Kratko: Moj minus je pomoć, ženin džehenem teški.
dust in the wind

#136 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

Raigor Stonehoof wrote:znaci ko je pametan placa kamatu, a ko je glup ne placa? :D

dust in the wind wrote:niko se nikad nije obogatio stednjom već radom i investiranjem. rizikovanjem u datom momentu, ovdje izuzimam bagru koja se kriminalno obogatila. a ko se zadovoljava da zivi skromno taj neka živi tako. zamišljam poznate svjetske biznismene kako kažu oa eto ja sam ovo uštedio, nije nego je zaradio i rizikovao. sve ili ništa. po meni ko razmišlja samoo uštedama se nece nikad ni prdnuti od prosjeka i ako je to njemu dobro, dobro i jeste.
zato hoce onaj koji je hiljadama u minusu. taj nece nikad "prdnuti DO prosjeka" :-)
pa ništa neka se samo štedi dok ne umre.. motiv pretjerane štednje je često bio teme književnih dijela. :D
apsidejzi

#137 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by apsidejzi »

Nepass wrote:
dobar osjecaj wrote:
Black swan wrote:ja vam govorim kakav peofil ljudi pljuje limite i kredite
koji imaju sve
a oni koji moraju sve sami
su u ratama i kreditima
takodjer limite nemaju oni koji nemaju ništa.. ne izlaze hodaju u dronjcima djeci ne kupuju nista vozaju firmin autoi naravno emina ganic i brankovici
Prilicno se slazem s tobom mada cesto imam dilemu, moram li imati nesto sto objektivno ne mogu priustiti? Da li ce mi kasnije u zivotu biti zao, sto sam sebi uskratila nesto po deset puta skupljoj cijeni ili cu se osjecati bolje sto sam mirno prespavala sve te godine, bez dugova i osjecaja prevarenosti u skromnoj varijanti, uskracujuci sebi sve te stvari koje svi "moraju" imati.
sve se moze priustiti ja npr kad sam kupovao tv kupio sam ga na pocetku mjeseca od plate, ostatak mjeseca se stisnem i nekako preguram.
kontam sad sebi nabaviti ps4 ali necu otici u minus 900km i kupiti ga sutra, mada realno mogu i minus bi vratio za 2 mjeseca da ne osjetim. ali cu ja radije jedan mjesec ustekati 4-5 stoja pa naredni na pocetku kupiti ps i onda se stisnuti do naredne plate.
banci nedam iz inata, da mogu platu bi primao u keshu ne bi dao ni ovih 1.99 za vodjenje racuna, cicija sam to priznam
:thumbup: :thumbup:

Velika je razlika izmedju "moci nesto kupiti" i "moci nesto priustiti". Ko ne zna razliku uvaljuje se u dugove. Ko zna radi poput tebe.
dobar osjecaj

#138 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dobar osjecaj »

Niko se nije obogatio iskljucivim pravolinijskim postenim radom i investiranjem sve u skladu s bilo cijim propisima i samo i iskljucivo po zakonu.
U svaki oblik biznisa je ugradjen po neki vezivni element potplacivanja pravih ljudi za prave korake i usluge na milion kreativnih nacina (druga je stvar sto je to znacenje kriminalno rastegnuto kao dobra zvakaca guma).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#139 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

apsidejzi wrote: :thumbup: :thumbup:

Velika je razlika izmedju "moci nesto kupiti" i "moci nesto priustiti". Ko ne zna razliku uvaljuje se u dugove. Ko zna radi poput tebe.
Sjajno receno.

I ja se ponasam u kao u navedenom primjeru. Sve sto kupim, kupim kesovinom, a kresem na drugim poljima kako bi to mogao izgurati. Nisam neki šopingholičar, mada se volim lijepo obući, a volim i kafanu. Ali ako, lupam, ovaj mjesec kupim odijelo, onda ću skresati noćni život i vice versa.

Kolegice na poslu su se pomamile za šoping karticama. Jedna baš pokazuje znakove ovisnosti, provlači je non stop, a čim plata kasni koji dan, linija joj se užari.

Dobro njoj je svejedno, živi sa roditeljima, ne plaća režije, plata joj dođe ko džeparac i opet je uspije spićkati. I samo o šopingu priča :lol:
Last edited by _BataZiv_0809 on 23/12/2015 14:37, edited 1 time in total.
Dozer

#140 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Dozer »

:lol: :thumbup:

Bogu mi, i ja sam slican ovo @Nepassu, samo "mocniji" :D
Kredite otplatio, limita se odrekao davno (kreditna je tu za ispomoc kad i ako zatreba), stambeno obezbijedjen odavno, 25 god. staza, i sad mogu sebi i kupiti i priustiti sta mi padne na pamet :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#141 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Zavisi na kojoj smo startnoj poziciji, a nismo svi na istoj.
Rijeseno stambeno pitanje puno znaci, jer za iole normalan stan treba izdvojiti poprilicnu sumu mjesecno, a to je odmah udar na budzet.
Samim tim se moras i zaduzivati na limitu, jer si kratak za odredjena sredstva koja investiras u stan.
Mada stoji da je nase stanovnistvo poprilicno nepismeno kad su u pitanju finansije i da se neodgovorno ulijece u minuse i zaduzenja za sve i svasta.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#142 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by JoseMujica »

može li malo pojašnjenje...neki dan tako pričamo baš ovo isto limiti da ne bla bla i kad ovaj jaro zavro da njegova banka ne obračunava kamate kad dižeš lovu u okvirima odobrenog limita....znači. primjer limit ti je 1.000 KK a ti digneš 800-900 KM i kaže da njegova banka ne obračunava kamate na to nego samo ako dižeš preko limita (iako ne znam kako možeš podići iznos preko limita :? ) . A glavni mu je argument da nema kamata prikazanih na mjesečnom izvodu.

nas dvojica smo pokušavali da mu pojasnimo da ima kamata na svaki minus, da banka jedva čeka da uđeš u minus, al nema šanse da dopremo do čoeka....u jednom trenutku je dotle došlo da je haman htio da se bije :roll: te mi prekinusmo priču

evo iščitah temu i vidim da se znači obračunava dnevno kamata :D U mom slučaju, kada sam otvarao račun (debitna), izričito sam tražio da nemam odobreni limit, već da je 0=0, no banke danas softwerski prate protok novca preko računa, pa su mi nakon nekog vremena automatski odobrili mislim 1 ili 2 plate i zato sam im htio jebat mater da prostite al kaže žena: haj ne seri neka ga.

e pitanje: Dal negdje u ugovoru kad otvaraš račun piše nešto o limitu i kolka je kamata? i drugo Zašto ta kamata nije prikazana na izvodu? jer vidim da je i Dozer pisao da mu nema na izvodu te kamate

ps
morebit je Dozer ovaj moj drug al se ne znamo na forumu :lol: :lol: :lol:
512MB

#143 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

SSemir wrote:

al ej, trosi od banke pare a svoje cuva :lol:
Mislis da neko ko ima 50 milja na strani to sve tutne u novog Audija, il ih cuva na banci a koristi leasing? :)

Nemos se smijat bas svacemu sta nekontas na prvu jebemu misa.
Dozer

#144 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Dozer »

Nema tu bas previse nauke...
Papir i olovka, pa sve redom u stilu +/-.
Mjesecna primanja su tolika, pa onda:
- troskovi rezija (voda, struja, telefoni, bla, bla)
- troskovi zivota (hrana, pice, odjeca, obuca, djecije potrebe i sl.)
= raspolozivi ostatak XY

10-20% od tog XY ide u rezervu za nepredvidjene situacije, a ostatak je onda raspoloziv za kreditno zaduzenje u neku realnu SVRHU i POTREBU.

Naravno, kod nas ljudi cesto dizu kredite za imbecilne stvari poput odlaska na godisnji ili odlaska u shopping, a istovremeno zive kao podstanari... Te mentalne sklopove nikada necu shvatiti...
Imam ovakvih podosta u okruzenju, i kad se povede prica na tu temu i kada me pocnu ubjedjivati da "nemaju od cega" da se uvale za stan, na kraju ostanu na tuc-muc kad im razlozim njihovo stanje. A ono je obicno ovakvo: ukupna primanja oko 2-2,5 milje, troskovi rentanja i rezija oko 700-800 (od cega su rezije otprilike koliko i renta, dakle 50/50), troskovi zivota 800-900, i ostalo ode na zajebancije tipa izlazaka i "sminke", tj. bespotrebnog shoppinga. I onda se za godisnji uvaljuju u kredit od 2-3-4 milje, pa ga vracaju narednu godinu.
I kazu - pa, kako cemo?!
Fino. Recimo da su ukupna primanja 2000.
2000 - 900 (troskovi zivota) = 1100
Prebaci se trosak rentanja na ratu kredita za stan, neka je 400, pa je to onda 1100 - 400 = 700
Pa onda minus rezije za taj novi stan: 700 - 400 = 300. I to je onda neki ostatak za nepredvidjene situacije. Ako su ukupna primanja veca od 2000, onda je sve ovo jos i lakse.
Samo, kod nas slabo ko razmislja na nacin da se odrekne bilo cega u zivotu na sta je navikao. I onda se u jednom momentu okrene/u oko sebe, kad ono njemu/njoj 35+, haman na pola zivota, a iza sebe ni kuceta ni maceta...

I onda meni kazu - ih, lako je tebi, ti si to zavrsio na vrijeme :lol:
animals

#145 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by animals »

Tomahawk11 wrote:Cekaj, neko hoce reci da se moze ustedjeti stan za 5 godina?! :lol: :lol:
Ne zivimo u Austriji ili Njemackoj :mrgreen:
Dio kes, dio stambeni kredit. Nisam htio u podstanare ni roditeljima na grbacu.
Ne mozes ni u Austriji ustedjeti za stan, za 5 god..
treba ti 25 god..
The BEN10

#146 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

JoseMujica wrote:može li malo pojašnjenje...neki dan tako pričamo baš ovo isto limiti da ne bla bla i kad ovaj jaro zavro da njegova banka ne obračunava kamate kad dižeš lovu u okvirima odobrenog limita....znači. primjer limit ti je 1.000 KK a ti digneš 800-900 KM i kaže da njegova banka ne obračunava kamate na to nego samo ako dižeš preko limita (iako ne znam kako možeš podići iznos preko limita :? ) . A glavni mu je argument da nema kamata prikazanih na mjesečnom izvodu.
Zelenaši, koji žive od toga da gule stoku sitnog zuba, su toliko dobri da besplatno daju svoj novac raji koja ima limite da troši!? To mu ga dodŽe kao mikrokredit, samo, jelte, bRez kamate. How yes no... :-) :-) :-)
Last edited by The BEN10 on 23/12/2015 15:28, edited 1 time in total.
animals

#147 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by animals »

JoseMujica wrote:može li malo pojašnjenje...neki dan tako pričamo baš ovo isto limiti da ne bla bla i kad ovaj jaro zavro da njegova banka ne obračunava kamate kad dižeš lovu u okvirima odobrenog limita....znači. primjer limit ti je 1.000 KK a ti digneš 800-900 KM i kaže da njegova banka ne obračunava kamate na to nego samo ako dižeš preko limita (iako ne znam kako možeš podići iznos preko limita :? ) . A glavni mu je argument da nema kamata prikazanih na mjesečnom izvodu.

nas dvojica smo pokušavali da mu pojasnimo da ima kamata na svaki minus, da banka jedva čeka da uđeš u minus, al nema šanse da dopremo do čoeka....u jednom trenutku je dotle došlo da je haman htio da se bije :roll: te mi prekinusmo priču

evo iščitah temu i vidim da se znači obračunava dnevno kamata :D U mom slučaju, kada sam otvarao račun (debitna), izričito sam tražio da nemam odobreni limit, već da je 0=0, no banke danas softwerski prate protok novca preko računa, pa su mi nakon nekog vremena automatski odobrili mislim 1 ili 2 plate i zato sam im htio jebat mater da prostite al kaže žena: haj ne seri neka ga.

e pitanje: Dal negdje u ugovoru kad otvaraš račun piše nešto o limitu i kolka je kamata? i drugo Zašto ta kamata nije prikazana na izvodu? jer vidim da je i Dozer pisao da mu nema na izvodu te kamate

ps
Ne znam kako je u Bosni, ali vani je kamata na minus oko 14 procenata...
minus se ne isplati nikako..
The BEN10

#148 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

animals wrote: Ne znam kako je u Bosni, ali vani je kamata na minus oko 14 procenata...
minus se ne isplati nikako..
Pa naravno. Al ne mogu vjerovati da u vezi sa tim imamo toliko građana naivnih poput francuskih sobarica. :lol:
Mislim ono, sam koncept zelenaštva jeste da gule tamo gdje stignu i ne stignu, što jače i više, i sad bi oni kao dobre duše trebali raji davati pozajmice for free. Stvarno...
Last edited by The BEN10 on 23/12/2015 15:31, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#149 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

ps
Nema banke koja ne obracunava kamatu na odobreni limit. Cim odes ispod nule, idu i kamate.
Meni to prikazu sve na izvodu, a sumnjam da ima neka banka koja ne prikazuje.
Vjerovatno pise u ugovoru i o limitu i kolika je kamata.
Daj nek Dozer postavi prnt scrn tog izvoda da prostudiramo, al nemoguce da nema kamate na minus.
Dozer

#150 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Dozer »

Uslikam i postavim, no problemos.
Post Reply