Ima li nas migrenaša na forumu
Kako sanirate migrenu, sta uzimate, opcenito svaki savjet dobrodosao
Moderator: anex
Stara ima._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 20:47 Nisam vidio da ima slicna tema.
Ima li nas migrenaša na forumu![]()
Kako sanirate migrenu, sta uzimate, opcenito svaki savjet dobrodosao![]()
Odmah reglan?Wasdasmas wrote: ↑19/06/2024 21:15Stara ima._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 20:47 Nisam vidio da ima slicna tema.
Cim osjeti, preporuceno joj da popije reglan, pa malo kasnije analgin, legne i pokrije glavu peskirom.
Al opet cesto zavrsi na infuziji.
Tako joj dr preporucila koja sama ima migrene. A stara muci muke sa tim odkad zna za sebe, svi moguci nalazi i dzabe._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 21:17Odmah reglan?Wasdasmas wrote: ↑19/06/2024 21:15Stara ima._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 20:47 Nisam vidio da ima slicna tema.
Cim osjeti, preporuceno joj da popije reglan, pa malo kasnije analgin, legne i pokrije glavu peskirom.
Cudno.
Zar ne treba odmah nesto za bolove cim osjeti da ce je zaboljeti?
30 godina imam migrenu. Ispocetka jednom godisnje, unazad dvije godine zbog kombinacije faktora dosla sam i na "svaki drugi, treci dan".

migrena ili tenzijska glavobolja?
JanuaryJones wrote: ↑21/06/2024 08:3330 godina imam migrenu. Ispocetka jednom godisnje, unazad dvije godine zbog kombinacije faktora dosla sam i na "svaki drugi, treci dan".
Ispocetka je bila klasika, mrak, povez za oci i odmor. Poslije sam presla na raznorazne triptane (koje sam mrzila btw). Sad sam na blokatoru receptora boli u mozgu - Emgality - profilaksa koja se daje jednom mjesecno u nogu/stomak i evo kuc, kuc funkcionira dvije godine.
![]()
Migrena kako stvari stoje.
Reglan je za poboljšanje cirkulacije koliko se sjećam. Vjerovatno kao pripomoć._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 21:17Odmah reglan?Wasdasmas wrote: ↑19/06/2024 21:15Stara ima._BataZiv_0809 wrote: ↑19/06/2024 20:47 Nisam vidio da ima slicna tema.
Cudno.
Zar ne treba odmah nesto za bolove cim osjeti da ce je zaboljeti?
Dajem sama sebi, da. Jednom mjesecno (svakih 30 ili 28 dana, kako doktor odredi). Sad sam na 28 dana._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 09:17JanuaryJones wrote: ↑21/06/2024 08:3330 godina imam migrenu. Ispocetka jednom godisnje, unazad dvije godine zbog kombinacije faktora dosla sam i na "svaki drugi, treci dan".
Ispocetka je bila klasika, mrak, povez za oci i odmor. Poslije sam presla na raznorazne triptane (koje sam mrzila btw). Sad sam na blokatoru receptora boli u mozgu - Emgality - profilaksa koja se daje jednom mjesecno u nogu/stomak i evo kuc, kuc funkcionira dvije godine.
![]()
Blago ti se![]()
Je li ovo sama sebi dajes ili kako?Migrena kako stvari stoje.
Boli pola glave iznad oka, mucno mi je od mirisa, traje pola dana obicno, prodje naredni dan nakon spavanja.
Dugo vremena sam mislio da mi hrana izaziva glavobolju, rokao se reglanima, ranitalima, ranibosima itd.... a zapravo je suprotno. Od glavobolje mi bude mucno.
Ne pomazu ni kafetini, ni brufeni, ni analgini, ni dexomeni ni bolexi....jednostavno boli i ne popusta. Doduse 1x tabletu sam uzimao nisam isao na jace doze.
Kako sam uradio testove i spoznao da je vjerovatno migrena u pitanju dobio sam Nomigren na recept. On mi pomogne ako ga uzmem cim osjetim da ce me glava zaboljeti (da mi nesto "šeta" iznad oka), oklijevam li imalo, to je sat vremena duze trajanje bolova.
Sad se šijem Nomigrenima sta cu, odnedavno uzimam i magnezij pa mi se cini da je mozda malo bolje, ali uzorak je premali da bih mogao tvrditi da jeste.
Nasao sam da aspirin pomaze, 2x 500 mg na pocetku napada, ali u BiH nema kupiti sumecih cistih 500 mg (nasao sam da ima u Njemackoj Aspirin Migran, pa cu vidjeti da to zbavim).
Eto![]()
otprilike isti simptomi._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 09:17
Migrena kako stvari stoje.
Boli pola glave iznad oka, mucno mi je od mirisa, traje pola dana obicno, prodje naredni dan nakon spavanja.
Dugo vremena sam mislio da mi hrana izaziva glavobolju, rokao se reglanima, ranitalima, ranibosima itd.... a zapravo je suprotno. Od glavobolje mi bude mucno.
Ne pomazu ni kafetini, ni brufeni, ni analgini, ni dexomeni ni bolexi....jednostavno boli i ne popusta. Doduse 1x tabletu sam uzimao nisam isao na jace doze.
Kako sam uradio testove i spoznao da je vjerovatno migrena u pitanju dobio sam Nomigren na recept. On mi pomogne ako ga uzmem cim osjetim da ce me glava zaboljeti (da mi nesto "šeta" iznad oka), oklijevam li imalo, to je sat vremena duze trajanje bolova.
Sad se šijem Nomigrenima sta cu, odnedavno uzimam i magnezij pa mi se cini da je mozda malo bolje, ali uzorak je premali da bih mogao tvrditi da jeste.
Nasao sam da aspirin pomaze, 2x 500 mg na pocetku napada, ali u BiH nema kupiti sumecih cistih 500 mg (nasao sam da ima u Njemackoj Aspirin Migran, pa cu vidjeti da to zbavim).
Eto![]()
Vi ste kao moja mama... Kada ufati uffff nema spasa. Zao mi zene bude koliko se raspada.JanuaryJones wrote: ↑21/06/2024 09:49Dajem sama sebi, da. Jednom mjesecno (svakih 30 ili 28 dana, kako doktor odredi). Sad sam na 28 dana._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 09:17JanuaryJones wrote: ↑21/06/2024 08:33
30 godina imam migrenu. Ispocetka jednom godisnje, unazad dvije godine zbog kombinacije faktora dosla sam i na "svaki drugi, treci dan".
![]()
Blago ti se![]()
Je li ovo sama sebi dajes ili kako?Migrena kako stvari stoje.
Eto![]()
Okidaci su mi stres, putovanje (nenaspavanost), crno i bijelo vino - sulfiti, plakanje, ciklus, vjerovatno i moj japanac Hashimoto --- ko ima problema sa stitnom ima vece izglede za migrenu zbog poremecaja gut/brain barrier i propusnosti crijeva. Reguliranjem prehrane i izbacivanjem inflamatornih namirnica smanjuje se intenzitet i ucestalost migrena.
Mene (prije Emgalitija) kad zaboli glava, mozes me u smece bacit. Ne funkcionisem. Pola glave boli, osjetljivost na mirise, zvukove i svjetlo. Ektremno suzi oko (ona polovica gdje je migrena). Sto sam starija to je duze trajalo, najduze 72h. Koliko to covjeka iscrpi to nije normalno. Danima sam se znala oporavljati od migrenoznih napada da bi opet kroz par dana sve jovo nanovo. Onda sam zavrsila u bolnici i preporucili su mi ovaj novi lijek.
Cim balansiras vodu, moras vratit elektrolite. I ja sam ko ti 4-5 litara na dan. Imao sam mini migrene dok mi DR nije objasnila da ne mozes toliko vodit popit._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:02Šijem se vodom obilno.
Pijem je iz navike, sigurno 2 do 3 litra dnevno.
Kad me uhvati migrena imam nagon na podrigivanje.
Kisela voda mi pomogne.
Pomogne u smislu da manje boli ili sprijecis bol?
Kako mislis? Vratiti elektrolite?Wasdasmas wrote: ↑21/06/2024 10:04Cim balansiras vodu, moras vratit elektrolite. I ja sam ko ti 4-5 litara na dan. Imao sam mini migrene dok mi DR nije objasnila da ne mozes toliko vodit popit._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:02Šijem se vodom obilno.
Kisela voda mi pomogne.
da me popusti da mogu normalno funkcionisati. ono, tu je negdje iza. osjetim je ali sam upotrebljiv_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:05Pomogne u smislu da manje boli ili sprijecis bol?
Rado bih malo urijedio Nomigren i nasao mu alternativu.
Uzmes 2x 500 Aspirina obicna sa dosta vode?
Nije zdravo npr popit 4 litra vode, ako neces unjeti odredjene vitamine u sebe. Magnezijum, Kalcijum, Potassium... Moras u sebi imati balans vode. Ako nemas to cesto vodi do glavobolje, nesanice i tako dalje. Zato sam te pitao._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:06Kako mislis? Vratiti elektrolite?Wasdasmas wrote: ↑21/06/2024 10:04Cim balansiras vodu, moras vratit elektrolite. I ja sam ko ti 4-5 litara na dan. Imao sam mini migrene dok mi DR nije objasnila da ne mozes toliko vodit popit._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:02
Šijem se vodom obilno.
Kisela voda mi pomogne.
infuzija. mozes iglom a mozes i popiti kao vodu mada je ukus odvratan, nagoni na rigoleto. zena mixa sa limunovim sokom da se malo oboji_BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:06Kako mislis? Vratiti elektrolite?Wasdasmas wrote: ↑21/06/2024 10:04Cim balansiras vodu, moras vratit elektrolite. I ja sam ko ti 4-5 litara na dan. Imao sam mini migrene dok mi DR nije objasnila da ne mozes toliko vodit popit._BataZiv_0809 wrote: ↑21/06/2024 10:02
Šijem se vodom obilno.
Kisela voda mi pomogne.
Hvala.Wasdasmas wrote: ↑21/06/2024 10:10Nije zdravo npr popit 4 litra vode, ako neces unjeti odredjene vitamine u sebe. Magnezijum, Kalcijum, Potassium... Moras u sebi imati balans vode. Ako nemas to cesto vodi do glavobolje, nesanice i tako dalje. Zato sam te pitao.