Mercator nema 29. februar

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

alica.k

#26 Re: Mercator nema 29. februar

Post by alica.k »

lijek-za-sve wrote:@Ambrozija
Ja sam to sve naveo iz razloga da se to njima kao "najvecim" u svom poslu nije smijelo dogoditi bez obzira bio neradni dan ili ne.....da su vodili racuna na vrijeme bez obzira na neradi dan nebi im se to desilo ali......
kakve veze ima neradni dan?
u pitanju je 29. februar.

do proizvodjaca fiskalnih uredjaja je jer su previdjeli prestupnu godinu. da su pametni, merkator i svi koji su imali problema radi ovoga bi ih sad tuzili.
Ambrozija

#27 Re: Mercator nema 29. februar

Post by Ambrozija »

alica.k wrote:
lijek-za-sve wrote:@Ambrozija
Ja sam to sve naveo iz razloga da se to njima kao "najvecim" u svom poslu nije smijelo dogoditi bez obzira bio neradni dan ili ne.....da su vodili racuna na vrijeme bez obzira na neradi dan nebi im se to desilo ali......
kakve veze ima neradni dan?
u pitanju je 29. februar.

do proizvodjaca fiskalnih uredjaja je jer su previdjeli prestupnu godinu. da su pametni, merkator i svi koji su imali problema radi ovoga bi ih sad tuzili.
:thumbup:
Fayah

#28 Re: Mercator nema 29 februar

Post by Fayah »

da se udruže potrošači i
udrch wrote:..da su pametni da tuže i državu i KimTec zbog pretrpljene štete..
Mercator i ostali prodavači da tuže KimTec u drugoj tužbi...
udrch

#29 Re: Mercator nema 29 februar

Post by udrch »

samoTEgledam wrote:
udrch wrote:
cabej wrote:kimtec im svima prodao fiskalne kase na kojima vrli programer se nije sjetio staviti prestupnu godinu.. baš me interesuje na šta će ovo izaći, jer bilo šta da se uradi- prestup je.
trenutno oni račune bilježe "u teku" što je očit fiskalni prekršaj..
Problem je na Tremol uređajima proizvođača KimTec, člana M-San grupe iz Hrvatske..

Ovdje ne postoji fiskalni prekršaj, trgovci su juče mogli da rade šta god hoće..nisu krivi ni za šta..
Država je ovom proizvođaču izdala certifikat da uređaj 100% ispunjava sve uslove..
Osim proizvođača garant je i država, tako da su juče mogli raditi šta god hoće..da su pametni da tuže i državu i KimTec zbog pretrpljene štete..
Najveći je apsurd da je ovo navodno najbolji uređaj na tržištu..
:-)
Što ti gotiviš KimTec :D
Trgovci nisu mogli niti smjeli raditi šta im volja. Postoje jasne procedure definisane zakonom koje određuju šta i kako se radi kada nije u funkciji niti jedan fiskalni uređaj. Postoji pisani fiskalni račun kojeg su bili obavezni izdavati svi koji su imali belaja.
Da ne bude zabune, ogroman minus KimTec-u :run:
29.2. nije radio uređaj koji košta skoro 2000 KM i to baziran na Epsonu..jedino što su u KimTecu trebali uraditi bio je driver, pa su i to skarabudžili..onda su potplatili nekoga da im prvima izda certifikat, jer je ovo uređaj koji je prvi dobio certifikat..
Tužiti i njih i državu za štetu..Mercator je u desetini svojih objekata, plus DP izgubio vjerovatno bar 2,3 miliona prometa, sa njihovim maržama oko 300 do 400 hiljada maraka zarade, plus imidž firme..

Ovdje nije pitanje da li tražiti odštetu, nego je pitanje koga tužiti?
Ako tuže KimTec pitanje je da li će ih Sud smatrati krivcem, jer imaju regularan certifikat..
Ako tuže Državu pitanje je koliko će se država smatrati odgovornom..
Ja bih tužio obadvoje zajedno..
Neke manje firme mogu prihvatiti gubitak jednog radnog dana i ne isplati im se ganjati, ali za Mercator recimo ovo je idealna prilika da državu dovedu u šah poziciju..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Mercator nema 29. februar

Post by PipiDugaDevetka »

Dobro, ukrali 29. februar/veljaču. Dobro paziti da ne ukradu sljedeći Bajram.
Jednom jaranu je drugi jaran Mario ukrao kazaljke sa ručnog sata. Baš smo se ismijali.
Post Reply