stavio bih i sliku ali ne znam kako
Mercator nema 29. februar
-
Rickoba
#1 Mercator nema 29. februar
Ako je neko slučajno u Mercatoru želio kupiti nešto na 29. februar 2012, mogao je dobiti sljedeće objašnjenje na kasi: "Nemamo 29. februar u sistemu pa Vam možemo izdati samo nota račun." Ali ako imate pika karticu, onda tu ima 29. februar.
(probao sam ovaj Img, ali kako ide upload, novi sam 
Last edited by Rickoba on 01/03/2012 12:11, edited 1 time in total.
-
sorei
#2 Re: Mercator nema 29 februar
isti slučaj sa knjižarom, kao do fiskalnih 
-
saga
#3 Re: Mercator nema 29 februar
Ja juče krenem u DP, ne rade zbog problema sa fiskalnim računima... u drugi DP, ne rade... u Mercator, ne rade... Vidjeh da Konzum radi, ali produžih do Amka ipak
- cpu_fan
#4 Re: Mercator nema 29 februar
Nije to nota račun nego pisani fiskalni račun i koji je potpuno validan k'o i fiskalni račun jedino što je pegla dok ga ručno ispuni .Rickoba wrote:Ako je neko slučajno u Mercatoru želio kupiti nešto na 29. februar, mogao je dobiti sljedeće objašnjenje na kasi: "Nemamo 29. februar u sistemu pa Vam možemo izdati samo nota račun." Ali ako imate pika karticu, onda tu ima 29. februar.
-
cabej
#5 Re: Mercator nema 29 februar
trenutno oni račune bilježe "u teku" što je očit fiskalni prekršaj..
Last edited by cabej on 14/04/2020 19:15, edited 2 times in total.
-
Nespretan
#6 Re: Mercator nema 29. februar
Osim par DP-a u gradu, većina ih je sada Mercator. Da li ih je Mercator kupio ili šta već, ne znam ali to više nisu DP-i.saga wrote:Ja juče krenem u DP, ne rade zbog problema sa fiskalnim računima... u drugi DP, ne rade... u Mercator, ne rade... Vidjeh da Konzum radi, ali produžih do Amka ipak
-
r_faruk
#7 Re: Mercator nema 29. februar
haha, pa i meni jucer u obi-u kaze ne mozemo vam izdati racun, poslace mi na adresu........ nisam skontao sto 
- astrid
#8 Re: Mercator nema 29. februar
Kupio ih je ,ali nije promjenjen naziv DP.Nespretan wrote:Osim par DP-a u gradu, većina ih je sada Mercator. Da li ih je Mercator kupio ili šta već, ne znam ali to više nisu DP-i.saga wrote:Ja juče krenem u DP, ne rade zbog problema sa fiskalnim računima... u drugi DP, ne rade... u Mercator, ne rade... Vidjeh da Konzum radi, ali produžih do Amka ipak
- dječak sa šibicama
#9 Re: Mercator nema 29. februar
I Vindiju bi dodao.
Sve greska programera odnosno firme od koje su svi nabavili fiskalne kase.
Sve greska programera odnosno firme od koje su svi nabavili fiskalne kase.
-
Ambrozija
#10 Re: Mercator nema 29. februar
Meni su jucer dali neki papir sa kojim se trebalo otici na informacije po pravi racun....medjutim ja nisam
I nije to do Mercatora, svugdje je tako bilo, evo sad na dnevniku
I nije to do Mercatora, svugdje je tako bilo, evo sad na dnevniku
-
udrch
#11 Re: Mercator nema 29 februar
Problem je na Tremol uređajima proizvođača KimTec, člana M-San grupe iz Hrvatske..cabej wrote:kimtec im svima prodao fiskalne kase na kojima vrli programer se nije sjetio staviti prestupnu godinu.. baš me interesuje na šta će ovo izaći, jer bilo šta da se uradi- prestup je.
Ovdje ne postoji fiskalni prekršaj, trgovci su juče mogli da rade šta god hoće..nisu krivi ni za šta..
Država je ovom proizvođaču izdala certifikat da uređaj 100% ispunjava sve uslove..
Osim proizvođača garant je i država, tako da su juče mogli raditi šta god hoće..da su pametni da tuže i državu i KimTec zbog pretrpljene štete..
Najveći je apsurd da je ovo navodno najbolji uređaj na tržištu..
-
mahalas505
#12 Re: Mercator nema 29 februar
Za ovo boldiranoudrch wrote:Problem je na Tremol uređajima proizvođača KimTec, člana M-San grupe iz Hrvatske..cabej wrote:kimtec im svima prodao fiskalne kase na kojima vrli programer se nije sjetio staviti prestupnu godinu.. baš me interesuje na šta će ovo izaći, jer bilo šta da se uradi- prestup je.
Ovdje ne postoji fiskalni prekršaj, trgovci su juče mogli da rade šta god hoće..nisu krivi ni za šta..
Država je ovom proizvođaču izdala certifikat da uređaj 100% ispunjava sve uslove..
Osim proizvođača garant je i država, tako da su juče mogli raditi šta god hoće..da su pametni da tuže i državu i KimTec zbog pretrpljene štete..
- madnessa
#13 Re: Mercator nema 29. februar
Kakav smo mi cirkus od države... Presmiješno...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Mercator nema 29. februar
topik ekvivalent novinarskoj nepismenosti
-
realna do boli
#15 Re: Mercator nema 29. februar
Mislim da je problem ipak bio do softvera, ja imam fiskalnu kasu kupljenu u Kim teku ..i sve radilo savrseno...sama se sebi cudim da me je jednom neko sr*** masilo 
- bpsang
#16 Re: Mercator nema 29. februar
pusti IMGRickoba wrote:Ako je neko slučajno u Mercatoru želio kupiti nešto na 29. februar 2012, mogao je dobiti sljedeće objašnjenje na kasi: "Nemamo 29. februar u sistemu pa Vam možemo izdati samo nota račun." Ali ako imate pika karticu, onda tu ima 29. februar.
stavio bih i sliku ali ne znam kako![]()
http://klix.com/index.php

-
Rickoba
#18 Re: Mercator nema 29. februar
Hvala na instrukcijama.bpsang wrote:pusti IMGRickoba wrote:Ako je neko slučajno u Mercatoru želio kupiti nešto na 29. februar 2012, mogao je dobiti sljedeće objašnjenje na kasi: "Nemamo 29. februar u sistemu pa Vam možemo izdati samo nota račun." Ali ako imate pika karticu, onda tu ima 29. februar.
stavio bih i sliku ali ne znam kako![]()
http://klix.com/index.php
Evo 29. februarskog računa:

-
Ambrozija
#19 Re: Mercator nema 29. februar
jos 17 pika i imas 21KM 
- shuma.ispod.pazuha
#20 Re: Mercator nema 29. februar
Ambrozija wrote:jos 17 pika i imas 21KM
- lijek-za-sve
#21 Re: Mercator nema 29. februar
Da je sve kako treba taj isti Mercator bi danas stavio kljuc u bravu i zavrsio za sve vremena ali.....
-
Ambrozija
#22 Re: Mercator nema 29. februar
Ma nije do Mercatora ljudi, vec sam to napisalalijek-za-sve wrote:Da je sve kako treba taj isti Mercator bi danas stavio kljuc u bravu i zavrsio za sve vremena ali.....
01.03.2012. - Fiskalne kase imale problem s prestupnom godinom
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1503 ... ih-prihodaSistem jučer nije radio i to onaj fiskalni. U velikom broju trgovačkih centara, prodavnica građani jučer nisu mogli dobiti fiskalni račun. Zakazao je sistem fiskalnih kasa jednog od ovlaštenih zastupnika i to zbog prestupnog dana u godini. I dok se utvrđuje ko je za šta nadležan, pitanje je koliko je štete pretrpio budžet zbog neprijavljivanja stvarnih prihoda. A upravo se fiskalizacijom Federalna vlada željela uhvatiti ukoštac sa sivom ekonomijom i nelojalnom konkurencijom.
Provedba fiskalizacije na ozbiljnom je ispitu efikasnosti zbog prijestupne godine. Na benzinskim pumpama, trgovačkim centrima i drugim objektima u kojima su instalirane fiskalne kase Tremol, ovlaštenog zastupnika Kimtec iz Viteza, koje su među prvim s certifikatom za fiskalizaciju, jučer je vladala prava panika.
Fiskalni sistem ovog zastupnika previdio je prestupnu godinu koja podrazumijeva da februar ima 29 dana te su jučer na najmanje hiljadu prodajnih mjesta mogli izdavati jedino račune s datumom 1. mart. Kako je to nezakonito, trgovci su bili u dilemi kako da se ponašaju u novonastaloj situaciji koja je otvorila prostor za sivu ekonomiju protiv koje je i uvedena fiskalizacija.
Nakon što se saznalo za grešku, alarmirane su nadležne službe, kako bi se spriječila nelojalna konkurencija. Upozoreno je da svi oni trgovci u čijim je radnjama instaliran fiskalni uređaj koji nije programiran da automatski prebacuje na prestupnu godinu moraju izdavati ovakav ručno pisani fiskalni račun i na kraju dana evidentirati ukupni promet.
Kako je danas praznik - neradni dan - nismo mogli provjeriti u Poreznoj upravi da li su im dostavljeni pisani zbirni računi koji trebaju biti registrirani u jedinstvenoj bazi podatka. Jučerašnji dan bio je pazarni zbog današnjeg praznika te se niko ne usuđuje predviđati koliko je jučer bilo lova u mutnom i zloupotreba na štetu budžeta.
I Mercator je barem davao to sto je davao, neki nisu ni to
-
samoTEgledam
#23 Re: Mercator nema 29 februar
udrch wrote:Problem je na Tremol uređajima proizvođača KimTec, člana M-San grupe iz Hrvatske..cabej wrote:kimtec im svima prodao fiskalne kase na kojima vrli programer se nije sjetio staviti prestupnu godinu.. baš me interesuje na šta će ovo izaći, jer bilo šta da se uradi- prestup je.
Što ti gotiviš KimTec
Trgovci nisu mogli niti smjeli raditi šta im volja. Postoje jasne procedure definisane zakonom koje određuju šta i kako se radi kada nije u funkciji niti jedan fiskalni uređaj. Postoji pisani fiskalni račun kojeg su bili obavezni izdavati svi koji su imali belaja.
Da ne bude zabune, ogroman minus KimTec-u
- lijek-za-sve
#24 Re: Mercator nema 29. februar
@Ambrozija
Ja sam to sve naveo iz razloga da se to njima kao "najvecim" u svom poslu nije smijelo dogoditi bez obzira bio neradni dan ili ne.....da su vodili racuna na vrijeme bez obzira na neradi dan nebi im se to desilo ali......
Ja sam to sve naveo iz razloga da se to njima kao "najvecim" u svom poslu nije smijelo dogoditi bez obzira bio neradni dan ili ne.....da su vodili racuna na vrijeme bez obzira na neradi dan nebi im se to desilo ali......
-
Ambrozija
#25 Re: Mercator nema 29. februar
i najvecima se desi, ljudi smo, grijesimo...nije neko opravdanje ali eto...lijek-za-sve wrote:@Ambrozija