"Medalja otpora"

kiligonzales

#126 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

dezurni_ucenik wrote:
kiligonzales wrote:
To o padu Banja Luke je legenda, ima dosta dokumentaraca i emisija, koji su prakticno opovrgnuli mogucnost pada Banja Luke, cak dok je trajala operacija Sana, naša armija je napredovala do onoga sto je dogovoreno izmedju lidera na sve tri strane, kad su stigli do predijela koje nisu obuhvacene dogovorima, zapeli su i postojala je mogucnost da u kontranapadu izgube i ono sto su osvojili, isto tako je i sa HV i HVO...

Poslusati ovo, sta kazu mnogi akteri ove price...
https://www.youtube.com/watch?v=Q1CsPfmHRiw

Alija htio ici dalje Holbruk zabranio. Znamo to sve. O tome sam i pisao :D
Sve je prica sta bi bilo kad bi bilo, ali zauzeti drugi najveci grad u BiH nebi ni izbliza izgledalo kao zauzimanje Sanskog Mosta ili Kljuca.

Reci osvojicemo Banja Luku, a u 3 i po godine nismo mogli deblokirati glavni grad i razbiti obruc Četa oko Sarajeva, govori koliko je to bilo realno tada.

I ono što je napravljeno, napravljeno je uz pomoč HV, HVO i NATO-a koji je dobro protresao položaje VRS te 95. godine. Ma da sva ta 95. godina realno smrdi na dogovore sve tri strane i prekrajanje mapa prema planu kontakt grupe kojeg su Srbi 94. odbili, pa poslje kad je NATO udario bombama, a Hrvati i Bosnjaci svezali zastave brze bolje prihvatili u Dejtonu, a to jest unutrasnju podijelu BiH po sistemu 51% Bosnjacima i Hrvatima, 49% Srbima.
kiligonzales

#127 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Dozer wrote:Obozavam ove frizirane i propagandne "dokumentarce" u kojima se prikazuje sve i svasta, najcesce nista konkretno vezano za ono o cemu se prica, pri cemu se i ono malo istine sto se kaze ili napise iskrivi do te mjere da je uvijek za to kriv neko deseti...

Strogo: "Neshvatljivom brzinom redom padaju Drvar, Sipovo, Jajce, Petrovac, Krupa, Kljuc, Sanski Most..."... Sta je tu bilo neshvaltjivo? Probijene prve linije, druge se nisu stigle formirati, nastupila opsta bjezanija i vojske i civila. Jasno k'o dan sta se desilo.
I upravo to i pokazuje mapa o kojoj prica Tomo Kovac. Naravno, laz je da im je naredjeno povlacenje. Nisu imali sta drugo uraditi nego se povuci.

A onda ide red lazi i petljavine, pa red glorifikacije VRS, i tako redom... Nigdje veze s pamecu...
Cuj - "Nakon neuspjele akcije HV, Holbruk zatrazio da se zaustavi Hrvatsko-Muslimanska ofanziva na Banja Luku." Ako je to bila neuspjela akcija, zasto se onda trazilo zaustavljanje? Logika...? :D

A, i Alija kaze ono sto ja godinama govorim, da je nama bilo zaprijeceno bombardovanjem ukoliko se ne stane, a cak i u ovom klipu stoji isto - dosli smo na 20km od Banja Luke, sto je na pola puta izmedju Sanskog Mosta i Banja Luke.

Oko Kljuca jeste onda bila tarapana i jebeno u kontri, jer su, kako HR general kaze, dosle stotine ljudi iz Srbije s Arkanom (VRS ih vise nije imala odakle dovuci), ali na pravcu od S. Mosta toga nije bilo, i kontra se desila tek nakon sto smo se povukli.

Evo jos jedna vizura
Pregledano davno, sto se tice operacije Sane. Kapa dole Dudakovicu i rhm. Alagicu, ali bez vezanja zastava s Hrvatima mi bi jos bili na Cazinu ko sa operacijom Spržena zemlja. Sami nismo mogli osloboditi toliko, bez njihove pomoci pitanje je koliko bi realno dobacili. Išlo nam je na ruku što su Hrvati meli Čete po Hrvatskoj.

Jedan tekst o tim nekim dogadjajima...
http://bosnae.info/index.php/operacija- ... pad-bihaca

Dozer, imamo mi dobrih razloga sumnjati u nase oslobodilacke potencijale jer smo cijeli rat kao Armija BiH imali odbrambeni karakter. Koji od gradova je Armija BiH oslobodila, a da je barem imao 40 hiljada stanovnika? Mi pricamo o drugom najvecem gradu u BiH, u čijem oslobađanju nebi mogla voditi brigu samo dva korpusa Armije BiH.
Dozer

#128 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Sve stoji. HV je odigrala kljucnu ulogu, to se slazem.
Fudo387

#129 Re: "Medalja otpora"

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Sve stoji. HV je odigrala kljucnu ulogu, to se slazem.
Plus US Air Force. :D
Fudo387

#130 Re: "Medalja otpora"

Post by Fudo387 »

Otto_13 wrote:Ljudi realno misle da je ovladati naseljenim mjestom veličine BL ili Sarajeva jednako kao ovladati nekim brdom . Ustvari totalno je suprotno . Grad veličine BL proguta jedinicu ranga korpusa .I svaki dio se mora očistiti posebno od protivničkih snaga .Jer svaka zgrada je vatrena tačka . Tenkovi ,artiljerija i avijacija tu nema nekog velikog efekta jer ulice u Banjaluci koje brani neprijatelj koji raspolaže p.o. naoružanjem bi se pretvorile u masovno groblje oklopa , jedinice se nalaze preblizu da bi artiljerija mogla pogoditi neprijatelja precizno a da nebi pogodila svoje jedinice . Dakle moralo bi se raspolagati brojnim pješadijskim snagama koje imaju iskustvo u urbanim borbama . Imamo primjere koliko je trebalo Wermahtu da očisti mjesta u Poljskoj iako je Poljska vojka bila pred aposlutnim slomom već nakon prve sedmice Njemačkog napredovanja . U konkretnom slučaju BL nije bilo mogućnosti da se juriša kao u partizanskim filmovima nego se trebalo prvo stvoriti preduslove da bi se moglo napredovati prema samom gradu . Osim osiguranja bokova moralo se voditi računa i o tome da koridor kao žila kucavica mora biti prekinut ili bar pod takvim pritiskom da ljudstvo i MTS nebi mogli da dolaze u područje BL .
Sve ok, samo sto oni nisu bili spremni braniti BL.
To je bila porazena vojska koja se povlacila put Srbije.
kiligonzales

#131 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Po meni je Alijina izjava o oslobađanju Banja Luke preambiciozna, tipa kao neke rane Seferove o deblokadi Sarajeva, pa armiju u patikama zavali da ginu po okolnim brdima bezuspješno.

Ali fakat prica o padu Banja Luke jeste domen onoga sta bi bilo kad bi bilo.

Primjerice radi, na spisku za ucesce u genocidu u Srebrenici se prema dokumentima iz 2004. godine nalazilo 22 hiljade ljudi, a o broju ljudstva koji su Srbi angazovali u operaciji je bio još i veći. Toliko je trebalo VRS i formacijama iz Srbije ljudstva da osvoje Srebrenicu i Žepu koje su još bile praktično razoružane dogovorom o enklavama iz 1993. sa sarajevskog aerodruma gdje su pomenuti dogovor potpisali koliko se sjecam Sefer i Mladic.

Moje misljenje je da bi nas Banja Luka barem u napadu dva korpusa sama na nju koštalo mnogo žrtava i pitanje je koliko bi vremena izgubili da istu osvojimo čak i sa hrvatskom podrškom. Sami bi doveli u pitanje i ono što smo do tad oslobodili.
kiligonzales

#132 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Fudo387 wrote:
Otto_13 wrote:Ljudi realno misle da je ovladati naseljenim mjestom veličine BL ili Sarajeva jednako kao ovladati nekim brdom . Ustvari totalno je suprotno . Grad veličine BL proguta jedinicu ranga korpusa .I svaki dio se mora očistiti posebno od protivničkih snaga .Jer svaka zgrada je vatrena tačka . Tenkovi ,artiljerija i avijacija tu nema nekog velikog efekta jer ulice u Banjaluci koje brani neprijatelj koji raspolaže p.o. naoružanjem bi se pretvorile u masovno groblje oklopa , jedinice se nalaze preblizu da bi artiljerija mogla pogoditi neprijatelja precizno a da nebi pogodila svoje jedinice . Dakle moralo bi se raspolagati brojnim pješadijskim snagama koje imaju iskustvo u urbanim borbama . Imamo primjere koliko je trebalo Wermahtu da očisti mjesta u Poljskoj iako je Poljska vojka bila pred aposlutnim slomom već nakon prve sedmice Njemačkog napredovanja . U konkretnom slučaju BL nije bilo mogućnosti da se juriša kao u partizanskim filmovima nego se trebalo prvo stvoriti preduslove da bi se moglo napredovati prema samom gradu . Osim osiguranja bokova moralo se voditi računa i o tome da koridor kao žila kucavica mora biti prekinut ili bar pod takvim pritiskom da ljudstvo i MTS nebi mogli da dolaze u područje BL .
Sve su to price sta bi bilo kad bi bilo realno.
Fudo387

#133 Re: "Medalja otpora"

Post by Fudo387 »

Otto_13 wrote:
Fudo387 wrote:
Jeste Fudo povlačili su se . Ali u drugoj polovini septembra i oktobru počinju da pružaju organizovaniji otpor a na pravcu Sitnice i prema Ključu izvode i kontranapad .
Meni se čini sve što se bilo bliže BL otpor se pojačavao a naše snage su bile sve više razvučene i sve više iscrpljene i umorne . HV je stala . Imali su ono neuspješno forsiranje rijeke Une i Save tako da prodor sa tog pravca nije bio moguć . Nakon oslobađanja Sanskog Mosta nama su trebale friške i odmorne snage da ih bacimo u borbu i nastavimo napredovanje i pritisak . A onda su došli Daytonski pregovori i tu je sve stalo .
Otpor je prp’o padom Sanskog Mosta i Mrkonjica.
Opsta bjezanija, the end.
Imali smo u rezervi dva korpusa.
Mada bi bez Dalmatinaca tesko islo, al’ islo bi to nekako.
Doduse, izgubili bi Gorazde.
Dozer

#134 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

kiligonzales wrote:
Po meni je Alijina izjava o oslobađanju Banja Luke preambiciozna, tipa kao neke rane Seferove o deblokadi Sarajeva, pa armiju u patikama zavali da ginu po okolnim brdima bezuspješno.

Ali fakat prica o padu Banja Luke jeste domen onoga sta bi bilo kad bi bilo.

Primjerice radi, na spisku za ucesce u genocidu u Srebrenici se prema dokumentima iz 2004. godine nalazilo 22 hiljade ljudi, a o broju ljudstva koji su Srbi angazovali u operaciji je bio još i veći. Toliko je trebalo VRS i formacijama iz Srbije ljudstva da osvoje Srebrenicu i Žepu koje su još bile praktično razoružane dogovorom o enklavama iz 1993. sa sarajevskog aerodruma gdje su pomenuti dogovor potpisali koliko se sjecam Sefer i Mladic.

Moje misljenje je da bi nas Banja Luka barem u napadu dva korpusa sama na nju koštalo mnogo žrtava i pitanje je koliko bi vremena izgubili da istu osvojimo čak i sa hrvatskom podrškom. Sami bi doveli u pitanje i ono što smo do tad oslobodili.
Ne znam...
U onim momentima VRS vise nije imala ljudstva koje bi odnekud mogli dovuci i na pravac od S. Mosta. Zato se i jesu ukljucili Arkan i ostali iz Srbije prema Kljucu, jer su procijenili da je taj pravac dosta jaci s nase strane. I zato i jeste Slobo prijetio da ce se VJ otvoreno ukljuciti u rat, sto je sve zajedno natjeralo Holbruka da od Alije zahtijeva zaustavljanje napredovanja prema BL (pod opravdanjem "humanitarne krize") i bombardovanje nas.
Da se od S. Mosta nije stalo, mislim da bi prica bila prilicno drugacija, a to potvrdjuju i naknadne cinjenice o tome da je B. Luka tada vec bila poluprazna. Izbjeglice koje su bjezale iz vec oslobodjenih teritorija su samo prosle kroz B.L. i nastavile prema Brckom, a njima se prikljucio i prilican broj banjalucana (ovo i oni sami kazu u BL).

Ja, opet, mislim da bi se Banja Luka ili predala ili da tu otpor ne bi bio prevelik u datom momentu kada se desavalo i sve oko Kljuca i Mrkonjica. Naprosto jer tada tu nije bilo snage za odbranu. Treba biti svjestan i da Banja Luka nije ni osjetila rata u smislu granatiranja, snajpera, zrtava po ulicama, itd., tako da bi 2-3-4 dana takvog djelovanja naprosto slomili sve u tom gradu.

Spisak za genocid u Srebrenici ima toliko ljudi, ali to je zato sto su se na njemu nasli svi po brojnom stanju iz svih korpusa i pripadajucih jedinica koje su ucestvovale u tome. Realni broj je, mislim, ipak bio dosta manji.
horkesh

#135 Re: "Medalja otpora"

Post by horkesh »

Koga zanima, iz knjige "Balkan Battlegrounds":

Image

Image
Image
Image

Image
Image
kiligonzales

#136 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Dozer wrote: U onim momentima VRS vise nije imala ljudstva koje bi odnekud mogli dovuci i na pravac od S. Mosta. Zato se i jesu ukljucili Arkan i ostali iz Srbije prema Kljucu, jer su procijenili da je taj pravac dosta jaci s nase strane. I zato i jeste Slobo prijetio da ce se VJ otvoreno ukljuciti u rat, sto je sve zajedno natjeralo Holbruka da od Alije zahtijeva zaustavljanje napredovanja prema BL (pod opravdanjem "humanitarne krize") i bombardovanje nas.
Da se od S. Mosta nije stalo, mislim da bi prica bila prilicno drugacija, a to potvrdjuju i naknadne cinjenice o tome da je B. Luka tada vec bila poluprazna. Izbjeglice koje su bjezale iz vec oslobodjenih teritorija su samo prosle kroz B.L. i nastavile prema Brckom, a njima se prikljucio i prilican broj banjalucana (ovo i oni sami kazu u BL).

Ja, opet, mislim da bi se Banja Luka ili predala ili da tu otpor ne bi bio prevelik u datom momentu kada se desavalo i sve oko Kljuca i Mrkonjica. Naprosto jer tada tu nije bilo snage za odbranu. Treba biti svjestan i da Banja Luka nije ni osjetila rata u smislu granatiranja, snajpera, zrtava po ulicama, itd., tako da bi 2-3-4 dana takvog djelovanja naprosto slomili sve u tom gradu.

Spisak za genocid u Srebrenici ima toliko ljudi, ali to je zato sto su se na njemu nasli svi po brojnom stanju iz svih korpusa i pripadajucih jedinica koje su ucestvovale u tome. Realni broj je, mislim, ipak bio dosta manji.
Gledao sam takodjer mnogo toga sta oni govore, pa i to o polupraznoj Banjaluci, gdje pojedinci govore sami da bi izgubili BL. Hrvati su prakticno nakon jednog uspjesnog kontranapada VRS bili pred obustavom svog dejstvovanja, mi sami bez njihove podrske tesko da bi zauzeli Banjaluku.

Ipak je to gradska borba, ulica za ulicu, kuca za kucu, nebi se to tako jednostavno desilo.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#137 Re: "Medalja otpora"

Post by Pitar sa Kariba »

Tako su vjerovatno govorili i o Kljucu i Sanskom Mostu pa su pobjegli ostavljajuci nedovrsen rucak. Oni su bili razbijeni, malo malo ispadnu iz sume.
Kakvi su bili najbolje govori podatak da sam ja petoricu (5) zarobio! :D
Jbg kad se stalo, sabrali su se. Opet je u domenu sbbkbb.
Dozer

#138 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

To je najosnovnija stvar, i problem koji je omogucio njihovo regrupisanje - sto se stalo.
Njhov najveci problem je bio nedostatak ljudstva, a nas nedostatak teskog oruzja i oklopa.

Uostalom, to potvrdjuju i svi vojni izvjetaji sa svih strana, kao i izvana, ali i svi direktni svjedoci desavanja.

Ne bi BL pala bas tako lako, naravno, ali i pored svega i svakoga koga su doveli i bi doveli, a nisu mogli dovesti vise nego sto jesu jer bi onda sve drugo ostalo prazno, nesto bi im sigrno palo - ili BL ili Prijedor. U oba slucaja bi to bio kraj i onog drugog grada, jer bi ostao u potkovici i okruzen s 3 strane, isto kao i Novi Grad, koji bi ostao u dubokom klinu.
Maraschino

#139 Re: "Medalja otpora"

Post by Maraschino »

kiligonzales wrote:
Gledao sam takodjer mnogo toga sta oni govore, pa i to o polupraznoj Banjaluci, gdje pojedinci govore sami da bi izgubili BL. Hrvati su prakticno nakon jednog uspjesnog kontranapada VRS bili pred obustavom svog dejstvovanja, mi sami bez njihove podrske tesko da bi zauzeli Banjaluku.

Ipak je to gradska borba, ulica za ulicu, kuca za kucu, nebi se to tako jednostavno desilo.
Ovo zadnje bi se garant desilo.
Je li tako bilo i u Kninu?
Maraschino

#140 Re: "Medalja otpora"

Post by Maraschino »

Dozer wrote:To je najosnovnija stvar, i problem koji je omogucio njihovo regrupisanje - sto se stalo.
Njhov najveci problem je bio nedostatak ljudstva, a nas nedostatak teskog oruzja i oklopa.

Uostalom, to potvrdjuju i svi vojni izvjetaji sa svih strana, kao i izvana, ali i svi direktni svjedoci desavanja.

Ne bi BL pala bas tako lako, naravno, ali i pored svega i svakoga koga su doveli i bi doveli, a nisu mogli dovesti vise nego sto jesu jer bi onda sve drugo ostalo prazno, nesto bi im sigrno palo - ili BL ili Prijedor. U oba slucaja bi to bio kraj i onog drugog grada, jer bi ostao u potkovici i okruzen s 3 strane, isto kao i Novi Grad, koji bi ostao u dubokom klinu.
Nama je dat neki rok od par dana da idemo dokle stignemo. Islo bi se sigurno dalje i prema B.Luci da nije V korpus zakovao dole kod Otoke gdje su bile jake neprijateljske snage. Najvise se na taj pravac cekalo jer da su uspjeli vrlo brzo bi bili u B.Novom a onda i Prijedor ne bi bio problem.
kiligonzales

#141 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Maraschino wrote:
kiligonzales wrote:

Ovo zadnje bi se garant desilo.
Je li tako bilo i u Kninu?
Knin je imao gotovo 10 puta manje stanovnika od Banja Luke. Vukovar koji je bio 8 puta brojniji od Knina, Srbi su 3 mjeseca osvajali , sa oko 30 hiljada ljudi i to s kakvom opremljenoscu vojske. Čučnulo ih je preko 1000, a ranjeno bilo oko 2 hiljade i to protiv HV koja nije bila jednako brojna i opremljena izbliza kao Srbi.

Hrvati prije nego su krenuli u Bljesak i Oluju, svezali su bajrak sa nama i pokrenuli opstu mobilizaciju, pripremali se momacki, tako da Srbima nije bilo jednako voditi rat kao na njegovom pocetku. Rat košta. Transkripti rukovodstva Srbije su takvo sto i otrkili kasnije, da nisu bili u stanju održavati SAO Krajinu. Drugo SAO Krajina je imala gotovo 3 puta manje Srba nego RS. Nije hrvatski podvik dosao bez vjetra u leđa i slučajno u tom periodu.

Otkud tolika naivnost kod nas da bi Banja Luka tek tako pala, tolika naivnost jednaka je onoj srpskoj "BiH ce šapatom past", pa im se pokazasmo dostojnim protivnikom i poslasmo 20 hiljada vojnika na hlađenje u patikama, dok su oni svoju vojnicku jalovost iako su imali vojnicku nadmoc u tehnici, negdje i u ljudstvu, dokazivali nad civilima.

Bez pomoci Hrvatske tesko bi mi osvojili Banjaluku, a bome za taj podvig puno vise bi ljudstva trebalo od dva koja su ucestvovali u operaciji SANA. Ne ide MTS na vodu.
kiligonzales

#142 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Dozer wrote:To je najosnovnija stvar, i problem koji je omogucio njihovo regrupisanje - sto se stalo.

Najgrcevitije se brane gradovi koji su opkoljeni sa svih strana. U slucaju Srebrenice i Zepe, znamo sta je kumovalo njihovom osvajanju. Dosta je cudnih odluka oko Srebrenice i Žepe našeg armijskog rukovodstva. Srebrenica je cak manje odolijevala nego Žepa, iako je i Žepa kratko. Više se uložilo u proboj prema Tuzli nego u otpor Srebrenice, dok je u Žepi recimo Rhm. Palic u 12 dana borbe kupio pregovore sa Mladićem nakon kojih se predao i znamo kako je skončao, ali eto i taj otpor je dao malo drugačije rezultate nego pad Srebrenice.

http://magazinplus.eu/27-07-1995-konacni-pad-zepe/

Pogledajmo Gorazde kako se grcevito branilo bez obzira na to sto su Srbi pokrenuli protiv istoga i s razlogom je grad prkosa.

Prijedor je manji i vjerovatno bi prije pao, nego BL sto je i bila realnija opcija nego napad na BL. Na kraju mi nemamo uvida u to kako je nasa vojska racunala na to da sacuva prostor koji je osvojila u tom periodu u Krajini jer par uspijesnih kontranapada Srba je i protiv HV i nas dalo Srbima krila. Bez hrvatske podrske dosta bi toga bilo stavljeno na kocku nama da smo sami nastavili prema BL.
славянин

#143 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

Otto_13 wrote:

Svakako da bi ostali u klinu a padom Prijedora i izlaskom na Savu Novi grad bi ostao potpuno odsječen i praktično pred padom . Poslali bi svakako sve što bi mogli da pošalju iz Srbije vratili ove koji su pobjegli iz Hrvatske Krajine . U konačnici mi bi uspjeli da ih potisnemo iz Banja Luke a kako već rekoh bila bi to krvava i iscrpljujuća bitka za BL . Mislim da je puno praktičnije da se odsjekla veza Krajine i Podrinja i Semberije . I onda područje Krajine dovelo u potpuno okruženje bez mogućnosti da im pristiže MTS ili ljudstvo . Jer u tom slučaju Krajina bi se urušila zbog nedostatka MTSa i stalnih pritisaka naših jedinica .
Vidis nisu ni oni slijepi pa da ne vidi da bi se presijecanjem koridora nasli u okruzenju.Zato su uvijek tu imali snage dobro ukopane i tesko bi to bilo presjeci - jedino uz dobru pomoc Hrvata.Sto se tice BL.. naravno sve bi to palo ko kula od karata kao sto je obruc oko sarajeva jedno 6 puta.
horkesh

#144 Re: "Medalja otpora"

Post by horkesh »

славянин wrote:
Otto_13 wrote:

Svakako da bi ostali u klinu a padom Prijedora i izlaskom na Savu Novi grad bi ostao potpuno odsječen i praktično pred padom . Poslali bi svakako sve što bi mogli da pošalju iz Srbije vratili ove koji su pobjegli iz Hrvatske Krajine . U konačnici mi bi uspjeli da ih potisnemo iz Banja Luke a kako već rekoh bila bi to krvava i iscrpljujuća bitka za BL . Mislim da je puno praktičnije da se odsjekla veza Krajine i Podrinja i Semberije . I onda područje Krajine dovelo u potpuno okruženje bez mogućnosti da im pristiže MTS ili ljudstvo . Jer u tom slučaju Krajina bi se urušila zbog nedostatka MTSa i stalnih pritisaka naših jedinica .
Vidis nisu ni oni slijepi pa da ne vidi da bi se presijecanjem koridora nasli u okruzenju.Zato su uvijek tu imali snage dobro ukopane i tesko bi to bilo presjeci - jedino uz dobru pomoc Hrvata.Sto se tice BL.. naravno sve bi to palo ko kula od karata kao sto je obruc oko sarajeva jedno 6 puta.
Koridor jesu uvijek čuvali, ali bilo je mnoogo drugih ratišta s kojih su morali šaltati jedinice.

Na primjer, dok je padala Vozuća, oni su poslali 16. krajišku tamo da stabilizuje linije. Samo što su uspjeli da zaustave Armiju, opet su ih morali slati na Ključ i Sanu.

Banja Luka možda i ne bi pala, ali sama prijetnja Banjoj Luci bi značila da bi morali poslati znatne snage s drugih linija - a VRS prosto u toj fazi više nije imala ljudstva da sve to pokrije.

Negdje bi puklo, i to debelo.
mO k3

#145 Re: "Medalja otpora"

Post by mO k3 »

sbb-kbb ..... danas je gotovo 1995 se trebalo odraditi
dezurni_ucenik

#146 Re: "Medalja otpora"

Post by dezurni_ucenik »

Neko mi je pricao ili sam ovdje na forumu to citao. Navodno da je Holbruk nudio Aliji pomoc oko osvajanja Prijedora. Meni zvuci ko suplja.
славянин

#147 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

dezurni_ucenik wrote:Neko mi je pricao ili sam ovdje na forumu to citao. Navodno da je Holbruk nudio Aliji pomoc oko osvajanja Prijedora. Meni zvuci ko suplja.
Citao sam u knjizi nisam siguran dali je od Dudakovica ili sina od sefera - da je Amerika gurala da se ne ide na Banja Luku jer su smatrali da je nemoguca misija i da bi se i Srbija umijesala a sporazum je bio na pomolu .. koliko se sjecam pise da je Amerika gurala da se ide na Prijedor i Bos.Novi.
Uzeti sa rezervom jer ne znam gdje sam tacno citao o tome.
dezurni_ucenik

#148 Re: "Medalja otpora"

Post by dezurni_ucenik »

славянин wrote:
dezurni_ucenik wrote:Neko mi je pricao ili sam ovdje na forumu to citao. Navodno da je Holbruk nudio Aliji pomoc oko osvajanja Prijedora. Meni zvuci ko suplja.
Citao sam u knjizi nisam siguran dali je od Dudakovica ili sina od sefera - da je Amerika gurala da se ne ide na Banja Luku jer su smatrali da je nemoguca misija i da bi se i Srbija umijesala a sporazum je bio na pomolu .. koliko se sjecam pise da je Amerika gurala da se ide na Prijedor i Bos.Novi.
Uzeti sa rezervom jer ne znam gdje sam tacno citao o tome.
Ma znam da sam i ja negdje to vidio li eto ne mogu se sjetiti gdje.
spree

#149 Re: "Medalja otpora"

Post by spree »

I sta Alija to kao odbio jer je htio Banjaluku? I onda potpisao bez i jednog i drugog?
славянин

#150 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

spree wrote:I sta Alija to kao odbio jer je htio Banjaluku? I onda potpisao bez i jednog i drugog?
Pa valjda se racunalo da ce uspjeti se uzeti Banja Luka prije finala primirja .. Jeste izazov jer bi padom BL rijesen rat ili bilo kakav buduci pokusaj secesije bio rijesen - malo apetiti se mozda otvorili itd.

Tu je vrijeme bilo bitno..
Post Reply