"Medalja otpora"

mali jomu

#1 "Medalja otpora"

Post by mali jomu »

Legendarni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ogorčen zbog spiska za "Medalju otpora": Sram vas bilo!

Image
Orić: Mene niko na taj spisak ne smije staviti

Ti koji hoće da pokažu kako su oni 1991. bili organizatori nekakve odbrane, adut su agresoru na BiH i onima koji žele agresiju okvalificirati kao građanski rat

Objavljivanje imena kandidata za dodjelu „Medalje otpora“ zaslužnima za organiziranje odbrane od agresora već danima izaziva uglavnom negativne reakcije mnogih bivših pripadnika Armije RBiH.

Krivične prijave

Među onima koji su u prvim danima agresije goloruki pružili otpor agresoru, a da, kako kažu, nisu ni znali „ko su i šta su likovi čija imena i fotografije ovih dana kruže po medijima“, najglasniji je ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

- Mene niko na taj spisak ne smije staviti. Kakvi organizatori, kakvi pokretači. Vidio sam na spisku imena nekih časnih ljudi kojih više nema među živima, a i onih koji su živi i koji su zaista zaslužni za odbranu. Ali, pričati o tobožnjoj organizaciji otpora, pa to je najveća neistina, ustvari podvala, koja se danas može servirati Bošnjacima. Kosa mi se diže na glavi od nekih osoba sa spiska za koje znam da metka u ratu nisu ispalile, da nisu vidjele linije ni četničkog tenka i, što je najgore, danas uživaju u materijalnom bonluku kao da su veterani s Perl Harbora. Neka se stide - ogorčen je Orić.

Navodi da će, ako spisak organizatora otpora i kandidata za medalje bude ozvaničen, prvi podnijeti krivičnu prijavu protiv pojedinih osoba s tog spiska iz Podrinja, Semberije… zbog toga što samo u aprilu i maju 1992. godine nisu učinili ništa da zaustave odvođenje više od 15.000 civila iz općina iz kojih dolaze u logore, ubistva, silovanja i mučenja.

- Kada se predstavljaju organizatorima, pa što nisu organizirali narod da se odbrani od agresora? Svojevremeno su se u Bratuncu na te spiskove gurali neki „organizatori“ koji su 1992. potpisali lojalnost SDS-u, predali im spiskove Bošnjaka koji imaju lovačko oružje i onda dobili po rezervoar goriva od Miroslava Deronjića i pobjegli u Tuzlu. Čujem da ih sada nema. Pa što su „organizatori“ iz Zvornika, Bijeljine, Kozarca, Prijedora, Foče, Višegrada, Trnova... dozvolili da im bošnjačke glave na panju dočekaju Arkanove i druge koljače? Da je u mojoj Srebrenici bilo tih bajnih organizatora, ne bi početkom 1992. godine, ulaskom četničkih snaga, na kućnom pragu bilo pobijeno oko 80 đuturuma koji nisu mogli hodati, a kamoli negdje bježati - otvoren je Orić.

Organizirati im sergiju

On primjećuje da je na spisku najviše „organizatora“ iz mjesta gdje su počinjeni najveći i najmasovniji ratni zločini.

- Gledam spisak „organizatora“ iz Sarajeva, srednje Bosne, Hercegovine... hoću da prepuknem. Mnoge od ovih koji forsiraju priču o organizatorima i medaljama danas gledam po ministarstvima, parlamentima, komisijama, upravnim odborima, agencijama. Muka mi je. Oni nisu svjesni da ovim što rade postaju neprijatelji države BiH i Bošnjaka posebno. Ti koji hoće da pokažu kako su oni 1991., bajagi, bili organizatori nekakve odbrane, adut su agresoru na BiH i politikama koje negiraju genocid i zločine počinjene nad našim narodom i onima koji po svaku cijenu žele agresiju okvalificirati kao građanski rat. Neka im je na sramotu. Ako su ovo pokrenuli zarad neke materijalne koristi koju bi im donijele te medalje i priznanja, neka kažu, ja ću petkom pred džamijom organizirati sergiju da im poboljšamo materijalno stanje - poručuje Orić.

Časne borce na drugačiji način vrednovati

Orić moli časne borce koji su se našli na spisku da ne misle da su njegove primjedbe upućene njima, jer on, kaže, dobro zna koliko su oni doprinijeli u odbrani zemlje. On smatra da takve ljude treba vrednovati na drugi način.
mali jomu

#2 Re: "Medalja otpora"

Post by mali jomu »

General Salih Malkić: Brišite me sa spiska za "Medalju otpora"

Image
General Salih Malkić

General Salih Malkić iz Živinica, nakon što je "Avaz" objavio spisak osoba koje bi uredbom Vlade FBiH bile nagrađene "Medaljom otpora", oglasio se na svom Facebook profilu i javno zatražio od predlagača da ga skinu sa spomenutog spiska.

- Pročitao sam spisak "Organizatora otpora" u "Dnevnom avazu" od 22. januara 2019. godine i u vezi s tim dajem sljedeće saopćenje:

- Bio sam komandant Općinskog štaba Patriotske lige za općinu Živinice i član Regionalnog štaba PL za sjeveroistočnu Bosnu. Jedan sam od osnivača Patriotske lige za regiju Tuzla i općinu Živinice. Dužan sam upoznati javnost da do 22. januara 2019. godine nisam znao ko je definitivno na spisku "Organizatora otpora". Ovo sve navodim da bi se javno ogradio od objavljenog spiska. S punim pravom ističem da najbolje znam ko su najzaslužniji za organiziranje otpora na području Živinica, ali, nažalost, mnogi zaslužni nisu na ovom spisku. Zbog navedenog javno tražim da i mene skinu s ovog spiska - napisao je general Malkić.
toska

#3 Re: "Medalja otpora"

Post by toska »

Samo 4 Švrakića ?

ne valja to ništa
Dozer

#4 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Organizatori otpora u Banjaluckoj i Zenickoj regiji...?! Kakav je to otpor bio u Banja Luci...? A pogotovo u Zenici koja nije ni vidjela rata (osim ako se onih 11 granata koje su pale oko grada moze nazvati ratom...)... ?

Ovi spiskovi su jedna najobicnija politicko-uhljebna nebuloza. Ima na njima zaista casnih i zasluznih ljudi, ali je tih malo. Vecinom se radi o kojekakvim SDA podrumasima koji su krajem '91 i pocetkom' 92 najvise palamudili i pametovali sepureci se u uniformama, a zapravo nista konkretno nisu uradili za bilo sta i bilo koga...

S druge strane, na tim spiskovima nedostaje vecina zaista zasluznih. Poznajem ljude koji posjeduju kartice udruzenja veterana BiH, one prve izdavane u aprilu '92 i s rednim brojevima ispod 100, ali tih ljudi nema nigdje. Ne samo na ovim spiskovima, nego ih cak nema vise zavedenih ni u registrima udruzenja veterana.
Neki od njih su mjesecima prije aprila '92 i te kako radili na pripremi ljudi iz PL, TO i ZB za ono sto je slijedilo, ucili ih rukovanju oruzjem, itd., ali - oni, valjda, nisu bili organizatori nicega, nisu nicim doprinjeli da se odbrana u odsudnim momentima odigra kako se odigrala...

Aferim SDA... Vas sve treba povjesati na bandere...
Sanjarko

#5 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Dozer wrote:A pogotovo u Zenici koja nije ni vidjela rata (osim ako se onih 11 granata koje su pale oko grada moze nazvati ratom...)... ?
:shock: :roll:
Dozer

#6 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Vizionar 1985 wrote:
Dozer wrote:A pogotovo u Zenici koja nije ni vidjela rata (osim ako se onih 11 granata koje su pale oko grada moze nazvati ratom...)... ?
Gdje se ratovalo u ili oko Zenice i koliko je granata palo na grad? Ne pricam o ljudima iz Zenice koji su isli na ratista, nego o ratu u Zenici i oko nje.
Sanjarko

#7 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Dozer wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Gdje se ratovalo u ili oko Zenice i koliko je granata palo na grad? Ne pricam o ljudima iz Zenice koji su isli na ratista, nego o ratu u Zenici i oko nje.
Ma nije bilo par masakara u Zenici, nisu napadana okolna sela, niti se oko Zenice vodile bitke, nisu se iz Zenice pokusavali da se probiju prema Sarajevu, Doboju, Maglaju, Vlasicu, Srednjoj Bosni. Nismo gladovali, bili bez vode, struje itd.
Sanjarko

#8 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Nije ni Banjaluka vidila rata. Samo genocid, etnicko ciscenje, logore, silovanja i druge zlocine.
Dozer

#9 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Vizionar 1985 wrote: Ma nije bilo par masakara u Zenici, nisu napadana okolna sela, niti se oko Zenice vodile bitke, nisu se iz Zenice pokusavali da se probiju prema Sarajevu, Doboju, Maglaju, Vlasicu, Srednjoj Bosni. Nismo gladovali, bili bez vode, struje itd.
Cek, cek... Gdje su tacno bile linije oko Zenice?

I, jos jednom - ne pricam o ljudima koji su iz Zenice isli na druga ratista. Kazem da Zenica nije bila ratiste, niti je bila napadana, pa se, sasvim logicno, postavlja pitanje - o kakvoj organizaciji otpora u Zenici se prica?
Jedini masakr "u Zenici" je bio 16 km od Zenice, u Puticevu, a pocinjen od HVO-a '93, ako se dobro sjecam...
Nije ni Banjaluka vidila rata. Samo genocid, etnicko ciscenje, logore, silovanja i druge zlocine.
Tacno. Zato i kazem - o kakvom organizovanju otpora u Banja Luci se prica?
Sanjarko

#10 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Masakri od strane HVO-a, centar grada masakr i JNA avijacije, Migova, kod industrijske skole masakr, bombardovanje mljekare, kasina, zeljezare, bombardovanje dvije skole industrijske i pedagogskog fakulteta, bombardovanje zgrade gdje ja zivim, linije po okolnim selima od Janjica pa dalje sa HVO i VRS-om koji su tukli sa PAT-ovima neka ta sela. Linije prema Vlasicu, Srednjoj Bosni, Doboju, Maglaju, Tesnju itd. Preko 1.200 poginulih boraca i ko zna koliko ranjenih. Gladovanje, nestasice vode, struje itd. Ali jbt nije Zenica vidila rata. Ni Banjaluka isto tako.
Ommadawn

#11 Re: "Medalja otpora"

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:
Vizionar 1985 wrote: Ma nije bilo par masakara u Zenici, nisu napadana okolna sela, niti se oko Zenice vodile bitke, nisu se iz Zenice pokusavali da se probiju prema Sarajevu, Doboju, Maglaju, Vlasicu, Srednjoj Bosni. Nismo gladovali, bili bez vode, struje itd.

I, jos jednom - ne pricam o ljudima koji su iz Zenice isli na druga ratista. Kazem da Zenica nije bila ratiste, niti je bila napadana, pa se, sasvim logicno, postavlja pitanje - o kakvoj organizaciji otpora u Zenici se prica?
Jedini masakr "u Zenici" je bio 16 km od Zenice, u Puticevu, a pocinjen od HVO-a '93, ako se dobro sjecam...
Pa u samoj Banjaluci nije bilo nekog velikog otpora mada je bilo nekih pokušaja ali oni su uglavnom benigni i nisu ostavili nekog traga, to jest efektivno i na samom početku su ugušeni od sto puta jače sile.
Međutim ako bi se u obzir uzimao Kotor Varoš i okolna sela, koliko se sjećam Verići i Večići su pružali jeben otpor dok im nije ponestalo hrane.
A masa Banjalučana su se tokom rata preko Vlašića do Travnika probila i borila se na strani ABiH. Od mog druga je otac poginuo na liniji oko Sarajeva.

Koliko je na Zenicu palo granata ispada nekako kao priča “moj kurac je duži od tvog” iako se zna da je u Zenici vladala glad, da su i tamo ljudi stradali u redovima ABiH, da nisu imali uslove za normalan život itd itd.
mishic

#12 Re: "Medalja otpora"

Post by mishic »

Kada pijaca proradi, patriotizam dobije cijenu pa bofl roba prekrije tržište onda se šljam dohvati trgovine... Kumstvo ovoj situaciji pravili su osnivaći udruga/udruženja svega i svačega još dok se ginulo. Tu i tada su počeli narastati spiskovi branitelja/boraca koji su do danas upeterostručeni.
Gurale su se pobjegulje, dezerteri, podrumaši, logističari i pomagaći otpora da pomognu da se spiskovi ustroje i naprave u udrugama/udruženjima tamo negdje daleko od štabova jedinica.
Danas istinske branioce/borce stid i sram kada vide ko ih predstavlja i ko u njihovo ime govori. Ko blokira puteve i organizuje proteste u ime boraca. Ko se okuplja kada se obilježava značajan datum i ko ostvaruje brojne i višestruke benifite iako je bio daleko daleko i od linije i od puške i od bilo kakvog učešća u prućanju otpora. Ili još preciznije, branitelji su i agresori a ovu zemlju.
Sada kada se i dalje koti, i kada se nakotilo toliko toga šljama koji trguje svetinjama vrši se pokušaj diferencijacije da nekim pripadne malo više, da još štogod ćope.
Dno dna i gore od toga. Ali to je samo još jedan u milionima apsurda.
Sanjarko

#13 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

"Izgleda se trebamo mi odcijepiti, Ze-Do kanton od Sarajeva. Ako hoce i drugi kantoni da se odcijepe. Jer izgleda Sarajlije pojedine misle da niko drugi osim njih nije rata vidio niti ratovao." :sad:
toska

#14 Re: "Medalja otpora"

Post by toska »

Ko je od ovih pokretača otpora poginuo na frontu sa puškom u ruci ?

p.s. ne treba se niko odcijepiti neko vas trojica trolate temu, prvenstveno Dozer pa ti.
Last edited by toska on 24/01/2019 17:05, edited 1 time in total.
Matzan

#15 Re: "Medalja otpora"

Post by Matzan »

Dozer wrote:
Organizatori otpora u Banjaluckoj i Zenickoj regiji...?! Kakav je to otpor bio u Banja Luci...? A pogotovo u Zenici koja nije ni vidjela rata (osim ako se onih 11 granata koje su pale oko grada moze nazvati ratom...)... ?

Ovi spiskovi su jedna najobicnija politicko-uhljebna nebuloza. Ima na njima zaista casnih i zasluznih ljudi, ali je tih malo. Vecinom se radi o kojekakvim SDA podrumasima koji su krajem '91 i pocetkom' 92 najvise palamudili i pametovali sepureci se u uniformama, a zapravo nista konkretno nisu uradili za bilo sta i bilo koga...

S druge strane, na tim spiskovima nedostaje vecina zaista zasluznih. Poznajem ljude koji posjeduju kartice udruzenja veterana BiH, one prve izdavane u aprilu '92 i s rednim brojevima ispod 100, ali tih ljudi nema nigdje. Ne samo na ovim spiskovima, nego ih cak nema vise zavedenih ni u registrima udruzenja veterana.
Neki od njih su mjesecima prije aprila '92 i te kako radili na pripremi ljudi iz PL, TO i ZB za ono sto je slijedilo, ucili ih rukovanju oruzjem, itd., ali - oni, valjda, nisu bili organizatori nicega, nisu nicim doprinjeli da se odbrana u odsudnim momentima odigra kako se odigrala...

Aferim SDA... Vas sve treba povjesati na bandere...

Znači da je u Zenici bio jako dobro organizovan otpor. :bih:
Sanjarko

#16 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

toska wrote:Ko je od ovih pokretača otpora poginuo na frontu sa puškom u ruci ?

p.s. ne treba se niko odcijepiti neko vas trojica trolate temu, prvenstveno Dozer pa ti.
Cuj ja trolam temu. :roll:
Sanjarko

#17 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:
Znači da je u Zenici bio jako dobro organizovan otpor. :bih:
Moglo bit zesce sranje kod povlacenja JNA iz Zenice. Pustili ih da se povuku skroz bez ispaljenog metka jer su prijetili da ce grad rusiti, paliti itd. A Zenica kako da kazem grad gusto naseljen jer 2/3 prostora grada zauzima Zeljezara. Uske ulice dvosmjerne i jednosmjerne i slicno. A povlacili se bas kroz grad sami. Bulevarom Kulin bana itd.
swanfilter

#18 Re: "Medalja otpora"

Post by swanfilter »

U USK ista prica. Sverceri oruzjem i SDA dzematlije. Prvi put nakon rata da su istinski borci digli glas i rekli da ovo nece proci ...
mist

#19 Re: "Medalja otpora"

Post by mist »

Sada sam citao imena organizatora otpora za sarajevsku regiju,pojedini predlozeni za koje svi mi znamo :-)
Dok recimo na tom istom spisku nisam vidio,
Safet Hadžić (28. august 1952 – 18. april 1992) predsjednik Kriznog štaba sarajevske regije i organizator otpora za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Poginuo je u akciji izuzimanja oružja u fabrici oružja Pretis u Vogošći. Posthumno je dobio čin brigadnog generala te je odlikovan ratnim priznanjima: Zlatnim ljiljanom 1992. godine i najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Da ne bih bio pogresno shvacen doticni je individua koja mi je prva pala na pamet a koju nisam vidio na predlozenom spisku,a takvih je pretpostavljam puno vise koji zasluzuju da se nadu umjesto dosta njih koji su vec predlozeni.

Sta je onda uslov ?
PM72

#20 Re: "Medalja otpora"

Post by PM72 »

Dozer wrote:

Nemoj tako Dozer.ja neki dan rekoh da je na moju zgradu na Alipašinom polju palo više granata nego na komplet Zenicu pa sam proglašem neprijateljem Bošnjaka,države...gdje ćeš to reći?

Zenica i BL okretači otpora? Grohotom se smijem.
Sanjarko

#21 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

Stratiste je Banjaluka i RS to govorim, a Zenica je dala preko 1.200 palih boraca. Ko zna koliko ranjenih. Ali Sarajevo citavu Bosnu branilo.
PM72

#22 Re: "Medalja otpora"

Post by PM72 »

Mladi si da shvatiš o čemu ja i Dozer pričamo.
Sanjarko

#23 Re: "Medalja otpora"

Post by Sanjarko »

:jbt:
mishic

#24 Re: "Medalja otpora"

Post by mishic »

Makar pola njih sa ovoga spiska treba nabiti na... (zna se šta)
O havajcima da ne pričamo, u njih spiskovi nisu upeterostručeni nego udesetorostručeni...
Matzan

#25 Re: "Medalja otpora"

Post by Matzan »

Ne dijeli se "Medalja otpora" za to koliko je ko granata primio, bio u opsadi ili hrabar bio.
Post Reply